Αναρτούμε 2 άρθρα σχετικά με την Άττικα Μπανκ, που εξηγούν πως από "Τράπεζα των Μηχανικών", έγινε ιδιωτική Τράπεζα με τα χρήματα των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ αλλά και γενικά του Δημοσίου.
Attica Bank: «Τράπεζα μηχανικών», χωρίς μηχανικούς
21-04-2023 - Πηγή: ot.gr
Την προηγούμενη δεκαετία ήταν συχνό φαινόμενο, στην Ελλάδα, να χάνει χρήματα κάποιος που έχει επενδύσει στις τράπεζες. Το 2023, η αλήθεια είναι τείναμε να το ξεχάσουμε. Την τελευταία τετραετία οι μέτοχοι των τραπεζών, μαζί με την άνοδο της οικονομίας, βγάζουν σοβαρά χρήματα από την επένδυσή τους.
Την Πέμπτη του Πάσχα, συνέβη κάτι που είχαμε καιρό να δούμε. Ενας επί χρόνια θεσμικός επενδυτής στην Attica Bank, το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο των Μηχανικών), έχοντας καταβάλει για τη συμμετοχή του σε αυξήσεις κεφαλαίου περίπου 800 εκατ. ευρώ την τελευταία 25ετία, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη νέα αύξηση κεφαλαίου.
Αυτόματα όλο σχεδόν το ποσό που επίμονα κατέβαλε όλα τα προηγούμενα χρόνια χάνεται. Η νέα αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει στην πέμπτη σε μέγεθος τράπεζα στην Ελλάδα θα απομειώσει το ποσοστό του Ταμείου των Μηχανικών, στο 5%, όταν πριν από μερικά χρόνια ξεπερνούσε το 50%. Αυτόματα, η ζημιά για τα μέλη του Ταμείου, μηχανικούς και εργολήπτες το επάγγελμα, καθίσταται τελεσίδικη. Μια επένδυση που πραγματικά ήταν σαν να γίνεται επί χρόνια, σε «ένα βαρέλι δίχως πάτο», σταμάτησε απότομα. Τη στιγμή, μάλιστα, που τα πράγματα έδειχναν να στρώνουν, με την είσοδο σοβαρού νέου επενδυτή, στην πολύπαθη τράπεζα, που σημειωτέον έχει γίνει γνωστή και ως τράπεζα των μηχανικών.
Το ερώτημα βέβαια από την αρχή της υπόθεσης είναι εάν έπρεπε το ασφαλιστικό ταμείο ενός κλάδου, να έχει στην κατοχή του μια τράπεζα. Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Σημαντικά συνταξιοδοτικά επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού επενδύουν επί χρόνια σε κάθε είδους εταιρείες, μεταξύ των οποίων και σε τράπεζες. Αρα σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο δεν είναι κάτι σπάνιο οι επενδύσεις τέτοιου είδους.
Το θέμα είναι με ποιους κανόνες και σε ποιες τράπεζες. Η αλήθεια είναι ότι η τήρηση των κανόνων διαχρονικά, δεν ήταν και το βασικό προσόν της πάλαι ποτέ γνωστής ως Τράπεζας Αττικής. Από πού να το πρωτοπιάσουμε. Από τις «γκρίζες» χρηματοδοτήσεις σε πολλούς, μέχρι την υπόθεση Καλογρίτσα επί ΣΥΡΙΖΑ και τις εγγυητικές για τα βοσκοτόπια. Σε αυτήν την τράπεζα βασικός μέτοχος ήταν διαχρονικά το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών. Πολλά από τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν, γίνονταν κόκκινα. Ως γνωστόν τα κόκκινα δάνεια μειώνουν μόλις κοκκινίσουν ισόποσα τα κεφάλαια των τραπεζών. Αναγκαστικά η τράπεζα οδηγούνταν σε συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου και αυτές καλύπτονταν με χρήματα των μετόχων, κατά κύριο λόγο δηλαδή των μηχανικών.
Η συμμετοχή στην Attica Bank ξεκίνησε το 1997 από το τότε ΤΣΜΕΔΕ (πρόδρομος του ΤΜΕΔΕ). Μέχρι το 2019 είχαν επενδυθεί 104 εκατ. ευρώ. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε κεφαλαιακές ενισχύσεις, που στοίχισαν άλλα 205 εκατ. ευρώ, στο Ταμείο. Μετά το 2015 και την κατάρρευση του συνόλου των τραπεζών, το σκηνικό επαναλήφθηκε. Στις συστημικές τράπεζες έβαλαν λεφτά είτε ιδιώτες μέτοχοι είτε το κράτος. Στην Attica Bank το Ταμείο Μηχανικών συνέχισε να «επενδύει». Εβαλε άλλα 384 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τη συμμετοχή του Ταμείου στο 56%. Μετά το 2017 και την ενοποίηση του ασφαλιστικού κλάδου των μηχανικών στον ΕΦΚΑ, ιδρύθηκε το ΤΜΕΔΕ. Τα δύο Ταμεία ανέλαβαν το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica Bank, αλλά τα προβλήματα συνεχίστηκαν, μαζί και οι κεφαλαιακές ανάγκες. Μέχρι το 2021, το ΤΜΕΔΕ είχε βάλει άλλα 46 εκατ. ευρώ. Χθες ανακοίνωσε το τέλος της τραπεζικής «περιπέτειας» του Ταμείου, αφήνοντας την «Τράπεζα των μηχανικών» χωρίς… μηχανικούς…
«Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα»
ΒΟΥΛΗ26.07.24 06:00Έλενα Βαρίνου
Η κυβέρνηση υπερψήφισε χτες τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια, χωρίς να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τους «σκανδαλώδεις» όρους της σύμβασης. ● Βολές Φάμελλου κατά του Κ. Χατζηδάκη που απάντησε με αναφορές στα δάνεια του Καλογρίτσα. ● Υπερψήφισε επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ.
Χωρίς πειστική απάντηση της κυβέρνησης στα κεντρικά ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τα «παράδοξα» της συμφωνίας συγχώνευσης Attica Bank - Παγκρήτιας επικυρώθηκε, χθες το βράδυ τελικά και βάσει της πλειοψηφίας, η σχετική σύμβαση από την Ολομέλεια της Βουλής.
Τόσο η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και τα άλλα κόμματα καταψήφισαν, εκτός από το ΠΑΣΟΚ που (για άλλη μια φορά) κράτησε επαμφοτερίζουσα στάση, υπερψηφίζοντας δηλαδή επί της αρχής, προκειμένου να καταδείξει ότι δεν διαφωνεί με τη δημιουργία 5ου τραπεζικού πυλώνα, αλλά δηλώνοντας «παρών» στα άρθρα που νομιμοποιούν την ίδια τη σύμβαση.
Στη διάρκεια της διαδικασίας στην Ολομέλεια -με τη συζήτηση και την ψηφοφορία να ολοκληρώνονται αυθημερόν- τόσο οι πολιτικοί αρχηγοί που τοποθετήθηκαν όσο και οι περισσότεροι από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν για άλλη μια φορά από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη απαντήσεις που δεν πήραν ούτε από τον ίδιο, αλλά ούτε από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο της πιεστικής διαβούλευσης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στα ερωτήματα:
● Πώς καλύπτεται το δημόσιο συμφέρον από τους όρους της σύμβασης μεταξύ του ΤΧΣ και της THRIVEST HOLDING LTD.
● Πώς αιτιολογείται η εξίσωση, ως προς τη μετοχική σύνθεση, της συμφωνίας που αποδίδει το 35% στο Δημόσιο με συμμετοχή 475 εκατ. ευρώ από το ΤΧΣ (και περίπου 48 από τον e-ΕΦΚΑ), καταβάλλοντας δηλαδή συνολικά πάνω από 900 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Αttica από το 2021, και το 56%-58% στους ιδιώτες με συμμετοχή 268 εκατ. ευρώ.
● Ποιες είναι οι εγγυήσεις βιωσιμότητας της συμφωνίας, ώστε να διασφαλιστούν τα έσοδα του Δημοσίου.
● Εάν όντως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατέληξε στην καλύτερη επιλογή και γιατί η κυβέρνηση, κατά την πενταετή πλέον θητεία της, όπως και η ΤτΕ, δεν είχαν παρέμβει δραματικά προκειμένου να μην προκύψει ο κίνδυνος κατάρρευσης που απειλούσε συνολικά το τραπεζικό σύστημα (κούρεμα καταθέσεων κ.λπ.) που επικαλούνται και, όπως υποστηρίζουν, αποσείεται με τη συγκεκριμένη σύμβαση.
«Εάν ήσαστε εσείς στη θέση μου, τι θα κάνατε;» διερωτήθηκε στην Ολομέλεια ο Κωστής Χατζηδάκης, ισχυριζόμενος πως εάν δεν προχωρούσε στη συμφωνία, θα βρισκόταν υπόλογος για απιστία. Ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε και κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά τις Βουλής τόσο την επιστολή Στουρνάρα, περί βέλτιστης λύσης για το Δημόσιο, όσο και τις εκθέσεις της διεθνούς επενδυτικής τράπεζας JB Morgan και του ΤΧΣ που επιβεβαιώνουν, όπως είπε, ότι οι προσπάθειες διερεύνησης αξιόπιστου επενδυτικού ενδιαφέροντος κατά το παρελθόν είχαν αποτύχει. «Τι θα κάνατε στη θέση μου;» επέμεινε ο υπουργός. «Σας εύχομαι να βρεθείτε στη θέση μου και σε αντίστοιχη κατάσταση και να απορρίψετε μια τέτοια σύμβαση και να δούμε τότε τι θα συνέβαινε στο τραπεζικό σύστημα, στους καταθέτες, στην οικονομία μας...». Ο ίδιος, το βράδυ, λίγο πριν από την ψηφοφορία, ξεκαθάρισε, απαντώντας σε ερώτηση από την πλευρά της Πλεύσης Ελευθερίας, πως η έρευνα για επενδυτή αφορούσε μόνο την Attica και όχι την Παγκρήτια, γιατί μόνο εκεί είχε μετοχική συμμετοχή το ΤΧΣ.
Σημειώνεται πως ο κ. Χατζηδάκης αντέκρουσε τη σκληρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της Νέας Αριστεράς, επικαλούμενος (όπως άλλωστε έπραξε και στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων) τα στοιχεία για τη δανειοδότηση κατασκευαστικής εταιρείας από την Τράπεζα Αττικής με εξασφαλίσεις υποσχετικές έργων και μηδαμινά σχεδόν επιτόκια. «Μιλάω για την εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ του εργολάβου Καλογρίτσα, που είχε στενές σχέσεις με στελέχη της τότε κυβέρνησης, δεν χρειάζεται να πω ονόματα...» δήλωσε, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε δάνειο 14,5 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,6% αντί για 11,84% που ήταν το επιτόκιο που αντιστοιχούσε στην πιστοληπτική της διαβάθμιση. «Και δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τη συσχέτιση με τις τηλεοπτικές άδειες και την προσπάθεια ελέγχου των καναλιών μέσω του κ. Καλογρίτσα... Δεν μπορώ να ακούω συνεχώς αυτούς που κάνουν τους εισαγγελείς ακόμη και σε θέματα που είναι και οι ίδιοι πολιτικά ανοιχτοί...» σχολίασε.
«Δικά σας είναι, κύριε Χατζηδάκη, τα 475 εκατ. ευρώ; Η περιουσία είναι των πολιτών, δεν είναι της κυβέρνησης, δεν είναι του κ. Μητσοτάκη!» απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας πως είναι μείζον το ενδιαφέρον μπροστά στο εκ νέου ενδεχόμενο απώλειας δημόσιων πόρων. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινδυνολογεί και καταστροφολογεί προκειμένου να αιφνιδιάσει τη Βουλή με «εκβιαστικά» διλήμματα και πως δρομολογεί την ίδρυση ιδιωτικής τράπεζας με χρήματα του Δημοσίου. «Πάτε να φτιάξετε μια νέα ΔΕΗ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παρότι επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν αντιτίθεται στη δημιουργία 5ου τραπεζικού πυλώνα, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «σκανδαλώδεις» όρους στη σύμβαση και ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υπουργό Οικονομικών στη θέση του Στέφανου Κασσελάκη περί ζημίας του Δημοσίου, αλλά και για τους λόγους επίθεσης συστημικών ΜΜΕ στην πτέρυγα. Στο σημείο αυτό, σχολίασε και τους χθεσινούς υπαινιγμούς του Μ. Βορίδη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., λέγοντας πως απαγορεύει με λάσπη το δικαίωμα της άποψης. «Δεν μπορεί υπουργός που δεν ψηφίζει νόμους της κυβέρνησής του να μας κουνάει το δάχτυλο, είναι απονομιμοποιημένος», είπε, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε τον Κωστή Χατζηδάκη ως «υπουργό που λειτουργεί μονίμως εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».
Εξίσου αιχμηρός εμφανίστηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης, δηλώνοντας πως η Νέα Αριστερά είναι κάθετα αντίθετη με τη συμφωνία. «Με μερίδιο αγοράς κάτω του 5% και κεφάλαια 10 δισ. δεν είναι δυνατόν να πειστεί κανείς ότι η νέα τράπεζα θα αποτελέσει τον περίφημο 5ο πυλώνα» σχολίασε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «είμαστε αντιμέτωποι με την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης αλλά και της ΤτΕ να διαχειριστούν ορθολογικά εδώ και πέντε χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Attica».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Γερουλάνος, αφού κατήγγειλε την αφωνία των κυβερνητικών στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, εξήγησε τη στάση του κόμματος λέγοντας πως στέλνει το μήνυμα «να σοβαρευτείτε και να σεβαστείτε τον ελληνικό λαό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου