Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Οι προτάσεις του συλλόγου υποψήφιων διδακτόρων στο ΕΜΠ για τον «Μεγάλο Περίπατο»

Οι προτάσεις του συλλόγου υποψήφιων διδακτόρων στο ΕΜΠ για τον «Μεγάλο Περίπατο»


Την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση, που θα προσεγγίζει συνολικά τον κοινωνικό-οικονομικό χαρακτήρα του κέντρου, την προσβασιμότητα και το δημόσιο χαρακτήρα των κοινόχρηστων χώρων επισημαίνει ο σύλλογος υποψήφιων διδακτόρων στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με αφορμή το σχέδιο για τον «Μεγάλο Περίπατο».

Επισημαίνει δε την ανάγκη τα όποια νέα μέτρα να κατευθυνθούν σε περιοχές του κέντρου με οξυμένα προβλήματα, όπως η Κυψέλη, τα Εξάρχεια και του Γκύζη, αντί να αφορά ήδη «προνομιακές» περιοχές του όπως η Ηρώδου Αττικού. Επισημαίνει τέλος την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επίπτωση των πεζοδρομήσεων στο παραδοσιακό εμπόριο και τις υπάρχουσες χρήσεις και αξίες της γης, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη υπήρξε «εισβολή» χρήσεων τουρισμού και αναψυχής.

«Η δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας άφησε τα σημάδια της στις πόλεις, τα κέντρα και τις γειτονιές τους. Ειδικά στην Αθήνα, το αποτύπωμα της κρίσης παραμένει ορατό μέσω της έντασης των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων, της στεγαστικής κρίσης, της φτώχειας και των λουκέτων στα καταστήματα. Το κέντρο της Αθήνας είναι διαχρονικά ο “πυκνωτής” όλων εκείνων των φαινομένων που επηρεάζουν την ζωή στην πόλη. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης το Αθηναϊκό κέντρο έδειξε μια δυναμική διατήρησης του χαρακτήρα του, της πολυ-λειτουργικότητάς του και του ρόλου του να προσελκύει το σύνολο των διαφορετικών κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων των πιο “ευάλωτων” κατοίκων -των μικρομεσαίων, των φτωχών, των μεταναστών-τριών.

Τα κυκλοφοριακά προβλήματα που διαχρονικά το χαρακτηρίζουν, η έλλειψη χώρων για την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών, παιδιών, ΑμΕΑ, κλπ., οι λίγοι και παραμελημένοι δημόσιοι χώροι (όχι μόνο του κέντρου αλλά και των γειτονιών της Αθήνας), δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στη λειτουργία του ως πόλου έλξης για τις ανάγκες των κατοίκων και των εργαζομένων της πόλης. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια το αθηναϊκό κέντρο αποτέλεσε και πόλο έλξης για επισκέπτες και τουρίστες οι οποίοι εκτός του αρχαιολογικού μνημειακού αποθέματος ανακαλύπτουν την Αθήνα, ως μια ιδιαίτερη και ζωντανή σύγχρονη πόλη, που φέρει και διαπραγματεύεται συλλογικά την πρόσφατη ιστορική μνήμη της. Από την άλλη, η έκρηξη του αστικού τουρισμού συνοδεύεται και από νέες πρακτικές στην αγορά ακινήτων (π.χ. Airbnb, Golden Visa), που δημιουργούν επείγοντα προβλήματα αλλάζοντας τον ποικιλόμορφο χάρτη της πόλης μέσω του εκτοπισμού κατοίκων χαμηλότερων εισοδημάτων, αύξησης των ενοικίων για την κατοικία, το μικρό εμπόριο και την μικρή βιοτεχνία και διάρρηξη του κοινωνικο-οικονομικού ιστού μέσω της εμπορευματοποίησής της τουριστικά και όχι μόνο», αναφέρει ο σύλλογος στην τοποθέτησή του.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Οι εξεγέρσεις των έγχρωμων πληθυσμών στις μεταμητροπόλεις της Αμερικής

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΓΧΡΩΜΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ
ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Από το Λος Άντζελες στο Χιούστον

της Ελένης Πορτάλιου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ, 14 Ιουνίου 2020

Το κείμενο αφιερώνεται στον Edward Soja, γεωγράφο και θεωρητικό του αστικού χώρου που ενσωμάτωσε τις χωρικές διαστάσεις στις πολιτικές και κοινωνικές αφηγήσεις των κοινωνικών κινημάτων και εξεγέρσεων

Στην παγκοσμιοποιημένη νεοφιλελεύθερη οικονομία το κεφάλαιο και οι αγορές επεκτείνονται διαρκώς και μεγάλες περιοχές του πλανήτη, οι οποίες παρέμεναν “έξω” ή στις παρυφές του καπιταλιστικού συστήματος, εντάσσονται με ένα τρόπο σ’ αυτές τις διαδικασίες, ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν “εκτός”. Καθίστανται απόβλητοι των νεοφιλελεύθερων διαδικασιών εκμετάλλευσης ανθρώπων και φύσης, χωρίς να μπορούν να συγκροτήσουν προϋποθέσεις κοινωνικής αναπαραγωγής και επιβίωσης.
Όπως τονίζει ο Jacques Attali στο βιβλίο του La Voie Humaine, το 90% του συνολικού πλούτου του πλανήτη παραμένει στα χέρια του 1% των κατοίκων του.
Η παγκοσμιοποίηση δεν φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και τα τείχη υψώνονται τόσο μεταξύ των πλούσιων χωρών και των υπόλοιπων, όσο και μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών σε κάθε χώρα. Η εντατική εκμετάλλευση της εργασίας ξεριζωμένων αγροτικών πληθυσμών και διαλυμένων μικροεπαγγελματιών προσλαμβάνει ακραίες μορφές που προσομοιάζουν με σύγχρονη δουλεία. Παρόλα αυτά, η εργασία δεν επαρκεί για όλους/ες, έτσι δισεκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπονται στην αθλιότητα. Έτσι η εποχή της “ρευστής” νεωτερικότητας (ή της μετανεωτερικότητας) παράγει, μέσα από την κοινωνική αστάθεια και την εξατομίκευση της κακοτυχίας ή της περιθωριοποίησης, ένα διαρκή φόβο που συνθλίβει τα άτομα, καθώς οι συλλογικές απαντήσεις απομακρύνονται και οι κοινωνικές αντιστάσεις προσκρούουν στη γενικευμένη κατάσταση της εξατομίκευσης.
Η μετανάστευση, ως διαχρονική μαζική μετακίνηση για την επιβίωση των άνεργων πληθυσμών από τις φτωχές στις πλούσιες χώρες, έχει αποκτήσει σήμερα εκρηκτικές διαστάσεις, λόγω του ότι η δημιουργία “περιττών” ανθρώπων αποτελεί δομικό στοιχείο της “αρνητικής παγκοσμιοποίησης” -όρος που ανήκει στoν Zygmunt Bauman. Στους οικονομικούς μετανάστες προστίθενται οι πρόσφυγες των πολέμων και των αποσταθεροποιημένων συνθηκών νομιμότητας σε διαλυμένες χώρες. Όμως οι απόβλητοι από τη χώρα τους πληθυσμοί δεν βρίσκουν όλοι έδαφος για να ζήσουν στον πλούσιο κόσμο.
Φτάνοντας σε πλούσιες χώρες, όσοι το καταφέρουν, τους περιμένει ένα σκληρό και απολύτως αβέβαιο μέλλον: εγκλεισμός σε φρουρούμενα στρατόπεδα, ανέστιος βίος σε ζώνες συσσώρευσης ρημαγμένων και φτωχών ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις ή/και σκληρή εκμετάλλευση σε επισφαλείς εργασίες. Περιττοί ή προσωρινά εκμεταλλεύσιμοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διατηρούν τα διακριτικά της καταγωγής τους σαν στάμπα χαραγμένη ανεξίτηλα στο σώμα τους.
Αναδιαρθρώσεις του χώρου της πόλης
Οι ανθρώπινοι περιττοί πληθυσμοί, παρίες της παγκοσμιοποίησης, αν δεν μπορούν να δραπετεύσουν, εγκαταβιούν σε διαλυμένες χώρες καταγωγής, με ανίσχυρες κρατικές οντότητες, εν αναμονή ανθρωπιστικής βοήθειας και σε στρατόπεδα προσφύγων τόσο στις ηπείρους της φτώχειας, όσο και μέσα στον αναπτυγμένο κόσμο. Όταν καταφέρουν να φτάσουν στις παρυφές των παγκοσμιουπόλεων/μεταμητροπόλεων, όπου η συγκρουσιακή συνύπαρξη των τάξεων, των πλούσιων και των φτωχών της μητρόπολης έχει προ πολλού εκλείψει, ο χώρος της πόλης έχει διασπαστεί σε ζώνες διαχωρισμένες με σινικά τείχη και αστυνομικά επιτηρούμενες.
Η μητρόπολη, δημιούργημα του 20ου αι., μια τεράστια συσσώρευση πληθυσμών, παραγωγικών δραστηριοτήτων, κατανάλωσης, δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, με εκρηκτικές κοινωνικές ανισότητες εντός της, δεν υπάρχει πια. Έχει μετεξελιχθεί σε μεταμητρόπολη, όπως την περιγράφει σε όλες τις διαστάσεις της ο Edward Soja στο εμβληματικό έργο του «Postmetropolis», μέσα από το παράδειγμα του Λος Άντζελες.

Ευκαρπία Θεσσαλονίκης: Συγκέντρωση, συναυλία κατά της καύσης σκουπιδιών στον «ΤΙΤΑΝ» | Παρασκευή 19 Ιούνη

Ευκαρπία Θεσσαλονίκης: Συγκέντρωση, συναυλία κατά της καύσης σκουπιδιών στον «ΤΙΤΑΝ» | Παρασκευή 19 Ιούνη

Πρωτοβουλία 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF– SRF στο ΤΙΤΑΝ: Καλούμε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε μαζικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης της προγραμματιζόμενης εκδήλωσής μας στην Ευκαρπία, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ, στις 7ΜΜ., που θα έχει το χαρακτήρα συλλαλητηρίου κατά της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, με ενημέρωση, διαμαρτυρία, πορεία και συναυλία με γνωστά ονόματα. Συνεχίζουμε μέχρι την ανάκληση της απόφασης, μέχρι να δικαιωθούμε


Και νέα κινητοποίηση πραγματοποιούν οι 128 σύλλογοι, σωματεία και φορείς που εναντιώνονται στην καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 19 Ιούνη και ώρα 7μμ., στην πλατεία της Ευκαρπίας. Οι φορείς καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία αδειοδοτείται η καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ».

Στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου, θα γίνει και καλλιτεχνική εκδήλωση – συναυλία, στην οποία θα συμμετάσχουν οι: Βασίλης Πρατσινάκης, Αντώνης Κουμανδράκης, Γιάννης Φιλιπουπολίτης, Έλσα Μουρατίδου, Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Αλιστρατινός,Κώστας Γκρανόπουλος, Κώστας Γκούβας, Νίκος Ταλέας, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Βασίλης Κοτρώτσος, Μωυσής Σισμανίδης, Παναγιώτης Σταυρουλάκης, «RastMagam» και το μουσικό σχήμα του Γιάννη Στράτου με μαθητές Ευκαρπίας.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας παραγωγής τσιμέντων της εταιρείας «ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ», που λειτουργεί στην Ευκαρπία του δήμου Παύλου Μελά, και πλέον η τσιμεντοβιομηχανία μπορεί να καίει RDF/SRF.

Η Πρωτοβουλία των 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το ΥΠΕΝ ως «προστάτη – συνήγορο» της «ΤΙΤΑΝ», μιλά για «υπογραφή-δώρο της κυβέρνησης» και απαιτεί από την τοπική διοίκηση, τους δημάρχους και την περιφέρεια να στηρίξουν στην πράξη τα δίκαια αιτήματα του λαού. Με δυναμικές κινητοποιήσεις να απαιτήσουν την ανάκληση της αδειοδότησης της «ΤΙΤΑΝ» και να κρίνουν ανεπιθύμητη την εταιρεία, όπως και όλους εκείνους που υπέγραψαν υπέρ της καύσης.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF– SRF στο ΤΙΤΑΝ

Σχολείο στεγνό και παρωχημένο ή σχολείο που αφυπνίζει κρυμμένες δυνατότητες;


Εκπαίδευση18.06.2020 - 07:41
Σχολείο στεγνό και παρωχημένο ή σχολείο που αφυπνίζει κρυμμένες δυνατότητες;
Εμη Κίτσαλη, Γεωργία Βαλωμένου

Με αφορμή το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου

Στις 16/6/2020, εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, ανακοινώθηκε το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Γενικών Λυκείων από το οποίο αφαιρέθηκαν με μία κίνηση αιφνιδιαστική όλα τα μαθήματα επιλογής και, κατ’ επέκταση , όλα τα καλλιτεχνικά μαθήματα (Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο στην Γ’ Λυκείου, Καλλιτεχνική παιδεία στην Α’ Λυκείου) αλλά και μαθήματα όπως η Διαχείριση Φυσικών Πόρων.

Ήταν φανερό και από το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία που ψηφίστηκε λίγες μέρες νωρίτερα (11/6/2020) ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οραματίζεται ένα σχολείο στεγνό, παρωχημένο, τεχνοκρατικό, εξετασιοκεντρικό, συντηρητικό. Το ωρολόγιο πρόγραμμα έρχεται ως επισφράγισμα αυτών των –δεδηλωμένων - προθέσεων να εξοβελίσει από το σχολείο τις τέχνες, τις κοινωνικές επιστήμες, τα περιβαλλοντικά μαθήματα, τη δυνατότητα καλλιέργειας ιδιαίτερων ενδιαφερόντων και κλίσεων των έφηβων μαθητών/τριων .


Οι μαθητές/τριες οφείλουν, σύμφωνα με το ΥΠΠΕΘ, να μην παρεκκλίνουν από τον στόχο της εισαγωγής στα ΑΕΙ και της ένταξης στην παραγωγική διαδικασία. Πρότυπο για το γενικό λύκειο γίνεται το φροντιστήριο το οποίο λειτουργεί στην βάση της εξαντλητικής προετοιμασίας για τις εξετάσεις και δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα είδος σχολείου που προάγει την γενική παιδεία και την ευρύτερη καλλιέργεια ούτε μπορεί να αποτελέσει κοινωνικό χώρο ποικίλων αλληλεπιδράσεων και μαθητικής ζωής . 



Σε ένα ήδη προβληματικό μοντέλο σχολείου, ένα σχολείο που αποξενώνει και πνίγει τα παιδιά, που δεν είναι συμπεριληπτικό για κανενός είδους διαφορετικότητα, που δεν έχει δημιουργική σχέση με τη γνώση, που το διάλειμμα είναι το αγαπημένο μάθημα των παιδιών, που το όριο των απουσιών εξαντλείται από όλους, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα μεγεθύνει το πρόβλημα αντί να το λύνει. Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα είναι η παραδοχή μιας μεγάλης ήττας όλων μας.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Η «αρχιτεκτονική» της ζαρντινιέρας

Η «αρχιτεκτονική» της ζαρντινιέρας

Τάσης Παπαϊωάννου*

Αποκορύφωμα του πώς αντιλαμβάνονται σήμερα στον δήμο τις επεμβάσεις στον ζωντανό ιστό της πόλης αποτελούν οι τελευταίες προτάσεις για τον περιβόητο «Μεγάλο Περίπατο». Μένει κάποιος εμβρόντητος όταν πρωτοαντικρίζει τα κακότεχνα φωτορεαλιστικά εργολαβικής αισθητικής, όπου κυριαρχούν οι ζαρντινιέρες στη σειρά που οριοθετούν τις ζώνες κίνησης πεζών-ποδηλάτων-οχημάτων, τα εκτυφλωτικά χρώματα στα δάπεδα, οι πορτοκαλί πλαστικές κορύνες. Τόση κακογουστιά πια;

Είναι γνωστό ότι το χτισμένο περιβάλλον εκφράζει στον χώρο και στον χρόνο τις κοινωνικοοικονομικές, πολιτικές και ιδεολογικές συνθήκες της κάθε εποχής, γενικότερα τον τρόπο ζωής μιας κοινωνίας. Την ίδια στιγμή όμως, επηρεάζει και διαμορφώνει τα πρότυπα των πολιτών σε ό,τι αφορά τον κτιριακό πολιτισμό (και όχι μόνον) μιας χώρας. Η σχέση είναι αμφίδρομη∙ το ανθρωπογενές περιβάλλον στο σύνολό του, επηρεάζει και επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής σε κάθε ιστορική συγκυρία και επομένως κάθε επέμβαση σε αυτό έχει τεράστια σημασία, όχι μόνον για το παρόν, αλλά και για το μέλλον.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο δημόσιος χώρος της Αθήνας έχει αφεθεί στη μοίρα του. Καμιά έγνοια από το κράτος για τον εκσυγχρονισμό του, τον επανασχεδιασμό του με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του, τα πιεστικά προβλήματα που συσσωρεύονται και σε ορισμένες περιπτώσεις τείνουν να γίνουν χιονοστιβάδα με απρόβλεπτες συνέπειες. Πλατείες και παιδικές χαρές παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και ερήμωσης, ενώ τα λιγοστά πάρκα με τα αφρόντιστα καχεκτικά δένδρα μετατράπηκαν σε χώρους ανοίκειους και επικίνδυνους για τους πολίτες, ιδιαίτερα τα βράδια. Τα παιδιά δεν παίζουν πια στο έδαφος και έχουν στριμωχτεί στο στενό μπαλκόνι της πολυκατοικίας με ολέθριες επιπτώσεις για την ανάπτυξη και την ψυχοσύνθεσή τους. Παράλληλα, δρόμοι, άθλια και επικίνδυνα πεζοδρόμια, αλλά και κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου, έχουν κατακυριευτεί εδώ και χρόνια από τα αυτοκίνητα, λειτουργώντας αποκλειστικά ως χώροι στάθμευσης, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κίνηση των ανθρώπων.

Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους. Η πόλη σταδιακά μεταλλάχτηκε σε αστική ζούγκλα, δίχως κανόνες, όπου εφαρμόζεται το δίκαιο του ισχυρότερου. Τα έργα που γίνονται κατά καιρούς αφορούν συνήθως ασφαλτοστρώσεις και ακαλαίσθητες πλακοστρώσεις, οι οποίες καλύπτουν σαν σάβανο το έδαφος μιας πόλης που δυσκολεύεται να αναπνεύσει και πνίγεται μέσα στους τόνους μπετόν που την καλύπτουν.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Πλήρωση θέσεων ευθύνης στον Δημόσιο Τομέα και στους ΟΤΑ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 17/6/2020
Αρ. Πρωτ.:

Προς: 1. Υπουργό Εσωτερικών
κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο
2. Γεν. Γραμ. κα Χαραλαμπογιάννη Β.

Κοιν.: 1. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
2. Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ

Θέμα : Πλήρωση θέσεων ευθύνης στον Δημόσιο Τομέα και στους ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού.


Κύριε Υπουργέ, 

η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού). 

Με την παρούσα θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια τα άρθρα του Υπαλληλικού Κώδικα που αφορούν τις προαγωγές και την τοποθέτηση υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης στον Δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ δεν λαμβάνονται υπόψη και οι κρίσεις και τοποθετήσεις προϊσταμένων γίνονται χωρίς την εφαρμογή τους. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα άρθρα από 80 έως 87 του Υπαλληλικού Κώδικα απαιτείται η προκήρυξη των θέσεων ευθύνης και η πλήρωσή τους να γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία που περιγράφεται αναλυτικά στον Νόμο, η οποία συνυπολογίζει πληθώρα αντικειμενικών και άλλων κριτηρίων. Δυστυχώς όμως κρίσεις σύμφωνες με τον Νόμο έχουν να γίνουν από το 2009, δηλαδή πριν την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» για το σύνολο των υπηρεσιών των Περιφερειών (ΟΤΑ β΄ βαθμού) και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με αποτέλεσμα οι τοποθετήσεις στις θέσεις ευθύνης να γίνονται με αδιαφάνεια και αναξιοκρατία. Ειδικά στους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού είναι γενικευμένη πρακτική η αποφυγή διενέργειας κρίσεων, ενώ στα Υπουργεία, σε ελάχιστες περιπτώσεις, έχουν προχωρήσει οι κρίσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών και σε καμία απολύτως περίπτωση Προϊσταμένων Τμημάτων. Αυτό έχει σαν συνέπεια εμφάνιση δυσλειτουργιών στον δημόσιο τομέα αλλά και δημιουργία αρνητικού κλίματος μη συνεργασίας μέσα στις υπηρεσίες. Οι συνεχείς τοποθετήσεις, αντικαταστάσεις, αναπληρώσεις Προϊσταμένων με διάφορες προφάσεις προκαλούν τριβές, αναστάτωση και εύλογες αμφισβητήσεις στις Υπηρεσίες, ενώ οι αναπληρωτές συνεχίζουν να μοριοδοτούνται (έστω και μειωμένα με το Ν.4674/20) για τη μη κριμένη προϋπηρεσία τους. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ενώ όλες οι κυβερνήσεις και οι αιρετοί ορκίζονται στην «αξιοκρατία», την «αριστεία» και την «αξιολόγηση», όταν φτάσει η στιγμή να την εφαρμόσουν προτιμούν τις δοκιμασμένες λύσεις. 

Μετά τα παραπάνω και προκειμένου για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, σας παρακαλούμε να προβείτε ως αρμόδιο Υπουργείο στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων από τον Νόμο διατάξεων για την πλήρωση θέσεων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων για το σύνολο των εποπτευόμενων Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Τι γίνεται με τη διπλή ασφάλιση

Δε συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του αρθρογράφου. Εκατοντάδες μηχανικοί περιμένουν 4 χρόνια να λάβουν την οριστική τους σύνταξη λόγω παράλληλης ασφάλισης.



Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις με διπλή ασφάλιση – Τέλος η αναμονή για 50.000 δικαιούχους
09:0117 Ιουνίου 2020ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ0

Κώστας Κατίκος

Χάος με τις παράλληλες συντάξεις αποκαλύπτεται στα Tαμεία, παρά τις σαφείς οδηγίες που έχει εκδώσει το υπουργείο Εργασίας για την επίσπευση των αποφάσεων με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Πάνω από 50.000 -σύμφωνα με εκτιμήσεις- είναι οι συνταξιούχοι που περιμένουν από τα μέσα του 2016 να πάρουν το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης για τα διπλά ένσημα που πλήρωναν, αλλά αντί απόφασης και λύσης του προβλήματός τους, οι υπηρεσίες τούς απαντάνε ούτε λίγο ούτε πολύ… ότι «περιμένουμε να έρθει το λογισμικό σύστημα που θα την υπολογίσει», ενώ αυτό υπάρχει και θα έπρεπε να το δουλεύουν τα αρμόδια τμήματα, αντί να πηγαινοφέρνουν τα χαρτιά της γραφειοκρατίας από τον έναν όροφο στον άλλο!

Μόνο με προσωρινή

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, δε, από τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στον «Ελεύθερο Τύπο» υπάρχουν συνταξιούχοι με διπλά Ταμεία που δεν έχουν πάρει καμία σύνταξη αλλά μόνον την προσωρινή, πάλι εξαιτίας του «περίφημου» λογισμικού όπως τους μεταφέρουν οι υπάλληλοι. Πολλοί εξ αυτών κινδυνεύουν με κατασχέσεις από δάνεια γιατί το κράτος τους χρωστά συντάξεις 3 ετών που αν τις είχαν θα πλήρωναν τις δόσεις τους.

Η κατάσταση αυτή κληρονομήθηκε στην κυβέρνηση μαζί με έναν μεγάλο όγκο εκκρεμών συντάξεων. Ηρθε ο νέος Νόμος 4670/2020 για να διορθώσει τα πράγματα, αλλά στο κομμάτι των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, παρότι βγήκαν ξεκάθαρες οδηγίες από το υπουργείο, φαίνεται πως συνεχίζεται το ίδιο σκηνικό ολιγωρίας και αδιαφορίας προς τους ασφαλισμένους που μένουν με μία σύνταξη ενώ θα έπρεπε να πάρουν και την αύξηση που αναλογεί στα διπλά ένσημα.

Ολιγωρία

Η παγίδα με τις παράλληλες συντάξεις και το «λογισμικό-φάντασμα» που θα τις υπολογίζει στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς ξεκίνησαν το Νόμο 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) στα μέσα του 2016, και δύο χρόνια μετά (Σεπτέμβριος 2018) αποκαλυπτόταν σε μυστικό έγγραφο ότι δεν είχαν φροντίσει να φτιάξουν το λογισμικό που θα υπολόγιζε τι ποσό συμφέρει να πάρουν από τη σύνταξη όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα Ταμεία. Το έγγραφο αυτό (που είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ» στις 20/9/2018) έλεγε ότι επειδή δεν υπάρχει λογισμικό, οι συνταξιούχοι θα παίρνουν την σύνταξη από το ένα Ταμείο και όταν φτιαχτεί το σύστημα θα τους δώσουν τις όποιες αυξήσεις!

Το λογισμικό όμως είναι έτοιμο σήμερα από τον ΕΦΚΑ, ενώ το υπουργείο έχει εκδώσει τη νέα εγκύκλιο για το πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση. Παρά ταύτα, οι υπηρεσίες δεν έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις αποφάσεις ώστε να πάρουν οι συνταξιούχοι τις αυξήσεις τους! Υπάρχει μέχρι και υποψία περί λευκής απεργίας λόγω των ανακατατάξεων που τολμά ο νέος νόμος και που ορισμένοι στον ΕΦΚΑ και στο Γενικό Λογιστήριο θεωρούν ως κάτι «κακό». Γι’ αυτό πιέζουν να μείνει το παλιό και ας ταλαιπωρηθούν για άλλα 3 χρόνια οι ασφαλισμένοι!

Ταλαιπωρία

Τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» είναι αποκαλυπτικά για την ταλαιπωρία όσων περιμένουν μετά τις 13/5/2016 να βγει η προσαύξηση σύνταξης για την παράλληλη ασφάλιση.

Περίπτωση 1:

* Ασφαλισμένος (με αρχικά Π.Α.) σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ-ΤΣΑ έκανε αίτηση Ιούλιο 2017 για σύνταξη.

* Παίρνει απόφαση με σύνταξη ΙΚΑ Νοέμβριο του 2017.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο απειλεί και πάλι το νερό στην Αττική



EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 17.06.2020, 17:50
Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο απειλεί και πάλι το νερό στην Αττική
Ιάκωβος Γκανούλης*

Κατά την περίοδο 2014-15 η κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ σχεδίαζε στον τομέα του νερού την ιδιωτικοποίηση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, υδροηλεκτρικών μονάδων και των υπόγειων υδάτων μέσω εξαγοράς δικαιωμάτων άντλησης. Ηταν τότε η εποχή των σκληρών μνημονίων και των πιέσεων των δανειστών με την απειλή απαγορευτικών αιρεσιμοτήτων στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Φαίνεται όμως ότι η επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα του νερού συνεχίζει από τότε να είναι συνειδητή προτεραιότητα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της Ν.Δ., που σήμερα επανέρχεται με την προκήρυξη τριών διαγωνισμών ανάθεσης Υπηρεσιών Συμβούλου, δαπάνης 138.000 ευρώ ο καθένας, για Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με σκοπό τη «Διαχείριση, Λειτουργία & Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας».

Η αιτιολόγηση αυτής της επιλογής από το στόμα του κυβερνητικού εκπροσώπου αφορά κυρίως τη μείωση του κόστους που δαπανά το κράτος για τη διαχείριση του υδροδοτικού συστήματος (φράγματα, υδραγωγεία, αντλιοστάσια, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) μέσα από «υγιή» ανταγωνισμό ανάδειξης ιδιώτη διαχειριστή. Ωστόσο η αιτιολόγηση αυτή, όπως θα φανεί παρακάτω, δεν ευσταθεί και η επιλογή της κυβέρνησης καταγγέλθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., τους Οικολόγους Πράσινους, τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ και μεταξύ άλλων από το κίνημα δεκάδων χιλιάδων πολιτών που υπέγραψαν διακήρυξη κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.


Στην Αθήνα και στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής έχει συγκεντρωθεί το 40%, δηλαδή πάνω από το μισό του πληθυσμού της χώρας. Οι πολίτες απολαμβάνουν με ασφάλεια και χαμηλό κόστος πόσιμο νερό εξαιρετικής ποιότητας. Στο σπίτι και στους χώρους εστίασης το νερό της βρύσης είναι προτιμότερο από τα εμφιαλωμένα νερά, γεγονός που σπάνια συναντάται σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Αυτή η επιτυχία δεν ήταν εξ αρχής προφανής και αντανακλά τις πολύ καλές επιδόσεις των Ελλήνων μηχανικών και της ελληνικής πολιτείας σε θέματα διαχείρισης υδάτων.

Από τα αρχαία χρόνια η Αθήνα είχε προβληματική ύδρευση και χρειάστηκαν καινοτόμες λύσεις για να ξεδιψάσουν οι Αθηναίοι. Στην εποχή του Πεισίστρατου τον 5ο αιώνα π.Χ. υπόγειες σήραγγες-υδραγωγεία μετέφεραν νερό από τον Υμηττό στην περιοχή της Ακρόπολης. Τμήματα αυτών λειτουργούν ακόμα και σήμερα μεταφέροντας υπόγεια νερά για την άρδευση του Εθνικού Κήπου στο Σύνταγμα. Το Αδριάνειο υδραγωγείο, έργο πνοής της ρωμαϊκής εποχής, μετέφερε μέχρι την εποχή της Τουρκοκρατίας με υπέργειες και υπόγειες διαδρομές νερό από την Πάρνηθα μέχρι τον Λυκαβηττό, όπου αποκαλύφθηκε το 1870 η δεξαμενή.

Παραμένουν λανθασμένες εισφορές ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό και Εφάπαξ) σε Μισθωτούς Δημόσιους Υπάλληλους Μηχανικούς

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.:                                                              Αθήνα,   15/06/2020

                Προς:     Δ/κτη ΕΤΕΑΕΠ                             κ. Κωνσταντίνου  Ευάγγελο
                 Κοιν.:  1.  Διοικητή ΕΦΚΑ κο Χάλαρη Χρ.
                        2.  Συμβ. Επιτρ. Επιστ. ΕΦΚΑ        

Θέμα: Παραμένουν λανθασμένες εισφορές ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό και Εφάπαξ) σε Μισθωτούς Δημόσιους Υπάλληλους Μηχανικούς.



Κύριε Διοικητά

Επανερχόμαστε σε συνέχεια προηγούμενων εγγράφων μας, σχετικά με τα εσφαλμένα ειδοποιητήρια εισφορών Εφάπαξ και Επικουρικού Μη Μισθωτού για το 2019 καθώς και αναδρομικά 2018 και 2017 σε Δημοσίους Υπαλλήλους Μηχανικούς με αποκλειστικά μισθωτή απασχόληση.

Όπως έχουμε διαπιστώσει, για την πλειονότητα των συναδέλφων μας έχουν διορθωθεί οι αναρτήσεις με την πρόσφατη εκκαθάριση, παραμένουν όμως τα εξής προβλήματα, τα οποία σας καλούμε να επιλύσετε:

Α) Στους περισσότερους μισθωτούς εμφανίζεται υπόλοιπο ασφαλιστικής οφειλής όπως στο σχετικό Παράρτημα.

Β) Σε πάρα πολλούς συναδέλφους μας μισθωτούς, συνεχίζουν να υπάρχουν αναρτημένες στο ακέραιο οφειλές για τα έτη 2017 – 2019, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου για το 2020.

Σας καλούμε να συμβάλλετε ώστε να αποκατασταθούν και αυτά τα τελευταία σφάλματα και να βρεθεί μηχανισμός ώστε οι μισθωτοί μηχανικοί -που δεν έχουν ανοικτά βιβλία στην Εφορία- με μόνιμο τρόπο να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Παράρτημα

Οφειλές από 1/1/2017

Αποσύρθηκε (προσωρινά) η εισήγηση για τις αλλαγές στις εξετάσεις του ΤΕΕ - Το θέμα θα τεθεί στην Κεντρική Αντιπροσωπεία


Μετά από κινητοποίηση δεκάδων φοιτητών του ΕΜΠ, μηχανικών αλλά και την αντίδραση μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση την ώρα της συνεδρίασης της ΔΕ, ο Πρόεδρος του Στασινός απέσυρε το θέμα που αφορούσε τις αλλαγές στις εξετάσεις για την απόκτηση της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος. Το θέμα θα συζητηθεί στην Κεντρική Αντιπροσωπεία όποτε αυτή συνεδριάσει.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Πολυσχιδές κύκλωμα διαφθοράς αστυνομικών, δικηγόρων και επιχειρηματιών με τζίρους εκατομμυρίων στα χέρια της Δικαιοσύνης

Πολυσχιδές κύκλωμα διαφθοράς αστυνομικών, δικηγόρων και επιχειρηματιών με τζίρους εκατομμυρίων στα χέρια της Δικαιοσύνης


Μεγάλο κύκλωμα διαφθοράς που κάλυπτε εκατοντάδες οίκους ανοχής, studio, παράνομα καζίνο και παροχή προστασίας σε καταστήματα, με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ και με τη συμμετοχή τουλάχιστον 30 εν ενεργεία και αποστράτων αξιωματικών της αστυνομίας, δικηγόρων, επιχειρηματιών, μπράβων, ακόμα και ενός πρώην βουλευτή και ενός δημοσιογράφου, φέρεται να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών. Έρευνα με εκατοντάδες χιλιάδες καταγεγραμμένες συνομιλίες από την ΕΥΠ, με εκβιασμούς, δολοφονίες, βαριές σκιές σε εξαιρετικά σημαντικές υπηρεσίες της αστυνομίας, ενώ παράλληλα ανώνυμες πηγές αποδίδουν τις έρευνες σε «σκοπιμότητες στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ».



Μία έρευνα που φέρεται να ξεκίνησε από την ΕΥΠ το 2015 έως και τουλάχιστον το 2017, τρία χρόνια μετά την διαταγή για προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία Διαφθοράς, εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες σε πλήθος δημοσιευμάτων του συστημικού τύπου να προχωράει, καθώς 30 άτομα καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση, με την ιδιότητα των υπόπτων, από την 18ης Πταισματοδίκη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα, πρόκειται για ένα κύκλωμα διαφθοράς σε υψηλά κλιμάκια της ελληνικής αστυνομίας, καθώς μεταξύ των 30 ατόμων που καλούνται ως ύποπτοι από τις δικαστικές αρχές, φέρονται να περιλαμβάνονται 16 εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., δικηγόροι, επιχειρηματίες, άτομα με βαρύ ποινικό μητρώο, ένας δημοσιογράφος, ένας πρώην βουλευτής και άλλα πρόσωπα. Σημειώνεται πως τα εμπλεκόμενα πρόσωπα φέρονται -κατά τα προηγούμενα χρόνια- να έχουν υπηρετήσει σε υπηρεσίες υψίστης σημασίας, όπως η Αντιτρομοκρατική, η Ασφάλεια Αττικής, η Οικονομική Αστυνομία, η Διεύθυνση Αλλοδαπών, αλλά και σε Υποδιευθύνσεις και Τμήματα Ασφαλείας περιοχών που συγκέντρωναν μεγάλο αριθμό παράνομων καζίνο, οίκων ανοχής αλλά και μεγάλων κέντρων διασκέδασης.

Άλλωστε, κατά τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το κύκλωμα φέρεται να κάλυπτε περί τους 350 οίκους ανοχής και 250 στούντιο αντιστοίχων υπηρεσιών, 300 παράνομα καζίνο στο λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς και να πραγματοποιούσε εκβιασμούς σε καταστήματα και επιχειρήσεις, στα οποία φέρονται να προσέφεραν προστασία έναντι αμοιβών. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που μεταφέρουν τα δημοσιεύματα, είναι η πληροφορία πως στις περιπτώσεις που κάποιοι επιχειρηματίες δεν δέχονταν να καταβάλλουν τα ποσά για την «παροχή υπηρεσιών», ενεργοποιούνταν επίορκοι αστυνομικοί, οι οποίοι προχωρούσαν άμεσα σε ελέγχους και συλλήψεις στα καταστήματα αυτά.

Απόσπασμα του πολυσέλιδου εγγράφου της ΕΥΠ που δημοσιεύουν tanea.gr αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε «κύκλωμα αποτελούμενο από δικηγόρους πολίτες εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς της αστυνομίας διευκολύνει και παρέχει την απαραίτητη κάλυψη για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων νυχτερινών καταστημάτων όπως οίκοι ανοχής, στούντιο, strip show, παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, ηλεκτρικά καζίνο, στην ευρύτερη περιοχή εντός κι εκτός Αττικής». Ακόμη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να γίνεται αναφορά σε μεθοδεύσεις ιδιωτών και ποινικών για να «ξεπλύνουν χρηματικό ποσό 150.000 -200.000 ημερησίως μέσω ηλεκτρονικών κρατήσεων και ηλεκτρονικών πληρωμών σε καλοκαιρινά καταστήματα στη Μύκονο. Τα χρήματα αυτά θα μπούν σε λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν, τα οποία μετέπειτα θα μεταφερθούν στην Ελλάδα».

ΣΜΤ: Δε θα επιτρέψουμε το δίπλωμα να γίνει διαβατήριο πρόσβασης στις εξετάσεις & πιστοποιήσεις του ΤΕΕ



Δε θα επιτρέψουμε το δίπλωμα να γίνει διαβατήριο πρόσβασης στις εξετάσεις & πιστοποιήσεις του ΤΕΕ

Κινητοποίηση του ΣΜΤ την Τρίτη 16/6 στις 5:30 στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα) 

Η διοίκηση του ΤΕΕ έρχεται να εφαρμόσει την πολιτική της Ε.Ε. για την πρόσβαση στο επάγγελμα των διπλωματούχων Μηχανικών, την οποία πιστά υλοποιεί η Κυβέρνηση ΝΔ βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της Ε.Ε. Το ΤΕΕ ηγείται για μια ακόμα φορά της επίθεσης στον τεχνικό κλάδο και ειδικότερα στους Νέους εργαζόμενους Μηχανικούς. Στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ τη Τρίτη 16/6 εισάγεται από τον πρόεδρο, Γ. Στασινό, θέμα αλλαγής του τρόπου εξετάσεων εισαγωγής στο ΤΕΕ. Αλλαγή που πάει να ψηφιστεί εντελώς αιφνιδιαστικά αφού ανακοινώνεται μια μέρα πριν την συνεδρίαση της ΔΕ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει με ακόμα πιο βίαιο τρόπο την επίθεση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, διαλύοντας εργασιακές σχέσεις και μοιράζοντας επιδόματα πείνας, απελευθερώνοντας τις μαζικές απολύσεις και νομιμοποιώντας την εκ περιτροπής εργασία με πρόφαση την πανδημία του Covid-19. Παράλληλα, μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων εξαναγκάζεται από την εργοδοσία σε άδειες άνευ αποδοχών και σε διαθεσιμότητες μέχρι να υπάρξει δουλειά. Στον κλάδο των μηχανικών συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΤΕΕ προχωράει σε ένα νέο γύρο διάλυσης των πτυχίων και όσων κατοχυρώνουν για έναν απόφοιτο (επαγγελματικά δικαιώματα κλπ), αφού φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Πλέον οι εξετάσεις εισαγωγής προτείνει να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω μιας «τράπεζας θεμάτων» (και όχι με ερωτήσεις πάνω στη διπλωματική εργασία του απόφοιτου). Προκειμένου να περιορίσουν την πρόσβαση στο επάγγελμα του μηχανικού θεσπίζουν αυστηρές γραπτές τηλε-εξετάσεις, οι οποίες θα γίνονται «με ηλεκτρονικό τρόπο σε θεματικές ενότητες ανά Βασική Ειδικότητα [..] Η ευθύνη για την επιλογή θεμάτων, εξέταση ενστάσεων, ειδικών περιπτώσεων κλπ. θα ανήκει σε 5μελείς εξεταστικές επιτροπές ανά βασική ειδικότητα

ΑΡΑΓΕΣ: Αιφνιδιαστική αλλαγή του τρόπου εξετάσεων στο ΤΕΕ. Δε θα περάσει!

ΑΡΑΓΕΣ: Αιφνιδιαστική αλλαγή του τρόπου εξετάσεων στο ΤΕΕ. Δε θα περάσει!

Καλούμε σε κινητοποίηση, την Τρίτη 16 Ιούνη και ώρα 5.30μμ., στο ΤΕΕ
15 Ιουνίου 2020


Στην συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ αύριο Τρίτη 16/6 εισάγεται από τον πρόεδρο, Γ. Στασινό, θέμα αλλαγής του τρόπου εξετάσεων εισαγωγής στο ΤΕΕ. Η εισήγηση προβλέπει την εισαγωγή γραπτών ηλεκτρονικών εξετάσεων από τράπεζα θεμάτων, αντί της προφορικής εξέτασης (συνήθως επί της διπλωματικής εργασίας) που ισχύει ως τώρα. Στην πράξη αυτό οδηγεί στο να θεωρείται ότι τα πτυχία που παρέχουν τα πολυτεχνικά ιδρύματα και σχολές δεν επαρκούν για την πρόσβαση στο επάγγελμα, και απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις.

Γνωρίζουμε ότι θα ειπωθεί, για άλλη μια φορά, ότι οι εξετάσεις χρειάζονται για να ελέγχει και να πιστοποιεί το ΤΕΕ συνολικά τον τεχνικό κλάδο, εν αναμονή της εισόδου αποφοίτων από τα πρώην ΤΕΙ και τα ιδιωτικά κολέγια. Αντί η πλειοψηφία του ΤΕΕ να τοποθετηθεί όποτε συμβαίνουν οι εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, έρχεται εκ των υστέρων να τις επικυρώσει, με συντεχνιακά επιχειρήματα περί διασφάλισης των “καλύτερων μηχανικών”. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια όλων των προηγούμενων κινήσεων της πλειοψηφίας που στοχεύουν στο να μετατραπεί το ΤΕΕ ολοκληρωτικά σε κεντρικό φορέα “ποιστοποίησης” του τεχνικού κόσμου. Διαδικασία που διασπά τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από τα πτυχία, και δημιουργεί πολλές “ταχύτητες” μηχανικών.

Είναι, δε, αδιανόητο, ότι αυτό έρχεται να γίνει εν μέσω πανδημίας, χωρίς να μπορεί να συνεδριάσει η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, και με εισήγηση που αποστέλλεται 1 (ολογράφως: ΜΙΑ) μέρα πριν. Το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει η ανάγκη και για ηλεκτρονικές διαδικασίες (οι οποίες όμως θα μπορούσαν όμως να έχουν το υπάρχον αντικείμενο), δεν δικαιολογεί κατά κανέναν τρόπο την αλλαγή του συνολικού τρόπου των εξετάσεων, και μάλιστα ουσιαστικά χωρίς διαβούλευση.

Καλούμε σε κινητοποίηση, την Τρίτη 16 Ιούνη και ώρα 5.30μμ., στο ΤΕΕ.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Μνημόσυνο για την Έλενα Πατρικίου


ΤΡΙΣΑΓΙΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ

Μητέρα, Θυγατέρα, Σύντροφο, Αδελφή και Φίλη

ΕΛΕΝΑ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ

Για την Έλενα Πατρικίου, σαράντα ημέρες μετά τον θάνατο της, θα ξεκινήσουμε την Δευτέρα 15 Ιουνίου και ώρα 6:00 μμ ακριβώς από την είσοδο του Α Νεκροταφείου Αθηνών για να επισκεφθούμε τον τάφο της, όπου θα τελεστεί Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής της.

Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ
Ακακία Τζίνη

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ
Τίτος Πατρίκιος

Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ
Αντώνης Μαούνης

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΚΑΚΙΑΣ
Κωνσταντίνος Τζίνης

ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΤΗΣ

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ

Για τη μνήμη της Έλενας (29.11.1962 - 6.5.2020), αναρτούμε το ραδιοφωνικό spot της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών με την φωνή της για τις εκλογές ΤΕΕ 2013 και ακολουθούν link με τις δυο τελευταίες Ανακοινώσεις της που παρουσιάστηκαν στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (2017), με ΘΕΜΑ: ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Ραδιοφωνικό σποτ της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών για τις εκλογές του ΤΕΕ 2013



Ακούστε το ηχητικό σποτάκι της συσπείρωσης για τις εκλογές του ΤΕΕ



1η Εισήγηση Έλενας με ΘΕΜΑ:

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ – Ο ΦΡΟΥΝΤ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ»

Στην Παράλληλη Προσυνεδριακή Ημερίδα με ΘΕΜΑ:

«ΤΟ ΑΕΝΑΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ: ΟΙ SIGMUND FREUD ΚΑΙ LE CORBUSIER AYTOBIOGRAFOYMENOI ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ»

στην οδό Ερμού 134, Αθήνα, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ισόγειο

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, 18:00:


Η Έλενα στο 02:36:00

Για την ιστορία:

Για την ημερίδα αυτή, η Έλενα δεν περιορίστηκε στην προσωπική της ανακοίνωση αλλά φρόντισε να συμβάλει στην επιμέλεια για την διαμόρφωσή της: Με δικές τις ενέργειες, για την ημερίδα αυτή εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των εισηγητών της η ψυχαναλύτρια Ελένη Τζαβάρα και η ιστορικός Πέπη Ρηγοπούλου. Από όσο γνωρίζω, αποτάθηκε και σε έναν ακόμα σημαντικό κατά τη γνώμη της, γνωστό της ψυχαναλυτή, ο οποίος δυστυχώς αδυνατούσε.

Οι παρεμβάσεις Τζαβάρα, Ρηγοπούλου, Πατρικίου, προσέδωσαν εμφανώς κατά την γνώμη μου - και όχι μόνον - στην ημερίδα αυτή, μιαν απρόβλεπτη τροπή και ένα ειδικό ενδιαφέρον.

2η Εισήγηση Έλενας, με ΘΕΜΑ:


Στην Συνεδριακή Ενότητα με ΘΕΜΑ:

«ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» (A’ ΜΕΡΟΣ)

Κυριακή 22/10, ΕΜΠ Αίθουσα Αβέρωφ 008, Ώρα 10.50-11.05:


Η Έλενα στο 00:16:00.

Μια ύστατη παρέμβασή της, στο 02:24:42΄΄.

Από την «αυθαίρετη δόμηση» στο «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας»



Περιβάλλον: Είδες το νέο video για τον «Μεγάλο περίπατο της Αθήνας» [1];

Αρχιτέκτονας: Το είδα, τι θέλεις να σου σχολιάσω; Είναι ένα video επικοινωνιακό για να στηρίξει το έργο. Οι εικόνες του video θυμίζουν τα κάδρα που είχαν στα γραφεία τους οι εργολάβοι της δεκαετίας 50-60, όπου ήταν ζωγραφισμένη η πολυκατοικία που χτίζανε, με ένα παρκαρισμένο ένα αυτοκίνητο αμερικάνικης προέλευσης πάντα στην είσοδο της πολυκατοικίας, και ένα ζευγάρι που την κοίταγε με θαυμασμό. Και το κείμενο θυμίζει εκείνο του «πωλείται διαμέρισμα ευάερο, ευήλιο στο υπόγειο με πρόσοψη στην πίσω αυλή», τον «ακάλυπτο χώρο» εννοούσε αλλά το «αυλή» είχε πέραση, ενώ ο «ακάλυπτος» όχι. Ξέρεις η σημερινή Κυβέρνηση είναι «ερωτευμένη» με την δεκαετία 50-60. Γι αυτό επανέφερε και την «διαγωγή» στα Σχολεία.

Περιβάλλον: Βλέπω ότι σήμερα δεν έχεις διάθεση για σοβαρή συζήτηση.

Αρχιτέκτονας: Πως δεν έχω διάθεση. Σοβαρά είναι αυτά που σου είπα παραπάνω. Αν το δεις πιο προσεκτικά, θα καταλάβεις πολλά πράγματα. Αποτελούν μέρος της ιστορίας μας, της πραγματικής ιστορίας μας, και όχι αυτής που μας δίδασκαν τότε στα Σχολεία, και σήμερα θέλουν να την επαναφέρουν.

Περιβάλλον: Αρκετοί σήμερα λένε ότι το έργο έχει ασάφειες και το σχέδιο είναι αρκετά αόριστο, προς το παρόν τουλάχιστον.

Αρχιτέκτονας: Το σχέδιο είναι σαφές στο «πολιτικό του περιεχόμενο», δεν είναι σαφές στο «σχεδιαστικό του περιεχόμενο». Τώρα είμαστε στη φάση της προβολής του «πολιτικού περιεχομένου» του σχεδίου, και η επιτυχία του θα καθορίσει με ποιόν τρόπο θα συνταχθεί το «σχεδιαστικό περιεχόμενο». Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να κρίνουμε το «πολιτικό περιεχόμενο» του έργου. Μιλάμε για μια περιοχή που πέρασε μια μακριά περίοδο υποβάθμισης, και όλοι γνωρίζουμε πως και γιατί υποβαθμίστηκε, κι αν δεν γνωρίζουμε είναι εύκολο να μάθουμε διαβάζοντας με κριτικό μάτι την ιστορία του τόπου μας, γνωρίζουμε ότι στην περιοχή την περίοδο της υποβάθμισης κάποιοι αγόρασαν «κοψοχρονιά» και δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψουμε ποιοι είναι αυτοί, ποιο ρόλο παίξανε στη διάρκεια της υποβάθμισης, ποιο είναι το σημερινό ποσοστό ιδιοκτησίας που έχουν στα χέρια τους, ποιες είναι οι οικονομικές δραστηριότητες στις οποίες επενδύουν και σε ποιες έχουν ήδη επενδύσει στην περιοχή, όπως επίσης να δούμε μέσα από το «πολιτικό περιεχόμενο» του έργου ποιοι είναι οι σκοποί τους πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί. Γιατί είναι οι πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί σκοποί των κυρίαρχων ιδιοκτησιακών συμφερόντων που θα καθορίζουν το «σχεδιαστικό περιεχόμενο». Ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι ο εκτελεστής του έργου, δεν είναι ο εμπνευστής του έργου. Και αυτό αποδεικνύεται με τον «Μεγάλο Περίπατο». Αυτόν προβάλει και γι αυτόν μιλά με ενθουσιασμό. Αλλά αυτό είναι το «επικοινωνιακό» κομμάτι του έργου, το έργο το πραγματικό θα γίνει στην περιοχή που περικλείεται από τον «Μεγάλο Περίπατο».

Ας δούμε λίγο τι θέλουν να αλλάξουν. Να τι λένε στο σχετικό site [2]:

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Τα καλύτερα site στα οποία έδωσαν τα χρήματά μας οι Μητσοτάκης – Πέτσας

Τα καλύτερα site στα οποία έδωσαν τα χρήματά σου οι Μητσοτάκης – Πέτσας

(από infowar)


Σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες, σε site που κατέχουν τη θέση 1.905.683 στην παγκόσμια κατάταξη αλλά και σε υγειονομικές βόμβες που προωθούσαν μεθόδους μετάδοσης του κορονοϊού, μοιράζει χρήματα το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αν διαβάσει κανείς τη λίστα που δημοσιοποίησε η Εφημερίδα των Συντακτών (και από την οποία η κυβέρνηση αποκρύπτει το ύψος των χρημάτων που δώθηκαν σε κάθε site) δημιουργείται αυτομάτως το ερώτημα γιατί δεν έχει υπάρξει ακόμη εισαγγελική παρέμβαση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει παραδείγματος χάριν το meapospi.gr το περιεχόμενο του οποίου κυριολεκτικά δεν υπάρχει. Αφελώς σκεπτόμενοι υποθέσαμε ότι πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους από το υπουργείο. Για αυτό αναζητήσαμε και το site meapopsi.gr, το οποίο επίσης δεν υπάρχει.

Στο γράμμα Μ συναντάμε επίσης το θρυλικό πλέον menta.gr το domain του οποίου δεν οδηγεί σε καμία σελίδα αλλά βρίσκεται προς πώληση έναντι 4.900 ευρώ. Όπως έγραψαν και ορισμένοι στο ίντερνετ, αν ξέραμε πόσα λεφτά θα πάρει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ίσως και να άξιζε να το αγοράσουμε.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι στο way back machine (υπηρεσία που αποθηκεύει τα site σε παλαιότερη μορφή τους) το menta.gr δεν φαίνεται να υπάρχει από το 2016. Δεν ξέρουμε μάλιστα αν υπήρξε και ποτέ, αφού όλες οι προηγούμενες αποθηκεύσεις δείχνουν απλώς μια μαύρη σελίδα με τη λέξη menta.

Πολύ πιο γνωστή είναι πλέον η περίπτωση του protieidisinews.blogspot.com που φέρεται να ανήκει στον Φουρθιώτη. Στις 10 Ιουνίου η εφημερίδα Documento ανέφερε ότι το site περιείχε μόνο δυο δημοσιεύσεις, η πρώτη εκ των οποίων έγινε «στις 11 Μαΐου του 2020 και είναι το banner της διαφήμισης του Μένουμε Ασφαλείς».

Σήμερα όμως το site φαίνεται να έχει δημοσιεύσεις (οι περισσότερες απλώς φωτογραφίες με λεζάντες) από το 2019, ενώ αναφέρει ως ημερομηνία δημιουργίας το Μάιο του 2020. Ο Φουρθιώτης δηλαδή πέρασε όλο το προηγούμενο βράδυ του ανεβάζοντας μεταχρονολογημένα άρθρα για να δικαιολογήσει τα χρήματα που του δίνει ο Πέτσας.

Στη συνέχεια αρχίσαμε να παίρνουμε τυχαία ονόματα site για να διαπιστώσουμε την επισκεψιμότητά τους με την υπηρεσία Alexa. Το πρώτο site που κοιτάξαμε στην τύχη ήταν στη θέση 13.776 της ελληνικής κατάταξης ενώ κάποια άλλα είναι τόσο χαμηλά ώστε δεν καταγράφονται καν στην Ελλάδα αλλά κατέχουν τη θέση 1.905.683 στην παγκόσμια κατάταξη.

Αρκετά από τα site, όπως φαίνεται, δεν έδωσαν ούτε τα περίπου δέκα ευρώ που απαιτούνται για να κατοχυρώσεις ένα domain name και διατηρούν το δωρεάν blogspot.

Στα περίεργα ή επικίνδυνα site πρέπει να προσθέσουμε και όλες τις σελίδες θρησκευτικού περιεχομένου, οι οποίες καταδίκαζαν το κλείσιμο των εκκλησιών και μετέδιδαν fake news για την θεία κοινωνία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Ο Πέτσας δηλαδή πλήρωνε με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων όσους καταδίκαζαν τις ανακοινώσεις των γιατρών και καλούσαν τους πιστούς να χρησιμοποιούν κοινό κουταλάκι στις εκκλησίες. Τέλος έχουμε περιστατικά ομογενειακών site (όπως π.χ το greeknewsonline.com) τα οποία καλούσαν πολίτες άλλων χωρών να μείνουν στα σπίτια τους (σε αυτό συμφωνούμε γιατί είμαστε διεθνιστές).

Προφανώς όλα αυτά είναι εφικτά γιατί ο Πέτσας με εντολή του Μητσοτάκη (και ας μας διαψεύσει αν κάνουμε λάθος) άρχισε να μοιράζει χρήματα σε ιστοσελίδες που δεν περιλαμβάνονται καν στο μητρώο online media, το οποίο υποτίθεται δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο – να μην μπορεί να μοιράζει η κυβέρνηση λεφτά στους φίλους της.

Πηγή: info-war.gr