Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Οι προτάσεις που δεν... καταθέσαμε

Οι προτάσεις που δεν... καταθέσαμε 
Γι αυτά ψηφίσαμε Όχι, την Κυριακή?

Η ελληνική πρόταση θα βρεθεί κάτω από το «μικροσκόπιο» των εταίρων και είναι μία παραλλαγή των προτάσεων που είχαν υποβάλει ΔΝΤ και Βρυξέλλες στην Ελλάδα 24 και 26 Ιουνίου αντίστοιχα
Πηγή
Αυξήσεις φόρων σε αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει η νέα βελτιωμένη πρόταση της Αθήνας προς τους θεσμούς και θα συνοδευτεί από αίτημα για νέα βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ύψους 30 δισ. ευρώ.
Η ελληνική πρόταση θα βρεθεί κάτω από το «μικροσκόπιο» των εταίρων και είναι μία παραλλαγή των προτάσεων που είχαν υποβάλει ΔΝΤ και Βρυξέλλες στην Ελλάδα 24 και 26 Ιουνίου αντίστοιχα.
Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών επιχείρησαν να «παντρέψουν» τα δύο σχέδια των πιστωτών που επιμένουν σε πλεόνασμα 1% φέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018, χωρίς να «ξεθωριάσουν» -στον βαθμό που μπορούσαν- τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Γράψε-σβήσε
Οι υπηρεσίες του υπουργείου έσβηναν και έγραφαν χθες όλο το βράδυ τα νέα μέτρα που θα μπουν στο «πακέτο», προκειμένου αυτό να είναι έτοιμο πριν από την έναρξη του Εurogroup, το οποίο έχει οριστεί για σήμερα το πρωί. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, ενώ το «παρών» σε αυτό θα δώσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πηγές με γνώση της τεχνικής ανάλυσης των μέτρων μιλούν για ένα βαρύ «πακέτο» που κινείται πάνω από τα 10 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτό να συνυπολογιστεί η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και για το 2016, από τον οποίο η κυβέρνηση προσδοκά εισπράξεις 5,3 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016.
Σε περίπτωση δε που από την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών προκύψουν μειώσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τις εισπράξεις από τους φόρους επί των ακινήτων τότε θα δρομολογηθούν αλλαγές επί το δυσμενέστερο στα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου. Αυτές θα έχουν να κάνουν με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των 300.000 ευρώ που ισχύει στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και με μειώσεις στα όρια εισοδήματος, μέχρι τα οποία προβλέπει μερική ή πλήρης απαλλαγή φυσικών προσώπων από τον ΕΝΦΙΑ.
Προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα από την πιστωτική ασφυξία, η κυβέρνηση εμφανίζεται να δεσμεύεται στη νέα της πρόταση για αλλαγές στη φορολογία των αγροτών με κατάργηση των φοροαπαλλαγών που νομοθετήθηκαν πρόσφατα για τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ.
Μεγάλο πλήγμα θα δεχτούν οι αγρότες, εφόσον υιοθετηθεί το σενάριο για κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης 13% και εφαρμοστεί αυτός του 26%, όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα, αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες.
Οι... μικροί στην πρέσα
Στην «πρέσα» μπαίνουν και οι «μικροί» επιχειρηματίες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η αύξηση της προκαταβολής του φόρου στο 100% θα ισχύσει και για τη «μαρίδα».
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ η ελληνική πρόταση προβλέπει για συντελεστή 13% για τα ξενοδοχεία αντί για 23%, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, (από 13% σήμερα) και ΦΠΑ στο ρεύμα στο 13%. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάταξη των περισσότερων στο 23%. Επίσης, καταργείται ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πλην της Κρήτης.
Στο Ασφαλιστικό διατηρούνται οι απαιτήσεις των πιστωτών για το ΕΚΑΣ, που αφορούν τις αλλαγές μέχρι το τέλος του 2019, με την κυβέρνηση να μη συμφωνεί σε άμεση περικοπή του 20% της δαπάνης για τους δικαιούχους με τις υψηλότερες συντάξεις. Η χώρα πάντως θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη με στόχο να εξοικονομήσει 450 εκατ. ευρώ φέτος ή 0,25% του ΑΕΠ και περίπου 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το 2016.
Με αυτές τις προτάσεις η Ελλάδα διεκδικεί νέο δάνειο 30 δισ. ευρώ από τον ESM για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2017. Με αυτό το «πρόγραμμα-γέφυρα» η ΕΚΤ είναι σε θέση να αποκαταστήσει τη ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και να διασφαλίσει τα 3,5 δισ. ευρώ που αναζητεί το ελληνικό Δημόσιο για να μπορέσει να πληρώσει το ομόλογο των 3,491 δισ. ευρώ που διακρατά η ΕΚΤ και λήγει στις 20 Ιουλίου.
Αναφορικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει σε αναδιάρθρωση των δανείων ύψους 130,9 δισ. ευρώ του EFSF. Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει πως τα δάνεια του EFSF θα χωριστούν στα δύο. Το ένα κομμάτι του εναπομείναντος χρέους θα μετατραπεί σε ένα νέο δάνειο που θα προσφέρει τόκο 5% και το υπόλοιπο ουσιαστικά θα διαγραφεί. Με τον τρόπο αυτό οι ετήσιοι τόκοι που θα καταβάλει η Ελλάδα θα παραμείνουν αμετάβλητοι (5%), διαγράφοντας όμως το 50% του αρχικού χρέους, το συνολικό βάρος του οποίου θα μειωθεί σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου