Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του Ελληνικού και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου - Ο αγώνας συνεχίζεται και αναβαθμίζεται.
Λίγες μέρες μετά τις εκλογές και τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, η υπόθεση της «αξιοποίησης» - εκποίησης του Ελληνικού επανήλθε στο προσκήνιο με επιτακτικό τρόπο. Από τη μια οι δημόσια εκφρασμένες απαιτήσεις της τρόικας και η δυσαρέσκειά της για τις νομικές ενέργειες (προσφυγή στο ΣτΕ) πολιτών. Από την άλλη, η τοποθέτηση της τρικομματικής κυβέρνησης, που επαναλαμβάνει τις επιλογές των προηγουμένων, συμπληρώνοντάς τις με την πρόθεση εκποίησης όλου του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού.
Σε αυτές τις συνθήκες, έχει νόημα να επαναλάβουμε ότι όσοι «ορέγονται» το Ελληνικό και την παραλία θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν απέναντί τους ένα ισχυρό μέτωπο πολιτών και συλλογικοτήτων της Αττικής, που δεν εννοεί να συμβιβαστεί με αυτήν την ιδέα και προετοιμάζεται να δώσει νέα ώθηση στις κινηματικές του δραστηριότητες. Η ισχυρή βάση αυτών των αντιστάσεων δεν μπορεί να είναι άλλη από τις, μέχρι τώρα, διακηρυγμένες θέσεις της «Επιτροπής Αγώνα», όπως επικαιροποιούνται στο φώς του νέου πολιτικού σκηνικού και όπως έχουν εμπλουτιστεί από το δημόσιο διάλογο πάνω στην πρόταση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό και παρατίθενται στη συνέχεια:
1. Το σύνολο της έκτασης των 6.263 στρ, στην οποία περιλαμβάνονται το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το Αθλητικό κέντρο του Αγ. Κοσμά, το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας (μαρίνα), ο αιγιαλός και η παραλία, δεν παραχωρείται σε ιδιώτες - επενδυτές για εκμετάλλευση και παραμένει στο ελληνικό δημόσιο.
2. Ο μνημονιακός νόμος 4062/2012, που προσδιορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους όρους δόμησης για το Ελληνικό, καταργείται και αντικαθίσταται με ειδικό νόμο για την δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού», που πρέπει να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση.
3. Το «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» αποτελεί δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο υψηλού πράσινου με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.
4. Με τα έργα για τη δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου» εμπλουτίζεται ένας ήδη ανεπτυγμένος, με ποικιλία βλάστησης, χώρος, συμβάλλοντας στη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών της ήδη επιβαρημένης πρωτεύουσας.
5. Στο «Μητροπολιτικό Πάρκο» απαγορεύεται η επιπλέον δόμηση και ταυτόχρονα διατηρούνται και επαναχρησιμοποιούνται τα περισσότερα από τα υφιστάμενα κτίρια και αθλητικές υποδομές (Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κτλ).
6. Διατηρούνται υφιστάμενες δημόσιες υπηρεσίες, κοινωφελείς λειτουργίες, ερευνητικές και αθλητικές δραστηριότητες και προωθείται η επανάχρηση κτιρίων για τη στέγαση δραστηριοτήτων σε τομείς όπως οι Εικαστικές Τέχνες, το Θέατρο, ο Χορός, ο Κινηματογράφος, οι Γραφικές Τέχνες, η Μουσική, καθώς και μορφωτικών δραστηριοτήτων, μόνιμων ή περιστασιακών εκθέσεων για το περιβάλλον, τις επιστήμες κ.α.
7. Μέρος του «Μητροπολιτικού Πάρκου» χρησιμοποιείται για αγροτικές καλλιέργειες, που, μάλιστα, μπορεί να στηρίξουν την κοινωνία σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Στο Ελληνικό, δημιουργήθηκε, ήδη, ένας αυτοδιαχειριζόμενος αγρός και ένας ελαιώνας.
8. Το «Μητροπολιτικό Πάρκο» μπορεί να λειτουργήσει ως ένα έργο χαμηλού προϋπολογισμού, που αυτοχρηματοδοτείται από την επανάχρηση μέρους του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού.
9. Θεωρούμε ότι η εγκατάλειψη και η μη επαρκής «αξιοποίηση», μέχρι σήμερα, του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με τσιμεντοποίηση των αδόμητων χώρων που υπάρχουν, δηλαδή με το χτίσιμο 3.720.000 τ.μ (!), για την κατασκευή μιας «ολοκληρωμένης γειτονιάς για ανθρώπους με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες», όπως αναφέρει ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών. Στην Αθήνα και τα προάστιά της υπάρχει πληθώρα κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων προς ενοικίαση και προς πώληση, που υπερκαλύπτει την οποιαδήποτε ζήτηση. Η δημιουργία ενός ακριβού γκέτο, ούτε δικαιολογείται από κάποια μελέτη (οικονομικοτεχνική, πολεοδομική, περιβαλλοντική, κυκλοφοριακή), ούτε είναι επιθυμητή από την τοπική κοινωνία.
10. Ακόμη, θεωρούμε ότι τα σημερινά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και το δημόσιο χρέος που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις οι οποίες κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την εκποίηση της δημόσιας γης. Δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθεί το Ελληνικό σε ιδιώτες για να πληρωθούν οι τόκοι μερικών μηνών από το δημόσιο χρέος.
11. Επίσης, δεν εγκλωβιζόμαστε στο ψευτοδίλημμα «ή θα πουλήσουμε το Ελληνικό ή θα μειώσουμε μισθούς και συντάξεις». Υποστηρίζουμε ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, με άξονα την περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη στο οποίο ανταποκρίνεται η πρόταση για τη δημιουργία «Μητροπολιτικού Πάρκου» στο Ελληνικό.
12. Το δέλεαρ της δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας αποδείχτηκε φενάκη και στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κοινωνία, η οικονομία και το περιβάλλον πλήρωσαν μεγάλο τίμημα τότε, ενώ δημιουργήθηκαν μόνο προσωρινές, αμφίβολες και μετέωρες θέσεις εργασίας. Τελικά οι μόνοι κερδισμένοι ήταν κάποιοι μεγαλοεργολάβοι. Ας μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος σήμερα.
13. Συνοψίζοντας: το Ελληνικό και η παραλία του Αγ. Κοσμά πρέπει να παραμείνουν δημόσιος, ελεύθερος χώρος πρασίνου, με πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωφελείς εγκαταστάσεις και δραστηριότητες για την κάλυψη διαρκών και πραγματικών κοινωνικών αναγκών.
23.7.2012
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου