Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Απόφαση Συνέλευσης ΣΤΕΒ

Αναρτούμε το πλαίσιο της Αριστερής Πρωτοβουλίας ΣΤΕΒ  (Σύλλογος Τεχνικών Βιομηχανίας) που πλειοψήφησε στη σημερινή συνέλευση του Σωματείου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΒ ΤΗΝ 20/2/2011
Στην Ελλάδα τη διετία 2009-2010 χάθηκαν κοντά στις 400.000 θέσεις εργασίας. Αντίθετα τη διετία 2010-2011, προβλέπεται αύξηση των εξαγωγών των εγχώριων επιχειρήσεων κοντά στο 8% (ΙΝΕ ΓΣΕΕ). Οι προβλέψεις για τη συνέχιση του φαινομένου των απολύσεων είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, ιδιαίτερα με την «χείρα βοηθείας» που δίνει η κυβέρνηση στους εργοδότες με το ν/σ 3899/2011. Απελευθέρωση των απολύσεων, 5% των εργαζομένων μιας εταιρείας μπορεί να απολύεται το μήνα, σύνδεση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων με αυτή των εργαζομένων και άλλα παρόμοια μέτρα, συνθέτουν το πάζλ του εργασιακού περιβάλλοντος στο οποίο καλούμαστε να εργαστούμε.
Μέσα σε όλο αυτό το τοπίο, η χαριστική βολή έρχεται από τις αλλαγές στον τρόπο υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ). Οι ΣΣΕ, οι οποίες εφαρμόζονται στις 20 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., αποτυπώνουν την συμφωνία των εργαζομένων με την εργοδοσία για την ελάχιστη αμοιβή της εργασίας μας. Ο ΣΤΕΒ το τελευταίο διάστημα, δέχτηκε πολλές καταγγελίες για την μη τήρηση και εφαρμογή της σύμβασής του από πολλά μέλη του.
Με πρόσχημα την κρίση η εργοδοσία καταφεύγει σε καταγγελίες συμβάσεων στους χώρους δουλειάς, ομαδικές και με περιεχόμενο ορισμένο για σαφή μείωση ακόμα και έως 30% των μισθών, απειλές για υπογραφή χειρότερων όρων εργασίας ή απόλυση, μη εφαρμογή καμίας συνθήκης συλλογικής σύμβασης, έχει δε την αγαστή σύμπνοια της κυβέρνησης στο «έργο» της, αυτό της αύξησης των κερδών της. Μέσα σε ένα χρόνο 25-30% των εισοδημάτων μας, είτε όσων εργάζονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό έμμεσα, εξανεμίσθηκαν άμεσα ή έμμεσα. Επιπρόσθετα, δεν προέκυψε καμία αύξηση μισθών. Επομένως ο οικογενειακός προϋπολογισμός τινάσσεται στον αέρα, ειδικότερα αν συνυπολογίσουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας όπου οι «επιμηκύνσεις» των δανειοδοτήσεων από τους «προικοθήρες» της Ευρώπης διαδέχονται η μια την άλλη και φτάνουν να μιλούν οι Υπουργοί για αποπληρωμή των δανείων το 2018 έως το 2050.
Γίνεται κατανοητό λοιπόν, ότι η «έκκληση» των εργοδοτών για κατανόηση από τους εργαζόμενους, για υπομονή και μειώσεις απολαβών, θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια που θα έρθουν. Είναι δε η κατάλληλη στιγμή οι εργαζόμενοι να βγουν μαζικά στην αντεπίθεση. Να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν, αυτά που εδώ και μισό αιώνα τουλάχιστον έχουν καταφέρει, όπως η κοινωνική ασφάλιση, οι δημόσιες φθηνές μεταφορές, η δημόσια παιδεία και υγεία, η διασφάλιση μισθών και συντάξεων.
Ήρθε η ώρα και για τον ΣΤΕΒ, να αντιτάξει σθεναρή αντίσταση στην πλειάδα επιχειρήσεων που υπό την καθοδήγηση κυβέρνησης και ΣΕΒ, εφαρμόζουν απολύσεις και «περικοπές» σε έξοδα. Η πάλη για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, οφείλει να δοθεί από τον Σύλλογο και τα μέλη του, με καθολική συμμετοχή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και με γνώμονα το κοινό συμφέρον των μελών του. Οι αυξήσεις του παρελθόντος, από τις μεγαλύτερες σε συλλογική διαπραγμάτευση, δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν το μέλλον, διότι έχουμε υποστεί:
  • Αύξηση φόρων, τιμών αγαθών, πληθωρισμού
  • Μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ, πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις, αναίρεση επιδομάτων
Στον Δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, οι μειώσεις απολαβών αγγίζουν ήδη το 30% λόγω περικοπών δώρων, ενιαίου μισθολογίου, κ.α. ως αποτέλεσμα νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης. Στον ιδιωτικό ετοιμάζεται κύμα απολύσεων (βλ. ΙΝΤΡΑΚΟΜ) λόγω μη προστασίας των εργαζομένων από συλλογικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «στήνονται» σωματεία από τον εργοδότη για να υπογραφτεί σύμβαση… μειώσεων και όχι αυξήσεων.
Ο χρόνος για το Σωματείο μας είναι ασφυκτικός από τη στιγμή που στον κλάδο των τεχνικών υπάρχει ήδη από το Γενάρη άλλη υπογεγραμμένη σύμβαση από τον εργοδοτικό ΣΤΥΕ. Μια σύμβαση υποταγής στις απαιτήσεις του ΣΕΒ, με αυξήσεις σε 3 χρόνια, συνολικά 1,6%. Σαν να μην έφτανε αυτό, η αναφορά του συγκεκριμένου συλλόγου αγγίζει και εφαρμογή σύμβασης στον δικό μας κλάδο.
Επιπρόσθετα, επίκεινται άμεσες αλλαγές στο καθεστώς Μεσολάβησης-Διαιτησίας με σκοπό την απορρύθμιση των διαπραγματεύσεων και την έκβαση τους υπέρ της εργοδοσίας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της τριμερούς επιτροπής που αποφαίνεται για την έκβαση της προσφυγής.
Για το λόγο αυτό ο ΣΤΕΒ, πρέπει να κινηθεί άμεσα στην διεκδίκηση νέας ΣΣΕ. Η κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων πρέπει να αξονίζεται στα παρακάτω:
  • Εφαρμογή της υπάρχουσας και της νέας σύμβασης στο ακέραιο με την καταβολή μισθών, επιδομάτων και αποζημιώσεων
  • Αυξήσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια όπως αυτά διαμορφώνονται στην κωδικοποίηση του μισθολογίου του ΣΤΕΒ
  • Απαίτηση για την εφαρμογή και καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους με ΔΠΥ. Προστασία των εργαζομένων με μπλοκάκι από την σύμβαση

Θεωρούμε προφανές ότι η αύξηση του τζίρου των βιομηχανιών που εδρεύουν στην Ελλάδα σε επίπεδα του 9,5%, προέκυψε ξεκάθαρα από την εργασία μας και σε αυτές τις συνθήκες της οικονομίας, οφείλουν οι εργοδότες να δεχτούν αυξήσεις στους μισθούς. Πηγές του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αποδεικνύουν ότι η ένταση της εργασίας (παραγωγικότητα εργαζομένων) στη βιομηχανία έχει αυξηθεί, ταυτόχρονα δε με την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών με εξαγωγές προϊόντων και κεφαλαίων. Ο μύθος του μη παραγωγικού κεφαλαίου στη βιομηχανία, εξανεμίζεται αν σκεφτεί κανείς ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις εξάγουν πιο πολύ από ποτέ εμπορεύματα, κυρίως προς χώρες με υψηλότερο ημερομίσθιο. Οι επενδύσεις σε νέες μονάδες στις κοντινές χώρες είναι καθημερινό φαινόμενο, σε χώρες που οι εργαζόμενοι αμείβονται πολύ λιγότερο από ότι στην Ελλάδα, κάτι που εκτοξεύει την κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων (ΙΝΕ/ΓΣΕ).
Ο Σύλλογος καλείται να πάρει απόφαση σε μια απροσδόκητα δύσκολη συγκυρία, απόφαση ιστορικής ευθύνης για τον ίδιο και τα μέλη του, καθώς καθορίζει τις συνθήκες με τις οποίες τα επόμενα χρόνια θα πορευτεί. Είναι υποχρέωση όλων μας να στηριχτούν οι προσπάθειες για υπογραφή νέας ΣΣΕ έμπρακτα και κυρίως με τη λειτουργία των οργάνων του Συλλόγου σε τακτική βάση. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να δοθεί στο ακέραιο για να εξασφαλίσουν τα μέλη του Συλλόγου αύξηση απολαβών που δικαιούνται και ο Σύλλογος την ίδια του την υπόσταση.

AΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου