Ο ένας μετά τον άλλον φορείς δημόσιου χαρακτήρα ανακαλύπτουν ότι το 70% των καταθέσεων και των αποθεματικών τους έγιναν ...αέρας. Εδώ και δυο δεκαετίες είχαν στήσει το νομικό πλαίσιο για τις υποχρεωτικές καταθέσεις των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Το Γενάρη που μας πέρασε, όταν η κυβέρνηση είχε πάρει τις αποφάσεις της για το «κούρεμα», έσπρωχνε τα νοσοκομεία να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους υπέρ των ...τραπεζιτών.
Τώρα αρχίζουν να αποκαλύπτονται οι αλυσιδωτές συνέπειες για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και το μέγεθος του εγκληματικής πολιτικής που έχει η διαδικασία του «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων που ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ενα «κούρεμα», το οποίο πλήρωσαν και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι της χώρας, καθώς αποδεικνύεται ότι η επιλογή τρόικας και κυβέρνησης να διαχειριστούν την κρίση υπέρ του κεφαλαίου, συνοδεύεται, προϋποθέτει και προκαλεί την πλήρη λεηλασία των αποθεματικών, αλλά και των διαθέσιμων οικονομικών πόρων όλων των Νομικών Προσώπων, που υποχρεούνται να έχουν καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Ο ένας μετά τον άλλον δημόσιοι φορείς και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ανακαλύπτουν τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ακόμα και η όποια λειτουργία τους, επειδή πέρα από τις άλλες περικοπές που κάνει η κυβέρνηση, δεν υπάρχουν πια τα οικονομικά τους διαθέσιμα, που ήταν σε υποχρεωτικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Οι καταθέσεις που οι διάφοροι φορείς είχαν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας μετατράπηκαν αυτόματα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία «κουρεύτηκαν» στις 12 του Μάρτη. Μετά το «κούρεμα», αποδεικνύεται ότι το 70% της κάθε μορφής κατάθεσης έχει εξανεμιστεί κατά 70%!!!
Την αφαίμαξη που υπέστησαν οι καταθέσεις που διατηρούσαν στην Τράπεζα της Ελλάδας οι υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» τις έμαθαν, όταν χρειάστηκε να γίνει ανάληψη 700.000 ευρώ, «για εξόφληση ανειλημμένων υποχρεώσεων προς προμηθευτές», όπως σημειώνεται σε σχετικό έγγραφο. Τότε ανακάλυψαν ότι αν και οι καταθέσεις του νοσοκομείου ήταν της τάξης του 1,8 εκατ. ευρώ, το ποσό που δικαιούνταν να διαχειριστεί ήταν μόλις 575 χιλιάδες ευρώ. Να πώς περιγράφεται η ιστορία του συγκεκριμένου φορέα σε σχετικό έγγραφο.
Η αποκάλυψη
«Σύμφωνα με το νόμο, τα διαθέσιμα κεφάλαια των Δημοσίων Οργανισμών και Ασφαλιστικών Ταμείων (...) μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδας», η οποία «ενεργούσα ως διαχειριστικό όργανο των καταθετών, επενδύει τα διαθέσιμα σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου της επιλογής του υπουργείου Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης».
Πράγματι ο νόμος 2469 του 1997, με την περιβόητη ονομασία «Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών», προέβλεπε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία και τα άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καταθέτουν υποχρεωτικά τα διαθέσιμά τους σε «Κοινό Κεφάλαιο, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας», ενώ στον ίδιο νόμο πράγματι προβλέπεται πως «το ενεργητικό του Κοινού Ταμείου επενδύεται σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, λέει το έγγραφο της υπηρεσίας του νοσοκομείου των «Αγίων Αναργύρων», στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας «την 31-12-2011 είχε υπόλοιπο διαθεσίμων κεφαλαίων ποσό 1.181.411 ευρώ». Αυτό, κανονικά σημαίνει ότι εκείνη την ημερομηνία το νοσοκομείο διέθετε αυτό το ποσό και υπολόγιζε ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να κάνει τις αναγκαίες αναλήψεις. Με αυτή τη λογική...
...«την 17-01-2012 το νοσοκομείο μετέφερε από την Εμπορική Τράπεζα (...) το ποσό των 700.000 ευρώ στο λογαριασμό των διαθεσίμων κεφαλαίων της Τράπεζας Ελλάδας. Το ύψος διαθεσίμων κεφαλαίων του (νοσοκομείου) στην Τράπεζα Ελλάδας την 20-1-2012 διαμορφώνεται στο ποσόν των 1.881.411 ευρώ».
Ωστόσο, όταν θέλησαν πριν λίγες μέρες να κάνουν την ανάληψη που χρειάζονταν για να πληρώσουν τους προμηθευτές, ανακάλυψαν ότι ...λεφτά δεν υπάρχουν!!!
Οταν ζητήθηκαν εξηγήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας, η απάντηση που δόθηκε ήταν η εξής:
«Σας γνωρίζουμε ότι το σύνολο των κεφαλαίων σας που μέχρι και την 9-3-2012 έχουν ενταχθεί στο κοινό κεφάλαιο και έχουν επενδυθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (...) ανέρχονταν στο ποσό των 1.881.411 ευρώ.
Η ονομαστική αξία του ενεργητικού Κοινού Κεφαλαίου, που αντιστοιχεί στην μερίδα σας (...) ανέρχονταν κατά την 12-3-2012, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο ποσό των 1.075.878 ευρώ.
Η τρέχουσα αξία (...) ανέρχονταν κατά την 12-3-2012 στο ποσόν των 575.347 ευρώ».
Η απάντηση στην ουσία λέει ότι τα ποσά που υπήρχαν στην Τράπεζα πριν την ολοκλήρωση του PSI «κουρεύτηκαν». Το επίσημο «κούρεμα», σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, προβλέπει ότι ένα μέρος της αρχικής αξίας της κατάθεσης διαγράφεται οριστικά, ενώ το υπόλοιπο ποσό μετατρέπεται και πάλι σε ομόλογα. Με βάση τα νέα ομόλογα, το νοσοκομείο θεωρητικά δικαιούται ένα ποσό της τάξης των 1.075.878 ευρώ, ποσό που μπορεί να εισπράξει ...όταν λήξουν τα νέα ομόλογα, μόνο που πολλά από αυτά έχουν ημερομηνίες λήξης το 2040 και 2042. Ετσι, σε περίπτωση που το νοσοκομείο χρειαστεί τώρα μετρητά από τις δικές του καταθέσεις, του αναλογούν μόλις 575,3 χιλιάρικα.
Από το κείμενο του νοσοκομείου, αλλά και την παραπάνω απάντηση της Τράπεζας Ελλάδας προκύπτουν ορισμένα σοβαρά ζητήματα.
Πρώτον ότι όπως και τα άλλα Νομικά Πρόσωπα έτσι και το συγκεκριμένο νοσοκομείο υπέστη απώλειες της τάξης του 70% από υποχρεωτικές καταθέσεις που είχε στην Τράπεζα της Ελλάδας, ποσό που ξεπερνά το 1,3 εκατ. ευρώ. Αυτό, με δεδομένη την πολιτική περικοπών της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, σημαίνει νέες αβαρίες και εκπτώσεις στις υπηρεσίες που προσφέρονται από αυτό, κάτι που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της περίθαλψης που προσφέρεται σε όσους έχουν ανάγκη εξετάσεων και νοσηλείας ή αύξηση των νοσηλίων που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
Δεύτερον, αποδεικνύει ότι ακόμα και μετά τη λήψη της απόφασης στην ΕΕ, τον περασμένο Οκτώβρη, για το «κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, η κυβέρνηση Παπαδήμου, αυτό το κατασκεύασμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., όχι μόνο δεν επέτρεψε τη μεταφορά και νέων κονδυλίων στο κοινό ταμείο της Τράπεζας Ελλάδας, αλλά οδήγησε τα Ταμεία, τα νοσοκομεία και άλλους φορείς ως σφάγια να λιντσαριστούν από τους τραπεζίτες.
Τρίτον, ο τρόπος που εντάχθηκαν, στο Κοινό Κεφάλαιο, κονδύλια το τελευταίο διάστημα, γεννά σοβαρότατα ερωτηματικά για απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση έναντι των φορέων, αφού υποχρεώθηκαν να αγοράζουν κρατικούς τίτλους σε τιμές γύρω από το 100% της τιμής τους, όταν διάφορα κοράκια των χρηματαγορών αγόραζαν τους ίδιους τίτλους με έκπτωση που έφτανε και το 90%.
Στημένη παγίδα
Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ», με αφορμή την περίπτωση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει εδώ και δυο δεκαετίες οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, φρόντισε με κάθε τρόπο όχι μόνο να αρπάξει και να βάλει σε υποχρεωτικές καταθέσεις τα χρήματα που είχαν στη διάθεσή τους τα διάφορα νομικά πρόσωπα και κύρια τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, αλλά στην πραγματικότητα συνειδητά έστησε την παγίδα του «κουρέματος», στην οποία έσπρωχνε μέχρι και την τελευταία στιγμή καταθέσεις και αποταμιεύσεις που δεν της ανήκαν.
Στην κατηγορία των φορέων που διαπιστώνουν ότι λεηλατήθηκαν οι καταθέσεις, τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά τους ανήκει το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων με εργατικές αποταμιεύσεις δεκαετιών, τα διάφορα Ταμεία και Οργανισμοί που λειτουργούν με εισφορές των εργαζομένων και έχουν στόχο να καλύπτουν διάφορες ανάγκες τους, τα δημόσια νοσοκομεία, το σύνολο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τα επιμελητήρια κ.ο.κ.
Παράσταση στο «Αγία Ολγα»
Στο κούρεμα του λογαριασμού κίνησης κατά 70% του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» προχώρησε η Αγροτική Τράπεζα, όπου το νοσοκομείο διατηρούσε λογαριασμό. Το γεγονός έμαθαν οι γιατροί με παράπλευρο τρόπο και όχι μέσω επίσημης ενημέρωσης απ' τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες από γιατρούς του νοσοκομείου, η Αγροτική Τράπεζα μείωσε τις καταθέσεις του «Αγία Ολγα» από 2,1 εκατ. ευρώ σε 0,7 εκατ. ευρώ. Στο λογαριασμό έμπαιναν τα χρήματα από τα νοσήλια των ταμείων, την κρατική επιχορήγηση και τα ίδια έσοδα με τα οποία καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.
Αμέσως η πενταμελής Επιτροπή των γιατρών της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς συγκάλεσε συνέλευση στην οποία συζητήθηκε το θέμα. Ακολούθησε παράσταση στη διοικήτρια του νοσοκομείου Ολγα Μπαλαούρα, η οποία αρνήθηκε να ενημερώσει τους γιατρούς υποστηρίζοντας ότι θέμα που δεν τους αφορά. Απ' το κούρεμα των καταθέσεων φαίνεται να μη γλίτωσαν και λίγες χιλιάδες ευρώ που είχε στην Τράπεζα ο Κοινωνικός Ξενώνας του Καρέα, όπου φιλοξενούνται άστεγοι. Στον ίδιο λογαριασμό, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ήταν και οι καταθέσεις άλλων ιδρυμάτων Πρόνοιας.
Αρπαξαν το 70% των αποθεματικών του ΟΕΚ! Πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ έκαναν... φτερά με το «κούρεμα» των ομολόγων.
Πάνω από 70% είναι οι απώλειες των αποθεματικών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), δηλαδή της περιουσίας των εργαζομένων, για τη σωτηρία των καπιταλιστών της χώρας, μετά το σχετικό «κούρεμα» των αποθεματικών που βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδας, στο λεγόμενο Κοινό Κεφάλαιο (σ.σ. το οποίο αφορά την τοποθέτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων Οργανισμών «κοινωνικής πολιτικής») όπως και των υπόλοιπων Ταμείων. Το «κούρεμα» έγινε πριν από λίγες μέρες, μέσα στο Μάρτη, στα πλαίσια της ανταλλαγής ομολόγων.
Με έγγραφό της η Τράπεζα της Ελλάδας επικαλείται το άρθρο 15 παρ. 11 του νόμου 2469/1997 για να υποστηρίξει ότι νόμιμα το σύνολο των κεφαλαίων του ΟΕΚ έχουν ενταχθεί στο Κοινό Κεφάλαιο που προβλέπει ο σχετικός νόμος και άρα νόμιμα επενδύθηκαν σαν ομόλογα. Μόνο που γι' αυτό δε ρωτήθηκε ο ΟΕΚ. Η «αυθαιρεσία» βρίσκεται ακριβώς σ' αυτό. Η τράπεζα θεωρεί ότι νομότυπα ενήργησε αφού οι κυβερνητικές αποφάσεις - νόμοι, της έδωσαν το δικαίωμα να επενδύει αυθαίρετα (δηλαδή χωρίς να ρωτήσει στην προκειμένη περίπτωση τον ΟΕΚ) τα αποθεματικά σε ομόλογα, αποτέλεσμα που τώρα το επικαλείται η Τράπεζα για να αιτιολογήσει την αρπαγή των αποθεματικών του ΟΕΚ και τη δραστική τους μείωση. Κυβερνήσεις και τράπεζα «έκλεψαν νόμιμα» λεφτά των εργαζομένων.
Με δεδομένα τα παραπάνω, η Τράπεζα της Ελλάδας ενημερώνει τον ΟΕΚ ότι το κεφάλαιό του, που ανερχόταν σε 365.169.123 ευρώ, στις 9 Μάρτη 2012, τώρα «κουρεύτηκε», στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής απόφασης για το χρέος, και μειώνεται στα 208.820.699 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αξία του ενεργητικού του (δηλαδή το ποσό το οποίο θα εισπραχθεί αν γίνει σήμερα ρευστοποίηση) ανέρχεται στο ποσό των 111.671.072 ευρώ!!! Δηλαδή άρπαξαν από τα αποθεματικά του ΟΕΚ το 70%!
Ανάλογο «κούρεμα» έχουν υποστεί και τα αποθεματικά του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που είναι επίσης κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οπως το ίδιο έχουν δεχτεί και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου