Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Από μια βουτιά, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας…

Από μια βουτιά, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας… 



Είναι πραγματικά κατάντια αυτό που συμβαίνει πλέον με τις ξαπλώστρες, και τις άπειρες κακόγουστες κατασκευές και είναι ντροπή για τις υπηρεσίες που το επιτρέπουν - και στην πράξη το υπερασπίζονται. Parallaxi 20 Ιουλίου 2023 Λέξεις: Βασίλης Τσαουσίδης Στη διαδρομή μας χθες το απόγευμα για Δράμα, με την Ανθή και την Αγγελική, αποφασίσαμε να κάνουμε μια σύντομη μικρή παράκαμψη και να θυμηθούμε τους αμμόλοφους στη Νέα Πέραμο της Καβάλας. Σκοπός μας ήταν μια γρήγορη βουτιά, μισή-μια ώρα, το πολύ. 
Το μπαρ στο οποίο πήγαμε, δεν είχε αφήσει καθόλου χώρο για ελεύθερους λουόμενους. Αν και σχεδόν όλες οι ξαπλώστρες ήταν άδειες, είχε δεσμευτεί ολόκληρος ο χώρος της παραλίας από άδειες ξαπλώστρες – όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία. Το ίδιο συνέβαινε και στη συνέχεια, στα επόμενα μπαρ. Η αναγραφόμενη τιμή για τη χρήση του χώρου 7 ευρώ το άτομο. Αναγκαστήκαμε να βολευτούμε στη μοναδική ελεύθερη γωνιά, κοντά στα βράχια. 
Σύντομα, λίγο μετά τη βουτιά μας, εμφανίστηκε ο πρώτος εργαζόμενος που μας ζήτησε (με σπαστά ελληνικά) να φύγουμε. Του εξήγησα ευγενικά ότι δεν επιτρέπεται να μας παρενοχλεί και έφυγε. 
Σε λίγο, εμφανίστηκε ο δεύτερος υπάλληλος, ο οποίος μάζευε αποτσίγαρα· όταν έφτασε στο μέρος μας, μας ζήτησε να αποχωρήσουμε. Του εξήγησα ότι εφόσον το επιθυμεί μπορεί να φωνάξει την αστυνομία ή να μας κάνει μήνυση – αυτός αποχώρησε πιο εξοργισμένος. 
Στη συνέχεια, εμφανίστηκε μια κυρία· μας ενημέρωσε ότι δεν είναι το αφεντικό άλλα το κατάστημα έχει άδεια από το Δήμο, πληρώνει ένα κάρο λεφτά και πρέπει ή να πληρώσουμε ή να αποχωρήσουμε διότι αδικούμε τους πελάτες που πλήρωσαν. Αποχωρήσαμε λίγο μετά, όταν η καθυστέρησή μας άρχισε ήδη να μας βγάζει εκτός προγράμματος για το ταξίδι μας στη Δράμα. 
Το πρωί πήρα τηλέφωνο στον Δήμο Παγγαίου. Ο υπάλληλος με ενημέρωσε ότι δεν έχει εκδώσει ο Δήμος καμία άδεια μέχρι να παραχωρήσει την αρμοδιότητα της αδειοδότησης για χρήση του αιγιαλού στην Κτηματική Υπηρεσια Καβάλας. 
 Η Κτηματική Υπηρεσία Καβάλας με ενημέρωσε ότι δεν απαντάει σε “πολίτες”, όταν δήλωσα ότι την πληροφορία σχετικά με την παραχώρηση άδειας χρήσης αιγιαλού την ζητώ ως απλός πολίτης. Τελικά, μου έκλεισε το τηλέφωνο. 
Στο επόμενο τηλεφώνημα, μετά την επιμονή μου, με παρέπεμψε στην αρμόδια υπάλληλο. Η αρμόδια υπάλληλος, αφού μου είπε ότι η προηγούμενη (σ.σ. η διπλανή της) μπορεί και να μη μου έκλεισε το τηλέφωνο και πώς ξέρω ότι μου το έκλεισε και ότι δεν έπεσε η γραμμή, αρνήθηκε να με εξυπηρετήσει. Αρνήθηκε να μου πει αν έχει εκδώσει η υπηρεσία της άδεια χρήσης του αιγιαλού, αρνήθηκε να μου πει γιατί δεν υπάρχει καμία άδεια στη Διαύγεια, με παρέπεμψε στον δήμο Παγγαίου, στη συνέχεια δέχτηκε ότι δεν είναι αρμόδιος πλέον ο Δήμος Παγγαίου και μου είπε να κάνω αν θέλω καταγγελία ώστε να έχω έννομο συμφέρον. Ότι τα πράγματα είναι μπερδεμένα και μπορει να μην έχει άδεια κάποιος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ζητηθεί άδεια ή ότι δεν εμπλέκονται πολλοί φορείς – ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ βέβαια, οι επιχειρήσεις λειτουργούν. Όταν της εξήγησα ότι για να κάνω καταγγελία πρέπει να γνωρίζω αν και πού ακριβώς εγινε η παράβαση, ποιος την έκανε (θα μπορουσε π.χ. να την έχει κάνει η κτηματική υπηρεσία) αν δηλ. έχει δοθεί άδεια και ποιον χώρο ακριβώς αφορά, μου απάντησε οτι δεν θα απαντήσει σε καμία άλλη ερώτησή μου. Επέμενε να κάνω καταγγελία, αν θέλω στοιχεία. Και έκανα. Η καταγγελία μου αφορά την Κτηματική Υπηρεσία Καβάλας, η οποία αρνείται επίμονα να εξυπηρετήσει τους πολίτες, των οποίων τα δικαιώματα είναι αρμόδια να προστατεύει. Περιέγραψα το ιστορικό με τον αιγιαλό, τον εκφοβισμό στον αιγιαλό, την άρνηση εξυπηρέτησης από την Κτηματική Υπηρεσία – στην Αρχή Διαφάνειας. Είναι πραγματικά κατάντια αυτό που συμβαίνει πλέον με τις ξαπλώστρες, και τις άπειρες κακόγουστες κατασκευές και είναι ντροπή για τις υπηρεσίες που το επιτρέπουν – και στην πράξη το υπερασπίζονται. Άλλο πράγμα η υγιής επιχειρηματικότητα και άλλο η παντελής έλλειψη αισθητικής και η παραβίαση ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών. 

*Ο Βασίλης Τσαουσίδης είναι καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Δ.Π.Θ. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://parallaximag.gr/parallax-view/apo-mia-voytia-stin-ethniki-archi-diafaneias

Ανακοίνωση ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ σχετικά με τις πρόσφατες προκηρύξεις Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών

13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023
ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Α.Π. 68574 / Αθήνα 13 Ιουλίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ σχετικά με τις πρόσφατες προκηρύξεις Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών

Η διενέργεια Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών είναι διαχρονική επιδίωξη της Αρχιτεκτονικής κοινότητας και για τον λόγο αυτό ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων με συνεχείς παρεμβάσεις προσπαθεί για τη διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου που θα διασφαλίζει αναντίρρητα και αξιοκρατικά την ποιότητα σχεδιασμού του δημόσιου χώρου.

Η Υ.Α. με αρ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/48505/387 (ΦΕΚ 2239/Β/21) που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο διενέργειας Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών, ανατρέποντας σε καίρια σημεία την προηγηθείσα επίπονη και μακρόχρονη διαβούλευση, δημιούργησε ένα θεσμικό καθεστώς που μέσω εξαιρέσεων υποβαθμίζει τη σημασία και την αναγκαιότητα των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών, ως υποχρεωτικά θεσμικά εργαλεία σχεδιασμού του δημόσιου χώρου και τους καθιστά συμβουλευτικές και προαιρετικές διαδικασίες.

Πρόσφατες προκηρύξεις «Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών» από φορείς του δημοσίου όπως ΥΠΠΟ, Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, Δήμος Αθηναίων κλπ, επικαλούνται ως προμετωπίδα διατάξεις της ανωτέρω Υ.Α. και την ακολουθούν σε ότι αφορά κυρίως τυπικές διαδικασίες, δεν την σέβονται όμως σε ότι αφορά τις βασικές και καθοριστικές διατάξεις της.

Με τον τρόπο αυτόν, υπό το πρόσχημα του όρου «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός» που προκαλεί ευφορία στην αρχιτεκτονική κοινότητα και μειώνει τις αντιδράσεις, δημιουργείται ένα μηχανισμός στρεβλών διαδικασιών που δεν διασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα για τον δημόσιο χώρο, την ποιότητα ζωής και το δημόσιο συμφέρον.

Πρόσφατο παράδειγμα οι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί που αφορούν στην «ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων και της ευρύτερης περιοχής των νέων σταθμών μετρό του Δήμου Αθηναίων» που ανακοινώθηκαν από την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ». και εγείρουν προβληματισμούς που αφορούν:Στην ασυμβατότητα των προκηρύξεων των διαγωνισμών με το Μνημόνιο συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων, ως προς το περιεχόμενο και τα ζητούμενα.
Στη συγκρότηση των ομάδων και στο δικαίωμα συμμετοχής.
Στην ταυτόχρονη προκήρυξη και στους χρόνους παράδοσης.

Συγκεκριμένα:Στο μνημόνιο συνεργασίας αναφέρεται η δυνατότητα «ρυθμίσεων κυκλοφορίας και ήπιων παρεμβάσεων στην ευρύτερη ζώνη επιρροής του σταθμού», γεγονός που η προκήρυξη δεν αποσαφηνίζει.
Τα στοιχεία που δίνονται είναι ελλιπή και δεν συνοδεύονται από τις απαιτούμενες υποστηρικτικές μελέτες.
Τα ζητούμενα στοιχεία αναφέρονται σε διαγωνισμούς προσχεδίων και όχι ιδεών.
Η απαίτηση συγκρότησης της κύριας μελετητικής ομάδας υποχρεωτικά με έμπειρους συναδέλφους, αποκλείοντας έτσι τους νέους αρχιτέκτονες.
Η απαίτηση για συμμετοχή ειδικών και έμπειρων συμβούλων, που αντί να είναι δυνατότητα επιλογής της διαγωνιζόμενης ομάδας αποτελεί υποχρέωση και λόγο αποκλεισμού.
Η ταυτόχρονη προκήρυξη τόσων διαγωνισμών με παρεμφερές αντικείμενο με τόσο μικρό χρονικό περιθώριο παράδοσης και τόσες απαιτήσεις σε εξειδικευμένο προσωπικό και υλικό, καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή σε περισσότερα έργα.

Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ υποχρεούται να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιβολή των θεσμικών διαδικασιών, με συνεχείς ενημερώσεις των μελών του και με έγκυρες παρεμβάσεις σε κάθε αρμόδιο φορέα για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας. Ταυτόχρονα δεν σταματά τις ενέργειες για την περαιτέρω βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ώστε να συμβαδίσει με τα κοινά αποδεκτά πρότυπα.

Με βάση τα παραπάνω θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση τροποποίηση των συγκεκριμένων προκηρύξεων, για τη συμμόρφωσή τους προς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και για την εύλογη παράταση των προθεσμιών.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Ξυνομηλάκης

Η Γενική Γραμματέας
Τζούλια Τσαλίκη

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Στάχτη πάνω από 170.000 στρέμματα μέσα σε τρεις μέρες


Στάχτη πάνω από 170.000 στρέμματα μέσα σε τρεις μέρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS (European Forest Fire Information System) της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Δευτέρα έως και σήμερα έχουν καεί πάνω από 170.000 στρέμματα.

Συγκεκριμένα, στη δημοτική κοινότητα Λουτρακίου Περαχώρας έχουν γίνει στάχτη περίπου 13.520 στρέμματα.Στην Δυτική Αττική (δημοτική κοινότητα Μάνδρας) έχουν καεί σχεδόν 114.530 στρέμματα. Στην Δυτική Αττική (δημοτική κοινότητα Μάνδρας) μέχρι στιγμής έχουν καεί σχεδόν 114.530 στρέμματα, ενώ στην δημοτική κοινότητα Καλυβίων Θορικού 35.990 στρέμματα. Επίσης στη Ρόδο περίπου 9.280 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη από την πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή. Από τις 17 Ιουλίου μέχρι και σήμερα 19 του μήνα έχουν καεί συνολικά 173.320 στρέμματα γης.

Σύμφωνα με προηγούμενη καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 17η Ιουλίου στον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο) ανέρχεται σε 34.724 στρέμματα.