Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ΜΑΡΠΗΣΣΑ ΠΑΡΟΥ: Κτήριο Ναυπλιώτη –Γαβαλά … μια ευκαιρία που χάθηκε οριστικά ή Το λόμπυ των «κατεδαφιστών» κέρδισε τον πρώτο γύρο

ΜΑΡΠΗΣΣΑ ΠΑΡΟΥ
Κτήριο Ναυπλιώτη –Γαβαλά … μια ευκαιρία που χάθηκε οριστικά
ή
Το λόμπυ των «κατεδαφιστών» κέρδισε τον πρώτο γύρο.
        
Η ιστορία του κτηρίου Ναυπλιώτη-Γαβαλά είναι αρκετά γνωστή. Πρόκειται για ένα μνημείο του 18ου Αιώνα (υπέρθυρο με χρονολογία 1747), από τα παλαιότερα κτήρια της Πάρου, στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Μάρπησσας, τεράστιας πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής  και ιστορικής αξίας, που έχει χαρακτηριστεί από το 1989, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, σαν «Ιστορικό και Διατηρητέο Μνημείο» .

Τα τελευταία χρόνια το μνημείο αυτό έχει υποστεί ζημιές που οφείλονται στην εγκατάλειψη του.  Το 2008 οι ιδιοκτήτες του προέβησαν σε τοποθέτηση ικριωμάτων, περιμετρικής «σκάφης» και στέγαστρου από σιδηροκατασκευή,  για την προστασία τόσο του κτηρίου όσο και των διερχόμενων στους γύρω δρόμους. Το έργο αυτό έγινε μετά από εντολή του ΥΠΠΟ και έγκριση του Δήμου. Οι κατασκευές αυτές βοήθησαν στη διατήρηση του σε μια ανεκτή κατάσταση για κάμποσα χρόνια.
Οι βασικοί ιδιοκτήτες του Βύρωνας και Νίκος Γαβαλάς, λόγω αδυναμίας τους να το συντηρήσουν, αποφάσισαν το 2010 να το δωρίσουν στο Δήμο Πάρου με μοναδικό όρο να επισκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί σαν κτήριο για κάθε είδους  πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αντί να προσπαθήσουν να το πουλήσουν και να τα «κονομήσουν» προτίμησαν τη λύση της ΔΩΡΕΑΣ.

Τότε αρχίζει και ο «Γολγοθάς» τους. Ο Δήμος  επί Δημαρχίας Βλαχογιάννη αντί «μετά πολλών επαίνων» να αποδεχθεί την δωρεά, και να αποκτήσει ένα υπέροχο κτήριο, μνημείο σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας, που θα αποτελούσε κόσμημα της Δημοτικής περιουσίας, απέρριψε την δωρεά με την δικαιολογία ότι δεν είχε χρήματα για την επισκευή του και θα είχε ευθύνες αν λόγω κατάρρευσης κάποιου τμήματος του , θα προκαλούνταν ζημιές σε πράγματα ή τραυματισμός διερχόμενων. Η δικαιολογία ως προς την «κατάρρευση» αποδείχθηκε ανυπόστατη, μιας και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά πτώση υλικών, παρά ελάχιστων αποκολλημένων σοβάδων, που δεν έπεσαν στο δρόμο αλλά παρέμειναν στις σκάφες, ενώ για την έλλειψη χρηματοδότησης , όλα αυτά τα χρόνια έχουν βγει πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα, που αν ο Δήμος το είχε στην ιδιοκτησία του από το 2010  , σίγουρα , αν βέβαια ενδιαφέρονταν, θα το είχε εντάξει και το έργο θα είχε ήδη ολοκληρωθεί.

Η απόφαση του Δήμου, δυστυχώς χαρακτηρίζονταν από μια ακατανόητη ευθυνοφοβία, τυπολατρία και γραφειοκρατική θεώρηση του θέματος που κατέληγε στο αρκετούς «μπελάδες» έχω στη πλάτη μου για να βάλλω κι άλλον έναν. Βέβαια το κύριο ήταν ότι η Δημοτική Αρχή δεν είχε όραμα και αδιαφορούσε για τα σοβαρά θέματα πολιτισμού, εκτός από τις γιορτές και τα πανηγύρια, τα θεάματα δηλαδή….    

Και φτάνουμε στο 2016, όπου εμφανίζεται το λόμπυ των «κατεδαφιστών» που κινητοποιούνται με σκοπό να πετύχουν, για διάφορους προσωπικούς λόγους, την κατεδάφιση του διατηρητέου. Τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι ευρείας κλίμακας, με στόχο να κινητοποιήσουν της κρατικές και δημοτικές αρχές ενάντια στους ιδιοκτήτες. Έτσι αρχίζουν ένα συνεχές κύμα καταγγελιών «επίσημων και ανεπίσημων», περί εστίας μόλυνσης και ετοιμόρροπου κτηρίου που πρέπει να κατεδαφιστεί, με κερασάκι στην τούρτα τη προστασία των διερχόμενων. Αποτέλεσμα ξεκινάει ένα ανελέητο κυνηγητό από τις Υπηρεσίες του Δήμου, έμμεση υποστήριξη του «λόμπυ», για να εξουθενώσει τους Αφούς Γαβαλά, κύριους ιδιοκτήτες του, «ξεχνώντας» τους υπόλοιπους δύο ιδιοκτήτες των υπογείων χώρων.

Εξευτελισμός των συντάξεων με το Ν.4387/16 και την εγκύκλιο Πετρόπουλου

Στα 729 € ο μέσος ασφαλιστέος μισθός για το ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ. Με 32-40% ποσοστό αναπλήρωσης, προκύπτει σύνταξη από 230 έως 306 €. Με την προσθήκη των 384 €, οι Κύριες Συντάξεις του ΤΣΜΕΔΕ στο εξής θα είναι: από 610 έως 690 €...Θυμίζουμε ότι οι υφιστάμενες κύριες συντάξεις του ΤΣΜΕΔΕ ήταν από 890 έως 1018 € για 35-40 χρόνια ασφάλισης, συνεπώς προκύπτει μια μείωση της τάξης του 30-35%. Επειδή με τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι παραπάνω διαφορές ποσών θα περικοπών από το 2019-2020 και για τους υφιστάμενους συνταξιούχους, όλοι καταλαβαίνουμε τι μας περιμένει. Στα χέρια μας είναι να αντιδράσουμε.


ΑΔΑ: 7ΙΣΒ465Θ1Ω-ΘΕΒ «Οδηγίες υπολογισμού συντάξιμων αποδοχών βάσει της μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ»

Τον τρόπο υπολογισμού νέων συντάξεων περιλαμβάνει η εφαρμοστική εγκύκλιος που δημοσιεύθηκε από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο. Η εγκύκλιος αφορά όλους όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 12 Μαΐου του 2016.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».

Για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων, από το έτος 2002 και πέρα δίδεται πίνακας με την εξέλιξη ετήσιων μεταβολών του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.



Για όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης κατά το έτος 2017, προβλέπεται ότι:

– Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2002 γίνεται με χρήση του γινομένου των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τα έτη 2003 έως και το έτος 2016 (ο μέσος ετήσιος Γενικός ΔτΚ αποτυπώνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη κάθε έτους με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου έτους),

– Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2003 γίνεται με χρήση του γινομένου: των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τα έτη 2004 έως και το έτος 2016 (ο μέσος ετήσιος Γενικός ΔτΚ αποτυπώνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη κάθε έτους με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου έτους), κοκ.

– Η μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έτους 2016 σημαίνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη του έτους 2016 με τον αντίστοιχο δείκτη του έτους 2015, συνεπώς μεταβάλλοντας με το δείκτη αυτό τις συντάξιμες αποδοχές του έτους 2015 προκύπτει η αναπροσαρμογή τους στο έτος 2016.

– Σημειώνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της συνταξιοδότησης έτος.

Παραδείγματα προσαύξησης συνταξίμων αποδοχών για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, για συνταξιοδότηση το έτος 2016 (μετά την 13/5/2016) καθώς και για συνταξιοδότηση το έτος 2017:

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες του απορρήτου των επικοινωνιών;

Ανακοίνωση – Δελτίο τύπου

Ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες

του απορρήτου των επικοινωνιών;

  • Το ΚΚΕ καταγγέλλει νέες «τηλεφωνικές συνακροάσεις» παρόμοιες μ’ αυτές που κατήγγειλε πριν 4 μήνες. Επισημαίνει επίσης την απαράδεκτη καθυστέρηση που παρατηρείται από τις αρμόδιες αρχές στην έκδοση πορίσματος.
  • Από τις 16 Ιουνίου 2016 έχουμε καταθέσει στην Α.Δ.Α.Ε έναν ογκώδη φάκελο σχετικά με το σχέδιο consolidation του ΟΤΕ που μπήκε σε εφαρμογή από τις 24 Μαΐου 2016 χωρίς να έχει καμία νομιμοποίηση και χωρίς να έχει καμία έγκριση και άδεια από την Α.Δ.Α.Ε. Ούτε ενημέρωσε όπως όφειλε, ούτε την Βουλή, ούτε τις δικαστικές αρχές, ούτε φυσικά τα εκατομμύρια των τηλεπικοινωνιακών χρηστών για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ρηξικέλευθα “project” του.
  • Στο φάκελο περιέχονται πλήθος τεκμηριωμένων στοιχείων που περιλαμβάνουν αναλυτικά το πρόγραμμα του ΟΤΕ, συλλήψεις εργαζόμενων εργολαβικών εταιρειών που δούλευαν παράνομα στο δίκτυο του ΟΤΕ, φωτογραφίες, πορίσματα από αστυνομικά τμήματα, επιθεωρήσεις εργασίας κ.λ.π. χωρίς μέχρι σήμερα να έχει παρθεί κανένα μέτρο από την Α.Δ.Α.Ε.
Έκτοτε το φαινόμενο προσέλαβε πανελλαδικές διαστάσεις. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, υπεργολάβοι κ.λ.π. εργολαβικών εταιρειών αλωνίζουν καθημερινά στα καφάο, στους κατανεμητές, στο τηλεφωνικό δίκτυο και στα κτίρια του ΟΤΕ χωρίς κανέναν έλεγχο και επίβλεψη. Το θράσος της διοίκησης του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom  είναι τέτοιο ώστε «πιστοποίησαν» ανθρώπους του εργολάβου σαν να είναι δημόσια αρχή για την διασφάλιση και διαχείριση του απορρήτου των επικοινωνιών!
  • Στις 22 Ιουνίου 2016 επανήλθαμε με επιπλέον στοιχεία τα οποία καταθέσαμε στην Α.Δ.ΑΕ. Επίσης στις 25 Ιουλίου 2016 και στις 25 Οκτωβρίου 2016.

Φωτογραφική τροπολογία για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια

Πιο φωτογραφική δε γίνεται. Με αναδρομική ισχύ και για εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά χωρίς να διευκρινίζει ποια υπηρεσία του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών θα εκδίδει τις αντίστοιχες βεβαιώσεις.


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για υψομετρικές μελέτες, που αφορά το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και ξεμπλοκάρει τη διαδικασία κατασκευής του, η οποία είχε βαλτώσει μετά την άρνηση του Δημάρχου της Νέας Φιλαδέλφειας Άρη Βασιλόπουλου να καταλήξει σε συμφωνία με την ΠΑΕ ΑΕΚ.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί και αφού συμβεί αυτό η διοίκηση της ΑΕΚ θα πάρει στα χέρια της την άδεια ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Το νομοσχέδιο έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, κάτι που σημαίνει ότι θα ψηφιστεί άμεσα.

Η τροπολογία προβλέπει πως στο εξής η άδεια για τις υψομετρικές μελέτες, την οποία δεν υπέγραφε ο Δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας, αθλητικών εγκαταστάσεων άνω των 15.000 θέσεων σε όλη τη χώρα θα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η τροπολογία ισχύει και για εκκρεμείς υποθέσεις, ώστε να περιλαμβάνεται και η περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΚ.


Σχετικά με αρμοδιότητες επί θεμάτων χορηγήσεων εγκρίσεων αδειών δόμησης από τις ΥΔΟΜ των Δήμων

Ύστερα από παρεμβάσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής το αρμόδιο Υπουγείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος εξέδωσε το παρακάτω έγγραφο το οποίο ελπίζουμε να περιορίσει τις παρεμβάσεις των δημοτικών αρχόντων στο έργο των ΥΔΟΜ..




Αναγνώριση προϋπηρεσίας του ΠΔ 69 μόνο με βεβαίωση εγγραφής στο ΤΕΕ

Επιτέλους μετά από πολλαπλές παρεμβάσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, Πρωτοβάθμιων ενώσεων όπως της Αττικής, τμημάτων όπως του Πολιτισμού αλλά και του ΤΕΕ εκδόθηκε συμπληρωματική εγκύκλιος από το Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησηςμε την οποία για την αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου του ΠΔ 69, γιατους διπλωματούχους μηχανικούς αρκεί η προσκόμιση βεβαίωσης εγγραφής στο ΤΕΕ.
Ο αγώνας συνεχίζεται για πλήρη (μισθολογική και βαθμολογική) αναγνώριση της προύπηρεσίας προ δημοσίου για τους μηχανικούς.





Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

«Το Πανεπιστήμιο σήμερα», κάλεσμα σε εκδήλωση-συζήτηση 7/4

Κάλεσμα σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Το Πανεπιστήμιο σήμερα»

Παρασκευή 7 Απριλίου, ώρα 18:00, αίθουσα Α008, Κτίριο Αβέρωφ, ΕΜΠ (Πατησίων)

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που έχουν επικρατήσει στην Ευρώπη και έχουν επιβληθεί από την ΕΕ ως ΤΙΝΑ, έχουν εφαρμοστεί στη χώρα μας τα τελευταία επτά χρόνια με την ακραία και καταστροφική μορφή των Μνημονίων, επιβάλλοντας συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης στον ελληνικό λαό. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις, απλοί εντολοδόχοι των περίφημων «θεσμών», εργάζονται συστηματικά για την εμπέδωση εργασιακών σχέσεων μεσαιωνικού τύπου, την αναίρεση των δημοκρατικών μορφών και λειτουργίας της λαϊκής κυριαρχίας μέσα από την παγίωση της μετα-δημοκρατίας και την πλήρη εξαφάνιση οποιουδήποτε ίχνους κοινωνικού κράτους, και ειδικότερα της παροχής της υγείας και της παιδείας ως δημοσίων αγαθών.

Σε αυτές τις συνθήκες προϊούσας κρίσης-αποδιάρθρωσης της οικονομίας, τεράστιας ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους, φτωχοποίησης και καταστροφής μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, το Πανεπιστήμιο έχει οδηγηθεί σε διαρκή συρρίκνωση. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου είναι η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η αποψίλωση του προσωπικού, ειδικότερα του διδακτικού, και η περικοπή των μισθών όλων των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο. Η καταλήστευση των διαθεσίμων με το PSI, σε συνδυασμό με την ανακατεύθυνση ευρωπαϊκών πόρων προς επιστημονικούς κλάδους που μπορούν να παράγουν «αγοραία» προϊόντα, οδηγούν τα Ιδρύματα σε οικονομικό μαρασμό. Η φοιτητική μέριμνα εξανεμίζεται, ενώ ακόμη και στοιχειώδεις λειτουργίες είτε δεν επιτελούνται είτε παραπέμπονται σε πακέτα «στήριξης» των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ ή/και στις δαπάνες των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας που λειτουργούν με πλήρη αδιαφάνεια. Με δεδομένο τον οικονομικό μαρασμό, εφαρμόζεται πλέον ο κανόνας του «όποιος φέρνει χρήμα παίρνει ενίσχυση».

Τα Μνημόνια προσφέρουν την «ευκαιρία» να παγιωθεί η πλήρης ένταξη του Πανεπιστημίου στο επιχειρηματικό και αυταρχικό πρότυπο, που άλλωστε χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο από τη Συνθήκη της Μπολόνιας [1999] και μετά, με στόχο την εγκατάλειψη της κρατικής χρηματοδότησης, την αναζήτηση πόρων από την εμπορευματοποίηση της γνώσης και έρευνας και τον ασφυκτικό έλεγχο των οργάνων διοίκησης για την πειθαρχημένη εφαρμογή των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών. Στη χώρα μας οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις εφάρμοσαν απαρέγκλιτα τις παραπάνω πολιτικές. Μετά το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με κορύφωση την τωρινή πολιτική του ΥΠΕΠΘ που διατηρεί τις κεντρικές ακραία νεοφιλελεύθερές κατευθύνσεις του νόμου «Διαμαντοπούλου», αποδεικνύεται ότι και στην περίπτωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εφαρμόζει με ευλάβεια τα Μνημόνια προσφέροντας τους αριστερή νομιμοποίηση. Επιτείνεται η εμπορευματοποίηση του Πανεπιστημίου τόσο μέσα από την εξάρτησή του από την εξωτερική χρηματοδότηση όσο και από την εκ των ένδον ιδιωτικοποίηση βασικών του λειτουργιών, ενώ υποβαθμίζονται η επιστημονική έρευνα και παραγωγή νέας γνώσης. Ταυτόχρονα, συρρικνώνονται οι βασικές συλλογικές και δημοκρατικές του λειτουργίες, κατακτήσεις χρόνιων αγώνων της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέσα από την ολιγαρχική λειτουργία των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης και την απάλειψη της φοιτητικής συμμετοχής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η συρρίκνωση των μελών ΔΕΠ, για παράδειγμα, αντιμετωπίζεται με την εμπέδωση των πλέον ευέλικτων και κακοπληρωμένων συνθηκών εργασίας για τους/τις νέους/ες διδάσκοντες/ουσες, που σε συνθήκες «γαλέρας» καλούνται να γεμίσουν τα εκπαιδευτικά κενά, κατασκευάζοντας έτσι ένα υπόδειγμα εργασίας όχι μόνο για τον δημόσιο τομέα αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Με την υποκριτική από πλευράς ΥΠΕΠΘ διακήρυξη περί αξιοποίησης του νέου επιστημονικού δυναμικού για να αποφευχθεί, υποτίθεται, η διαρκής φυγή των νέων στο εξωτερικό, μέσα από την αξιοποίηση των ΕΣΠΑ, όσοι/ες νέοι/ες επιστήμονες παραμένουν στη χώρα μας καλούνται να εξοικειωθούν με την υποτέλεια, την οικονομική εξαθλίωση και την ψυχική ανασφάλεια, προφέροντας επί της ουσίας δωρεάν διδακτικές και ερευνητικές υπηρεσίες. Στην ίδια πολιτική εντάσσονται τα προγράμματα «απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας» του «νόμου Φίλη» όπου ενυπάρχει μια συστοιχία ζητημάτων όπως υποχρεωτική ασφάλιση (μπλοκάκι) για μισθό 2900 το εξάμηνο (ήτοι 250 ευρώ το μήνα) και παροχή διδακτικού/ερευνητικού έργου «με το κομμάτι».

Τέλος, η επικείμενη θεσμοθέτηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, οικονομικό δέλεαρ στα μέλη ΔΕΠ για να συμπληρώσουν τις πενιχρές απολαβές τους, επισφραγίζει την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στην αγορά, ενώ αποτελεί μια σκληρή ταξική επιλογή της που στρέφεται ενάντια στις λαϊκές τάξεις. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα στερούνται της πρόσβασης στη γνώση και ανατρέπεται έτσι ένα ιστορικό κεκτημένο που, από το 1950, χαρακτήριζε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, δηλ. η προσβασιμότητά του στις λαϊκές τάξεις. Για τις τελευταίες προορίζονται προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, εξού και η χρηματοδότηση της μαθητείας από την ΕΕ που, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της βασικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο, στερεί τη χώρα από την ανάπτυξη εντείνοντας την εξαρτημένη θέση της εντός ΕΕ. Με ισχυροποιημένο τον ταξικό του χαρακτήρα, το Πανεπιστήμιο καλείται να εκπαιδεύσει νέους/ες επιστήμονες ικανούς/ές να καλύψουν τομείς σε ζήτηση σε χώρες της ΕΕ (διαρροή εγκεφάλων). Επόμενο είναι ότι σε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο υποβαθμίζονται οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, στις οποίες την τελευταία 40ετία συχνά καλλιεργήθηκαν κριτικές απόψεις και θεωρήσεις.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι:

ΕΜΕΙΣ, όσοι/ες εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά μέσα στο Πανεπιστήμιο μαζί με τους/τις φοιτητές/τριες μας, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή την κριτική σκέψη και τον αναστοχασμό, μεταφέροντας υψηλού επιπέδου γνώσεις,

ΕΜΕΙΣ, που αντιστεκόμαστε, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, στην εμπορευματοποίηση της έρευνας και την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων,

ΕΜΕΙΣ, που θέλουμε να έχουν οι φοιτητές/τριες μας δωρεάν πρόσβαση σε προπτυχιακό αλλά και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, γνωρίζοντας ότι η ολόπλευρη οικονομική στήριξη της Παιδείας αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας,

ΕΜΕΙΣ, που πιστεύουμε ότι αποτελεί ακαδημαϊκό και κοινωνικό μας χρέος να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη διαμόρφωση μιας άλλης προοπτικής για τη νεολαία, το Πανεπιστήμιο και τη χώρα,


ΕΜΕΙΣ, που πιστεύουμε ότι η δημοκρατική, πλήρως αντιπροσωπευτική συμμετοχική λειτουργία των Πανεπιστημίων σε επίπεδο διοίκησης είναι βασική προϋπόθεση για την πρόοδό του,


ΕΜΕΙΣ, που θέλουμε να σταματήσει η μετανάστευση των νέων επιστημόνων, στην εκπαίδευση και στην αξιοποίηση των οποίων επένδυσε ο ελληνικός λαός στη χώρα μας,


ΕΜΕΙΣ, που θέλουμε να μπει τέλος στις μνημονιακές πολιτικές που εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό,


ΕΜΕΙΣ, που ως εκ της θέσης μας, ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ,


ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΔΡΑΝΕΙΣ;


Πιστεύοντας ότι «ΕΜΕΙΣ» δεν είμαστε λίγοι/ες,


απευθυνόμαστε σε κάθε πανεπιστημιακό, κάθε βαθμίδας και επιστημονικού αντικειμένου, σε κάθε μέλος ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, στους διοικητικούς, στους/στις υπό εκμετάλλευση διδάκτορες, στους/στις άνεργους διδάκτορες, στους/στις φοιτητές/τριες, να υψώσουμε μαζί μια φωνή διαμαρτυρίας, να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών για το μέλλον των παιδιών τους αλλά και της χώρας.





Πρωτοβουλία Αγώνα ενάντια στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου

Συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και του λόμπυ της καύσης αποβλήτων

Αποκαλυπτική εκδήλωση: Συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και του λόμπυ της καύσης αποβλήτων

«Επιχειρούν» οικονομικά και περιβαλλοντικά επιζήμια για την κοινωνία


Περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Κ.Μ. και τα σωματεία «Περιβαλλοντικός σύλλογος – Φίλοι της γης » και «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά» που κατέθεσαν στις 13/2/2017 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ ΚΜ) διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: Ενημέρωση για τον νέο ΠΕΣΔΑ και τους λόγους προσφυγής στο ΣτΕ.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31/3/2017 στις 7 μ.μ. στοΠολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας, Κλεάνθους 57, Θεσσαλονίκη.
Στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση για την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ που κατατέθηκε στις 13/2/2017 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΦΕΚ 4010 Β, 14-12-2016) με την οποία κυρώνεται η απόφαση έγκρισης (220/3-11-2016 ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ ΚΜ) και η οποία αίτηση κατατέθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους Θ. Αγαπητός, Δ. Ανδρέου, Γ. Θεοδωρόπουλος, Λ. Τόσκας , Δ. Χαραλαμπίδου και Α. Χειμώνας και τα σωματεία «Περιβαλλοντικός σύλλογος –Φίλοι της γης» και «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά» .
Στην εκδήλωση-συζήτηση έγιναν παρεμβάσεις από τους: Χρήστο Χατζηπαραδείση, Πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά, Στέλλα Δημητριάδου, Πρόεδρο του Περιβαλλοντικού συλλόγου Οι Φίλοι της γης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιώργο Θεοδωρόπουλο Περιφερειακούς Συμβούλους της Π.Κ.Μ., Μιχάλη Τρεμόπουλο εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης, Γιώργου Πλιόνη και Φίλιππου Γκανούλη εκ μέρους της Περιφερειακής Παράταξης Οικολογία Αλληλεγκύη, Γιάννη Γρηγοριάδη και Μαρία Χειρακάκη, ειδικούς επιστήμονες και Ευτυχία Τελλή, δικηγόρο που ανέλαβε την νομική εκπροσώπηση της κατάθεσης του αιτήματος ακύρωσης της ΚΥΑ.
Στη συζήτηση μεταξύ άλλων τονίστηκαν από τους ομιλητές τα παρακάτω:

Εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ (7/4/2017): εναλλακτική άποψη

εναλλακτική άποψη
Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Δυτικής Ελλάδας

«Τι διάολο, κάτι πρέπει και εδώ να αλλάξει.
Πώς μπορεί να χωρέσει η ιστορία του ανθρώπου εδώ μέσα;
Πρέπει να στριμωχθούν όχι μόνο τα πόδια του αλλά και τα όνειρά του».
«Μαγική Πόλις», Ν. Κούνδουρου
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

09.00 - 15.30 στο ΤΕΕ/ΤΔΕ, Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα
09.00 - 13.30 στο ΤΕΕ/ΤΔΕ, Διοικητήριο, Πύργος
με ταυτότητα (αστυνομική ή ΤΕΕ)
συνεχίζουμε χωρίς συμβιβασμούς
επιμένουμε αριστερά και αγωνιστικά
Συνάδελφισσες/φοι
Οι εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ (7/4/2017), ακριβώς δύο χρόνια μετά τις προηγούμενες που έγιναν στις 3 Απριλίου 2015, μας βρίσκει σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό κλίμα, με ένα κοινό όμως χαρακτηριστικό που είναι η συνεχής επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης από την καταστροφική επιδρομή των μνημονιακών, αντιλαϊκών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Η χώρα, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία στο σύνολό της, έχει υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες της εξαετούς ήδη μνημονιακής καταστροφής, που συντελέστηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τους κατά καιρούς συμμάχους τους και την τελευταία διετία την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όλες πρόθυμες και υπάκουες στις απαιτήσεις των ντόπιων και ξένων επικυρίαρχων. Οι πρώτοι είναι οι ίδιοι που εδώ και σαράντα (40) χρόνια διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας και του λαού και μας οδήγησαν στη σημερινή εξαθλίωση, οι τελευταίοι είναι αυτοί που διέψευσαν την ελπίδα ενός μεγάλου τμήματος της Ελληνικής κοινωνίας, υποσχόμενοι ανατροπή των μνημονίων, στήριξη των κοινωνικών αναγκών, αξιοπρέπεια και προοπτική, για να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική με τους προηγούμενους.
Χρέος λοιπόν όλων των δυνάμεων που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και για την ανατροπή των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, είναι η αναγέννηση της ελπίδας και της πίστης ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν σε όφελος του κόσμου της εργασίας και ότι η λιτότητα, η ανεργία και η εργασία χωρίς δικαιώματα, σε μια κοινωνία φτώχειας και εξαθλίωσης και σε μια χώρα προτεκτοράτο, δεν μπορεί να αποτελούν το μέλλον και την προοπτική των εργαζομένων και της νέας γενιάς.
Οι Μηχανικοί του Δημοσίου, ως μορφή συλλογικής έκφρασης της κοινωνίας, σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές καλούμαστε κι εμείς να απαντήσουμε στο ερώτημα:
θα τους επιτρέψουμε να ολοκληρώσουν την πολιτική της καταστροφής μας;
ή
θα συσπειρωθούμε και θα οργανώσουμε την αντίστασή μας;

Κ.Γαβρόγλου : Έρχονται αλλαγές και στα επαγγελματικά δικαιώματα ΑΕΙ – ΤΕΙ

Για να μην ξεχνιόμαστε, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ρευστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων...
http://www.ypaithros.gr/k-gavroglou-erxontai-allages-kai-sta-epaggelmatika-dikaiomatia-aei-tei/


Αλλαγές στις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια, στην επιβολή κακής διαγωγής αλλά και στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΑΕΙ, ΤΕΙ σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου και προανήγγειλε εμμέσως κόψιμο όσων τμημάτων δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών ή στην αντικατάσταση με νέες ειδικότητες. 
Επιχειρείται ξεκαθάρισμα του τοπίου για γεωτεχνικούς και κυρίως για απόφοιτους των ΤΕΙ

Οι φετινοί εισακτέοι θα είναι περίπου 42.500 στα ΑΕΙ και περίπου 26.500 στα ΤΕΙ, σύμφωνα με τον βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις για το τι μέλλει γενέσθαι και με το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Το ομιχλώδες τοπίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ έχει απασχολήσει επανειλημμένα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ειδικά σε ό, τι αφορά στις προκηρύξεις έργων, συμβάσεις κ.ά. Το ζήτημα αγγίζει και τους Τεχνολόγους Γεωπόνους αλλά και τους αποφοίτους ΤΕΙ Φυτικής, Ζωικής Παραγωγής, Τεχνολόγους Τροφίμων κ.ά.

Ο κ.Γαβρόγλου εξήγησε πως από τα 400 περίπου Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα 195 δηλαδή σχεδόν τα μισά δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ή προσόντα κι επεσήμανε ότι έχει ανοίξει διάλογος με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε να βρεθεί επιτέλους λύση.

Ο υπουργός Παιδείας εξήγησε πως έχουν γίνει προτάσεις από πανεπιστημιακές σχολές και ότι όλα αυτά θα πρέπει να ρυθμιστούν σε εναρμόνιση και με το ευρωπαϊκό δίκτυο αλλά και σε συνεργασία των ίδιων των ίδιων ή παρεμφερών τμημάτων, που πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι, όπως έκαναν τα Τμήματα Φυσικής σε όλη την Ελλάδα, Χημείας κ.ά. σε συνεννόηση και με τα Επιμελητήρια. Μέχρι στιγμής έχει συγκροτηθεί επιτροπή κι έχουν κατατεθεί προτάσεις από 150 τμήματα και εκκρεμούν άλλες 195.

Ο κ.Γαβρόγλου σημείωσε πως «στόχος μας είναι περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων που έχουν τα ΤΕΙ στη χώρα μας» και υποστήριξε ότι εδώ κι ένα μήνα έχει συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και Ανθρώπινου Δυναμικού, στο οποίο κάθονται μαζί εκπαιδευτικοί με τους παραγωγικούς φορείς για τις ανάγκες και τις προοπτικές των επαγγελμάτων. «Έχουμε πάρα πολλά τμήματα που εκπαιδεύουν για μια επαγγελματική ειδικότητα που σβήνει, δεν υπάρχει πια. Αυτά πρέπει να δούμε πώς θα τα αλλάξουμε», τόνισε.

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά των νέων μέτρων, Πέμπτη 6/4 και ώρα 6.30μμ.

Τους εργαζόμενους στο Δημόσιο καλεί η εκτελεστική επιροπή της ΑΔΕΔΥ να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, στις 18:30, στα Προπύλαια:
  • Για να ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ η δεύτερη αξιολόγηση και τα νέα μέτρα – λαιμητόμος για το λαό
  • Για τη διαγραφή του χρέους
  • Για να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση!
  • Για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Συλλαλητήριο Πέμπτη 6 Απρίλη 6.30 μ.μ. - Προπύλαια 



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το «μαύρο μπλοκ» ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου διαμορφώνουν βήμα-βήμα το δρόμο της λεηλασίας όσων εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Η περιβόητη «διαπραγμάτευση» για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει προσυμφωνημένο τέλος, ένα 4ο μνημόνιο.



Κανείς δεν μπορεί πλέον να καταπιεί το παραμύθι της κυβέρνησης για «ούτε 1 ευρώ επιπλέον λιτότητα». Έχουν ήδη συμφωνήσει την ριζική μείωση του αφορολόγητου ενώ θα αυξηθούν οι φόροι και τα χαράτσια. Έχουν συμφωνήσει στα αιματηρά πλεονάσματα, σε νέα λεηλασία των μισθών, αλλά και σε νέες περικοπές των συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Θέλουν να θεσμοθετήσουν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την επέκταση της ελαστικής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό με νέες ακόμα πιο εκμεταλλευτικές μορφές όπως η μαθητεία, τα μπλοκάκια, η εκ περιτροπής εργασία, οι εργολαβικοί κ.ά. Έχουν αποφασίσει το ξεκοκάλισμα της ΔΕΗ, ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο δημόσιων δομών και οργανισμών και τη λειτουργία όλου του δημόσιου με επιχειρηματικά και «αιματηρά» δημοσιονομικά κριτήρια. Θέλουν να φέρουν νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα απαγορεύει ακόμα και το δικαίωμα της απεργίας.

12+1 απαντήσεις στον δισεπίλυτο γρίφο με τα "μπλοκάκια"



Τρεις εφαρμοστικές εγκύκλιοι έχουν εκδοθεί για τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν τα "μπλοκάκια" μέσα σε μόλις δύο μήνες, αλλά το χάος παραμένει.

Το "Κεφάλαιο" διασαφηνίζει τι ύψους εισφορές πρέπει να καταβάλουν όσοι "μπλοκάκηδες" πρέπει να ασφαλιστούν ως μισθωτοί, σε ποια υπηρεσία του ασφαλιστικού υπερταμείου θα πρέπει να "δηλωθούν", τι θα γίνει αν δεν συμφωνήσουν με τον εργοδότη τους, μέχρι πότε πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές τους, ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά και ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη μη έγκαιρη καταβολή των εισφορών, είτε έχει ένας αυτασφαλισμένος ήδη ληξιπρόθεσμα χρέη είτε όχι.

Η ανάγκη διασαφήνισης του νέου "καθεστώτος" ασφαλιστικής επιβάρυνσης για "μπλοκάκια" οφείλεται στο ότι κάθε εφαρμοστική διάταξη του υπ. Εργασίας ή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία εκδίδεται, έρχεται μάλλον να εντείνει τη σύγχυση εργαζομένων και εργοδοτών επ' αυτού, με έως τώρα αποκορύφωμα την εγκύκλιο οποία εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) την περασμένη Τρίτη. Και αυτό, γιατί η διάταξη αυτή, ενώ παρουσιάζει τις συνολικές εισφορές (από 20% έως 38,1%) τις οποίες πρέπει να καταβάλει καθεμία κατηγορία εργαζομένων με "μπλοκάκι", δεν αναφέρει ποια συγκεκριμένη ειδικότητα αντιστοιχεί σε καθέναν "κωδικό".

Την ίδια στιγμή, όμως, η ίδια εγκύκλιος ζητά από τους εργαζομένους με "μπλοκάκι" αλλά και τους εργοδότες τους να δηλώσουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ τη μεταξύ τους σύμβαση, προκειμένου να καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες διαμορφώνονται ανάλογα της επαγγελματικής "ειδικότητας" κάθε εργαζομένου.

Και όλα αυτά, ενώ την Παρασκευή 7 Απριλίου δόθηκε νέα προθεσμία καταβολής των εισφορών του Ιανουαρίου για τους εργαζομένους με "μπλοκάκι" οι οποίοι ασφαλίζονται ως μισθωτοί για κύρια σύνταξη - υγειονομική περίθαλψη.

Οι εισφορές του Φεβρουαρίου αναμένεται –μάλιστα– να είναι "διορθωμένες" (σε σχέση με εκείνες του Ιανουαρίου). Όποιος δε ασφαλισμένος εξακολουθεί να διαφωνεί με το ποσό των εισφορών το οποίο του έχει καταλογίσει ο ΕΦΚΑ, θα πρέπει μάλλον να καταφύγει στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ ή και να κάνει ένσταση.

Την άμεση σύσταση και λειτουργία υπηρεσιών δόμησης σε όλους τους Δήμους ζητεί ο Συνήγορος

Προσωπικό, απλοποίηση της νομοθεσίας και ανεξαρτησία από τους δημάρχους χρειάζονται...

Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε σηµαντικό αριθµό αναφορών πολιτών σχετικά µε τη µη διεκπεραίωση πολεοδοµικών υποθέσεων σε πολλούς δήµους της χώρας, λόγω αδυναµίας υλοποίησης των πολεοδοµικών δοµών που είχαν προβλεφθεί στο πλαίσιο των ρυθµίσεων του Καλλικράτη και εξαιτίας σοβαρών δυσλειτουργιών των πολεοδοµικών υπηρεσιών που έχουν αναλάβει - σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία- τη διοικητική υποστήριξη των όµορων δήµων, που στερούνται υπηρεσιών δόµησης.

Οι συγκεκριµένες ρυθµίσεις καθορίζουν ότι σε περιπτώσεις δήµων του ίδιου νοµού, όπου δεν υφίστανται υπηρεσίες µε επάρκεια υλικοτεχνικής υποδοµής και προσωπικού προς άσκηση των πρόσθετων πολεοδοµικών αρµοδιοτήτων, παρέχεται υποχρεωτικώς -έως τη σύσταση των πολεοδοµικών υπηρεσιών- διοικητική υποστήριξη από το δήµο της έδρας του νοµού ή από άλλον εγγύτερο δήµο. Ως καταληκτικός χρόνος οργάνωσης των δοµών αυτών ορίστηκε αρχικώς η 31η ∆εκεµβρίου 2012. Στη συνέχεια, µε µεταγενέστερες διατάξεις υπαγορεύτηκε η συνέχιση εφαρµογής των ανωτέρω διατάξεων περί διοικητικής υποστήριξης, κατά παρέκκλιση της προβλεπόµενης παραπάνω προθεσµίας.

Ο Συνήγορος διαπίστωσε την ανεπιτυχή εφαρµογή του ισχύοντος νοµοθετικού πλαισίου ήδη από το 2011, τόσο για το δήµο Αθηναίων, όσο και άλλους δήµους της Επικράτειας, που αποτελούν έδρες νοµού και έχουν επωµιστεί τη διοικητική εξυπηρέτηση των εγγύτερων δήµων. Αρχικώς συµπεριέλαβε το ζήτηµα στις Ετήσιες Εκθέσεις των ετών 2013 και 2014, ενώ το 2015 προέβη στην αποστολή εγγράφου προς τους συναρµόδιους υπουργούς Οικονοµικών, Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή επεσήµανε στην πολιτική ηγεσία το µεταβατικό χαρακτήρα των νοµοθετικών διατάξεων, αλλά και τα ακραία προβλήµατα κακοδιοίκησης που παρατηρήθηκαν λόγω των διαρκών παρατάσεων εφαρµογής τους. Τόνισε δε τις κύριες επιπτώσεις του φαινοµένου, όπως την αδυναµία ανταπόκρισης των δήµων στην άσκηση των πρόσθετων αρµοδιοτήτων που τους εκχωρήθηκαν, τις σοβαρές καθυστερήσεις στον έλεγχο αυθαιρέτων κατασκευών, την αδυναµία επιβολής και είσπραξης προστίµων, τις καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδοµικών αδειών και άλλα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κατέθεσε τις προτάσεις του προς τα συναρµόδια Υπουργεία, οι οποίες συνοψίζονται στην ενίσχυση των δήµων µέσω ορθολογικής ανακατανοµής του διαθέσιµου προσωπικού, στη θέσπιση καταληκτικής προθεσµίας για την περαίωση υλοποίησης των νέων δηµοτικών υπηρεσιών χωρίς περαιτέρω χρονική παράταση, στην πρόβλεψη κυρώσεων στις περιπτώσεις µη συµµορφούµενων δήµων, καθώς και στη δηµιουργία βάσης πληροφοριών για τη συγκέντρωση στοιχείων προς εκτίµηση της πραγµατικής κατάστασης και των αναγκών ανά δήµο.

Παρά τις επισηµάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη όσον αφορά στην κρισιµότητα του προβλήµατος που ανάγεται σε λόγο δηµοσίου συµφέροντος, τόσο από πλευράς προστασίας των ατοµικών δικαιωµάτων των πολιτών, όσο και από πλευράς δηµοσιονοµικής ωφέλειας, δεν έχει, ως σήµερα, υπάρξει ανταπόκριση από τα αρµόδια Υπουργεία. Για το λόγο αυτό, ο Συνήγορος επανήλθε µε νεότερο πρόσφατο έγγραφό της, προσβλέποντας στην ανάληψη οργανωτικής και νοµοθετικής πρωτοβουλίας για την άρση του προβλήµατος.

Εκλογές ΕΜΔΥΔΑΣ ΔΕ - Παρασκευή 7/4: Εναλλακτική άποψη

«Τι διάολο, κάτι πρέπει και εδώ να αλλάξει. Πώς μπορεί να χωρέσει η ιστορία του ανθρώπου εδώ μέσα;
Πρέπει να στριμωχθούν όχι μόνο τα πόδια του αλλά και τα όνειρά του».
«Μαγική Πόλη»
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,
Παρασκευή 7 Απριλίου 2017
09.00 - 15.30 στο ΤΕΕ/ΤΔΕ, Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα
09.00 - 13.30 στο ΤΕΕ/ΤΔΕ, Διοικητήριο, Πύργος
με ταυτότητα (αστυνομική ή ΤΕΕ)

συνεχίζουμε χωρίς συμβιβασμούς
επιμένουμε αριστερά και αγωνιστικά

Τα ψηφοδέλτια της ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στελεχώνουν οι παρακάτω συνάδελφοι :

ΓΙΑ ΔΣ ΕΜΔΥΔΑΣ ΔΕ & ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  1. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΜΠΔ, Δ. ΑΙΓΙAΛΕΙΑΣ
  1. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΧΜ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ
  1. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΤΜ, ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ


  1. ΖΗΣΗ ΤΑΤΙΑΝΗ, ΑΜ, ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ


  1. ΚΑΟΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΜ, ΥΠΠΟ


  1. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΜΜ, ΠΔΕ


  1. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΗΜ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ


  1. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΠΜ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ


  1. ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΜΜ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ


  1. ΜΑΛΑΤΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΗΜ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ


  1. ΜΙΚΕΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΑΤΜ, ΠΔΕ ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ
Κανένας
  1. ΝΕΙΛΑ ΑΓΑΘΗ, ΑΜ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ
  1. ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΑΤΜ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ
μόνος του
  1. ΠΡΑΣΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΧΜ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
  1. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΧΜ, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΡΑΞΟΥ
στην κρίση
  1. ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΠΜ, ΠΔΕ


Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Όχι στην καταστροφή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και του Υμηττού

        Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr
                                             Αθήνα, 29 Μαρτίου 2017 

Αρ.Πρωτ: 4422                                                        
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ & ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Όπως έπραξε στο παρελθόν, έτσι και τώρα, η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στέκεται αλληλέγγυα στους πολίτες και στους κοινωνικούς φορείς τους (Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Πρωτοβουλία πολιτών για τη προστασία του Υμηττού, Διαδημοτική Επιτροπή για τη προστασία του Υμηττού, Δίκτυο Πολιτών Παπάγου-Χολαργού κ.α.) που αγωνίζονται επί δεκαετίες για το αυτονόητο: τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο ΓΟΥΔΗ & την προστασία του Υμηττού.
Στον αγώνα αυτόν βρίσκουν συμπαραστάτες αρμόδιους επιστημονικούς φορείς (ΣΑΔΑΣ, Τομέας Πολεοδομίας & Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ κ.α.), το Δ.Σ. του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, συνδικάτα (νοσοκομείων κ.α.).
Ήδη το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή τραυματίστηκε διαχρονικά με μιά σειρά ετερόκλητων και ασύμβατων για μητροπολιτικό πάρκο λειτουργιών: το  Μπάντμιντον (αρχικά χωροθετήθηκε προσωρινά για τις  ''ανάγκες'' των Ο.Α. 2004 και στη συνέχεια με νόμο παρέμεινε, παρά τη δικαίωση της προσφυγής φορέων πολιτών από την Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ’ αρ. 1970/2012 απόφασή της, η οποία κήρυξε άκυρες τις υπ’ άρ. 1 και 2 άδειες οικοδόμησής του. Εντούτοις προβλέπεται η διατήρησή του μέχρι το 2026!),  τα γραφεία της ΕΠΟ (προβλέπεται να διατηρηθούν μέχρι το 2020), το ογκολογικό νοσοκομείο παίδων, οι παράνομοι/μη εγκεκριμένοι δρόμοι, η ανεξέλεγκτη στάθμευση, η πρόβλεψη με τον ν.3688/2008 για νέο κτίριο της Αστυνομίας κλπ.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω προβλήματα η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή κατέθεσε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού  το με αριθμό πρωτοκόλλου 617/3-3-2017 έγγραφο της, καλώντας τον να πάρει μία κεντρική πρωτοβουλία, ώστε να δοθεί η βέλτιστη λύση με συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών. Η απάντηση ήρθε πολύ γρήγορα!!!
Είναι πραγματικά τουλάχιστον απαράδεκτη η ενέργεια του πρωθυπουργού να εξαγγείλλει στις 16/3/2017 μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων την χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Ζώνη Δ1 του πάρκου Γουδή (που  έχει χαρακτηριστεί ''Άλσος, Ελεύθεροι χώροι, Αστικό Πράσινο'' με υπαίθριες εγκαταστάσεις ήπιου αθλητισμού κλπ.), εκεί που σήμερα είναι ο χώρος του φυτωρίου του Δήμου Αθηναίων και δίπλα στα νοσοκομεία Αεροπορίας (251ΓΝΑ), Στρατού (401), ''Σωτηρία'' & ''ΓΝΑ Γ.Γεννηματάς''.
Αυτή η ενέργεια δείχνει έλλειμμα δημοκρατίας & αξιοπιστίας :

Ανακοίνωση ΡΙΣΤάΡΤ για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού

Τις τελευταίες εβδομάδες εν αναμονή των ειδοποιητηρίων και προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε τις εγκυκλίους σε όλες τις δουλειές και τα γραφεία, έχει ανάψει η κουβέντα για το νέο ασφαλιστικό.
Τι αλλάζει και τι ισχύει;
Με βάση το νέο ασφαλιστικό, καταργούνται οι σταθερές κλίμακες του ΤΣΜΕΔΕ(5ετία, 10ετία) ή του ΟΑΕΕ και ο υπολογισμός των εισφορών γίνεται με βάση ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους.
Τα ποσοστά αυτά είναι τεράστια: 27% για τον ΟΑΕΕ και 37,95% για το ΤΣΜΕΔΕ,(κύρια ασφάλιση (20%), υγεία (6,95%), εισφορά για επικούρηση 7%, εφάπαξ 4%) και προκαλούν μέσα σε λίγες μέρες δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που δεν δουλεύουν με συμβάσεις εργασίας. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί (πλέον όσοι συμβάλλονται με περισσότερους από δύο εργοδότες) θα δουν τις εισφορές του να εκτινάσσονται στο 37,95% του εισοδήματός τους, με ορισμένες εκπτώσεις για τα πρώτα 4 χρόνια εφαρμογής του νόμου (οι υπολογισμοί υπάρχουν εδώ).
Και τα «μπλοκάκια»; «Ελεύθερος επαγγελματίας» ή μισθωτός;
Η πλειοψηφία των μισθωτών υπαλλήλων του κλάδου μας δεν απασχολείται με συμβάσεις εργασίας, όπως προβλέπεται και από την νομοθεσία, αλλά με δελτία παροχής υπηρεσιών, "μπλοκάκια" δηλαδή. Και το ερώτημα που προκύπτει δεν είναι άλλο από το εάν ο «άτυπα» μισθωτός θα θεωρηθεί ελεύθερος επαγγελματίας και θα καλεστεί να καταβάλλει το 37,95% του εισοδήματος του ή θα αναγνωριστεί η μισθωτή σχέση εργασίας και άρα θα καταβάλλει ο εργοδότης τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών.
Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και της εγκυκλίου Πετρόπουλου, ο ασφαλισμένος υπάλληλος(και ο μπλοκάκιας με έως δύο εργοδότες) θα καταβάλλει το 1/3 των εισφορών για κύρια ασφάλιση (6,67%), 2,55% για την υγεία, ενώ για επικουρική και εφάπαξ θα καταβάλλει επιπλέον 3,50% και 4% αντίστοιχα. Αντίστοιχα, ο εργοδότης θα καταβάλλει εισφορές κύριας ασφάλισης 13,33%, εισφορές υγείας 4,55%, και αν υπάρχει επικούρηση 3,5%.

ΕΦΚΑ: Διευκρινήσεις για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών

Αλαλούμ με τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ. Πολλοί συνάδελφοι που είναι πλέον μισθωτοί έχουν λάβει ειδοποιητήρια ως ελέυθεροι επαγγελματίες...

Δεν πρόκειται να επανυπολογιστεί το σύνολο των εισφορών διευκρινίζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με αφορμή δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται εκτενής αναφορά σχετικά με τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

Όπως υποστηρίζει ο ΕΦΚΑ, μέσω αυτών των δημοσιευμάτων, παρέχεται εσφαλμένη πληροφόρηση περί ενδεχόμενου επανυπολογισμού του συνόλου των εισφορών του Φεβρουαρίου 2017, δημιουργώντας αδικαιολόγητη ανησυχία στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι «η μηχανογραφική απεικόνιση των νέων κανόνων υπολογισμού εισφορών επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, αποτελεί σύνθετη και επίπονη εργασία. Η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί κατά 99%».

«Κατά τη διαδικασία υπολογισμού των εισφορών, εντοπίζονται, όπως ήταν αναμενόμενο, αστοχίες που συνδέονται αφενός μεν με την ενοποίηση μητρώων των προϋφιστάμενων φορέων, αφετέρου δε με τον εντοπισμό των ασφαλιστέων εισοδημάτων των υπόχρεων. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν κωδικοποιηθεί και προωθούνται, κατά περίπτωση, προς επίλυση. Είναι προφανές ότι σκοπός της επεξεργασίας αυτής είναι η σταδιακή εξάλειψη των αστοχιών και η ορθή εισφοροδότηση συγκεκριμένων περιπτώσεων», σημειώνει.

«Σε καμία περίπτωση, δεν αφορά "τον επανυπολογισμό του συνόλου των εισφορών", οι οποίες στη μεγάλη πλειονότητα έχουν υπολογισθεί ορθά, ούτε αποσκοπεί "να καλύψει κενά της εισπραξιμότητας", η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Φορέα, εξελίσσεται πολύ καλά», ξεκαθαρίζει ο ΕΦΚΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ