Η καταγγελία μπορεί να προκαλεί σοκ, όχι όμως και στις επίσημες Αρχές
Έκπληξη και πολλές απορίες προκαλεί η καταγγελία φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής από την Attica Bank, η οποία σύμφωνα με τον καταγγέλλων Γ. Κ. έχουν διανεμηθεί στους υπαλλήλους της τράπεζας περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ ως λειτουργικά έξοδα από το 2004 μέχρι τα τέλη του 2011 και δεν έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενοι φόροι και οι εισφορές στα Ταμεία.
Η γραπτή καταγγελία έχει κατατεθεί στο ΣΔΟΕ με αριθμό πρωτοκόλλου 15871 τον Οκτώβριο του 2011 και δύο χρόνια αργότερα η ίδια καταγγελία έγινε στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου αριθμό πρωτοκόλλου 6435 το Σεπτέμβριο του 2013.
Ο καταγγέλλων αναφέρει ότι την τελευταία ημέρα του μήνα η τράπεζα κατέβαλλε στους λογαριασμούς μισθοδοσίας του προσωπικού της, την προκαταβολή της μισθοδοσίας του επόμενου μήνα και στις 15 του μήνα γίνονταν η εκκαθάριση του μήνα.
Την επόμενη ημέρα της προκαταβολής η οικονομική υπηρεσία της τράπεζας προχωρούσε σε κατάθεση χρημάτων με την κωδική ονομασία λειτουργικά έξοδα.
Σύμφωνα με τον καταγγέλλων όλοι οι εργαζόμενοι γνώριζαν ότι πιστώνονταν στους λογαριασμούς και τα επονομαζόμενα «μαύρα».
Οι εργαζόμενοι της διοίκησης ελάμβαναν την επιπλέον αμοιβή μαζί με την προκαταβολή και στους υπαλλήλους των καταστημάτων οι πληρωμές εμφανίζονταν σε ένα συγκεντρωτικό παραστατικό που είχε τίτλο ένταλμα πληρωμής.
Ο καταγγέλλων υποστηρίζει με έγγραφό του ότι τα ποσά που δίνονταν ως λειτουργικά έξοδα, οι εργαζόμενο τα αποκαλούσαν «μαύρα» ενώ δεν εμφανίζονταν πουθενά αλλού πέραν των λογαριασμών μισθοδοσίας των υπαλλήλων.
Τα παραπάνω ποσά δεν εμφανίζονταν στα μηνιαία εκκαθαριστικά μισθοδοσίας όπως δεν εμφανίζονταν στα αντίστοιχα ετήσια εκκαθαριστικά.
Το ερώτημα που προκύπτει από τον καταγγέλλοντα με ποιο τρόπο και με ποιες εγγραφές το λογιστήριο της Attica Bank καταχωρούσε και ισοσκέλιζε τις αντίστοιχες αυτές καταβολές και με ποια παραστατικά καλύπτονται τα «μαύρα» έξοδα στην τήρηση και αποτύπωση των οικονομικών καταστάσεων.
Τα ποσά που καταβάλλονταν είχαν άμεση σύνδεση με τη θέση που κατείχε ο υπάλληλος.
Ο απλός υπάλληλος ελάμβανε από 200 έως 300 ευρώ το μήνα και σε επίπεδο διευθυντών και ανθρώπων υψηλότερα στην ιεραρχία της τράπεζας ξεπερνούσε τα 1000 ευρώ το μήνα.
Στην καταγγελία του Γ.Κ. τόσο στο ΣΔΟΕ όσο και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου γίνεται αναφορά συνομιλίας με συνδικαλιστή της τράπεζας λέγοντας ότι «μα δε φοβούνται μήπως κάποιος τους καταγγείλει» η απάντηση που έλαβε ήταν «μα ποιος θα μιλήσει; … παίρνεις και εσύ τέτοια ποσά» κάνοντας σαφές στον καταγγέλλων ότι και εσύ είσαι φοροφυγάς και εισφοροφυγάς.
Σύμφωνα με την καταγγελία το υψηλότερο ποσό το ελάμβαναν οι εκπρόσωποι του Σ.Υ.Τ.Α.
Μετά από πέντε χρόνια ο καταγγέλλων Γ.Κ. πληροφορήθηκε ανεπισήμως ότι η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές δημιουργώντας πλήθος ερωτημάτων καθώς ο φάκελος της καταγγελίας περιείχε όλα τα απαραίτητα παραστατικά της υπόθεσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώην εργαζόμενος Γ.Κ της Attica Bank είχε λάβει αντίστοιχα ποσά από το 2004 έως το 2011 ως υπάλληλος της τράπεζας.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου