Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Να αποτρέψουμε τα σχέδια λεηλασίας του Υμηττού

ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Πάνος Τότσικας
Μέλος της «Διαδημοτικής Επιτροπής για την προστασία του Υμηττού»
«…Διάφοροι μεγαλόσχημοι παρέκαμπταν κατά καιρούς τα διατάγματα προστασίας του Υμηττού για να κατασκευάσουν 7.000 κατοικίες, ανάμεσά τους η βίλα-αναψυκτήριο του πρώην υπουργού Β. Μαγγίνα. Δήμοι, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, Εκκλησία και ιδιώτες έχουν ιδιοποιηθεί χιλιάδες στρέμματα, τα οποία προσπαθούν να εντάξουν στο σχέδιο πόλεως.
Χαρά Τζαναβάρα, «Εκεί ψηλά στον Υμηττό», Εφημερίδα Συντακτών, 25.9.2017
Με τον προσφατο νόμο Χατζηδάκη για το περιβάλλον, προωθούται παλιά και νέα σχέδια λεηλασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος σε όλη τη όλη χώρα μας.
Επισήμανση: Μια μέρα μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ξέσπασε πυρκαγιά στα όρια του Δήμου Ηλιούπολης, στον δασικό χώρο του Υμηττού, σε μια περιοχή αυθαίρετων κατοικιών διεκδικούμενη από καταπατητές της δημόσιας γης...
Αυθαίρετα – «οικιστικές πυκνώσεις» - δασικοί χάρτες
Mε τον νόμο Χατζηδάκη, επαναφέρεται η «νομιμοποίηση» των αυθαίρετων κατοικιών εντός των δασικών εκτάσεων μέσω των λεγόμενων «οικιστικών πυκνώσεων», δίνοντάς τους την δυνατότητα εξαίρεσης από την κατεδάφιση για τα επόμενα…30 χρόνια! Αυτό, σύμφωνα με τον Συνήγορο του πολίτη «κατ’ ουσίαν αποτελεί πρακτική αλλαγή χρήσης των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων»…
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την αποφαση 685/2019 της ολομέλειας του ΣτΕ, «η οικιστική ανάπτυξη δεν συνιστά λόγο δημοσίου συμφέροντος που θα δικαιολογούσε την μεταβολή του προορισμού των δασών»…
Επισημαίνεται τέλος, ότι με τον νόμο Χατζηδάκη για το περιβάλλον, εξαιρούνται της δασικής προστασίας όχι μόνο οι μεμονωμένες κατοικίες εντός δασικών εκτάσεων, αλλά και κτίσματα που έχουν μεν άδεια αλλά δεν έχουν κατασκευαστεί…



Υμηττός
Το Προεδρικό Διάταγμα του 2011 για την προστασία του Υμηττού (που καταργήθηκε ύστερα από την προσφυγή στο ΣτΕ δημάρχων και διεκδικητών δημόσιας γης), προέβλεπε την καταγραφή όλων των υφιστάμενων αυθαιρέτων κτισμάτων. Ωστόσο, «…με μια φωτογραφική ρύθμιση στον ν.4178/2013, εξαιρέθηκαν από την κατεδάφιση για 10 χρόνια τα αυθαίρετα στον Υμηττό, ρύθμιση που παραμένει σε ισχύ…» (Καθημερινή, 8.10.2016).

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Αυτή είναι η “τιμή” στους νεκρούς της Μαρφίν

Αυτή είναι η “τιμή” στους νεκρούς της Μαρφίν – Αποκαλυπτικά στοιχεία για την πολιτική τυμβωρυχία! (Νίκος Μπογιόπουλος)

Η κυβέρνηση προσφεύγει την 1η Ιούνη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας αναίρεση (!) της δικαίωσης των συγγενών των νεκρών από τα διοικητικά δικαστήρια!


Το Σάββατο η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, η Πολιτεία, δια της Προέδρου της Δημοκρατίας, πολιτικά κόμματα όπως το ΚΙΝΑΛ, προχωρούν στην τοποθέτηση “τιμητικής πλακέτας” στο σημείο που έχασαν τη ζωή τους τα τρία τραγικά θύματα του εγκλήματος που διαπράχτηκε πριν από 10 χρόνια στο υποκατάστημα της Μαρφίν. 

Είναι η ίδια κυβέρνηση και το ίδιο κράτος που τον Νοέμβριο του 2019 υπέβαλλαν και τον Μάρτιο του 2020 (πριν ένα μήνα) κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση αναίρεσης (!) του Δημοσίου κατά των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τους συγγενείς των θυμάτων! 

Μετά τα στοιχεία που παρέθεσε ο Νίκος Μπογιόπουλος στο ραδιόφωνο του Real (Πέμπτη 7/5/2020) για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και για το γεγονός ότι 20 μέρες μετά την απόδοση… “τιμής”, στην δικάσιμο που έχει οριστεί για την 1η Ιουνίου 2020, το Ελληνικό Δημόσιο – με πρωτοστάτες το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – ζητά την αναίρεση της δικαίωσης των συγγενών των θυμάτων από τα διοικητικά δικαστήρια, ας αποφανθεί ο ακροατής/αναγνώστης:

Τι είναι “τιμή”, τι είναι “σεβασμός”, τι είναι “εθνική ενότητα” και τι είναι “πολιτική τυμβωρυχία”, “πολιτική σκοπιμότητα”, “πολιτική αναίδεια”, “πολιτική χυδαιότητα” “πολιτική υποκρισία”. Και τι, τελικά, σημαίνουν λέξεις όπως “ντροπή” και “φιλότιμο”. 

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

Αντίο στην Έλενα Πατρικίου


Πέθανε την Τετάρτη 6 Μαΐου η Έλενα Πατρικίου, ιστορικός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και δια βίου ενεργός πολίτης στον κοινωνικό χώρο και τον πολιτικό της ανανεωτικής αριστεράς.

Η κηδεία της θα γίνει 9/5 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

"Αποχαιρετούμε με θλίψη την ιστορικό και σκηνοθέτιδα, Ελένη Πατρικίου.

Η Ελ. Πατρικίου στρατεύτηκε στις γραμμές της Αριστεράς από νεαρή ηλικία. Ως άνθρωπος του πολιτισμού, έδωσε από το δικό της μετερίζι τη μάχη για τις ιδέες και τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της."

και η Λαϊκή Ενότητα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έφυγε από την ζωή η συγγραφέας και σκηνοθέτις Έλενα Πατρικίου

Έφυγε από την ζωή, μετά από άνιση μάχη με την ασθένεια η διανοουμένη, συγγραφέας και σκηνοθέτις Έλενα Πατρικίου.

Κόρη του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, απόφοιτη της σχολής του Εθνικού Θεάτρου ασχολήθηκε κυρίως με την σκηνοθεσία.

Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της Αριστεράς και όλα της τα έργα είχαν έντονο πολιτικό περιεχόμενο.

«Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ ήταν παράσταση σταθμός (2012), «Ούτε ορφανό ούτε φτωχό ούτε από τα ξένα ξένο» ένα θέμα για τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα (2010), «Το κομμουνιστικό μανιφέστο του Καρλ Μαρξ» 2008-2009 ανέδειξε την επικαιρότητα του Μαρξ στην εποχή μας.

Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο και συνεργάστηκε επί χρόνια με την εφημερίδα «Ο Δρόμος της Αριστεράς».

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια της στην οικογένεια της και στους οικείους της.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

7/5/2020

Υπογραφές συμπαράστασης στη γεωπόνο που κατήγγειλε παρανομίες στο Άλσος Φιλαδέλφειας



Άλσος Φιλαδέλφειας 

Όλο το κείμενο συμπαράστασης και οι υπογραφές

Πάνω από 400 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης στη γεωπόνο που κατήγγειλε στη διοίκηση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας παράνομες εργασίες τεχνικής εταιρείας στο Άλσος. Η γεωπόνος έχει δεχθεί επίθεση από αθλητικά σάιτ, ενώ έχουν καταγραφεί και απειλές προς το πρόσωπό της.

Ακολουθεί το κείμενο συμπαράστασης με τις υπογραφές

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στην εργαζόμενη γεωπόνο στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Κυριακή Κλοκίτη, η οποία, μετά από αναφορά της στη διοίκηση του Δήμου για παράνομες εργασίες τεχνικής εταιρείας στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας –όπως όφειλε να κάνει ως προϊσταμένη του Τμήματος Άλσους, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου– βρέθηκε «κρεμασμένη στα μανταλάκια» μετά από διαρροή τής αναφοράς της σε αθλητικά σάιτ. Ακολούθησε χείμαρρος σεξιστικών επιθέσεων στο πρόσωπό της και απειλές για τη σωματική της ακεραιότητα από οπαδούς, που σχολίαζαν επί μέρες τις αναρτήσεις των αθλητικών σάιτ, διαρρέοντας και προσωπικά δεδομένα, όπως τόπο κατοικίας κ.λπ. 
Η διοίκηση του Δήμου, με επικεφαλής το δήμαρχο Γιάννη Βούρο, κράτησε αδιάφορη στάση απέναντι στα γεγονότα τόσο της παράνομης παρέμβασης στο Άλσος όσο και της στοχοποίησης της υπαλλήλου του, με υπεκφυγές και μισόλογα, όπως κατήγγειλε και το σωματείο εργαζομένων του Δήμου σε δύο ανακοινώσεις του.
Δηλώνουμε την αγανάκτησή μας για τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα και ταυτόχρονα την αλληλεγγύη μας στην υπάλληλο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Κυριακή Κλοκίτη, αλλά και σε κάθε εργαζόμενο-η που δέχεται επιθέσεις προκειμένου να μείνει σιωπηλός-ή και να μην κάνει τη δουλειά του/της. 
Το Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας είναι πνεύμονας για όλη την Αθήνα, είναι δημόσιος ελεύθερος χώρος, ανήκει σε όλους τους πολίτες και είναι πολύτιμο κοινό αγαθό.
Επίσης, η δημοκρατία και η ελευθερία είναι πολύτιμα αγαθά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τα καταπατάει με απειλές και εκφοβισμούς.

Υπογράφουν

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

«Ντιμπέιτ» για αιολικά και Natura

«Ντιμπέιτ» για αιολικά και Natura


Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν πρέπει να αδειοδοτήσει νέα αιολικά πάρκα σε περιοχές Natura, προκειμένου να προστατεύσει επαρκώς τα φυσικά οικοσυστήματα και τα απειλούμενα είδη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για το 2030. Παρά ταύτα, αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αδειοδότηση για επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, με επιστημονική υπεύθυνη τη Βασιλική Κατή, αναπλ. καθηγήτρια στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών. Αφορά την κατάτμηση των φυσικών οικοσυστημάτων, σε συνδυασμό με τη χωροθέτηση αιολικών σταθμών και την επίτευξη των νέων, φιλόδοξων στόχων που έθεσε η Ελλάδα για την απολιγνιτοποίηση της χώρας. Με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την ήδη εγκατεστημένη ισχύ ανεμογεννητριών, αλλά και όσων αιολικών πάρκων βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης ή έστω υπό αξιολόγηση.

Τα στοιχεία

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αιολικοί σταθμοί που λειτουργούν σήμερα στη χώρα καλύπτουν ήδη το μισό (49,78%) του στόχου μας για το 2030 (7.050 MW). Το μεγαλύτερο μέρος αυτών (37,04% του εθνικού στόχου, ή 1.702 ανεμογεννήτριες) βρίσκεται σε περιοχές εκτός Natura, ενώ εντός Natura λειτουργούν σήμερα 705 ανεμογεννήτριες (12,74% του εθνικού στόχου).

Την περίοδο αυτή έχει υποβληθεί προς αδειοδότηση ένας μεγάλος αριθμός επενδυτικών σχεδίων για νέα αιολικά πάρκα. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν κατασκευαστούν και λειτουργήσουν όλα τα αιολικά πάρκα που έχουν αιτηθεί άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος, τότε η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον στόχο αυτό κατά έξι φορές. Οι επενδυτές, όμως, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και για τις περιοχές Natura, στις οποίες στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται να εγκατασταθούν επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 15.265 MW. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι, κατά πόσον πρέπει το υπουργείο Περιβάλλοντος να αδειοδοτήσει όλες τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, ή αν θα πρέπει η έμφαση να δοθεί μόνο στις περιοχές που δεν προστατεύονται.

Τα «αστικά ελαστικά συμπλέγματα» ή οι «ελαστικές πόλεις» που ετοιμάζει η κυρίαρχη τάξη για τους Λαούς με την ευκαιρία του κορονοϊού είναι «γκέτο»


Τα «αστικά ελαστικά συμπλέγματα» ή οι «ελαστικές πόλεις» που ετοιμάζει η κυρίαρχη τάξη για τους Λαούς με την ευκαιρία του κορονοϊού είναι «γκέτο» ας μην ξεγελαστούμε για άλλη μια φορά από την «φανταχτερή νέα ονομασία»

Περιβάλλον: Διάβασα ένα άρθρο[1] πρόσφατα με τίτλο : «Κορονοϊός. Οι Αρχιτέκτονες αναρωτιούνται για το μέλλον. Και ίσως η απάντηση είναι η «ελαστική πόλη»

Αρχιτέκτονας: Το διάβασα. Και να σου πω τι ακριβώς λέει γιατί είναι και πονηρά διατυπωμένο. Θα σου πω για το κομμάτι που αναφέρεται στους αρχιτέκτονες που παρακολουθούν το « "Master “Emergency & Resilience" του Πανεπιστημίου Iuav της Βενετίας που διευθύνει ο καθηγητής Jorge Lobos , αρχιτέκτονας και επιστημονικός διευθυντής του master, ο οποίος μέσω αυτού του προγράμματος μεταπτυχιακών εξειδικεύσεων εκπαιδεύει επαγγελματίες που είναι σε θέση να αναπτύξουν στρατηγικές παρέμβασης σε περίπτωση ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης : φυσικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, πολεμικές συγκρούσεις».
Στους αρχιτέκτονες λοιπόν, που παρακολουθούν το master τέθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα. : «Πώς μπορούμε λοιπόν να οικοδομήσουμε στρατηγικές και πολιτικές επιδημιολογικής πρόληψης; Η αρχιτεκτονική μπορεί να είναι ένα από τα εργαλεία της συγκράτησης των πανδημιών; Μπορεί ένα κτίριο να βοηθήσει στην προστασία των κατοίκων του από επιδημίες και πανδημίες; Πώς θα ζήσουμε σε δημόσιους χώρους; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα πιο αδύναμα τμήματα της κοινωνίας από αυτό το είδος έκτακτης ανάγκης; Θα επιτρέψουμε στο κράτος να ελέγχει και να καθορίζει τις κινήσεις μας, να ρυθμίζει τις κοινωνικές μας σχέσεις, εάν αυτό σημαίνει να προστατευόμαστε από μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης;»
Και ο καθηγητής Jorge Lobos, για να μην ξεφύγουν και οδηγηθούν σε λάθος δρόμο, κατευθύνει ρωτώντας δήθεν : « Μήπως πρέπει να φανταστούμε μια αστική κοινωνία ικανή να χωριστεί γρήγορα σε μικρές απομονωμένες ομάδες ή «αστικά συμπλέγματα» (cluster urbani) με υψηλή αυτάρκεια και υψηλό βαθμό εξάρτησης από τα παγκόσμια δίκτυα επικοινωνίας;» 
Και δεν ξεφεύγει ούτε η αρθρογράφος αφού στο τέλος λέει συμπεραίνοντας, και με υπερηφάνεια γίνεται και νονά βαφτίζοντας την «ελαστική πόλη». Να τι λέει : « Ίσως η απάντηση θα μπορούσε να είναι ένα είδος «ελαστικής πόλης» , με την ικανότητα να ανοίγει τα σύνορά της σε όλους, σε στιγμές ειρήνης και ευημερίας, και στη συνέχεια να τα κλείνει, κατακερματισμένα σε μικρές αυτόνομες και απομονωμένες ομάδες , σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης για την υγεία ή κλιματική κρίση.»


Αυτά λέει το άρθρο. Και ξέρεις τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Σημαίνουν ότι η κυρίαρχη τάξη με την ευκαιρία του «κορονοϊού» προετοιμάζει την τάξη των Αρχιτεκτόνων που θα στηρίξει να νέα «γκέτο» που θέλει να δημιουργήσει για τους Λαούς. Ας το ‘χουμε υπ’ όψιν μας. Θα λέγονται «αστικά ελαστικά συμπλέγματα», θα λέγονται «cluster elastici urbani », θα λέγονται «ελαστικές αστικές περιοχές», θα λέγονται «ελαστικές αστικές συνοικίες», όπως και να τα πουν η ουσία είναι ότι θα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός «γκέτο» για τους Λαούς. 


Έγγραφο της REHVA, οδηγός για τον COVID- 19


Το πρωτότυπο εδώ
Πως
 να
λειτουργήσουν
οι
υπηρεσίες
κτιρίων
ώστε
 να
αποτραπεί
η
διάδοση
της
μόλυνσης
του
κορονοϊού
 (COVID-19)
από τον ιό
(SARS-CoV-2)
στους

χώρουςεργασίας.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Στη Βουλή οι αυθαιρεσίες εργολαβικών εταιρειών στο άλσος


Στη Βουλή οι αυθαιρεσίες εργολαβικών εταιρειών στο άλσος Ν. Φιλαδέλφειας 

Στη Βουλή έρχεται το θέμα των αυθαίρετων εργασιών σε χώρους του άλσους της πόλης μας, από κατασκευαστικές εταιρείες που εμπλέκονται με τα έργα του γηπέδου και της υπογειοποίησης. Το θέμα φέρνουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών και Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου. 

Αναλυτικά, στην Ερώτηση, αναφέρεται:

«Τους τελευταίους μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες εις βάρος εργολαβικών και κατασκευαστικών εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή του «Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Ν. Φιλαδέλφεια Αττικής» (νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια), στο έργο «τοπικής ταπείνωσης και μερικής κάλυψης τμήματος των οδών Φωκών και Πατριάρχου Κωνσταντίνου» (υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου) και των βοηθητικών και συνοδών έργων. Τα παραπάνω έργα έχουν προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στο παρακείμενο δασικό χώρο του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας και στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο.

Πρόκειται για αυθαίρετες εργασίες και κατασκευές, οι οποίες γίνονται χωρίς καμία άδεια, έγκριση και επιτήρηση από καμία αρμόδια αρχή, κατά παράβαση των νόμων και των κανονισμών για την υγεία και την ασφάλεια στα εργοτάξια, για την προστασία του δομημένου και του φυσικού, κυρίως δασικού, περιβάλλοντος, αλλά και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και το δημόσιο συμφέρον.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ χρηματοδοτείται κατά μέρος από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς δίνονται 20,2 εκατ. ευρώ από τα 65 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί, ενώ η υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου, που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του γηπέδου και ένα από τα βασικά συνοδά έργα, έχει χαρακτηριστεί δημόσιο έργο της Περιφέρειας Αττικής, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 15 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνουμε ότι και τα άλλα συνοδά έργα (πεζοδρομήσεις, αντιπυρική ζώνη για την προστασία του άλσους, αναδασώσεις και λοιπές διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου) θα υλοποιηθούν με δημόσια χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγγελθεί οι παρακάτω παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας και των εγκεκριμένων ΜΠΕ (Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) των δύο έργων, σε διαφορετικούς χρόνους: 

Τηλεεργασία: Ήρθε για να μείνει;

Αναρτούμε πολύ ενδιαφέρον κείμενο συναδέλφου για την Τηλεεργασία

Για Την Τηλεεργασία ΡΙΣΤΑΡΤ by DimitrisPeter on Scribd



ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ: ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ;
Με την έναρξη των μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού Covid-19, οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με καταιγιστικές εξελίξεις – ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Χαρακτηριστικά, στον κλάδο καταγράφεται μεγάλη αύξηση των μονομερών ενεργειών και της εργοδοτικής επιθετικότητας με τις πλάτες της κυβέρνησης, όπως αναστολές συμβάσεων εργασίας, εκ περιτροπής εργασία μέχρι και για το 50% του συνολικού εργάσιμου χρόνου με ανάλογη μείωση μισθού, μετατροπές συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, κ.α.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτση, τα έκτακτα και επείγοντα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, κυρίως με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), έχουν προσωρινή ισχύ και θα αρθούν μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.
Είναι σαφές, όμως, ότι ο πυρήνας των έκτακτων μέτρων που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες αποτελεί όπλο στην φαρέτρα της εργοδοσίας για την καθιέρωση – διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την αύξηση της κερδοφορίας εις βάρος των εργαζομένων.
Δούρειος ίππος για την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων εις βάρος πολλών εργαζομένων δεν είναι άλλος από την τηλεργασία. Στην συγκυρία, κατά την διάρκεια της πανδημίας, η τηλεργασία ορθά αποτελεί αίτημα των εργαζομένων στο βαθμό που είναι η μοναδική λύση που εξασφαλίζει τους απαραίτητους όρους προστασίας τους σε μαζική κλίμακα και διατηρεί τις θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, η τηλεργασία, στα πλαίσια της διαμόρφωσης κεντρικών κατευθύνσεων ως προς την πορεία εργασιακών σχέσεων στα κράτη – μέλη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, προωθείται από την ΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 (Λευκή Βίβλος, Πράσινη Βίβλος , Συνθήκη της Λισαβόνας). Οι διατομεακές (διακλαδικές) οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων υπέγραψαν και τη
«Συμφωνία Πλαίσιο για την Τηλεργασία» στις 16/7/2002. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναπόθεσε στη διαδικασία της προσέγγισης των κοινωνικών εταίρων τη ρύθμιση των συνεπειών που προκύπτουν από την εφαρμογή της τηλεργασίας και τον προσανατολισμό των επιλογών που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους [1].
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ειδικές νομοθετικές προβλέψεις για την τηλεργασία, εκτός από την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής «Συμφωνίας - Πλαίσιο για την Τηλεργασία» του 2002 από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2006-2007, ρύθμιση που όμως δεν παρουσιάζει επάρκεια ως προς την προστασία των εργαζόμενων. Η ενσωμάτωση της Συμφωνίας περιλαμβάνει μια αυτούσια μεταφορά του κειμένου και όχι την ειδικότερη ρύθμιση λεπτομερειών όπως έγινε σε άλλες χώρες [1].

Εγκύκλιος για Εφάπαξ και Υπουργική Απόφαση για Ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 5/5/2020

Προς: Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
(για ενημέρωση των μελών)
Θέμα: Εγκύκλιος για Εφάπαξ και Υπουργική Απόφαση για Ψηφιακή διαδικασία απονομής συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α

Συνάδελφοι/σες

Αναρτούμε για ενημέρωση των μελών μας τη χθεσινή Εγκύκλιογια το Εφάπαξ και την Υπουργική Απόφαση για την Ψηφιακή διαδικασίααπονομής συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. Σύμφωνα με την Εγκύκλιο:


«Από 1-1-2020 το ποσόν της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για εφάπαξ παροχή των αυτοτελώς απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών αντιστοιχεί σε τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες:

ΥΨΟΣ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Ασφαλιστικές Κατηγορίες — Ποσά εισφορών εφάπαξ παροχής σε ευρώ
1η κατηγορία ————————— 26
2η κατηγορία ————————— 31
3η κατηγορία —————————- 37

Σε αυτές τις τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες κατατάσσονται και όλοι οι πριν και μετά την 1.1.1993 έμμισθοι δικηγόροι, μισθωτοί μηχανικοί και υγειονομικοί των οικείων τομέων του κλάδου πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ.»

«Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται υποχρεωτικά σε μία από τις ανωτέρω τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες με ελεύθερη επιλογή τους για το ποια θα είναι αυτή. Σε περίπτωση μη επιλογής κατατάσσονται υποχρεωτικά στη πρώτη.

Με αίτησή τους, η οποία μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά, μπορούν να επιλέξουν ανώτερη ή κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγονται. Η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.

Κατά την πρώτη εφαρμογή οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται υποχρεωτικά στη πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και επιλέγουν την κατηγορία στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν από 1.7.2020.»

«Ειδικότερα, σύμφωνα με την περίπτωση α, καταργούνται οι ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για την θεμελίωση του δικαιώματος απονομής εφάπαξ παροχής. Η εφάπαξ παροχή απονέμεται εφόσον ο ασφαλισμένος έλαβε κύρια σύνταξη και συνεπώς απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η έκδοση της οριστικής πράξης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας.»

Ενώ η Υπουργική Απόφαση περιγράφει τη νέα ηλεκτρονική Διαδικασία υποβολής της αίτησης για την απονομή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και στο Άρθρο 3 αναφέρει ότι : «Αιτήματα απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης που έχουν υποβληθεί από 1/1/2017 έως την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» δύναται να εντάσσονται στη διαδικασία απονομής του άρθρου 2 της παρούσας κατόπιν πρόσκλησης των δικαιούχων και την υποβολή νέας αίτησης, στην οποία θα καταχωρείται και η ημερομηνία αρχικής υποβολής για τον υπολογισμό των αναδρομικών που οφείλονται.»

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Μανώλης Γλέζος: εραστής του τόπου, της επιστήμης και της οικολογίας

Μανώλης Γλέζος: εραστής του τόπου, της επιστήμης και της οικολογίας



επιμέλεια: Βάννα Σφακιανάκη
vannasfakianaki@gmail.com

Ο Μανώλης Γλέζος το 2014 –ευρωβουλευτής τότε– στην ακρόαση του υποψηφίου Επιτρόπου Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Φιλ Χόγκαν έθεσε θέμα να ξεριζωθούν τα σιδερένια φυτά τα οποία φυτεύτηκαν κατ’ εντολή της κυρίας Μέρκελ!

Αναλυτικά η τοποθέτησή του ήταν: «Στη χώρα μου, με τη χλωρίδα των εξίμισι χιλιάδων και πλέον ειδών, περισσότερα από χίλια είναι ενδημικά, φύονται δηλαδή μόνο στην Ελλάδα. Η μαστίχα της Χίου, η σταφίδα της Κορίνθου, το σταμναγκάθι και το δίκταμο της Κρήτης είναι μερικά από αυτά. Στη Νάξο, εκτός από τις πατάτες, ευδοκιμεί και το κίτρο. Κατ’ εντολή, όμως, της κυρίας Μέρκελ, μας έφεραν ένα ψεύτικο φυτό, με σιδερένιες ρίζες και γυάλινα άνθη: τα φωτοβολταϊκά. Γέμισε η Ελλάδα μ’ αυτό το σιδερένιο φυτό, που εκτόπισε καλλιέργειες οι οποίες μας εξασφάλιζαν ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά και σιτηρά.


Τι θα κάνετε για να επανέλθει η καλλιεργήσιμη γη της Ελλάδας στον προορισμό της; Θα έρθετε να ξεριζώσουμε μαζί τα σιδερένια φυτά;».

Οι άνθρωποι της γενιάς του Μανώλη Γλέζου, όσοι αντιλαμβανόταν την οικολογία ως αναπόσπαστο στοιχείο της ιδεολογίας τους, ήταν υπέρμαχοι του οράματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ήταν όμως γι’ αυτούς αδιανόητο ότι η ανάπτυξή των ΑΠΕ θα μπορούσε να γίνει σε βάρος της αγροτικής οικονομίας. Η αγροτική οικονομία ήταν απόλυτη προτεραιότητα και οι ΑΠΕ θα έπρεπε να την υπηρετούν.
Ο Μανώλης Γλέζος μελέτησε με πάθος γεωλογία, υδρογεωλογία και υδραυλική.

Για την επιστημονική του κατάρτιση και την πολιτική και αγωνιστική του δράση έχει τιμηθεί τέσσερεις φορές από την Πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας μας, από το Πανεπιστήμιο Πατρών (1996), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2001), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2003) και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2008).

Επίσης, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας διαχείρισης υδάτινων πόρων (1994), της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης (1995), και του συνδέσμου Γεωλόγων-Μεταλλειολόγων Κύπρου (1996).


Το πείραμα στ’ Απεράθου Νάξου

Το 1986, όταν τόσο η προστασία του περιβάλλοντος όσο και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούσαν ακόμα άγνωστες έννοιες για τους πολλούς και δεν υπήρχε κανένα σχετικό θεσμικό πλαίσιο, ο Μανώλης Γλέζος ως πρόεδρος της Κοινότητας Απειράνθου της Νάξου συνέλαβε την ιδέα, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων με παράλληλη εφαρμογή ενός προγράμματος προστασίας εδαφών και δυνατότητα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.Απείρανθος, 1987

«Η υλοποίηση του έργου αυτού, που ξεκινά το 1987, περιλαμβάνει κατασκευή μεγάλου αριθμού μικρών φραγμάτων στην κοίτη του χειμάρρου Περαχωρίτη, σε προσεκτικά επιλεγμένες θέσεις. Τα φράγματα αυτά περιορίζουν τη διαβρωτική δράση του νερού, εμποδίζουν την πορεία του προς τη θάλασσα και το αποθηκεύουν τελικά στο υπέδαφος, όπου προστατεύεται από την εξάτμιση και τη ρύπανση. Ακόμη, τα φράγματα αυτά είναι εναρμονισμένα με το περιβάλλον, διότι είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, με τοπικά υλικά, κυρίως πέτρα και μάρμαρο. Επιπλέον, χάρις στο μικρό τους μέγεθος, κινδυνεύουν ελάχιστα από σεισμούς και κατολισθήσεις. Το έργο συμπληρώνεται με κατασκευή αναβαθμών για τον περιορισμό της διάβρωσης του εδάφους και τη δημιουργία εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα προϊόντα από τις εκσκαφές για τη θεμελίωση των φραγμάτων ενσωματώνονται στους αναβαθμούς αυτούς. Ακόμη περιφράσσονται ορισμένες εκτάσεις, για να ευνοηθεί η φυσική αναδάσωση.

Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, πριν καν κατασκευασθούν όλα τα φράγματα: Πηγές και πηγάδια που είχαν στερέψει ξαναδίνουν νερό.

Ο Περαχωρίτης, που κατέβαζε νερό 3 μόνον μήνες, τώρα έχει παροχή σχεδόν όλο το χρόνο. Αυτό βοηθά την επόμενη φάση του έργου, δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδατόπτωση ύψους 123 m. Πρόκειται για μια τολμηρή εφαρμογή σε ρέμα με ασυνεχή ροή, που ολοκληρώνει από την περιβαλλοντική άποψη το έργο, με την αξιοποίηση μιας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας…

Βέβαια, για να φθάσει ένα τέτοιο έργο από την αρχική σύλληψη ως την ορθή υλοποίηση, δεν απαιτούνται μόνο τεχνικές γνώσεις και ικανότητες. Ξεκινά με την αγάπη για τον τόπο και τη γνώση του τόπου, που φέρνουν τον Μανώλη Γλέζο από το Ελληνικό κοινοβούλιο στ’ Απεράθου.» (Απόσπασμα από ομιλία Κ.Λ. Κατσιφαράκη, καθηγητή ΑΠΘ, 8/3/2001)

Τέτοια έργα μικρής κλίμακας είναι μεγάλης οικολογικής αξίας για τα νησιά και για την τοπική οικονομία στο Μεσογειακό χώρο. Επειδή όμως δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά η οικονομία της καπιταλιστικής συσσώρευσης μένουν για πάντα «πειραματικά».


Με στοιχεία από: kinisienergoipolites.blogspot.com, oikosymmaxia.blogspot.com και el.wikipedia.org

Έργα Επέκτασης στο Λιμάνι του Πειραιά: Ξεκίνησε η Ανεξέλεγκτη Απόρριψη Χιλιάδων Τόνων Τοξικού Ιζήματος στα Αλιευτικά Πεδία και Οικοσυστήματα του Σαρωνικού



Έργα Επέκτασης στο Λιμάνι του Πειραιά: 

Ξεκίνησε η Ανεξέλεγκτη Απόρριψη Χιλιάδων Τόνων Τοξικού Ιζήματος στα Αλιευτικά Πεδία και Οικοσυστήματα του Σαρωνικού 


Ιδιαίτερη ανησυχία για δραματικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, προκαλεί η διαδικασία απόρριψης χιλιάδων τόνων τοξικού ιζήματος από τον πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά σε θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού. Το ίζημα αυτό χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο υλικό, καθώς περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις από πολυάριθμες τοξικές ουσίες. Για παράδειγμα λίγες εκατοντάδες μέτρα από την περιοχή των βυθοκορήσεων, το αποδεδειγμένα καρκινογόνο βενζο(a)πυρένιο (BaP) έχει καταγραφεί σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις - 15620% περισσότερο από τις τιμές που καταγράφονται στην ανοικτή θάλασσα. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου ακόμα δεν έχει εγκριθεί, οι εργασίες για την επέκταση της νότιας πλευράς του λιμανιού ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου και εν μέσω περιορισμών λόγω Covid-19! 

Όπως καταγράφεται από συνεργάτες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία βυθοκόρησης και απόρριψης του θαλάσσιου ιζήματος, ενώ σύμφωνα με την ΜΠΕ που έχει υποβληθεί προς τις αρμόδιες αρχές, ο ανάδοχος του έργου προγραμματίζει να αντλήσει από το λιμάνι του Πειραιά και να απορρίψει στον Σαρωνικό τουλάχιστον 620.600 m3 βυθοκορημάτων! Το σημείο όπου απορρίπτεται αυτό το τοξικό υλικό τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι γνωστό, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών φορέων πολιτών οι φορτηγίδες και τα ρυμουλκά που το μεταφέρουν, κινούνται παράτυπα στον Σαρωνικό, έχοντας κλειστό το σύστημα παρακολούθησης AIS (Automatic Identification System), το οποίο είναι υποχρεωτικό να εκπέμπεται από όλα τα πλοία. 



Άρθρο 14, ΠΝΠ 1ης Μάη: Αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2021 και βλέπουμε…

Άρθρο 14, ΠΝΠ 1ης Μάη: Αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2021 και βλέπουμε…

Μια επιπλέον αντεργατική ρύθμιση πέρασε μέσα από την ΠΝΠ της 1ης Μάη η κυβέρνηση της ΝΔ και αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού (σ.σ.: είχε… δεσμευθεί πως θα αυξανόταν με διπλάσιο ρυθμό από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και αναμενόταν να ανέλθει στα 686 ευρώ μεικτά από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα).

Συγκεκριμένα, με το Άρθρο δέκατο τέταρτο: Εκκίνηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου κατά το έτος 2020 μεταθέτει την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού όχι μέσα στο 2020 αλλά το 2021 και… βλέπουμε. Όπως αναφέρεται:

Στο άρθρο 103 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), προστίθεται παρ. 9, ως εξής:

«9. Ειδικά για την εκκίνηση της διαδικασίας του παρόντος κατά το έτος 2020, οι προθεσμίες της παρ. 5 και της περ. α’ της παρ. 7 καθορίζονται ως εξής:

α) Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, κατά την υποπερ. αα ’ της περ. β’ της παρ. 5, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου.

β) Η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης της υποπερ. αα’ της περ. β’ της παρ. 5 λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου.

γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, κατά την υποπερ. γγ’ της περ. β’ της παρ. 5, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 15η Νοεμβρίου.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

COVID-19: Είναι ο Πλανήτης έτοιμος να βγει από την καραντίνα;

COVID-19: Είναι ο Πλανήτης έτοιμος να βγει από την καραντίνα;

Μετάφραση από εδώ

Σε ένα προηγούμενο άρθρο, παρουσιάστηκε μια νέα μέθοδος για την πρόβλεψη νέων Covid-19 κρουσμάτων. Αντί να χρησιμοποιηθούν μοντέλα πρόβλεψης όπως π.χ. ARIMA (δες εδώ γιατί ), ένα νέο μοντέλο αναπτύχθηκε, το οποίο βασίζεται στις έννοιες Limited Failure Population (LFP) πληθυσμού και των Truncated Data (TD) δεδομένων.
Η έννοια του LFP πληθυσμού εφαρμόζεται όταν ο πληθυσμός δεν είναι ομοιογενής. Δηλαδή, όταν τα στατιστικά του χαρακτηριστικά δεν περιγράφονται από μια στατιστική κατανομή μονής κορυφής. Στην περίπτωση μιας πανδημίας, είναι μη ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι ολόκληρος ο πληθυσμός θα νοσήσει ή θα είναι φορέας του ιού. Μόνο ένα ποσοστό του συνολικού πληθυσμού έχει την τάση να νοσήσει και ο υπόλοιπος, ο «υγιής» πληθυσμός, θα μείνει ανεπηρέαστος. Σε αυτή την περίπτωση η υποκείμενη στατιστική κατανομή έχει δύο κορυφές. Η δεύτερη κορυφή – που αντιστοιχεί στον «υγιή» πληθυσμό – βρίσκεται σε μια περιοχή κοντά στο άπειρο (Δες Εικόνα 1). Απεναντίας, η πρώτη κορυφή αποτυπώνει τα στατιστικά χαρακτηριστικά αυτών που θα νοσήσουν και εκτείνεται στην αρχική περιοχή του άξονα του χρόνου. Το μήκος του διαστήματος [0,Ts], δηλαδή της περιοχή όπου σχεδόν το 99% των κρουσμάτων θα εκδηλωθεί, είναι άγνωστο γιατί το ποσοστό αυτών που θα νοσήσουν είναι άγνωστο. Αυτή είναι η περίπτωση των TD δεδομένων.



Figure 1. The Limited Failure Population (LFP) model

Η διαφορά μεταξύ των TD δεδομένων και των ευρέως γνωστών Censoring Data (CD) δεδομένων είναι η εξής: Εάν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των Covid-19 περιστατικών που θα συμβούν αμέσως μετά το διάστημα [0, Tc] – όπου Tc η χρονική στιγμή μέχρι την οποία εκτείνονται τα καταγεγραμμένα περιστατικά – αλλά δεν γνωρίζουμε το πότε αυτά θα εκδηλωθούν, τα δεδομένα μας καλούνται CD. Εν αντιθέσει, για τα TD δεν γνωρίζουμε ούτε τον ακριβή αριθμό των περιστατικών που θα εκδηλωθούν μετά την χρονική στιγμή Tc, ούτε το πότε αυτά θα εκδηλωθούν. Αν λοιπόν το ποσοστό του μολυσμένου πληθυσμού είναι άγνωστο – κάτι που ισχύει στην περίπτωσή μας – τα καταγεγραμμένα δεδομένα είναι TD.

Ψηφίσματα ενάντια στο αντιπεριβαλλοντικό ν/σ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.: Σεβασμός στο Περιβάλλον – Αναδιαμόρφωση του υπό ψήφιση Περιβαλλοντικού Σχεδίου Νόμου»

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.-Παράρτημαα Δυτικής Ελλάδας ), αναφορικά με το κατατεθέν προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», διαπιστώνει ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης στην χώρα μας, οδηγεί στην υποβάθμιση των όρων προστασίας και κατάργηση Φορέων διαχείρισης που έχει στελεχωθεί με ειδικούς επιστήμονες μετά από αξιοκρατικές ανοικτές διαδικασίες, και έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την λήψη σημαντικών για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αποφάσεων, με τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση ενώ συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Στη θέση αυτού του συστήματος διοίκησης προτείνεται μια κεντρική γραφειοκρατική δομή η οποία θα συντονίζει έναν αριθμό Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών περιορισμένων αρμοδιοτήτων και ασαφούς οργάνωσης. Οι παραπάνω αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και σε απώλεια της βιολογικής ποικιλότητας και των φυσικών πόρων που αυτή συνεπάγεται., αποδιαρθρώνει το ισχύον σύστημα λειτουργίας των Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 με τη μεγάλη συμμετοχή των Τοπικών Κοινωνιών, νομιμοποιεί χιλιάδες αυθαίρετα μέσα σε δάση, αναθέτει σε ιδιώτες το έλεγχο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ακυρώνει τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επενδύσεων και τέλος δεν δίνει λύσεις στη διαχείριση των αποβλήτων, που αποτελεί διαχρονικά μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας.
Η Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. (Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας) θεωρώντας ότι η αξία του περιβάλλοντος για τη διατήρηση της υγείας των έμβιων όντων στον πλανήτη είναι αναντικατάστατη, προτείνει:
  • την αξιοποίηση των σχολίων και αναλυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση από πολίτες, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις,  Δίκτυα Φορέων, Επιστημονικές Εταιρείες , Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Συλλογικότητες και
  • την αναδιαμόρφωση του σχεδίου νόμου μετά από στενή συνεργασία και διάλογο με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, συνθήκες και Ευρωπαϊκές οδηγίες.
Η Διοικούσα Επιτροπή της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. (Παράρτημα Δυτ. Ελλάδας)



Ψήφισμα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου

για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

‘Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’