Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αποζημίωση αρχιτεκτόνων μηχανικών, Δημοσίων Υπαλλήλων μελών των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής

Θέµα: «Αποζημίωση αρχιτεκτόνων μηχανικών, Δημοσίων Υπαλλήλων μελών των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής"

 


                 Κύριοι Υπουργοί

                 Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των
Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία,
ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού).

                 Απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να μεριμνήσετε για την πρόβλεψη αποζημίωσης και των αρχιτεκτόνων μηχανικών, δημοσίων υπαλλήλων, μελών των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) κατά τρόπο ανάλογο με την αποζημίωση των αρχιτεκτόνων μηχανικών, ελεύθερων επαγγελματιών που συμμετέχουν στα εν λόγω Συμβούλια.

                 Η αναγκαιότητα ισάξιας αντιμετώπισης δημοσίων υπαλλήλων και ελεύθερων επαγγελματιών τεκμηριώνεται ακολούθως:

                 Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) συγκροτούνται με απόφαση Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ένα ανά Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) και είναι πενταμελή (άρθρο 8 του Ν.4495/17). Τα δύο μέλη είναι υποχρεωτικά δημόσιοι υπάλληλοι (ο Πρόεδρος και ένα μέλος υπάλληλος από Υ.ΔΟΜ. της Π.Ε.). Ως Πρόεδρος ορίζεται υποχρεωτικά αρχιτέκτονας μηχανικός- δημόσιος υπάλληλος της περιφερειακής ενότητας ή άλλου φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα(Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Δήμους, κ.α.). Τα τρία υπόλοιπα μέλη είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, μέλη του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΤΕΕ) και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

                 Ο ΣΑΔΑΣ -ΠΕΑ, με το υπ’ αρ. πρωτ. 3960/03-03-2023 έγγραφό του, επισημαίνει την αναγκαιότητα ύπαρξης των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικού Ελέγχου καθώς αυτά αποτελούν θεσμοθετημένη διαδικασία, υποχρεωτική από τις ισχύουσες διατάξεις και απαραίτητη για την διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος. Τα εν λόγω συμβούλια ξεκίνησαν ως Επιτροπές Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.) και συνεχίζουν ως Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), με σαφείς αρμοδιότητες όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 7 του Ν. 4495/17.

Παράλληλα ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ στο εν λόγω έγγραφό του τονίζει ότι «η ενασχόληση των μελών δεν περιορίζεται μόνο στη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά και πριν και μετά από αυτήν, τόσο κατά την εξέταση των μελετών, όσο και κατά την τεκμηρίωση των γνωμοδοτήσεων».

Σύμφωνα με την παρ.12 του άρθρου 14 του ν.2690/99 ο Πρόεδρος του συλλογικού οργάνου έχει την ευθύνη λειτουργίας του (κηρύσσει την έναρξη και τη λήξη των συνεδριάσεων, διευθύνει τις εργασίες και φροντίζει για την εφαρμογή του νόμου και την εύρυθμη λειτουργία του συλλογικού οργάνου). Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 14 του ν.2690/99 ο Πρόεδρος καθορίζει την ημέρα, την ώρα και τον τόπο των συνεδριάσεων και καλεί τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη να συμμετάσχουν. Η ενασχόλησή του δηλαδή με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής δεν περιορίζεται, όπως αναφέρει και ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ στη διάρκεια μόνο της συνεδρίασης αλλά και πριν και μετά από αυτήν, τόσο για τον καθορισμό των θεμάτων που θα εξετασθούν σε κάθε συνεδρίαση, την εξέταση των μελετών, τη σύνταξη και τεκμηρίωση των γνωμοδοτήσεων. Τα θέματα δε που εξετάζονται και ολοκληρώνονται με την έκδοση απόφασης-γνωμοδότησης δεν μπορούν να γίνουν αποκλειστικά και περιοριστικά κατά τον χρόνο εργασίας του, τις πρωινές ώρες. Άλλωστε τα θέματα που ελέγχονται στο Σ.Α. έχουν πολλές φορές διαφορετικό αντικείμενο από τις αρμοδιότητες που ασκεί καθημερινά, απαιτούν εξειδικευμένη εργασία και ειδική εμπειρία και τεχνογνωσία.

Επίσης και το ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ στο με Αριθ.Πρωτ.: ΤΥΟΔΠΕ/ 789 /27-4-2023 ψήφισμά του (ΑΔΑ: ΩΜΦ046Ψ842-7ΙΧ) αναφέρει ότι «Διαχρονικά, ο ρόλος των μηχανικών-δημοσίων υπαλλήλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας μας, ενώ ο σύγχρονος Έλληνας μηχανικός-δημόσιος υπάλληλος αποτελεί βασικό διοικητικό και επιστημονικό, επιτελικό και επιχειρησιακό, στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης. ……Ειδικά για τους αρχιτέκτονες μηχανικούς του Δημοσίου, αξίζει να σημειωθεί ότι τους έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες οι οποίες βασίζονται στο γνωστικό τους αντικείμενο, όπως αυτό έχει νομικά κατοχυρωθεί στο αρ.4 του ΠΔ 99/2018 και το οποίο περιλαμβάνει τον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό, τον Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό και την
Αποκατάσταση και Ανάδειξη της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (κτηρίων και συνόλων).

Μετά από τα ανωτέρω εκτεθέντα και σε συνέχεια του με αριθμ. πρωτ. 68712 /18 -10- 2023 εγγράφου του ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ που αφορά Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής του Ν. 4495/2017 (ΦΕΚ 167/Α), όπως ισχύει κρίνεται σαφές ότι, θα πρέπει η σχετική
αποζημίωση των μελών ελεύθερων επαγγελματιών των Σ.Α. να συμπεριλάβει και τα μέλη-αρχιτέκτονες μηχανικούς που είναι δημόσιοι υπάλληλοι και συμμετέχουν στα εν λόγω συμβούλια.
Άλλωστε, και οι αρχιτέκτονες μηχανικοί του Δημοσίου αποτελούν μέλη του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΤΕΕ) και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) και θα πρέπει να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Πίνακας Αποδεκτών

1. Υπουργό Εσωτερικών κα Κεραμέως

2. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κο Σκυλακάκη

3. Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

4. Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ)

Κοινοποίηση:    

1.Συμβούλια Αρχιτεκτονικής              

2.Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ)

3. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου