Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Πανωλεθρίαμβος

Πανωλεθρίαμβος

22 Μαρτίου 2024, Posted in Ανακοινωσεις ΠΔ Comments: Χωρίς σχόλια



Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την «ιστορική μεταρρύθμιση» της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ακόμη κι αν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φίλιων σε αυτήν μέσων, που πραγματοποιήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου, δείχνουν την αντιστροφή μιας ισχνής μέχρι τώρα πλειοψηφίας «υπέρ» των ιδιωτικών πανεπιστημίων σε «κατά». Με ισχυρότατα ποσοστά «κατά» στους νέους ανθρώπους και στις παραγωγικές ηλικίες. Με πλήρη πολιτική απομόνωση της ΝΔ κατά την ψήφιση.

Η κυβέρνηση υπέστη μια σημαντική πολιτική ήττα. Η κλασική συνταγή της αντιστροφής της πραγματικότητας μέσω ενός επικοινωνιακού blitzkrieg δεν έπιασε. Η επί χρόνια απαξίωση και προσβολή των δημοσίων πανεπιστημίων και των Ελλήνων πανεπιστημιακών, η προκλητική προσπάθεια να εμφανιστεί το νομοσχέδιο ως κίνηση «για το καλό μας», οι πηχυαίοι τίτλοι για τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού που αδημονούν να έρθουν στην Ελλάδα (χωρίς ονόματα, βεβαίως) δεν μπόρεσαν αυτή τη φορά να κάνουν την δουλειά. Ίσως, γιατί η ελληνική κοινωνία, που είναι διατεθειμένη να υποστεί κάθε θυσία για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών της, να συνειδητοποίησε ότι κι αυτό βγαίνει, κυνικά, στο σφυρί.

Αλλά, τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και πρώτα απ’ όλα των φοιτητών. Στην πιο δύσκολη περίοδο, εν μέσω εξεταστικής, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες άλλαξαν προτεραιότητες. Με πραγματικές απώλειες στη «βολή τους» ξεκίνησαν ένα δυναμικό αγώνα για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, για το μέλλον τους. Έσπασαν τη συσσωρευμένη τηλε-απάθεια, γέμισαν τα αμφιθέατρα ξανά, γέμισαν τους δρόμους, κονιορτοποίησαν την προπαγάνδα των «μειοψηφιών», αντιστάθηκαν με τόλμη στον ανοιχτό και κρυφό αυταρχισμό. Είπαν «είμαστε εδώ» με τον πιο εμφατικό τρόπο. Και σε αυτό δεν υπάρχει undo, φίλοι της ψηφιακής αποχαύνωσης.

Η κυβέρνηση το φυσάει και δεν κρυώνει. Και μόλις άδειασαν οι δρόμοι βγάζει όλη την εκδικητική της μανία. Προσάγει πισθάγκωνα, σαν εγκληματίες, 49 φοιτητές-τριες στο ΑΠΘ, με επέμβαση των ΜΑΤ, μετά από πρόσκληση της Πρυτανικής Αρχής -σύμφωνα με δήλωση επικεφαλής τους-, και μετατρέπει τις προσαγωγές σε συλλήψεις για να δείξει ότι «ανοχή τέλος». Ο Πρωθυπουργός διαλαλεί ότι δεν είναι δυνατόν οι φοιτητές που «παρανομούν» να μην διαγράφονται, μεταφέροντας την ευθύνη στους πρυτάνεις να κάνουν αυτό που θα είχε τεράστιο κόστος για εκείνον. Άλλο να το λες, κι άλλο να το κάνεις. Αλλά και τα εδώ παρακολουθήματα της κυβέρνησης δεν διστάζουν να ψιθυρίζουν, ολοένα και πιο δυνατά, ότι οι φοιτητές «πρέπει να τιμωρηθούν για όσα έκαναν», η «εξεταστική πρέπει να χαθεί», ακόμη κι αν τίποτε δεν το δικαιολογεί. Τυφλή εκδικητική μανία.

Οι δρόμοι μπορούν εύκολα ξανά να γεμίσουν. Κι αυτό το ξέρουν καλά. Και την επόμενη φορά, στηριγμένοι στην ενότητα που οικοδομήθηκε μέσα στο «καυτό» δίμηνο των αγώνων, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Άλλωστε, το «θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη», μέχρι τη μη εφαρμογή του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι στα χείλη και στις καρδιές όλων αυτών που συμμετείχαν σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα. Οι επιθετικές ενέργειες της κυβέρνησης πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα τώρα, από όλες και όλους μαζί.

Στον αγώνα αυτόν οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι του ΕΜΠ έδωσαν το δικό δυναμικό παρόν. Παρά την προκλητική στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΔΕΠ ΕΜΠ να κρατήσει το Σύλλογο αδρανή, νεκρό, με κάθε τρόπο, βρήκαμε τον τρόπο η καθαρή αντίθεση της πλειοψηφίας των καθηγητριών και καθηγητών του ΕΜΠ στο νόμο να εκφραστεί. Στις συζητήσεις στις Σχολές, στη συλλογή των υπογραφών για τις συνελεύσεις, με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις υπερασπιστήκαμε τους εαυτούς μας και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, όταν η διοίκηση (Πρυτανεία, Συμβούλιο, Σύγκλητος) του ΕΜΠ έβαζε ως προτεραιότητα την επίδειξη «ευπείθειας» και «καλής διαγωγής» έναντι των κυβερνώντων και όχι τον κοινωνικό ρόλο και την τιμή του ΕΜΠ.

Κουρασμένοι, ίσως, από μια περίοδο δύσκολη που τάραξε την κανονικότητά μας, έχουμε από την άλλη πλευρά κάθε λόγο να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοί του, ανανέωσαν τη σχέση τους με την ελληνική κοινωνία και έδειξαν ότι δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Έδειξαν ότι υπερασπίζονται κάτι πολύ περισσότερο από τις «δουλειές» τους, υπερασπίζονται ένα πολύτιμο δημόσιο αγαθό. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με περισσότερη δύναμη, μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις.
ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ 49 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΑΠΘ
ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΗ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Το δικαίωμα στη στέγη



Υδατογραφία σε χαρτί - Τ.Παπαϊωάννου
Το δικαίωμα στη στέγη

Στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας τα κτίρια, το ένα μετά το άλλο, αλλάζουν χρήση, οι πολυκατοικίες εξαφανίζονται και μετατρέπονται σε ξενοδοχεία, Airbnb, εμπορικά πολυκαταστήματα.

Ενα χαρτοκιβώτιο, ένα πάπλωμα, λίγα ρούχα και μερικά σκεύη, στριμωγμένα στη γωνία μιας σκοτεινής στοάς στο κέντρο της Αθήνας. Τέσσερις πλάκες πεζοδρομίου, όλες κι όλες, το δάπεδο του «σπιτιού» του άστεγου συμπολίτη. Εκεί στον τοίχο που τελειώνει η στοά κι είναι κάπως προφυλαγμένη η γωνιά της από τη βροχή και τον αέρα, βρήκε ένα πρόχειρο αποκούμπι, για να μπορέσει να κοιμηθεί. Εγκαταλειμμένος απ’ όλους, στην απελπιστική μοναξιά του κι ας περνούν από δίπλα του εκατοντάδες αδιάφοροι περαστικοί, δίχως να του ρίχνουν μια ματιά.

Λίγο πιο κάτω ένα παλιό σπίτι, κλειστό, σκονισμένο, με ερμητικά σφαλισμένα παράθυρα κι απέναντι, άλλο ένα διώροφο νεοκλασικό, σφραγισμένο κι αυτό, με τσιμεντόλιθους στις πόρτες, στέκει σκοτεινό, απροσπέλαστο, νεκρό. Και τα δύο, χωρίς κανένα άνοιγμα, μέσα στη μελαγχολική ερημιά τους, περιμένουν μάταια τον μελλοντικό τους ένοικο. Μέσα σε δέκα βήματα, αντικρίζεις όλη την αντίφαση της σύγχρονης μεγαλούπολης, όλη τη σκληρότητα, όλη την παράνοια: ο άστεγος να κοιμάται έξω στον δρόμο, δίπλα ακριβώς στις κλειδαμπαρωμένες κατοικίες. Τα ακατοίκητα σπίτια, απέναντι στο «κατοικημένο» πεζοδρόμιο.

Σε μια πόλη που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ολοένα και περισσότερο αλώνεται από τον μαζικό τουρισμό, δίπλα στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και τις αστραφτερές τράπεζες, δείγματα –όπως επαίρονται οι κυβερνώντες– μιας πολυδιαφημισμένης ανάπτυξης, οι άστεγοι της Αθήνας που χρόνο τον χρόνο πολλαπλασιάζονται, αποδομούν και καταρρίπτουν τον επικοινωνιακό μύθο του success story της κυβέρνησης. Θαμπώνουν και χαλάνε, με την «ενοχλητική παρουσία» τους, την καλογυαλισμένη βιτρίνα. Οι περιπλανώμενοι ρακένδυτοι που ψάχνουν στα σκουπίδια της πλεονεξίας μας, συντρίβουν τα φανταχτερά σκηνικά μιας κοινωνίας που αποστρέφει το βλέμμα από τον καθρέφτη, μη θέλοντας να αντικρίσει το αληθινό της πρόσωπο.

Το πρόβλημα στέγης στις πόλεις της χώρας μας μέρα τη μέρα διογκούται και αποκτά διαστάσεις χιονοστιβάδας, με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι τιμές των ακινήτων είναι απλησίαστες για την πλειονότητα των πολιτών. Τα ενοίκια έχουν εκτιναχτεί σε δυσθεώρητα ύψη και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εκτοπίζονται από τις γειτονιές τους, αφού αναγκάζονται να καταφύγουν αλλού, προκειμένου να βρουν φτηνότερη στέγη. Η πόλη μεταλλάσσεται με βίαιο και ανεξέλεγκτο τρόπο, με θύματα χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι ασφυκτιούν μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης ακρίβειας, αγωνιώντας για το αύριο που ξημερώνει.

Η στέγη από κοινωνικό αγαθό κατάντησε στις μέρες μας κοινό καταναλωτικό προϊόν που το εμπορεύονται αδίστακτοι κερδοσκόποι. Στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας τα κτίρια, το ένα μετά το άλλο, αλλάζουν χρήση, οι πολυκατοικίες εξαφανίζονται και μετατρέπονται σε ξενοδοχεία, Airbnb, εμπορικά πολυκαταστήματα. Το ίδιο και ο δημόσιος χώρος, «ευπρεπίζεται», εκσυγχρονίζεται, αποκτά μια γυαλιστερή, κοσμοπολίτικη δήθεν όψη, ενός κακόγουστου και αρχοντοχωριάτικου, κατά τα άλλα, lifestyle. Πλατείες, πεζοδρόμια γεμίζουν τραπεζοκαθίσματα, καταλαμβάνονται από απίστευτης ασχήμιας στέγαστρα που σταδιακά κλείνονται με τζαμαρίες και άθλιες ζελατίνες. Το ιδιωτικό τείνει να απλωθεί παντού και να πνίξει κάθε ελεύθερο υπαίθριο δημόσιο χώρο, έτσι που να μη βρίσκεις χώρο να καθίσεις δίχως να πληρώσεις.

Η Αθήνα εκποιείται και μετατρέπεται σ’ ένα τεράστιο ξενοδοχείο. Οι μόνιμοι κάτοικοι εκδιώκονται από το επιθετικό real estate προς τις φτωχότερες λαϊκές γειτονιές της περιφέρειας, ενώ πολλές δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία ετοιμάζονται να μεταφερθούν στην ΠΥΡΚΑΛ, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερα τα κτίριά τους στο κέντρο, για κερδοσκοπική τουριστική εκμετάλλευση. Την ίδια ώρα, όλα τα υπόλοιπα παλιά ακατοίκητα κτίρια στέκουν –χρόνια τώρα– σαν φαντάσματα μέσα στον αστικό ιστό, περιμένοντας τη μελλοντική τους «αξιοποίηση».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε βίαια να επιτεθεί και να εκκενώσει κάθε κατειλημμένο κτίριο που συμβόλιζε στην πόλη μια άλλη αντίληψη κατοίκησης, ένα άλλο όραμα για την πόλη. Μια διαφορετική προσέγγιση συλλογικής διαχείρισης –από τα κάτω– των εγκαταλελειμμένων κτιρίων που αναζωογονούσε τις γειτονιές της Αθήνας, την οποία προφανώς ούτε ήθελε ούτε και θα μπορούσε ποτέ να κατανοήσει ο σημερινός πρωθυπουργός. Σήμερα, τα κτίρια αυτά στέκουν πάλι ακατοίκητα, νεκρά, ανθυγιεινές εστίες συσσώρευσης σκουπιδιών, σαν πυρήνες «θανάτου» μέσα στον ζωντανό κοινωνικό ιστό.

Το ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης αφήνει πάνω στην πόλη τα σημάδια του πιο απάνθρωπου και στυγνού προσώπου του. Η πλήρης αδιαφορία για τον αδύναμο είναι πρωτοφανής, σ’ ένα κράτος που έχει απολέσει κάθε ίχνος πρόνοιας. Η κοινωνική κατοικία δεν αποτελεί προτεραιότητα σε μια πολιτεία που βαυκαλίζεται πως είναι τάχατες πολιτισμένη και δημοκρατική. «Η δημοκρατία δεν είναι νόμος της πλειονότητας, αλλά η προστασία της μειονότητας»1, έγραφε πριν από χρόνια ο Αλμπέρ Καμί. Στη χώρα μας, αντιθέτως, καταστρατηγούνται τα πάντα στο όνομα του κέρδους και της αρπαχτής, υποθηκεύοντας, για άλλη μία φορά, το μέλλον των επόμενων γενιών. Θαρρείς και δεν διδαχτήκαμε τίποτα από τις προηγούμενες κρίσεις, την οικονομική καταβαράθρωση και τα μνημόνια.

Η πόλη διαμελίζεται έτσι σε μικρές και ασύνδετες μεταξύ τους επικράτειες, με διαφορετικά ταξικά χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση εντείνει και πολλαπλασιάζει τις κοινωνικές-οικονομικές ανισότητες, αδιαφορεί προκλητικά για την καθημερινότητα των πολιτών και οδηγεί με τις αδίστακτες και καταστροφικές πολιτικές της τη συσσώρευση του πλούτου στα χέρια των ολίγων και ισχυρών, εις βάρος των πολλών αλλά και της χώρας της ίδιας. Η κοινωνία κονιορτοποιείται και σπρώχνεται, μέρα τη μέρα, στη φτωχοποίηση και την ανέχεια. Ανθρωποι κάθε ηλικίας οδηγούνται στο περιθώριο, στην επισφάλεια, στην απόγνωση. Η ζωή γίνεται για τους πολλούς ακόμη πιο δυσβάσταχτη, ανυπόφορη, ζοφερή.

Η πόλη αποδιώχνει, δεν προσκαλεί! Οι πολίτες προσπαθούν μέσα σ’ αυτή την αστική ζούγκλα να επιβιώσουν ο καθένας μόνος του, ακολουθώντας τον αδιέξοδο δρόμο του ατομικισμού και της ιδιώτευσης, αλλά όπως είναι φυσικό συντρίβονται, αφού μόνοι τους είναι ανίσχυροι να παλέψουν για το δίκιο τους. Η μοιρολατρία έχει απλωθεί στην ελληνική κοινωνία και η πεποίθηση ότι «τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει» τείνει να εδραιωθεί, οδηγώντας στην απομόνωση και την παραίτηση.

«Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια ιστορία συλλογικότητας. (…) Αυτό που μας βοήθησε να επιβιώσουμε ώς σήμερα είναι η αίσθηση της κοινότητας που μας διακατέχει»2, σημειώνει ο Σεμπαστιάο Σαλγάδο. Ετσι, ακόμη και μέσα σ’ αυτήν τη σκοτεινιά, αναδύονται εκεί που δεν το περιμένεις φωτεινές εστίες ελπίδας και αντίστασης. Είναι οι συλλογικότητες των ενεργών πολιτών που στηρίζονται στη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη και αυτο-οργανώνονται από τα κάτω, σε μικρές, ακηδεμόνευτες ομάδες σε κάθε γειτονιά. Τους φέρνουν κοντά και τους ενώνουν τα κοινά προβλήματα, οι κοινοί αγώνες, το ίδιο όνειρο. Σιγά σιγά συνδέονται μεταξύ τους κι όλοι μαζί διεκδικούν το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμά τους στην πόλη. Το μεγάλο στοίχημα είναι, στη βάση ακριβώς των κοινών διεκδικήσεων, να αποτελέσουν ένα παλλαϊκό κίνημα που θα απαιτήσει και θα κατορθώσει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις γειτονιές τους. Να πάρουν, κοντολογίς, τη ζωή στα χέρια τους!

Οι λύσεις, γνωστές από καιρό. Τα χιλιάδες ακατοίκητα σπίτια που τα περισσότερα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και με τα χρόνια καταρρέουν, πρέπει επειγόντως να επισκευαστούν (με την αρωγή του κράτους) και να αποδοθούν με ευνοϊκούς όρους χαμηλής μίσθωσης στους ανθρώπους που δεν έχουν στέγη. Μόνον έτσι θα συντηρηθούν και θα διασωθούν, αποτελώντας πάλι ενεργά και ζωντανά κύτταρα του αστικού ιστού. Οταν γκρεμιστούν οι τσιμεντόλιθοι που τα φράζουν, αποξηλωθούν οριστικά οι λαμαρίνες που τα πνίγουν, ανοίγοντας διάπλατα τα παράθυρά τους και πλημμυρίζοντάς τα πάλι με φως και φρέσκο αέρα. Οταν, δηλαδή, φωλιάσει ξανά η ζωή μέσα στους χώρους τους.
1. Αλμπέρ Καμί, Σημειωματάρια 1951-1959, Πατάκης, Αθήνα 2022
2. Σεμπαστιάο Σαλγάδο, Από τη γη μου στη γη, Στερέωμα, Αθήνα 2016


*Αρχιτέκτων-ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Μπαίνει εισαγγελέας στο έργο Μπακογιάννη στον Λόφο του Στρέφη


Μπαίνει εισαγγελέας στο έργο Μπακογιάννη στον Λόφο του Στρέφη

Το ενδεχόμενο να έχουν τελεστεί σοβαρές παραβάσεις του νόμου περί προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων κατά τις εργασίες στον Λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια διερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ● Πρόκειται για έργο-«σημαία» της θητείας του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων που βρήκε απέναντί του σθεναρή αντίσταση από τους κατοίκους.

Προκαταρκτική εξέταση για το έργο της δημοτικής αρχής Κώστα Μπακογιάννη στον Λόφο Στρέφη ξεκινάει με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο εισαγγελέας ζητά τη διερεύνηση πιθανής τέλεσης παραβάσεων του νόμου περί προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων –συγκεκριμένα τυχόν παράνομες εκχερσώσεις και παράνομες επεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις- με το πρώτο στάδιο της προκαταρκτικής να αφορά την κλήση του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων «Prodea Investments» σε ανωμοτί εξηγήσεις.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, το έναυσμα για την προκαταρκτική αποτέλεσε μήνυση που υποβλήθηκε τον περασμένο Μάιο από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών κατά του Δήμου Αθηναίων –δήμαρχος του οποίου ήταν τότε ο κ. Μπακογιάννης– και της εταιρείας. Η μήνυση κατατέθηκε κατόπιν αυτοψίας αρμόδιων υπαλλήλων στον Λόφο λίγες ημέρες νωρίτερα, οπότε και –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές– διαπίστωσαν:








● Διάνοιξη ορύγματος περιμετρικά του Λόφου μη προβλεπόμενου από τις μελέτες που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Δασών. Αν και το όρυγμα, σύμφωνα με την περιγραφή των υπαλλήλων, είχε κλείσει την ημέρα της αυτοψίας τους, είχαν επέλθει βλάβες στο ριζικό σύστημα των δένδρων. Περιγράφουν, ακόμη, ότι το χώμα από τις εκσκαφές παρασύρθηκε από βροχοπτώσεις με συνέπεια να δημιουργηθούν προβλήματα στο σχολείο που βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου. Πρόκειται για το 36ο Δημοτικό Σχολείο και το συστεγαζόμενο 82ο Νηπιαγωγείο. Η «Εφ.Συν.» έχει λάβει και δημοσιεύσει ουκ ολίγες καταγγελίες γονέων μαθητών για πλημμύρες και μεταφορά φερτών υλικών στο σχολικό κτήριο έπειτα από βροχοπτώσεις, κατά την περίοδο εξέλιξης των εργασιών στον Λόφο.


● Υποβάθμιση της εικόνας του Λόφου από μπάζα και αδρανή υλικά, προϊόντα των εργασιών στον Λόφο που παρέμεναν παρατημένα επί μακρόν.

● Ανάπτυξη εναέριου δικτύου φωτισμού με καλώδια να στηρίζονται πάνω σε δέντρα, πρακτική που αφενός δεν ενδείκνυται, αφετέρου δεν είχε λάβει κάποιου είδους έγκριση.


Συνέπεια όλων των παραπάνω -περιέγραψαν οι υπάλληλοι στη μήνυσή τους- ήταν η φθορά του ριζικού συστήματος πλήθους δέντρων, με αποτέλεσμα αυτά να ξεραθούν ή να πέσουν εξαιτίας ενός ισχυρού ανέμου, καθώς και η απώλεια εδάφους του Λόφου Στρέφη. Επισημαίνουν δε ότι οι εργασίες για τις οποίες υπέβαλαν τη μήνυση δεν είχαν άδεια από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών, ούτε προβλέπονταν σε κάποια από τις μελέτες που είχαν προωθηθεί στην υπηρεσία τους.

Να σημειωθεί ότι σε αυτοψία της «Εφ.Συν.» τον περασμένο Αύγουστο στον Λόφο οι κάτοικοι μας υπέδειξαν πλήθος από ξεραμένα δέντρα και θάμνους, σημεία εκσκαφών που είχαν κόψει ρίζες δέντρων, παρατημένα «για μήνες» -όπως μας τόνισαν- απορρίμματα εργοταξίου και σκεπασμένα μονοπάτια από χώματα, επιβεβαιώνοντας τα όσα περιέγραψαν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών στη μήνυσή τους (βλ. «Εφ.Συν.» 2/9/2023: «Η δωρεά στου Στρέφη “χάρισε” μόνο προβλήματα»). Μάλιστα, στο πλαίσιο του ίδιου ρεπορτάζ, στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών επισήμανε ότι οι εργασίες έχουν προκαλέσει βλάβες και στο ριζικό σύστημα σπάνιων ενδημικών ειδών, όπως ο κρόκος του Κάρτραϊτ και η Σιληνή, που αποτελούν μέρος της πλούσιας χλωρίδας του Λόφου.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του έργου, με την Επιτροπή Αναφορών του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας να διατάζει το προσωρινό μέτρο της μη τοποθέτησης των μεταλλικών belvedere στην κορυφογραμμή του Λόφου, έως την έκδοση οριστικής απόφασης (η δικάσιμος έχει οριστεί στις 2 Απριλίου). Το ΣτΕ έκρινε ότι οι προαναφερόμενες βαριές κατασκευές θα μπορούσαν να έχουν επιφέρει στο φυσικό ανάγλυφο του Λόφου «δυσχερώς επανορθώσιμες βλάβες», σε περίπτωση που στη συνέχεια η προσφυγή των κατοίκων ευδοκιμήσει.

Το αμφιλεγόμενο έργο στον Λόφο Στρέφη είχε ξεσηκώσει εξαρχής τις αντιδράσεις της γειτονιάς και συνδέθηκε με την ευρύτερη απόπειρα «εξευγενισμού» των Εξαρχείων. Η εταιρεία σήμερα έχει αποχωρήσει από τον Λόφο και οι εργασίες δέχονται σφοδρή κριτική ότι περισσότερο δημιούργησαν παρά έλυσαν προβλήματα. Οσον αφορά την επόμενη ημέρα στον Λόφο Στρέφη, η δημοτική αρχή του Χάρη Δούκα έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει με σχεδιασμό και διαβούλευση με τους κατοίκους.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συνεχιζόμενη άδικη εξαίρεση Μηχανικών των Νοσοκομείων από τη χορήγηση του επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας

 


Συνεχιζόμενη άδικη εξαίρεση Μηχανικών των Νοσοκομείων από τη χορήγηση του επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας

Η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Ως εκ τούτου, προασπιζόμαστε τον ρόλο και την συμβολή του Διπλωματούχου Μηχανικού στη λειτουργία του Κράτους, με γνώμονα την σπουδαιότητα του ευρέως τεχνικού γνωστικού αντικειμένου που απαιτείται και τις ευθύνες που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων του. Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με τη συνεχιζόμενη άδικη εξαίρεση Μηχανικών των Νοσοκομείων από τη χορήγηση του επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας.

          Ενημερωθήκαμε ότι εκδόθηκε η «Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπό στοιχεία οικ.2/35134/ΔΕΠ/5.4.2023 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του» (Β’ 2611).» από την οποία ξανά απουσιάζουν κρίσιμες ειδικότητες του κλάδου των Μηχανικών, όπως και στην αρχική ΚΥΑ, για την οποία και έχουμε καταθέσει Αίτηση Ακυρώσεως στο ΣτΕ μαζί με το ΤΕΕ.

Θεωρούμε ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας πρέπει να χορηγείται, όταν η εργασία παρέχεται υπό ανθυγιεινές συνθήκες και έχει σκοπό των εξισορρόπηση των δυσμενών συνθηκών εργασίας πέρα από το συνηθισμένο μέτρο. Η κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας εφάρμοσε υποχρεωτικά αυστηρότατα μέτρα προστασίας, που ίσχυσαν για το σύνολο των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία, χωρίς να εξαιρέσει καμία ειδικότητα και συνεπώς έχει αποδεχθεί ότι οι χώροι των Νοσοκομείων είναι στο σύνολό τους αμιγώς επικίνδυνοι και ανθυγιεινοί για όλους τους εργαζόμενους.

Ως εκ τούτου επανερχόμαστε στα καταφανή λάθη και παραλήψεις της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α., που με την σειρά τους δημιουργούν αδικίες και ανισότητας μεταξύ των εργαζόμενων στους εποπτευόμενους φορές του Υπουργείου Υγείας. Έτσι:

(α) έχουν εξαιρεθεί αδικαιολόγητα πολλές ειδικότητες διπλωματούχων μηχανικών όπως ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΠΕ Χημικών Μηχανικών, που είναι επιφορτισμένοι με συναφές με τις σπουδές τους αντικείμενο εργασίας (συντήρηση, μελέτη, επίβλεψη έργων κ.α). Δεν έχει συμπεριληφθεί η ειδικότητα ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, παρότι αναφέρεται ως δικαιούχος η αντίστοιχη ειδικότητα των ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών, χωρίς ουδεμία αιτιολόγηση. Σύμφωνα με το καθηκοντολόγιο του αρχιτέκτονα / πολιτικού μηχανικού προβλέπονται:

· Καθημερινές επιτόπιες αυτοψίες σε χώρους του Νοσοκομείου συμπεριλαμβανομένων και των μολυσματικών χώρων, όπως Κλινικές Νοσηλείας, WC, Εργαστήρια (Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό κλπ), Μονάδα λοιμωδών νόσων, Κλινικές covid-19, Χειρουργεία, Τμήματα Αιμοδοσίας, Ακτινοθεραπείας, Χημειοθεραπείας, Εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού κ.λ.π.,

· Επιτόπιος εντοπισμός βλαβών οικοδομικών στοιχείων και ξενοδοχειακού εξοπλισμού,

· Συντονισμός και ποιοτικός έλεγχος εργασιών συνεργείων επί τόπου στα σημεία παρέμβασης,

· Καθοδήγηση και από κοινού εργασία με όλα τα συνεργεία, για εξεύρεση λύσης σε δύσκολα ή μεγάλου μεγέθους ζητήματα που προκύπτουν,

· Επίβλεψη αποκατάστασης βλαβών οικοδομικών στοιχείων και ξενοδοχειακού εξοπλισμού,

 · Επιτόπιος έλεγχος καλής λειτουργίας μετά το πέρας αποκατάστασης βλαβών που αφορούν σε οικοδομικά στοιχεία και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, τα οποία δείχνουν πόσο άμεση είναι η επαφή με τους μολυσματικούς χώρους και τον μολυσματικό εξοπλισμό.

(β) δεν έχει συμπεριληφθεί ο κλάδος ΠΕ Πληροφορικής στον οποίο εντάσσονται διάφορες ειδικότητες Διπλωματούχων Μηχανικών (πχ. Μηχανικοί Η/Υ και Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Η/Υ κ.α). Οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων/Τμημάτων Πληροφορικής εργάζονται στις ίδιες συνθήκες με τους υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών στους ίδιους χώρους και σε παρόμοιο αντικείμενο. Άλλωστε η διείσδυση της πληροφορικής στην ιατρική είναι αλματώδες, τόσο στην εκτεταμένη χρήση πληροφοριακών συστημάτων όσο και στον σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, που στο σύνολό του βασίζεται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών,

(γ) σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί υπηρετούν σε οργανικές θέσεις ως ΠΕ Μηχανικοί/Πληροφορικοί και ως εκ τούτου θα πρέπει να συμπεριληφθούν χωρίς εξαιρέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί στις Υ.ΠΕ είναι επιφορτισμένοι με την τεχνική υποστήριξη των υγειονομικών μονάδων της (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.α),

(δ) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις Δομές Υγείας που ανήκουν σε άλλους φορείς, από το Υπ. Υγείας, όπως τα Πανεπιστημιακά ή τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία

(ε) οι χώροι που περιγράφονται στην ΚΥΑ (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Τοπικές Ομάδες Υγείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας κ.α.) είναι αμιγώς επικίνδυνοι και ανθυγιεινοί και μόνο η εργασία στους χώρους αυτούς δικαιολογεί την χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,

(στ) όλοι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί εργάζονται σε όλους τους χώρους που θεωρούνται ιδιαίτερα επιβαρυμένοι και συνεπώς είναι εκτιθέμενοι σε επιβλαβής παράγοντες όπως η ιοντίζουσα και υπεριώδεις ακτινοβολία, ο θορύβους, χημικοί αλλά και βιολογικοί παράγοντες (βακτηρίδια, ιοί κ.α.). Ακόμα η φύση της εργασίας τους και το γεγονός ότι η ομαλή λειτουργία του εξοπλισμού έχει άμεση επίπτωση στην υγεία των ασθενών, προκαλεί αυξημένο εργασιακό άγχος (stress) και συναισθηματική καταπόνηση,

(ζ) το χρηματικό ποσό που δίνεται ως επίδομα είναι ιδιαίτερα μικρό και δυσανάλογο της επικινδυνότητας και του ανθυγιεινού χαρακτήρα των χώρων.

 Τέλος υπενθυμίζουμε ότι με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του Συντάγματος καθιερώνεται η αρχή της ισότητας, η οποία επιβάλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των πολιτών που τελούν υπό ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες και αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ζητάμε την τροποποίηση της Κ.Υ.Α. 2/35134/ΔΕΠ (ΦΕΚ 2611Β’/21-04-2023) ώστε να συμπεριλαμβάνει όλους τους διπλωματούχους Μηχανικών όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούν σε αντίστοιχες θέσεις των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επιφυλασσόμαστε για τη χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματος για την υπεράσπιση των μελών μας.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

«Ανένδοτος» για τη σωτηρία της Ιου


Dreamstime.com
«Ανένδοτος» για τη σωτηρία της Ιου
ΑΠΟΨΕΙΣ19.03.24 16:00Ανδρέας Ζαμάνου*

Σχεδόν όλοι οι υπεύθυνοι για την οικιστική ασυδοσία στην Ιο κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούνε.

Ηπρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) να συμπεριληφθούν οι Κυκλάδες στη λίστα της Europa Nostra με τα 7 πιο απειλούμενα τοπία και μνημεία (Most Endangered) της πολιτιστικής κληρονομιάς του ευρωπαϊκού χώρου το 2024 αναδεικνύει τις δομικές καταστροφές που συντελούνται στο περιβάλλον των τουριστικών αυτών νησιών και τη φέρουσα ανικανότητα των αρμόδιων ελληνικών αρχών να τα προστατεύσουν.

Η ειδική αναφορά της ΕΛΛΕΤ στη Σίφνο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο ως νησιωτικά τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που η αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία τους κινδυνεύει άμεσα να αλλοιωθεί από την ασυδοσία στη δόμηση είναι μόνο ενδεικτική. Στην Ιο, νησί των Κυκλάδων χαρακτηρισμένο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο σύνολό του (ΦΕΚ 762/1977), οι εικόνες της οικιστικής αναρχίας και καταστροφής εξοργίζουν.

Το πανέμορφο τοπίο της Ιου με τις παραδοσιακές πεζούλες του αλλοιώνεται δραματικά, οι μπουλντόζες της κερδοσκοπίας ανώνυμων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην τουριστική εκμετάλλευση του νησιού διανοίγουν ανενόχλητες παράνομους δρόμους, ξεκοιλιάζουν πλαγιές, ισοπεδώνουν υπερήφανες κορυφογραμμές, μπαζώνουν ρέματα και υδροβιότοπους, καταστρέφουν αιώνια βράχια στις ακτογραμμές και κακοποιούν βάναυσα από άκρη σε άκρη το προστατευόμενο υποτίθεται ανάγλυφο του άμοιρου νησιού. Παράλληλα, οι πανέμορφες παραλίες της Ιου ντε φάκτο ιδιωτικοποιούνται. Ο Σύνδεσμος Ιητών (έτος ίδρυσης 1924) με τεκμηριωμένες καταγγελίες, επίσημα έγγραφα, δικαστικές προσφυγές και με σειρά από δημοσιεύματα στην ιστορική εφημερίδα «Ιος» έχει ενημερώσει την Υπηρεσία Δόμησης Θήρας, την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, τους αρμόδιους δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές, υπουργούς και τις εισαγγελικές αρχές για τις παράνομες, καταστροφικές για το περιβάλλον της Ιου ενέργειες.

Δυστυχώς, σχεδόν όλοι οι υπεύθυνοι για την οικιστική ασυδοσία στην Ιο κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούνε. Νόμοι και διαδικασίες ελέγχου της δόμησης που μέχρι σήμερα προστάτευαν υποτυπωδώς το περιβάλλον στα νησιά μας καταργούνται καθημερινά. Δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν το περιβάλλον του νησιού, όπως η Απόφαση 1037/18 του Συμβουλίου Επικρατείας για την Ιο, και ολοκληρωμένες επίσημες χωροταξικές μελέτες του ΕΜΠ για το νησί παραμένουν στα συρτάρια των υπευθύνων και δεν υλοποιούνται.

Οι νομοθετικές επιλογές μετα-χρονισμού πολεοδομικών διατάξεων ώστε να προλάβουν οι ημέτεροι επιτήδειοι να χτίσουν δημιουργώντας τετελεσμένα δόμησης που ακυρώνουν στην πράξη κάθε έννοια χωροταξικού σχεδιασμού στα νησιά μας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι εξαγγελίες περί εκπόνησης πολεοδομικών μελετών καθορισμού φέρουσας ικανότητας στην Ιο και τις παράκτιες τουριστικές περιοχές της χώρας, χρηματοδοτούμενες με 240 εκατ. ευρώ από τους φορολογούμενους Ευρωπαίους πολίτες, δεν στοχεύουν στη σωτηρία των μνημείων της φύσης και της αιγαιοπελαγίτικης φυσιογνωμίας του νησιωτικού χώρου, αλλά στην εξυπηρέτηση real estate συμφερόντων και στην παράκαμψη ευνοϊκών για την προστασία του περιβάλλοντος των νησιών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα χρήματα του μόχθου των Ευρωπαίων φορολογουμένων δεν μπορούν να μοιράζονται σε επιτήδειους κερδοσκόπους και να διατίθενται σε τουριστικά δήθεν αναπτυξιακά έργα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Ο νόμος περί στρατηγικών επενδύσεων Ν. 3894/2010 δεν μπορεί να χρησιμοποιείται προσχηματικά για την παραχώρηση προς αποκλειστική χρήση παραλιών του Αιγαίου και την εξυπηρέτηση επιλεγμένων «επιδοτούμενων επενδυτών».

Οι σύλλογοι αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών, το ΙΚΟΜΟΣ, η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορούν να σιωπούν άλλο μπροστά στις καταστροφές ενός φυσικού και πολιτιστικού μνημείου παγκόσμιας αξίας όπως οι Κυκλάδες.

Η δημιουργία μια νέας Ανεξάρτητης Αρχής με τη συμφωνία όλων των κομμάτων, απαλλαγμένης από κάθε πολιτικό κόστος, για την έντιμη διαχείριση των οικιστικών θεμάτων σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είναι η μοναδική επιλογή για να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από την ομορφιά και αξιοπρέπεια του ιστορικού πολιτισμού των Κυκλάδων και του ελληνικού χώρου.

Ο Σύνδεσμος Ιητών καλεί όλους τους Ελληνες και τους ξένους φίλους της Ελλάδας να συμμετάσχουν σε έναν ανένδοτο αγώνα για ελεύθερες παραλίες στο Αιγαίο και για τη σωτηρία της αιγαιοπελαγίτικης φυσιογνωμίας των Κυκλάδων. Εναν αγώνα για να μην περάσει ο τουρισμός των νησιών μας από τα χέρια των κατοίκων στα χέρια ξένων και ντόπιων μονοπωλίων. Εναν αγώνα για να παραμείνουν τα νησιά μας και οι παραλίες τους αυτό που ήταν πάντα, ένας παράδεισος για όλους.

*Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιητών

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Έγκλημα Τέμπη: Βαγόνι – φάντασμα στο μοιραίο τρένο

Έγκλημα Τέμπη: Βαγόνι – φάντασμα στο μοιραίο τρένο

Εκθεση-κόλαφος του ειδικού πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη για το αδήλωτο 14ο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας από το οποίο φαίνεται να προκλήθηκε η φονική φωτιά

Ενα αδήλωτο βαγόνι που κανείς δεν ξέρει τι μετέφερε, το τέταρτο κατά σειρά της εμπορικής αμαξοστοιχίας, από το οποίο μάλιστα φαίνεται να ξεκινούν η έκρηξη και μετέπειτα η φωτιά, αγνοείται. Τα συντρίμμια του ούτε έχουν καταγραφεί ούτε διακρίνονται στο σημείο κατάληξης της εμπορικής αμαξοστοιχίας μετά τη σύγκρουσή της στα Τέμπη με το επιβατικό τρένο. Μάλιστα, το αεριώδες νέφος και η εκδήλωση της μηχανικής έκρηξης που είχαν αποτέλεσμα τον βίαιο θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπων ξεκινούν από την πλατφόρμα αυτού του τέταρτου βαγονιού.

Τα νέα αυτά στοιχεία σχετικά με το τι τελικά συνέβη το μοιραίο βράδυ της 28ης Φλεβάρη 2023 στα Τέμπη φέρνει στο φως η συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη του Βασίλη Κοκοτσάκη, ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιών, μέσα από την τεχνική έκθεση που συνέταξε με εντολοδότες συγγενείς θυμάτων, την οποία δημοσιεύει αναλυτικά το Documento.

«Πιθανολογούμε ότι το σημείο έναρξης του φαινομένου της δημιουργίας του αεριώδους νέφους και εκδήλωσης της μηχανικής έκρηξης με όλη την ήδη αναφερθείσα στην κύρια τεχνική μας έκθεση κλιμάκωση έλαβε χώρα στην πλατφόρμα (Νο4 στη φωτό) μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίου το οποίο αποκολλήθηκε και εκτινάχθηκε, προφανώς λόγω της μεγάλης ταχύτητας εκτόνωσης του δημιουργηθέντος από την παρουσία διαρρέοντος πτητικού υλικού» αναφέρεται επί λέξει στην έκθεση Κοκοτσάκη.

«Εκλύθηκε αέριο υπό τη μορφή νέφους»