Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ανοιχτή Πρωτοβουλία για το προσφυγικό μέτωπο


κτίζοντας τον ενιαίο και αλληλέγγυο δικό μας κόσμο

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ/ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ /ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνάντηση : Τετάρτη 23/3/2016 Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ, ώρα 6.30 μ.μ.

Ο πόλεμος, η προσφυγιά, η μετανάστευση διαλύουν σήμερα, όπως και στο παρελθόν, εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Ο θάνατος, οι διωγμοί, ο εκπατρισμός, ο αποχωρισμός από αγαπημένα πρόσωπα και οικείες πατρίδες αποτελούν μια γενικευμένη συνθήκη του παγκοσμιοποιημένου άξενου κόσμου της εποχή μας. Ολόκληρες χώρες και περιοχές της γης, που απέκτησαν ψυχή μέσα από τον ανθρώπινο μόχθο, τις κοινές και προσωπικές ιστορίες και τους αγώνες των κατοίκων τους, μεταβάλλονται σε σωρούς ερειπίων. Σύνορα κλείνουν, σύνορα επαναχαράσσονται με τη βία του πολέμου. Πανάρχαιοι πολιτισμοί λεηλατούνται και εξαφανίζονται.

Κι όμως εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να αποδράσουν από τη φρίκη με νέους κινδύνους για τη ζωή τους, ελπίζοντας να ξαναρχίσουν τον αγώνα της ζωής σ’ ένα ασφαλές έδαφος. Οι πρόσφυγες, όπως και οι μετανάστες, έχουν δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται από διεθνείς συνθήκες. Όμως και αυτή η στοιχειώδης αναγνώριση του ιδιαίτερου καθεστώτος στο οποίο υπάγονται αμφισβητείται. Η Ευρώπη υψώνει τείχη, γίνεται σιδερόφραχτο φρούριο, την ίδια ώρα που η κίνηση του κεφαλαίου, η στυγνή εκμετάλλευση της εργασίας και η υφαρπαγή του παγκόσμιου πλούτου προχωρούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χωρίς κανένα περιορισμό. Η Ευρώπη αρνείται να δεχθεί και να εντάξει στις κοινωνίες της τα θύματα των πολέμων στους οποίους η ίδια συμμετέχει.

Μέσα σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα ο ελληνικός λαός με την αμέριστη αλληλεγγύη του, μέσα από μαζικές πράξεις συμπαράστασης στους πρόσφυγες, δείχνει έναν άλλο δρόμο. Έχοντας ζωντανές τις μνήμες της προσφυγιάς από τη Μικρασιατική καταστροφή και τις σύγχρονες εμπειρίες από την υποταγή της χώρας σ’ ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας και γενικευμένης φτωχοποίησης, εξεγείρεται έμπρακτα απέναντι στην αδικία ενός βίαιου, απάνθρωπου και κατακερματισμένου κόσμου, όπως έκανε και σε άλλες στιγμές της ιστορίας του. Διδάσκει τους λαούς της Ευρώπης αλληλεγγύη, όχι από τα ψίχουλα μιας φιλάνθρωπης, αυτοπροβαλλόμενης «ευαισθησίας» αλλά από το περίσσευμα ήθους και ψυχής. Αδελφοποιείται έτσι με τους πρόσφυγες, που ως άλλα ενεργά υποκείμενα αντιστέκονται στη βαρβαρότητα του πολέμου και των αποκλεισμών, αλλά και με τους αλληλέγγυους στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι αποτελούν κοινότητες υποδοχής και αναχώματα στο φασισμό και το ρατσισμό.


Το προσφυγικό μέτωπο όπως και η απώλεια της κυριαρχίας της χώρας μας δεν είναι προσωρινές καταστάσεις και δεν θ’ αλλάξουν χωρίς τη δική μας αντίσταση και συμμετοχή, που πρέπει να διαρκέσουν. Έχουμε συνείδηση της ανάγκης μιας συνεχούς ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης. Παίρνουμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε συγκέντρωση δυνάμεων και αλληλοϋποστήριξη σε μια κίνηση αλληλεγγύης, η οποία θα προστεθεί στις εκατοντάδες άλλες οργανωμένες προσπάθειες και στις χιλιάδες μεμονωμένες συμβολές.

Προτείνουμε τη δημιουργία μιας Ανοιχτής Πρωτοβουλίας για το Προσφυγικό Μέτωπο από καλλιτέχνες όλων των τομέων (εικαστικούς, μουσικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, κ.λπ.), αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς επιστήμονες, δημοσιογράφους, ομάδες προφορικής ιστορίας, γνώστες γλωσσών, μέλη αντιρατσιστικών κινήσεων και ομάδων αλληλεγγύης, νέους/νέες και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο/η.

Προτείνουμε δηλαδή ένα δίκτυο προσώπων που θα δρουν σε μικρότερες ομάδες σύμφωνα με τα επιμέρους ενδιαφέροντα/δυνατότητές τους και θα συντονίζονται με στόχο την αλληλοϋποστήριξη και την ευρύτερη δυνατή διάδοση των παραγόμενων έργων.


Η Πρωτοβουλία μπορεί να κινηθεί σε τρεις άξονες
Ευαισθητοποίηση του κοινού σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στήριξη της διαμονής προσφύγων και μεταναστών
Ενημέρωση για την κατάσταση των προσφύγων και προβολή στο εξωτερικό των πολλαπλών μορφών αλληλεγγύης, οι οποίες δημιουργούνται στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν δίοδοι επικοινωνίας με τους ευρωπαϊκούς λαούς μέσα από τα μηνύματα που ο ελληνικός λαός εκπέμπει αλλά και να υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών/συντονισμός μεταξύ των κινημάτων αλληλεγγύης και των αντιπολεμικών κινημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.


Πολλοί και πολλές από όσους/ες έχουν λάβει αυτή την πρόσκληση εμπλέκονται ήδη σε πράξεις αλληλεγγύης. Πιστεύουμε, όμως, ότι οι ενδιαφερόμενοι/ες από τους τομείς της παιδείας, της τέχνης, της επιστήμης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, κ.λπ. μπορούν να παρέμβουν πιο οργανωμένα, ενεργοποιώντας τις ιδιαίτερες γνώσεις και δυνατότητες που έχουν ώστε να καλύψουν τομείς οι οποίοι καλύπτονται σήμερα περιορισμένα ή τομείς οι οποίοι θα προκύψουν στο μέλλον, με την παράταση της διαμονής των προσφύγων στη χώρα μας και τη σταδιακή μετεγκατάσταση στην Ευρώπη.


Χώροι παρεμβάσεων

Καταυλισμοί και άλλοι χώροι διαβίωσης προσφύγων, χώροι που μπορούν να στεγάσουν δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη (πολιτιστικά στέκια, δημοτικοί χώροι, εκπαιδευτικοί χώροι, πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, χώροι εκθέσεων/παραστάσεων/προβολών, υπαίθριοι δημόσιοι χώροι κ.λπ.).

Ξεκινάμε από την Αττική, δημιουργούνται ομάδες σε άλλες πόλεις και περιοχές. Συνδεόμαστε με ήδη ενεργές ομάδες για να συμβάλλουμε στη δράση τους. Συγκεντρώνουμε υλικό για τις δράσεις μας από το ήδη υπάρχον και δημιουργούμε πρωτότυπο.


Επικοινωνία

Δημιουργούμε λίστα για τη μεταξύ μας επικοινωνία και συν τω χρόνω ιστοσελίδα για τη δημόσια προβολή των δράσεών μας. Στόχος είναι ο διάλογος πάνω σε προτάσεις και η δημιουργία ομάδων υλοποίησής τους. Μια δράση μπορεί να μεταφερθεί σε πολλούς χώρους και περιοχές.

Επισημαίνουμε τη σύνδεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την από κοινού οργάνωση δράσεων (πχ μια έκθεση ντοκουμέντων του Προσφυγικού Μετώπου στην Ελλάδα που προβάλλει ανάμεσα στα άλλα και τις πράξεις αλληλεγγύης). Απ’ αυτή την άποψη επιθυμούμε τη δημιουργία ομάδων σύνδεσης με πόλεις της Ευρώπης και συνεργασία με τους εκεί αλληλέγγυους και το αντιπολεμικό κίνημα.


Συνεργασία

Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία για το προσφυγικό Μέτωπο συνεργάζεται με κάθε κοινωνική κίνηση που έχει τους ίδιους στόχους. Επιθυμεί να λειτουργήσει προσθετικά στο τεράστιο έργο που δημιουργούν σήμερα χιλιάδες αλληλέγγυοι πολίτες.


Χρηματοδότηση των δράσεων

Οι δράσεις θα είναι χαμηλού κόστους και θ’ αξιοποιούν υπαρκτούς πόρους (χώρους, μηχανήματα, εξοπλισμό, κ.λπ.). Οι επιτόπιες δράσεις με τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς και άλλους χώρους διαμονής χρηματοδοτούνται από την Πρωτοβουλία. Μπορούμε να κυκλοφορήσουμε κουπόνια ενίσχυσης και να δεχθούμε οικονομική στήριξη από μη κερδοσκοπικούς φορείς.

Δημιουργία Συντονιστικού

Οι μετέχοντες/ουσες στη Λίστα της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους. Για τον συντονισμό, τη διακίνηση πληροφορίας, την ενημέρωση για δράσεις που μπορεί να επαναληφθούν, για την οικονομική στήριξη, κ.λπ. δημιουργείται Ανοιχτό Συντονιστικό.

Σας καλούμε την Τετάρτη 23/3 στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ (αμφιθέατρο Μπουμπουλίνας, 3ος όροφος, είσοδος από Στουρνάρα), ώρα 6.30 μ.μ., για την ανταλλαγή απόψεων και ένα πρώτο βήμα στη συγκρότηση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας.

Όσοι δεν μπορούν να παρευρεθούν αλλά ενδιαφέρονται μπορούν να στέλνουν τα στοιχεία τους : Ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο, email στη διεύθυνση: portel@central.ntua.gr (Πορτάλιου Ελένη, 210712560) ώστε να ενημερώνονται και να διασυνδεθούν με την ευρύτερη Ανοιχτή Πρωτοβουλία.


Την πρωτοβουλία της συνάντησης πήραμε : Βουρεκάς Κώστας, αρχιτέκτων, ΔΣ ΣΑΔΑΣ Αττικής, Επιθυμιάδου Μάνια, βιοτέχνης, «ομάδα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στη Βόρεια Αττική (στρατόπεδο Μαλακάσας)», Καλογρίδου Λιάνα, ομάδα αλληλεγγύης Ζωγράφου,Κούρκουλας Θανάσης, εκπαιδευτικός, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Κυρίτση Αγλαϊα, δημοσιογράφος, περιφερειακή σύμβουλος Β. Αιγαίου,Μαλανδρενιώτη Λιάνα, μουσικοκριτικός, Μπαρκούτα Ιωάννα, αρχιτέκτων, πανεπιστήμιο Βόλου, Ξυγκάκη Σοφία, ομάδα προφορικής ιστορίας, Πορτάλιου Ελένη, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Σιατερλή Βέρα, εικαστικός, Σκούμπη Βίκη, αρχισυντάκτρια περιοδικού αλήthεια, Σπανούδη Δέσποινα, συνεργάτης δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Χατζηαθανασιάδου Βούλα, εκπαιδευτικός,Χατζηαργυρού Έρση, γλύπτρια, ζωγράφος, Χρυσοβιτσάνου Αγγέλα, γλύπτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου