Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Να αναδειχθεί η ιστορία της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα η Ηλιούπολη

Να αναδειχθεί η ιστορία της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα η Ηλιούπολη.

Του Πάνου Τότσικα

Στην εν εξελίξει συζήτηση για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας στην Ηλιούπολη, υπάρχει κάποια αναφορά για την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Ηλιούπολης του λεγόμενου «Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής», ενώ απουσιάζει εντελώς κάποια αναφορά για το τι πρόκειται να συμβεί στην γειτονική περιοχή του Αγ. Νικολάου. Όπως επισημαίνεται στην συνέχεια, η περιοχή αυτή αποτέλεσε, από την αρχαιότητα μέχρι την δημιουργία της Ηλιουπολης το 1925, κατά κάποιο τροπο,το «κέντρο» περιοχής.

Ποια είναι η άποψη και το πρόγραμμα των υποψήφιων δημάρχων και δημοτικών Παρατάξεων για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα η Ηλιούπολη;

Για περισσότερα , δείτε το βιβλίο μου «Εδώ κάποτε…Συμβολή στην Ιστορία της Ηλιούπολης», εκδόσεις ΚΨΜ , 2005

Για τα ευρήματα Μυκηναϊκής περιόδου

Η ύπαρξη ενός μικρού ανοιχτού – ανοχύρωτου οικισμού στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Ηλιούπολης από την Υστερομινωϊκή και την Πρωτοελλαδική περίοδο (1600-1050 π.χ.), θεωρείται βέβαιη. Ο οικισμός πρέπει να βρίσκονταν στην περιοχή του σημερινού Αγίου Νικολάου, όπου επί Τουρκοκρατίας υπήρχε το τσιφλίκι Καρά (όπως προκύπτει και από τους «Χάρτες της Αττικής» (Karten von Attika,1881) του J. Kaoupert και των συνεργατών του

Στο «Ετήσιο Δελτίο» της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα το 1947 ο F.H. Stubbins αναφέρεται σε «δύο αγγεία μυκηναϊκής κεραμικής από την περιοχή Καρά, τα οποία πιθανώς είναι από ένα τάφο».
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Κ. Συριόπουλο (1968), στο Ashmolean Museum της Οξφόρδης βρίσκονται δύο αγγεία της Υστεροελλαδικής εποχής ΙΙ , από την θέση Καρά, σημερινή Ηλιούπολη.

Υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων

Στην περιοχή του σημερινού Αγ.Νικολάου,(όπου εντοπίζεται η ύπαρξη αρχαίου οικισμού αλλά και του «τσιφλικιού Καρά» επί Τουρκοκρατίας), υπήρχαν υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων, ακόμη και μέχρι το 1954, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Κα Ειρήνη Βαρούχα – Χριστοδουλοπούλου.
Στη θέση Καρά, παρατηρήθηκαν το 1819 από τον περιηγητή Ε.Dodwell εκτός από λείψανα αρχαίων κτισμάτων και υπολείμματα παλιού τοίχου.

Παρουσία στρατιωτών του Πτολεμαίου Β΄

Κατά την διάρκεια του Χρεμωνίδειου Πολέμου (266 – 263 π.Χ.) είναι βέβαιο ότι έφτασανστην Αττική, μέχρι τη σημερινή Ηλιούπολη, στρατιώτες του Πτολεμαίου Β΄της Αιγύπτου. Αυτό συνάγεται από ένα πλήθος ευρημάτων, τα οποία αναφέρονται σε κείμενο της αρχαιολόγου κ. Ειρήνης Βαρούχα – Χριστοδουλοπούλου (1954).

Η ακριβής θέση στρατοπέδευσης των στρατιωτών του Πτολεμαίου δεν είναι εξακριβωμένη. Το βέβαιο είναι ότι έφτασαν μέχρις εδώ, ξεκινώντας από το νησί του Πατρόκλου, κοντά στο Σούνιο, όπου αποβιβάστηκαν και διασχίζοντας αντίστροφα το λεγόμενο «Μονοπάτι του Αιγέα», να έφθασαν μέχρι την περιοχή του σημερινού Αγ. Νικολάου στην Ηλιούπολη, όπου βρίσκονταν οικισμός και ενδεχομένως κάποια καλιεργούμενη έκταση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου