Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Αλγόριθμος «παγίδα» στο ρεύμα


Αλγόριθμος «παγίδα» στο ρεύμα

Νέο δαιδαλώδη τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων με δυσνόητους συντελεστές προωθεί η κυβέρνηση ● Μετά τα μπλε, πράσινα και πορτοκαλί τιμολόγια προστίθεται και ένα κίτρινο για όσους δεν απαντήσουν στα ειδοποιητήρια των εταιρειών ● Η Ευρ. Επιτροπή απειλεί με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρισμού.

Bαθαίνει ο λάκκος με τις... ρήτρες αναπροσαρμογής που περιμένει εκατομμύρια καταναλωτές ηλεκτρισμού το 2024. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ετοιμάζεται να θεσπίσει ακόμη ένα τιμολόγιο όπου η τελική τιμή θα προκύπτει από έναν ακόμη πιο περίπλοκο μαθηματικό τύπο σε σχέση με τη ρήτρα που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, προκαλώντας σύγχυση, αδιαφάνεια και κρυφές χρεώσεις.

Η νέα «οδύσσεια» που περιμένει τους καταναλωτές ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, όταν εκδόθηκε η απόφαση 160/2023 της πρώην Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (νυν ΡΑΕΕΥ) για τους όρους προμήθειας ηλεκτρισμού σε οικιακούς πελάτες καθώς και σε μη οικιακούς πελάτες με ισχύ παροχής μέχρι 25kVA. Η «Εφ.Συν.» έγραψε αναλυτικά για την απόφαση αυτή στις 6/10/23, θυμίζοντας την πορεία των γεγονότων:

1) Τον Ιούλιο του 2022 καταργήθηκαν οι ρήτρες αναπροσαρμογής και εφαρμόστηκε από κάθε προμηθευτή η προανακοίνωση των τιμών που θα ίσχυαν κάθε μήνα. Ταυτόχρονα, μπορούσε κάθε πελάτης να αλλάζει προμηθευτή χωρίς ποινή. Στην πράξη, ελάχιστοι καταναλωτές άλλαξαν προμηθευτή αλλά τη «λύση» έδωσαν οι τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ που δόθηκαν τους προεκλογικούς μήνες.

2) Αυτό το καθεστώς παρατάθηκε έως τις 31/12/23 και για το 2024 η ΡΑΕΕΥ έβγαλε την απόφαση 160/2023. Βάσει αυτής, κάθε εταιρεία θα φτιάξει τριών ειδών τιμολόγια. «Σταθερά» με μπλε χρώμα, «κυμαινόμενα» με ρήτρα και πράσινο χρώμα και «δυναμικά» (αφορούν μόνο τους ελάχιστους που έχουν «έξυπνο μετρητή») και πορτοκαλί χρώμα.

3) Για τα νέα τιμολόγια, κάθε εταιρεία θα έπρεπε να στείλει ειδοποίηση σε κάθε πελάτη της έως την 1η Νοεμβρίου 2023 για να τον ρωτήσει ποιο τιμολόγιο επιλέγει ανάμεσα στα τρία χρώματα. Οποιος διαφωνούσε με το τιμολόγιο που του πρόσφερε ο προμηθευτής και δεν δήλωνε γραπτώς ότι επιλέγει κάποιο άλλο, θα μετέπιπτε στο πιο ακριβό τιμολόγιο της Καθολικής Υπηρεσίας.
Χρωματική ζάλη

Φαίνεται, όμως, ότι το ΥΠΕΝ δεν θέλησε να μείνει στην απόφαση της ΡΑΕΕΥ και ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση, μέσω της οποίας στα μπλε, πράσινα και πορτοκαλί τιμολόγια προστίθεται ακόμη ένα, κίτρινου χρώματος. Το κίτρινο τιμολόγιο ονομάζεται Ειδικό Μεταβατικό και θεσπίζεται στο πλαίσιο της «διατήρησης προστατευτικού πλέγματος για τους καταναλωτές». Στο τιμολόγιο αυτό θα μεταπίπτουν όλοι οι πελάτες που δεν θα απαντήσουν καν στα ειδοποιητήρια των εταιρειών προμήθειας που πήραν παράταση (1η Δεκεμβρίου αντί 1η Νοεμβρίου). Πόθεν, όμως προκύπτει, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η «προστασία των καταναλωτών»;

Πρώτον, επειδή θα προκύπτει από μια κοινή μεθοδολογία. Δεύτερον, επειδή κάθε 1η του μήνα θα ανακοινώνεται η Τελική Τιμή Προμήθειας από κάθε εταιρεία. Τρίτον, επειδή 5 μέρες αργότερα, η ΡΑΕΕΥ θα παρουσιάζει σε ενιαίο πίνακα τις χρεώσεις όλων των εταιρειών. Τέταρτον, επειδή θα μπορεί ο καταναλωτής να αλλάζει προμηθευτή χωρίς ποινή αποχώρησης. Κάπου εδώ, όμως, σταματούν οι... διευκολύνσεις, καθώς:

● Η τελική χρέωση θα προκύπτει από τη Βασική Τιμή Προμήθειας στην οποία προστίθεται ο Μηχανισμός Διακύμανσης. Ομως, ο Μηχανισμός αυτός είναι πολύ πιο περίπλοκος σε σχέση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που ίσχυε πριν. Η «Εφ.Συν.» παραθέτει τους αντίστοιχους μαθηματικούς τύπους και εύχεται να υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό ένα μαθηματικό μυαλό για να βγάζει άκρη.

● Το πρόβλημα είναι ότι ο Μηχανισμός έχει περισσότερες παραμέτρους που καθιστούν πρακτικά αδύνατο στον καταναλωτή να προβλέψει τη μελλοντική πορεία των χρεώσεων. Εχει δύο πολλαπλασιαστές, τον συντελεστή προσαύξησης α (υπήρχε και στη ρήτρα) και τον συντελεστή β (δεν υπήρχε) και προκύπτει με άγνωστο τρόπο από τις εκκαθαρισμένες καταναλώσεις έναν χρόνο νωρίτερα! Υπάρχει ο προσθετέος γ που θα προκύπτει επίσης με άγνωστο τρόπο από τις χονδρεμπορικές τιμές (ΤΕΑ) τον προηγούμενο και τον προπροηγούμενο μήνα…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μέσα από έναν τόσο περίπλοκο τύπο, το πιθανότερο είναι οι καταναλωτές να αγοράζουν «γουρούνι στο σακί» ή να τρέχουν κάθε μήνα να αλλάζουν προμηθευτή αφού έχουν υποστεί χρέωση αρκετών ημερών μέχρι να υλοποιηθούν η μετακίνηση και οι απαραίτητες εκκαθαρίσεις χρεώσεων. Υποτίθεται ότι οι ρήτρες έχουν στόχο να διαμορφώνεται η τελική χρέωση ανάλογα με την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής που διαμορφώνεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας (εκεί όπου επί μήνες η Ελλάδα έκανε ευρωπαϊκό πρωταθλητισμό).
Και βουλγαρικό χαράτσι

Πρόβλημα στην εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας διαπιστώνει η Ευρ. Επιτροπή και της ζητά να ενσωματώσει την οδηγία 2019/944 στέλνοντας αιτιολογημένη γνώμη, απειλώντας με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι η ΡΑΕΕΥ επικαλείται την οδηγία 2019/944 στην απόφαση που προαναφέραμε (160/2023) όπου η Αρχή διαπίστωνε «σημαντικό έλλειμμα ως προς τη σαφήνεια και την ευχερή κατανόηση των καταναλωτών σε σχέση με τους τιμολογιακούς όρους στους οποίους υπάγονται» και χρεώσεις που λειτουργούν «παραπλανητικά και καταχρηστικά».

Στο μεταξύ νέο «καπέλο» απειλείται για τους καταναλωτές με τον έκτακτο φόρο 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα που αποφάσισε να επιβάλει η Βουλγαρία στο φυσικό αέριο που περνά μέσα από το έδαφός της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παρέμβαση της κυβέρνησης που να διασφαλίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, από την έκτακτη απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στο ρωσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω του αγωγού Turkstream.

Καταγγελία για άρνηση παραχώρησης αίθουσας ΤΕΕ για σύσκεψη για το Παλαιστινιακό



Καταγγέλλουμε την εντολή του προέδρου να απαγορευτεί η παραχώρηση της αίθουσας συνεδριάσεων του ΤΕΕ σε εκπροσώπους σωματείων την Τρίτη 10/10/2023 που ζήτησαν άδεια προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη.

Το διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης βρίσκεται σε μια νέα όξυνση, με χιλιάδες αθώα θύματα και το αίτημα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος να παραμένει ανεκπλήρωτο. Αποτελεί ντροπή και επικίνδυνη εξέλιξη η αποστολή πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού προς υποστήριξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου προς κάλυψη της Ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα γεγονότα προκαλούν αγωνίες σε τμήματα των εργαζόμενων και θέλουν να τα συζητήσουν για να φτάσουν σε συμπεράσματα σε σχέση με τις ευθύνες που έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις που σφιχταγκαλιάζονται με τις αντίστοιχες του Ισραήλ και να αναλάβουν δράση για να σταματήσει η σφαγή.

Τα σωματεία θα έπρεπε να διευκολύνονται και να ενθαρρύνονται να αξιοποιούν την αίθουσα του ΤΕΕ όπως και κάθε σύλλογος, επιστημονικός ή μαζικός φορέας ή πολιτική οργάνωση και κόμμα.

Ακόμα περισσότερο, δε θα έπρεπε να έχει κανένα δικαίωμα ούτε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ούτε κανείς ή καμία να καθορίσει το αν θα επιτραπεί ή θα απορριφθεί η διεξαγωγή εκδήλωσης με βάση το θέμα της.

Πρόκειται για επιχείρηση λογοκρισίας που θυμίζει την επιχειρούμενη έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από το κτίριό του επειδή δεν άρεσε στην Υπουργό Πολιτισμού η εκδήλωση με θέμα το ναυάγιο της Πύλου.

Οι φιμώσεις και οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και των εκλεκτών της δε θα περάσουν.

Αριστερό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο (#block_TEE και ΑΡΑΓΕΣ)

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.: Πρόβλεψη χρηματοδότησης και έκδοση ΚΥΑ για Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο Προσεισμικό έλεγχο


Κύριε Υπουργέ

Η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε σχέση με τις διαδικασίες Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου που θεσμοθετήθηκαν με το Άρθρο 265 του Ν.5037/23. Σύμφωνα με αυτό οφείλει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση «των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, και Υποδομών και Μεταφορών, καθορίζονται ο τρόπος κατηγοριοποίησης και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ελεγχόμενων κτιρίων, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, το περιεχόμενο του ελέγχου που διενεργεί το Τ.Ε.Ε., η διαδικασία ορισμού, επιλογής και εκπαίδευσης των μηχανικών που θα διενεργήσουν τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, καθώς και το ύψος και η διαδικασία αποζημίωσής τους, το περιεχόμενο και οι τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας της ανωτέρω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η πηγή, το ύψος και ο τρόπος χρηματοδότησης των φορέων υλοποίησης και εποπτείας των δράσεων των παρ. 1 και 2, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα.»

Η ΚΥΑ αυτή ακόμα δεν έχει εκδοθεί, τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα, παλαιών, ασυντήρητων και μη ελεγμένων κτιρίων που εμφανίζουν πλήθος προβλημάτων, με κινδύνους για τους χρήστες τους. Ειδικά τα Δημόσια κτίρια που στεγάζουν κρίσιμες δραστηριότητες (σχολεία, πανεπιστήμια, αθλητικοί χώροι, Νοσοκομεία κλπ), των οποίων μεγάλο μέρος κατασκευάστηκαν πριν το 1985 (αντισεισμικός κανονισμός) ή ακόμα και πριν το 1959 (πρώτος κανονισμός), σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα.

Επίσης έχουμε πληροφορηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις για Δημοτικά κτίρια όπου βαθμονομήθηκαν ήδη από τον ΟΑΣΠ ως κτίρια Α ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ και χρήζουν άμεσου Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, δεν προχωρά ο αναγκαίος έλεγχος λόγω «έλλειψης σχετικών πιστώσεων» από τους οικείους Δήμους. Όπως αναφέρει το Φ.Ε.Κ. 3134Β/21.06.2022 και η υπ’ αριθμ.ΥΠ422 έχει εγκριθεί η μεθοδολογία Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού ελέγχου σε κτίρια Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης με φέροντα οργανισμό από Οπλισμένο Σκυρόδεμα (1η Αναθεώρηση). Στην παράγραφο 11 αυτής αναφέρεται ότι : «Το γεγονός ότι καθίσταται αναγκαία η διενέργεια Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού ελέγχου (ο οποίος είναι λεπτομερέστερος του Πρωτοβάθμιου αλλά ταχύτερος του Τριτοβάθμιου) σε κτίρια Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης με φέροντα οργανισμό από Οπλισμένο Σκυρόδεμα με επιστημονικά τεκμηριωμένη και ενιαία μεθοδολογία, που θα οδηγεί σε προσεγγιστικά αλλά αξιόπιστα και ορθολογικά αποτελέσματα ως προς την αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας υφισταμένων κτιρίων, με στόχο την ιεραρχική βαθμονόμηση των κτιρίων αυτών για περαιτέρω Τριτοβάθμιο έλεγχο».

Κατόπιν των παραπάνω και για τη διασφάλιση της προστασίας πολιτών και Υποδομών διεκδικούμε την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την πρόσληψη διπλωματούχων μηχανικών που χωρίς αυτούς δεν είναι δυνατόν με τις υποστελεχωμένες σήμερα υπηρεσίες να διενεργηθεί κανένας έλεγχος και μόνο όταν υπάρξει επαρκής στελέχωση, την προτεραιοποίηση της διενέργειας Δευτεροβάθμιων Προσεισμικών Ελέγχων για όλα τα κτίρια στα οποία έχει κριθεί αναγκαίος με την άμεση εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων από το Υπουργείο Εσωτερικών προς ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού. Η ασφάλεια των πολιτών και των Υποδομών μας δε μπορεί να μπαίνει στο ζύγι «κόστους – οφέλους». Ταυτόχρονα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διενέργειας των Πρωτοβάθμιων Προσεισμικών Ελέγχων, όπως είχαμε ζητήσει και με σχετικό μας έγγραφο. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Ίσως υπάρχει πάντα μέσα στα χέρια μας ένα ποτάμι


ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙ
(Τίτος Πατρίκιος)

Το νερό απασχολεί τη δημόσια συζήτηση όλο και περισσότερο, είτε ως απειλούμενο κοινωνικό αγαθό - την ιδιωτικοποίηση του οποίου με κάθε τρόπο απεργάζεται το κεφάλαιο, είτε ως απειλή - όπως βλέπουμε συχνά στα πλημμυρικά φαινόμενα από τη Θεσσαλία μέχρι τις γειτονιές μας. Κλιματική αλλαγή, δημόσια έργα σχεδιασμένα στο πόδι και με μοναδικό στόχο το ατομικό παράνομο κέρδος, άναρχη δόμηση, εγκιβωτισμός ρεμάτων, κακή διαχείριση καταστροφών.

Για όλα αυτά, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών τους,
οι Πολίτες για τα Δημόσια Αγαθά και η Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου
διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση
στο Άλσος Παγκρατίου στις 25 Οκτωβρίου και ώρα 18:30
με μια πρώτη συζήτηση- ενημέρωση για τον υδροφόρο ορίζοντα της Αθήνας και τις δυνατότητες πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων στην Αθήνα,
με σκοπό να ενημερωθούμε και να ενισχύσουμε τον αγώνα συλλογικοτήτων και κινήσεων.
H εκδήλωση θα κλείσει με το πολυφωνικό σύνολο Χαονία σε ένα αφιέρωμα με θέμα "Πολυφωνία και νερό »,
με ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια
καθώς και πολυφωνίες από το Βώλακα Δράμας και την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία,
που θα γεφυρώνονται με στίχους Ηπειρωτών ποιητών, με αναφορές σε νερά, ποτάμια και γεφύρια.


Συμμετέχουν οι:


- Στέφανος Βασιλακάκης από την Μεσοποτομία ( κίνηση πολιτών Μοσχάτου)
- Σταύρος Σταυρίδης (καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ)
- Εμμανουέλα Τερζοπούλου από τη ΡεμΑττική (συσπείρωση για την προστασία των ρεμάτων από την τσιμεντοποίηση - εγκιβωτισμό) και υποψήφια δήμαρχος με τη δημοτική κίνηση Γη και Ελευθερία Ραφήνας Πικερμίου

- Εκπρόσωπος της συλλογικότητας Ποδονίφτης

Τέρμα τα πλοία του “θανάτου” στην ΑΓΕΤ – Απόφαση του ΣτΕ απαγορεύει τη μεταφορά σκουπιδιών

Τέρμα τα πλοία του “θανάτου” στην ΑΓΕΤ – Απόφαση του ΣτΕ απαγορεύει τη μεταφορά σκουπιδιών
17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2023 - 09:58


Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) πέτυχαν μια μεγάλη νίκη για την πόλη του Βόλου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την 1111/2023 απόφασή του, δέχθηκε προσφυγή τους σχετικά με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ακύρωσε, εν μέρει, τις αποφάσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου (9999/24-02-2017) με την οποία επιτράπηκε η θαλάσσια μεταφορά σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ με 1-2 πλοία το μήνα και Κώστα Σκρέκα (35842/2058/ 29.4.2021) η οποία αύξησε τα πλοία σε 4-5 το μήνα.

Με την απόφαση του ΣτΕ απαγορεύεται η μεταφορά σκουπιδιών με πλοία δια θαλάσσης και η αύξηση του οργανικού άνθρακα (TOC) από 10 mg/Nm3 σε 40 mg/Nm3. Επιπλέον το ΣτΕ θεωρεί ότι η λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων, με τροποποιήσεις προηγουμένων, δεν επιτρέπεται, ενώ επιβάλλεται να προηγείται διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.

Στην απόφαση 1111/2023 του ΣτΕ αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα το εξής, συμπερασματικά:

«28. Επειδή, κατόπιν των ανωτέρω, μετά την απόρριψη των λόγων, οι οποίοι κρίθηκαν ως απορριπτέοι, η κρινόμενη αίτηση ακυρώσεως πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή και οι προσβαλλόμενες αποφάσεις να ακυρωθούν ως προς τους όρους 1.2.3 (τετραπλασιασμός οριακής τιμής εκπομπής TOC) και 4.4.38 (διακίνηση των δευτερογενών καυσίμων με πλοία προς τις λιμενικές εγκαταστάσεις της εταιρείας με συχνότητα 1-2 το μήνα κατά την ΑΕΠΟ του έτους 2017 και 4-5 φορές το μήνα κατά την ΑΕΠΟ του έτους 2021) για τους λόγους που αναφέρονται στις σκέψεις 19 και 23 της παρούσας και ανάγονται στην ανεπάρκεια της αιτιολογίας της κρίσης της Διοικήσεως περί του μη ουσιώδους της θεσπίσεως και τροποποιήσεως των ως άνω όρων κατά τροποποίηση της 184437/10.1.2014 ΑΕΠΟ. Η δε παρέμβαση πρέπει να απορριφθεί.»

Όπως τονίζουν τα μέλη του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, η απόφαση αυτή του ΣτΕ είναι καρπός των αγώνων του Βολιώτικου λαού, των φορέων του και της επιστημονικής κοινότητας, που με τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, τις μελέτες και τη συνεργασία τους ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και η ΠΠΜ ευχαριστούν τους νομικούς τους συμβούλους Δήμο και Γιώργο Νικόπουλο, όχι μόνο – όπως αναφέρουν – γιατί με την επιστημονική τους πληρότητα επιτεύχθηκε μια σημαντική νίκη της πόλης του Βόλου στο ΣτΕ αλλά και για τη συνολική τους βοήθεια και προσφορά στην όλη διαδικασία της προσφυγής.

“Αυτό που έκαναν οι οργανώσεις μας, με τις μικρές τους δυνάμεις, δεν έκανε η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου αλλά και η Περιφερειακή Αρχή του κ. Αγοραστού, οι οποίες, μάλλον ευνόησαν την ΑΓΕΤ, αφού δεν αντέδρασαν με το κύρος και τη δύναμη που διαθέτουν στο δράμα που ζει η πόλη του Βόλου από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Από σήμερα τέρμα τα πλοία του θανάτου που κάθε λίγο και λιγάκι ξεφορτώνουν σκουπίδια στην ΑΓΕΤ.

Καμία νίκη δεν χαρίζεται. Οι πολίτες του Βόλου πρέπει να ξέρουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται γιατί ο εχθρός καιροφυλαχτεί και προβλέπουμε ότι θα επανέλθει”, τονίζεται σε ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Γεννήσεις, θάνατοι και φυσικά Ισοζυγία στην Ελλάδα (1950-2050), τάσεις, ρήξεις και ανατροπές

 


Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για το δημογραφικό που δείχνει ότι η τάση μείωσης πληθυσμού της χώρας, θα συνεχιστεί, γιατί μειώνεται ο πληθυσμός σε αναπαραγωγική ηλικία και ταυτόχρονα μειώνονται τα παιδιά που γεννιούνται ανά γυναίκα, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι ηλικίες άνω των 60. Μόνη διέξοδος η είσοδος μεταναστών...