Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Κι επίσημα -από την Κομισιόν- η αντιστοίχιση ελληνικών τίτλων σπουδών με ευρωπαϊκούς

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων αναμένεται να θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί με πρόταση του υπουργού Παιδείας, ύστερα από εισήγηση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..Στο επίπεδο 6 τα Πολυτεχνεία μαζί με τα ΤΕΙ...


Επισημοποιήθηκε σήμερα η αντιστοίχιση ελληνικών τίτλων σπουδών με ευρωπαϊκούς, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το προχθεσινό ρεπορτάζ του esos (Διαβάστε εδώ).

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων αναμένεται να θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί με πρόταση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του υπ. Παιδείας οι ελληνικοί τίτλοι σπουδών για τις τρεις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας), που αντιστοιχούν με τους ευρωπαϊκούς θα αναρτηθούν σήμερα από την Κομισιόν και κατανέμονται στα εξής οκτώ επίπεδα: 

1 Απολυτήριο ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

2 Απολυτήριο ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

3 Πτυχίο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΕΠΙΠΕΔΟΥ 3 (ΣΕΚ) 3 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 1 – ΙΕΚ (προσόντα αυτού του τύπου δεν χορηγούνται πλέον) 4 Πτυχίο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΕΠΑ.Σ.)

4 Απολυτήριο ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 4 Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)

4 Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας – ΕΠΑ.Λ.

5 Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Επιπέδου

5 (ΕΠΑ.Λ.-Τάξη Μαθητείας) 5 Δίπλωμα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΕΠΙΠΕΔΟΥ 5 – Ι.Ε.Κ. 5 Δίπλωμα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ – Ι.Ε.Κ. (προσόντα αυτού του τύπου δεν χορηγούνται πλέον) 5 Δίπλωμα / Πτυχίο ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

6 Πτυχίο / Δίπλωμα ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

7 Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης

8 Διδακτορικό Δίπλωμα

Πρέπει εδώ να σημειωθεί, προς αποφυγήν παρερμηνειών, ότι η αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων δεν αποτελεί αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά αναγνώριση ακαδημαϊκών/επιστημονικών προσόντων (τα επαγγελματικά προσόντα καθορίζονται από τις εθνικές νομοθεσίες).

Τις διαδικασίες αντιστοίχισης είχαν μπλοκάρει οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων με καταγγελία τους στην Κομισιόν την Άνοιξη του 2014 για πολυάριθμες περιπτώσεις πλαστών και παράνομων τίτλων σπουδών, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να ζητήσουν από την ελληνική πλευρά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να αποκατασταθεί η διαφάνεια, η νομιμότητα στην έκδοση τίτλων και η διασφάλιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Τα 8 επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των προσόντων από την πρωτοβάθμια έως την ανώτατη εκπαίδευση. Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει ένα σύνολο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που καθορίζουν τα μαθησιακά αποτελέσματα. Τα μαθησιακά αποτελέσματα συγκροτούν τα προσόντα του αντίστοιχου επιπέδου.


Τύποι Προσόντων

Τα προσόντα κατηγοριοποιούνται σε τύπους. Οι Τύποι Προσόντων αντιπροσωπεύουν ομάδες τίτλων με κοινά χαρακτηριστικά. Η χρήση των Τύπων Προσόντων διευκολύνει κατά τη διαδικασία κατηγοριοποίησης των τίτλων σπουδών, οι οποίοι κατατάσoνται στο ίδιο επίπεδο.


Φορείς Χορήγησης

Ο φορέας που εκδίδει τις πιστοποιήσεις (τα πιστοποιητικά, τα διπλώματα ή τους τίτλους) που αναγνωρίζουν επίσημα τα μαθησιακά αποτελέσματα (γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες) ενός ατόμου, έπειτα από μία διαδικασία αξιολόγησης και επικύρωσης.

4 σχόλια:

  1. Βασικά τα πολυτεχνεία θα έπρεπε να είναι στο 5 και τα ΤΕΙ στο 6 με τα σημεία και τέρατα που τους βρήκε η ΑΔΙΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. την ποιότητα σπουδών των πολυτεχνείων μπορείτε να την δείτε στα δημόσια έργα που "κοσμούν" την Ελληνική επικράτεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή