Παγκόσμια κατακραυγή για την απαξίωση του αρχιτεκτονικού πολιτισμού
15-06-2021 - Πηγή: efsyn.gr
Η Διεθνής Ενωση Αρχιτεκτόνων στηλιτεύει την κατάργηση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για όλα τα έργα του Δημοσίου.
Λύπη για την ελληνική νομοθεσία που καταργεί ουσιαστικά τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για όλα τα έργα του Δημοσίου εκφράζει η Διεθνής Ενωση Αρχιτεκτόνων (UIA), μιλώντας για απαράδεκτη τροπή που δεν ευνοεί τη διαφάνεια και την ανάδειξη νέων ταλέντων και ιδεών. Η UIA απάντησε στην ομόφωνη ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) που διαμαρτυρήθηκε για την πρόσφατη απόφαση (31/5/21) του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Με την απόφαση εξαιρούνται από την υποχρέωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού τα έργα και οι μελέτες, εφόσον στην υλοποίησή τους εμπλέκονται ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ. Εξαιρούνται επίσης οι «αναπλάσεις πάρκων, αλσών και εθνικών ή δημοτικών κήπων, κεντρικών ή ιστορικής σημασίας πλατειών, επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, ζωνών προστασίας της φύσης και του τοπίου, δικτύων οδών και πεζοδρόμων, παραλιακών μετώπων μεγάλου αναπτύγματος κ.λπ.», εφόσον «οι μελέτες εκπονούνται από τεχνικές υπηρεσίες δημόσιας αρχής, φέρουν υπογραφή αρχιτέκτονα και έχει γνωμοδοτήσει επ’ αυτών το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής».
Και υπογραμμίζει: «Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει πρακτικά τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς είναι εντελώς αντίθετη με τους τρέχοντες πολιτικούς στόχους και την αρχιτεκτονική πρακτική σε διεθνές επίπεδο, που αναγνωρίζει ότι η υψηλή ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος αποτελεί αναγκαιότητα δημοσίου συμφέροντος»«Στο όνομα μιας ‘‘ανάπτυξης’’ που μόνο ιδιωτικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες εξυπηρετεί, απαξιώνουν τον αρχιτεκτονικό πολιτισμό, αγνοούν το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα της ζωής μας», ανέφερε ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ. Η UIA θυμίζει ότι, τον περασμένο Απρίλιο, η ICC ασχολήθηκε με τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, ζητώντας και τότε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με τη συμμετοχή αρχαιολόγων. Οπως αναφέρει, οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί εγγυώνται το βέλτιστο σχέδιο για τον κύριο του έργου, τους χρήστες και την κοινωνία, ενώ οι κανόνες διεξαγωγής «είναι τα καλύτερα όπλα κατά της διαφθοράς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου