Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Όταν ο μηχανικός Κ. Αργύρης που σκοτώθηκε στην «Imerys» έλεγε πως: «Είμαστε πάντα με το φόβο…»

Όταν ο μηχανικός Κ. Αργύρης που σκοτώθηκε στην «Imerys» έλεγε πως: «Είμαστε πάντα με το φόβο…»


Το θύμα του εργοδοτικού εγκλήματος στη Φωκίδα, ο μεταλλειολόγος – μηχανικός, Κωνσταντίνος Αργύρης, που βρήκε φρικτό θάνατο από πτώση βράχου μέσα στην κεντρική στοά των Μεταλλείων Βωξίτη της «Imerys», eίχε συνδέσει τη ζωή του με την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Όπως σημείωνε σχετικά, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: «Χαρακτηρίζουμε το συμβάν ως εργοδοτικό έγκλημα διότι: η συγκεκριμένη στοά χρησιμοποιείται για να προωθούνται εργάτες στις υπόλοιπες στοές και να βγάζουν το μετάλλευμα (για το λόγο αυτό ονομάζεται στοά βάσης). Συνεπώς έπρεπε να βρίσκεται στην καλλίτερη δυνατή κατάσταση και να είναι η ποιο ασφαλής από όλες, με δεδομένο ότι από εκεί θα περνούσαν πολλοί εργάτες για να βγάλουν το μεροκάματο. Αντίθετα. Η στοά δεν ήταν σε καλή κατάσταση, ήταν επικίνδυνη και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο».



Πριν δυο χρόνια στο ντοκιμαντέρ του STAR Κεντρικής Ελλάδας «Άβατο» είχε μιλήσει στην Λένα Παρασκευά για την δουλειά στις υπόγειες στοές, την επικινδυνότητα, τα μέτρα ασφαλείας, τις συνθήκες εργασίας και τον τρόπο εξόρυξης του βωξίτη. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά: «Είμαστε πάντα με τον φόβο ή με τον έλεγχο πτώσης οροφής ή τμήμα από το πέτρωμα που είναι από πάνω μας. Κινούμαστε σε πολύ περιορισμένο χώρο με μηχανήματα…».



«Η αντεργατική Κυβερνητική πολιτική, το κτύπημα της συλλογικής δράσης και η πλήρη απαξίωση των ελεγκτικών κρατικών μηχανισμών όπως της Επιθεώρησης Μεταλλείων Ελλάδας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας για την αύξηση της κερδοφορίας των αδίστακτων επιχειρηματικών ομίλων, έχει δημιουργήσει ένα άκρως επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον όπου η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια έχει υποτιμηθεί και τα πάντα μετρώνται σε χρήμα και κόστος», τόνιζε σε ανακοίνωσή της, με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας. «Ζητάμε την άμεση παρέμβαση όλων των εμπλεκόμενων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, την αναστολή των εργασιών μέχρι την εξακρίβωση των αιτιών (χωρίς περικοπές μισθών), την λήψη μέτρων ασφαλείας σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κανονισμό και τις υποδείξεις Σωματείου και εργαζομένων, την απόδοση των όποιων ευθυνών, το σταμάτημα της εντατικοποιημένης εργασίας στην παραγωγική διαδικασία και την πλήρη στήριξη και αποκατάσταση της οικογένειας από τις οδυνηρές συνέπειες της απώλειας του αδικοχαμένου συναδέλφου», κατέληγε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου