Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Τέλος επιτηδεύματος: Εκτός κουρέματος τα μπλοκάκια - Ελεύθεροι επαγγελματίες: οι παγίδες ελέγχου της Εφορίας αντί τεκμαρτής φορολόγησης



Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος


Τι άλλαξε και τι έμεινε απέξω από το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εισάγεται την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Οι παγίδες στη ρύθμιση ελέγχου των ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν θέλουν να υποστούν τη φορολόγησή τους με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.



Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θέλουν να υποστούν τη φορολόγησή τους με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των 10.000 έως 50.000 ευρώ, μπορούν να δηλώνουν τα εισοδήματα που ισχυρίζονται ότι πραγματικά έχουν και να ζητήσουν να ελεγχθούν γι’ αυτά. Τι σημαίνει όμως ένας τακτικός έλεγχος από την Εφορία;

Οι παγίδες του τακτικού ελέγχου

Στα 552 εκατ. πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με βάση το νέο σύστημα τεκμαρτού εισοδήματος ίσου με το ετήσιο εισόδημα μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θέλουν να υποστούν τη φορολόγησή τους με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των 10.000 έως 50.000 ευρώ, μπορούν να δηλώνουν τα εισοδήματα που ισχυρίζονται ότι πραγματικά έχουν και να ζητήσουν να ελεγχθούν γι’ αυτά.

-Εκ πρώτης όψεως ακούγεται, καλά;

-Ένας «τακτικός» έλεγχος ενέχει τον κίνδυνο μεγάλων προστίμων και προσαυξήσεων ακόμη και για τυπικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και μάλιστα σε βάθος τουλάχιστον πέντε ετών, που είναι το όριο παραγραφής.

Έλεγχοι προβλέπονται σήμερα για όσους αμφισβητούν τα -γνωστά από δεκαετίες- τεκμήρια φυσικών προσώπων. Θα γίνονται όμως βάσει όμως του άρθρου 23 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Νέο ασφαλιστικό-εργασιακό νομοσχέδιο "Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης"



Από τις 23 Νοεμβρίου 2023, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο: «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2023.

Με μια φράση του νομοσχεδίου περιγράφεται πλήρως ο σκοπός της κυβέρνησης μέσα από τα λεγόμενα "Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης" που είναι:
"να καλλιεργηθεί η κουλτούρα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στους ασφαλισμένους προς όφελος των ιδίων"

Ατομική ευθύνη δηλαδή για την κυβέρνηση και η ασφάλιση των εργαζομένων και οι συντάξεις των συνταξιούχων.

Στον κλάδο των μηχανικών έχει ιδρυθεί από 01.01.2017 το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και παρέχει υπηρεσίες Εγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας σε Πιστούχους – Μέλη του και σε τεχνικές εταιρείες και στο οποίο σκανδαλωδώς παραχωρήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο μέρος των αποθεματικών του παλαιού ασφαλιστικού φορέα των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ.

Στο καταστατικό του ΤΜΕΔΕ όμως υπάρχει σαφής πρόβλεψη και για ασφαλιστικές παροχές καθώς:
"Με απόφαση της ΔΕ το Ταμείο μπορεί να ιδρύσει και άλλους κλάδους ασφαλιστικής προστασίας ύστερα από έγκριση του Υπουργείου"

Μάλιστα λίγο πριν από την κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ στα τέλη του 2016 και τη δημιουργία του ΕΦΚΑ υπήρξε πρόταση από τον πρόεδρο του νέου φορέα ΤΜΕΔΕ και τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου για την "Εξαίρεση των κλάδων Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ από το ΕΤΕΑΕΠ και ένταξή τους ως αυτοτελείς κλάδοι στο νεοϊδρυθέν ταμείο ΤΜΕΔΕ"

Η πρόταση αυτή μετά από μαζική δική μας παρέμβαση στη ΔΕ του ΤΕΕ είχε απορριφθεί.

Όπως φαίνεται όμως για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι άμεση προτεραιότητα η μεταφορά της υποχρέωσης της πολιτείας για τη χρηματοδότηση και την παροχή κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική ευθύνη των πολιτών, μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης σε όλα τα επίπεδα (υγεία, πρόνοια, σύνταξη, ασφάλεια κατοικιών και υποδομών κ.α.)

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Τί σημαίνει το ειδικό τιμολόγιο του ρεύματος για τους καταναλωτές


Τί σημαίνει το ειδικό τιμολόγιο του ρεύματος για τους καταναλωτές26/11/2023
Οι προμηθευτές θα διαθέτουν ένα ειδικό τιμολόγιο προμήθειας για κάθε κατηγορία πελατών χαμηλής τάσης.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΗΕ/120637/2107/2023-ΦΕΚ 6600/Β/21-11-2023 καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Θεσπίζεται το ειδικό τιμολόγιο που θα ισχύει για όλους τους προμηθευτές και θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα σε συνάρτηση με τον Μηχανισμό Διακύμανσης, που αυτός εξαρτάται από το χρηματιστήριο ενέργειας, όπως θα σας εξηγήσω παρακάτω.

Ουσιαστικά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής σε άλλη μαθηματική μορφή, η οποία είχε καταργηθεί λόγω των εκτάκτων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση το 2022 και με το δεδομένο ότι από 1η Ιανουαρίου 2024 τερματίζουν οι κυβερνητικές επιδοτήσεις, που κατ’ εμέ είναι λογικό. Το ειδικό τιμολόγιο θα μεταφερθεί σε όλους τους καταναλωτές με εξαίρεση αυτούς που έχουν συμβόλαιο σταθερής τιμής.

Οι προμηθευτές θα διαθέτουν ένα ειδικό τιμολόγιο προμήθειας για κάθε κατηγορία πελατών χαμηλής τάσης. Και είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους πελάτες τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 για τις τιμές προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2024. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η τελική τιμή προμήθειας προκύπτει: Από το άθροισμα (της Βασικής Τιμής Προμήθειας) + (του Μηχανισμού Διακύμανσης ) + (πέντε ευρώ το μέγιστο ως πάγια χρέωση) – (τις πιθανές εκπτώσεις του προμηθευτή, εφόσον αυτές δεν συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά).

Η Βασική Τιμή Προμήθειας

Η Βασική Τιμή Προμήθειας Ορίζεται ελεύθερα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και παραμένει σταθερή κατ’ ελάχιστον έξι μήνες και είναι συνάρτηση της ΤΕΜ που την μετράμε σε €/Mwh, δηλαδή της Day Ahead Market (DAM). Ο Μηχανισμός Διακύμανσης είναι:

(1) = α* [ΤΕΜ (μ-1) -Li] +β
αν [ΤΕΜ(μ-1) < Li ]

(2) = α*[ ΤΕΜ(μ-1) – Lu ] +β
αν [ΤΕΜ(μ-1) > Lu ]

(3) = 0 , αν [ Li < ΤΕΜ < Lu ]

Ας δούμε τι σημαίνουν τα αρχικά γράμματα:

Ωχριά η σοφιστική μπροστά στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Σταθμών

Ωχριά η σοφιστική μπροστά στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Σταθμών


Αν κάποιος έγραφε ένα εγχειρίδιο με τίτλο «Πως να φαίνεται ότι κάνετε χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό ακυρώνοντας τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος», θα μπορούσε να αξιοποιήσει ως μελέτη περίπτωσης το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).[1]

Με τις μελέτες αυτές οι τεχνικές της σοφιστείας έχουν περάσει σε πολύ ανώτερο επίπεδο! Κι αυτό επειδή οι μελέτες πατούν με το ένα πόδι σε δεδομένα μελετών που τυπικά η ισχύς τους λήγει στο τέλος του 2023, όπως είναι το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ του 2008 (ΣΜΠΕ παρ. 4.3.2.1)και με το άλλο πόδι σε μελλοντικές μελέτες, 2ου και 3ου σταδίου, που θα γίνουν αφού θα έχει ήδη εγκριθεί το Πρόγραμμα και οι περιοχές θα θεωρούνται χωροθετημένες. Τότε οι εταιρείες θα εφαρμόζουν «νόμιμα» τις επιλογές του Προγράμματος προτείνοντας μόνο «μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων»!

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Απόφαση Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης για το νέο φορολογικό

 




Σ. Α. Θ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επιμενίδου 19 • 54633 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 272. 192 • FAX 269. 023 • E-mail: sathes@tee.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27-11-2023

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΘ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, με την από 23-11-2023 ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο «Χατζηδάκη» που αυξάνει υπέρμετρα τις φορολογικές υποχρεώσεις σε όλους τους μικρούς ελευθέρους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους.

Με στόχο να εισπράξει άμεσα επιπλέον 600εκ € και στο όνομα της «δικαιότερης» ανακατανομής των φορολογικών βαρών, πλήττει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τους μικρούς ελευθέρους επαγγελματίες, προσθέτει επιπλέον τεκμήρια, και σκοπεύει να εισπράξει τα 600εκ € μόνο από αυτούς!

Επιβραβεύει αυτούς που αποκρύπτουν εισοδήματα και τιμωρεί όσους δηλώνουν τον πραγματικό τους τζίρο.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ήδη βουτηγμένοι στα χρέη και η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τον υπόψη φορολογικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ένα ευρώ ! Απλώς θα οδηγήσει τους μικρότερους επαγγελματίες σε αδιέξοδο και οριστικό τέλμα, αφανισμό και εξόντωση!

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

1. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιβάλει ελάχιστο φορολογητέο (τεκμαρτό) εισόδημα ως εξής (το μεγαλύτερο από):

i) Βάση υπολογισμού του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση (τεκμαρτό εισόδημα) αποτελεί το συνολικό ετήσιο εισόδημα μισθωτού αμειβόμενο με το βασικό μισθό. Αρά, με τα σημερινά δεδομένα, ορίζεται ως ελάχιστο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα το ποσό των 10.920€ (780€ * 14μισθοι =10.920€).

ii) Αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας απασχολεί εργαζόμενο/ους, τότε το τεκμαρτό του εισόδημα θα είναι το άθροισμα της μισθοδοσίας του προσωπικού του. Μάλιστα, αν τους πληρώνει με μισθό μεγαλύτερο του κατώτερου, τότε αυξάνεται επιπλέον αναλογικά και το δικό του τεκμαρτό εισόδημα! Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας που έχει ένα (1) εργαζόμενο με μισθό 850€, τότε το τεκμαρτό του εισόδημα διαμορφώνεται σε 11.900€ (850€*14=11.900€).