Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

ΤΕΕ ΤΚΜ: Πανάκριβες φιέστες με φόντο τη γενικευμένη φτωχοποίηση

 


ΤΕΕ-ΤΚΜ: ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Συνάδελφοι, ενόψει της εθιμοτυπικής εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των μελών του ΤΕΕ/τΚΜ που αποφασίστηκε να γίνει σε γνωστό club της πόλης με έναν υπέρογκο προϋπολογισμό και σε παρέκκλιση της πεπατημένης, που η εκδήλωση λάμβανε χώρα στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ  στη Λεωφόρο Μεγ. Αλεξάνδρου 265, θέτουμε υπό την κρίση σας τα ακόλουθα.

Ο εξωπραγματικός και αναίτιου κόστους προϋπολογισμός της εκδήλωσης (κόστος 24000€ !!!) είναι αυξημένος περί του 400% σε σχέση με την περυσινή εκδήλωση (2023 κόστος 6000€), η οποία, σημειωτέο, ήταν η ακριβότερη όλων των εποχών για το Επιμελητήριο και η πρόταση για τη διενέργεια της εκδήλωσης στο club και εν τέλει η απόφαση που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών της Διοικούσας Επιτροπής με μοναδική ψήφο κατά, του εκπρόσωπου της ΡΠΜ-ΠΣ, έρχεται στην πιο κρίσιμη εποχή για την επιβίωση των μηχανικών, ελεύθερων επαγγελματιών, δημοσίων υπαλλήλων, μελών ΔΕΠ κ.λπ. και καταδεικνύει πως το τμήμα ΚΜ διοικείται από παρατάξεις εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα που βιώνουμε ως κλάδος και κοινωνία. Επισημαίνουμε πως στην διοίκηση δεν έχουν εκπροσώπηση οι παρατάξεις Ενωτική Αριστερή Συσπείρωση και η Πανεπιστημονική.

Η απόφαση για την πολυτελή και ακριβοπληρωμένη φιέστα οργανωμένη από το προεδρείο και πληρωμένη από τους συναδέλφους:

-Έρχεται σε μια περίοδο όπου έχουν εφαρμοστεί οι αλλοπρόσαλλες και αναίτιες αυξήσεις των ασφαλιστικών μας εισφορών, που την τελευταία διετία αγγίζουν συνολικά το 15% περίπου.

-Έρχεται σε μια περίοδο, που έχει ψηφιστεί ο νέος φορολογικός νόμος με τις apriori αυξήσεις της φορολογίας, που πλήττει ειδικά τα μικρά γραφεία και απαγορεύει ουσιαστικά την ίδρυση τεχνικών γραφείων στους νέους μηχανικούς (οι δικηγόροι ακόμα αγωνίζονται).

-Έρχεται σε μια περίοδο, όπου μεθοδεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται  για τα δημόσια ιδρύματα, με επιπτώσεις στα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

-Έρχεται σε μια περίοδο, που οι αυξήσεις και ο πληθωρισμός έχουν αδειάσει την τσέπη όλων μας.

Η παντελής απουσία θέσης και ενημέρωσης των μελών του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τα προβλήματα μας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, και παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία της Δ.Ε. έρχεται με θράσος περίσσιο να μας προσκαλεί σε εκδήλωση με κόστος ανά άτομο όσο η ετήσια μας συνδρομή στο επιμελητήριο (περί τα 65€/ άτομο), με μοναδικό σκοπό την προβολή κάποιων, που θεωρούν το Επιμελητήριο κτήμα τους.

Οι συνάδελφοι παρατάξεων που συνυπογράφουμε δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο φαραωνικό γλέντι που ετοιμάζεται, δεν πρόκειται να γίνουν χειροκροτητές κανενός και καλούνται όλα τα μέλη να απέχουν από την εκδήλωση ρεκόρ της πιο ακριβής βασιλόπιτας επιμελητηρίου!!! Τα χρήματα των μελών που θα απέχουν ας διατεθούν σε κάποιον ευαγή σκοπό.

Ø  ΣΥΜΜΑΧΙΑ για ένα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ ΡΠΜ/Οικολόγοι Μηχανικοί/Συνεργαζόμενοι

Ø  ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Αυξάνονται οι εισφορές - Χωρίς δωρεάν ιατρική κάλυψη όσοι έχουν χρέη

Αύξηση 3,5% στις ασφαλιστικές εισφορές του 2024 σε σχέση με αυτές του 2023. Ταυτόχρονα στερούν τη δωρεάν ιατρική κάλυψη σε όσους έχουν χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία...

Καμπανάκι για ελεύθερους επαγγελματίες: Χωρίς δωρεάν ιατρική κάλυψη όσοι έχουν χρέη

ΕΦΚΑ SOOC

Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι με χρέη θα έχουν ένα μήνα περιθώριο μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για να προχωρήσουν σε ρύθμιση.NEWSROOM

Πάνω από 1,5 εκ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) καλούνται να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ όσον αφορά τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2023.

Σε περίπτωση μη ρυθμισμένων οφειλών, οι εν λόγω ασφαλισμένοι αλλά και οι οικογένειές τους θα χάσουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης, καθώς στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η ισχύουσα ασφαλιστική τους ικανότητα.

Η απόφαση αφορά εκείνους που έχουν οφειλές από το 2017 στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 22,5 δισ. ευρώ και που λόγω κορονοϊού, είχαν τη δυνατότητα να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους για την ασφαλιστική ικανότητα.


Ο ΕΦΚΑ δεν αναμένεται να δώσει κανένα επιπλέον περιθώριο χρόνου, μετά την 31 Γενάρη 2024, κάτι που σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι με χρέη θα έχουν ένα μήνα περιθώριο μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Τσιμέντο παντού, χωρίς σχέδιο και υποδομέ

Τσιμέντο παντού, χωρίς σχέδιο και υποδομές

Συναγερμό στους ειδικούς έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που αίρει περιορισμούς στη δόμηση εκτός σχεδίου – Συμφωνούν το ΤΕΕ και οι κτηματομεσίτες
7' 12" χρόνος ανάγνωσης

Σκελετοί οικοδομών σε νησί των Κυκλάδων. Οι ειδικοί στα ζητήματα της χωροταξίας εκτιμούν ότι η τροποποίηση των όρων της εκτός σχεδίου δόμησης θα οδηγήσει σε νέο κύμα «τσιμεντώματος» της υπαίθρου, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα, που έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της εγχώριας και της διεθνούς κτηματαγοράς. [GETTY IMAGES]

Γιώργος Λιάλιος15.01.2024 • 10:29

Μπορεί µία από τις πολλές ρυθµίσεις ενός πολυνοµοσχεδίου να αλλάξει το πρόσωπο της χώρας μας όπως τη γνωρίζουμε; Οι ειδικοί στα ζητήματα της χωροταξίας δείχνουν να ανησυχούν από την επικείμενη, άνευ προηγουμένου –στη μεταπολιτευτική Ιστορία– πριμοδότηση της δόμησης σε περιοχές εκτός σχεδίου.

Οπως εκτιμούν, η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα «τσιμεντώματος» της υπαίθρου, με συνέπειες μη αναστρέψιμες, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα που έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της εγχώριας και διεθνούς κτηματαγοράς. Από την άλλη πλευρά, ο τεχνικός κόσμος και η αγορά του real estate θεωρούν τις ρυθμίσεις επιβεβλημένες, εκτιμώντας ότι η χώρα που ενθάρρυνε τα τελευταία χρόνια τις ξένες επενδύσεις δεν μπορεί τώρα να αρνηθεί το δικαίωμα δόμησης σε όσους αγόρασαν εκτάσεις.

Οι όροι και η πράξη

Η δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου επιτρέπεται («κατ’ εξαίρεση», σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας) αν υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις: η αρτιότητα, η οποία μετά την κατάργηση των παρεκκλίσεων το 2020 οφείλει να είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα και το «πρόσωπο» του οικοπέδου σε αναγνωρισμένη οδό (εθνική, κοινοτική κ.ο.κ.). Οι προϋποθέσεις αυτές ορίστηκαν το 1985 και εξειδικεύτηκαν το 2003. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές πολεοδομίες τις τελευταίες δεκαετίες έδιναν οικοδομικές άδειες σε οικόπεδα που είχαν «πρόσωπο» σε παρανόμως διανοιχθέντες δρόμους (είτε από τους δήμους είτε από τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων). Το αποτέλεσμα ήταν ότι σε πάρα πολλές περιοχές (ιδίως στις πιο τουριστικές) τα όρια ανάμεσα στα χωριά σταδιακά εξαφανίστηκαν, ενώ η ύπαιθρος γέμισε με σπίτια.

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Προσφυγή στο ΣτΕ για την υπουργούπολη της ΠΥΡΚΑΛ


Από εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα σχέδια του κυβερνητικού πάρκου σε είσοδο του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό
Προσφυγή στο ΣτΕ για την υπουργούπολη της ΠΥΡΚΑΛ

Σαράντα οχτώ κάτοικοι των περιοχών Δάφνης-Υμηττού και δύο τοπικοί φορείς ζητούν να ακυρωθεί η περιβαλλοντική έγκριση που δόθηκε για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου επικαλούμενοι πλήθος παραβάσεων εθνικών νόμων και ευρωπαϊκών οδηγιών.

Παραβαίνοντας έξι ευρωπαϊκές οδηγίες και μία ευρωπαϊκή σύμβαση, αλλά και προσπερνώντας τον ίδιο τον εθνικό κλιματικό νόμο, εγκρίθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση του πρότζεκτ της ΠΥΡΚΑΛ, σύμφωνα με την προσφυγή που υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του κυβερνητικού σχεδίου 48 κάτοικοι της Δάφνης και του Υμηττού και δύο τοπικοί φορείς (Φιλοζωικός Σύλλογος Εθελοντών Δήμου Δάφνης-Υμηττού και «Ευπαλίνος ΑΜΚΕ»).

Με την προσφυγή ζητείται η ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία δόθηκε περιβαλλοντική έγκριση στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, όπου σχεδιάζεται να μεταφερθούν 9 υπουργεία και 4 Ανεξάρτητες Αρχές, των οποίων οι υπηρεσίες σήμερα στεγάζονται σε 127 κτίρια, απασχολούν 14.000 υπαλλήλους και δέχονται ένα πλήθος εξυπηρετούμενων πολιτών. Η μεταφορά του παραπάνω όγκου διοίκησης, πέρα από το «τσιμέντωμα» του Υμηττού, αναμένεται να προκαλέσει και μια σειρά επιπτώσεων στις γειτονιές της Δάφνης και του Υμηττού, οι οποίες όμως δεν προσδιορίζονται, δεν αξιολογούνται ή ακόμη δεν αναφέρονται στη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), παρά μόνο «παρατίθενται γενικού χαρακτήρα εντοπισμοί και αξιολογήσεις των επιπτώσεων, χωρίς επιστημονική μεθοδολογία», εξηγείται στην αίτηση ακύρωσης που υποβλήθηκε στο ΣτΕ.

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι υποφέρουν από τη «φούσκα» ακινήτων


Οικιστική κρίση από την τρομερή άνοδο των τιμών κατοικιών και των ενοικίων
Ποιοι κερδίζουν και ποιοι υποφέρουν από τη «φούσκα» ακινήτων

Ο όρος «φούσκα ακινήτων» περιγράφει το success story των επενδυτών στον τομέα των ακινήτων, ενώ ο όρος «οικιστική κρίση» περιγράφει τα βάσανα των εκατοντάδων χιλιάδων που ζουν στο νοίκι ή ψάχνουν για να αγοράσουν σπίτι.

Μεταξύ των αρχών του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2023, δηλαδή σε λιγότερο από τρία χρόνια, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περισσότερο από 25 εκατοστιαίες μονάδες. Τα ενοίκια ακολούθησαν κατά πόδας την αυξητική πορεία.

Που σημαίνει ότι για να αγοράσει κάποιος/α ή να νοικιάσει ένα σπίτι για κατοικία, πρέπει να πληρώσει πολύ υψηλές τιμές, σε περιοχές της χώρας πολύ πάνω από τη μεσοσταθμική αύξηση του 25%. Δεν χρειάζεται να παραθέσουμε αναλυτικά στοιχεία για το γεγονός ότι την ίδια περίοδο το πραγματικό εισόδημα των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών αντί για αύξηση είχε μείωση εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Μπορούμε έτσι να σχηματίσουμε τη μακροσκοπική εικόνα αυτού που λέγεται «φούσκα ακινήτων» και αυτού που λέγεται «οικιστική κρίση». Οι δύο όροι δεν είναι ταυτόσημοι, αντίθετα περιγράφουν τους δύο αντιθετικούς πόλους του ζητήματος: Ο όρος «φούσκα ακινήτων» περιγράφει το success story των κάθε λογής επενδυτών στον τομέα των ακινήτων: των εταιρειών real estate, των κατασκευαστών και των επενδυτών σε ακίνητα (ενοικίαση γραφειακών χώρων, αγορά κατοικιών για αξιοποίηση μέσω airbnb κ.λπ.). Ολοι αυτοί ζουν την περίοδο των παχιών αγελάδων, κερδοφορούν ένα σπίτι και κερδοσκοπούν… πλουσιοπάροχα. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει κρίση, αντίθετα υπάρχει αυτό που ψευδόμενος υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στους εργαζόμενους: πολλές και καλές δουλειές.

Ο όρος «οικιστική κρίση» περιγράφει τα βάσανα των εκατοντάδων χιλιάδων που ζουν στο νοίκι ή ψάχνουν για να αγοράσουν σπίτι. Ο όρος κρίση –που μάλιστα είναι οξεία– ταιριάζει σ’ αυτούς.

Το μόνο κοινό που υπάρχει ανάμεσα στους δύο αυτούς «κόσμους» είναι οι υψηλές τιμές κατοικιών και ενοικίων. Οπότε, το βασικό ερώτημα είναι: γιατί φούσκωσαν τόσο πολύ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα οι τιμές; Μια γενική απάντηση θα μπορούσε να είναι γιατί ήρθαν η… ανάπτυξη χέρι χέρι με τον πληθωρισμό. Το γεγονός ότι η ανάπτυξη μπορεί να έχει είτε ελάχιστα οφέλη είτε και επιπτώσεις για τους πολλούς δεν είναι παράδοξο, αλλά μια κανονικότητα που έχει εγκαθιδρυθεί…