Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Περί ανέμων και χρημάτων

Περί ανέμων και χρημάτων, του Δημήτρη Κούλαλη



Από την “ενεργειακή πενία” των Ελλήνων, στα φόρα των υποψήφιων “πράσινων” επενδυτών του ενεργειακού θησαυροφυλακίου της χώρας. Από τα τιμολόγια του ρεύματος των Γερμανών καταναλωτών στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ κι από κει στο πραγματικό διακύβευμα της εποχής μας: Τον έλεγχο της ενέργειας με τους όρους της ελεύθερης αγοράς.

ΕΛΛΟΓΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ

Το «Planet of the Humans», των Μάικλ Μουρ και Τζεφφ Γκιμπς και το «Η επιστροφή του Προμηθέα» των Κατζουράκη και Βατικιώτη είναι δύο ντοκιμαντέρ που αξίζει να παρακολουθήσεις. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά ερευνητικά φιλμ που τολμούν να ασχοληθούν με την επόμενη μέρα στην ενέργεια, απαντώντας τόσο στους (ακροδεξιούς) αρνητές της κλιματικής κρίσης, όσο και σε αυτούς που ψέγουν όσους αρθρώνουν έστω και τον παραμικρό ενδοιασμό για τον τρόπο μετάβασης στη νέα, «πράσινη» εποχή.

Πάλι καταφεύγετε σε βολικά για το αφήγημα σας δίπολα, θα σχολιάσουν τα χυδαία αντηχεία του καθεστώτος. Κάθε άλλο, θα απαντούσαμε. Πρόκειται απλά για τις κυρίαρχες πολιτικές εκφράσεις της καινούριας ενεργειακής πραγματικότητας.

Η συγκυρία αυτή βρίσκει ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων να δηλώνει ότι εντάσσει τον εαυτό του στους ενεργειακά φτωχούς. Στα νοικοκυριά, δηλαδή που δαπανούν άνω του 10% του ετήσιου οικογενειακού τους εισοδήματος για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ το 2018, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 51%. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα τρομακτικό νούμερο, λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 το 35% του πληθυσμού διαβιούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το ποσοστό των ατόμων με υλικές στερήσεις άγγιζε το 36%. Επομένως, τόνιζε παλαιότερα ο Λ. Βατικιώτης, η ενεργειακή φτώχεια υπερβαίνει κατά πολύ την συμβατικά οριζόμενη φτώχεια, πράγμα που σημαίνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που δεν εντάσσεται στα φτωχότερα στρώματα, συμπεριλαμβάνεται στους ενεργειακά φτωχούς.

Γιατί τα θυμίζουμε όλα αυτά; Μα, γιατί η «ενεργειακή πενία» είναι καρπός, μεταξύ άλλων, της ανόδου των τιμών της ενέργειας και της καθόδου των εισοδημάτων. Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα των «αρίστων» έχουμε κι απ’ τα δύο.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Παρασκευή 26 Ιούνη, 7 μμ Σύνταγμα

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα,  24/6/2020
Αρ. Πρωτ. :
Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο  Παρασκευή 26 Ιούνη, 7 μμ Σύνταγμα

- Από την Αμερική έως την Αθήνα να ξηλώσουμε τον ρατσισμό! 
- Όχι στις μαζικές εξώσεις προσφύγων - Άσυλο και στέγη!
- Χαρτιά στους μετανάστες - Κλείστε τις Μόριες και τις Αμυγδαλέζες!

Ο ξεσηκωμός στις ΗΠΑ και σε όλο τον πλανήτη μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζώρτζ Φλόϊντ, στέλνει δυνατό μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα. Αλλά και ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές που εφαρμόζουν μια σειρά κυβερνήσεις ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, θέλοντας να αποπροσανατολίσουν και να διασπάσουν την εργατική τάξη που παλεύει για να μην φορτωθεί στις πλάτες της τις συνέπειες της κρίσης που γιγαντώθηκε με την πανδημία του κορονοϊού. 

Παλεύουμε ενάντια στην ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που σχεδιάζει μαζικές εξώσεις 11.000 αναγνωρισμένων προσφύγων που διαμένουν σε καμπ, σπίτια και ξενοδοχεία, που συνεχίζει τις απελάσεις και φτιάχνει κλειστές δομές γεμάτες με μετανάστες χωρίς χαρτιά. 

Διεκδικούμε να σταματήσουν οι εξώσεις προσφύγων και να δοθούν σπίτια σε όλους μέσα στις πόλεις, με την αξιοποίηση από τους Δήμους των άδειων κτιρίων που ρημάζουν. Ελεύθερη πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, χαρτιά για τους πρόσφυγες – μετανάστες, ενάντια στην πολιτική της Ε.Ε. και του Δουβλίνου ΙΙ.

Συντονιζόμαστε με το διεθνές κίνημα που οργανώνει κινητοποιήσεις στο τέλος Ιούνη και στηρίζουμε τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια που οργανώνονται στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις πανελλαδικά την Παρασκευή 26 Ιούνη στις 7 μμ, με τη συμμετοχή επιτροπών προσφύγων και κοινοτήτων μεταναστών, αντιρατστιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων,  Ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών. 
 


ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 
26 ΚΑΙ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ



ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/6, 7 μ.μ. 

Μέχρι τώρα καλούν:
ΚΕΕΡΦΑ 
Επιτροπές Προσφύγων από τα camp Μαλακάσας, Σχιστού, Κορίνθου, Ελαιώνα, Ριτσώνας, επίσης από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ 
Δίκτυο Κοινοτήτων της Αφρικής African Solidarity Group: Κοινότητες Καμερούν, Γουινέας, Κονγκό - Κινσάσα, Κονγκό - Μπραζαβίλ, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτής Ελεφαντοστού, Σενεγάλης 
Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «η Ενότητα» και η Κοινότητα Μπαγκλαντές
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων - Φυλής Ζεφυρίου, Δημοτικές Κινήσεις
η Αλληλεγγύη για Όλους, η ΛΟΑΤΚΙ Κίνηση Proud Seniors, άλλες ομάδες και πολιτικές οργανώσεις 

Συλλαλητήρια θα γίνουν επίσης στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Βόλο, στην Ξάνθη και την Πάτρα. 
Το Σάββατο 27 Ιουνίου θα γίνει στα γήπεδα Μπάσκετ του Ρούφ, Πειραιώς 160 στις 7 μ.μ. εκδήλωση με θέμα «Να ξηλώσουμε τον ρατσισμό από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα». Θα χαιρετίσει ο Michael Brown, συνιδρυτής του Black Lives Matter από τις ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει συναυλία 


«Όχι» στην κατάργηση του Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου λένε δεκάδες αρχιτέκτονες εκπαιδευτικοί

«Όχι» στην κατάργηση του Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου λένε δεκάδες αρχιτέκτονες εκπαιδευτικοί

Ψήφισμα αρχιτεκτόνων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας - βαθμολογητών του Γραμμικού Σχεδίου

Οι αρχιτέκτονες εκπαιδευτικοί Β’θμιας –εξεταστές και βαθμολογητές του Γραμμικού Σχεδίου- αντιτασσόμαστε στην κατάργηση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων του Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου από το Γενικό Λύκειο, την ίδια μάλιστα περίοδο που καλούμαστε να εξετάσουμε και να βαθμολογήσουμε τα μαθήματα αυτά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. 

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της καλλιτεχνικής και δημιουργικής παιδείας στο Δημόσιο Σχολείο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Με τα νέα ωρολόγια προγράμματα, τα διδακτικά αντικείμενα των Αρχιτεκτόνων και του συνόλου της ενοποιημένης ειδικότητας ΠΕ81 (Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων κλπ.) καταργούνται εξ ολοκλήρου από το Γενικό Λύκειο. Εκτός από το Σχέδιο, καταργείται το μάθημα επιλογής Διαχείριση Φυσικών Πόρων, ένα μάθημα που συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και οι Ερευνητικές Εργασίες, που ενισχύουν την ομαδικότητα, την ερευνητική διαδικασία και μέσω αυτών έχουν εκπονηθεί εξαιρετικές ομαδικές διαθεματικές εργασίες σε όλα τα σχολεία της χώρας και σε μια ευρεία θεματική κλίμακα.

Ζητάμε την επαναφορά των διδακτικών αντικειμένων μας σε όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους κλάδους των εκπαιδευτικών που θίγονται από τα νέα ωρολόγια προγράμματα (Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομίας, Καλλιτεχνικών, Μουσικής, Θεατρικής Αγωγής, Γεωπόνων κλπ.) για την ανάκλησή τους.

Καλούμε την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις συνέχισης των κινητοποιήσεων με όλα τα μέσα (όπως κήρυξη αποχής από τη βαθμολόγηση των ειδικών μαθημάτων).

Οι αρχιτέκτονες εκπαιδευτικοί Β’θμιας –βαθμολογητές του Γραμμικού Σχεδίου

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Χρυσοχοΐδης: Η χούντα δεν τελείωσε το 1974

Αυτοκόλλητο του 2009, για τις τότε επιδόσεις του Χρυσοχοΐδη ως υπουργού Προ.Πο. επί Γιώργου Παπανδρέου. Τελικά, ο εικονιζόμενος φαίνεται ότι πήρε το αντιεξουσιαστικό λογοπαίγνιο τοις μετρητοίς... ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 24.06.2020, 

Χρυσοχοΐδης: Η χούντα δεν τελείωσε το 1974

Το νομοσχέδιο του υπουργού Προ.Πο., που πρόκειται να ψηφιστεί προτού καν συγκληθεί σε Ολομέλεια η Βουλή, «ζωντανεύει» τη δικτατορική νομοθεσία βάσει της οποίας πνίγηκε το 1973 στο αίμα η εξέγερση του Πολυτεχνείου ● Αφαίρεση κάθε σχετικής αρμοδιότητας από τους εισαγγελείς, θέσπιση επίσημου «οργανωτή» της συγκέντρωσης, που οφείλει να «συνεργάζεται άμεσα» με τον επικεφαλής αστυνομικό, αναγόρευση της απλής συμμετοχής σε απαγορευμένη συγκέντρωση σε ιδιώνυμο αδίκημα μεταξύ των απίστευτων διατάξεων

Το ξέρατε ότι κάθε διαδήλωση ή άλλη δημόσια συνάθροιση στo κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των περισσότερων επαρχιακών πόλεων είναι αυστηρά απαγορευμένη εδώ και περίπου μισό αιώνα, επισύροντας ποινές φυλάκισης από ένα μήνα μέχρι πέντε χρόνια για τους οργανωτές ή ομιλητές κι ένα χρόνο για τους λοιπούς συμμετέχοντες;

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το νομοσχέδιο των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Κυριάκου Μητσοτάκη για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στα «Παραπολιτικά», πρόκειται να ψηφιστεί οσονούπω, προτού καν συγκληθεί σε Ολομέλεια η Βουλή!

Στην πραγματικότητα βέβαια τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Με μια σχεδόν αθέατη ταχυδακτυλουργία η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναφέρει σε ισχύ αυτούσιες τις χουντικές διατάξεις για μόνιμη και καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων στα αστικά κέντα της χώρας. Τη νομοθεσία, δηλαδή, βάσει της οποίας πνίγηκε το 1973 στο αίμα η αντιδικτατορική εξέγερση του Πολυτεχνείου και η οποία, ως εξώφθαλμα αντισυνταγματική, έπαψε αυτοδίκαια να ισχύει μετά την κατάρρευσης της δικτατορίας −αλλά επαναφέρεται σε ισχύ με το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη.

Κάν' το όπως ο Παπαδόπουλος

Με τις ευλογίες της Μονής Μεγίστης Λαύρας οι ανεμογεννήτριες ετοιμάζονται να καταστρέψουν και τη Σκύρο



Με τις ευλογίες της Μονής Μεγίστης Λαύρας οι ανεμογεννήτριες ετοιμάζονται να καταστρέψουν και τη Σκύρο

Μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στην Ευρώπη απειλεί με ανεπανόρθωτες καταστροφές ένα ακόμα νησί του Αιγαίου

Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Σκύρο. Σε μια προστατευμένη περιοχή Natura, 37.000 στρεμμάτων, η «ιδιοκτήτρια» του όρους Κόχυλας, η Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους, μαζί με συνεργάτες της επιχειρηματίες σχεδιάζει να εγκαταστήσει 60 ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων και ισχύος περίπου 5,6 MW η κάθε μία (συνολική παραγόμενη ενέργεια 333 MW, δηλαδή το 10% του συνόλου της παραγωγής στην Ελλάδα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στην Ευρώπη.

Ολόκληρο το νησί έχει έκταση 210.000 στρέμματα, από αυτά 37.000 θα μετατραπούν σε αιολικό πάρκο

Η κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει ύψος πυλώνα 105 μέτρων και διάμετρο πτερωτής 150 μέτρων διαμορφώνοντας το ύψος της κάθε ανεμογεννήτριας στα 180 μέτρα περίπου, ίσο δηλαδή με έναν ουρανοξύστη ύψους 60 ορόφων.

Η τερατώδης βιομηχανική εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα καλύψει σχεδόν το μισό νησί.

Το σημερινό έργο, που έλαβε πρόσφατα Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από την ΡΑΕ, περιλαμβάνει:

60 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 5,6 MW η καθεμία και ύψους πάνω από 180 μέτρα! Ο συγκεκριμένος τύπος των Α/Γ εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με επιλογή να τοποθετηθούν σ’ ένα μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησί και λόγω του ύψους τους θα είναι ορατές από όλες τις περιοχές του νησιού, αλλά και αντικριστά όχι πολύ μακριά από την Εύβοια.

Ο Μεγάλος Περίπατος και η πόλη: πειραματισμοί στην Αθήνα

Ο Μεγάλος Περίπατος και η πόλη: πειραματισμοί στην Αθήνα 

Από parallaxi 
Της Ντίνας Βαΐου* και του Άρη Καλαντίδη** 


Για τον Μεγάλο Περίπατο του Δημάρχου Αθηναίων έχουν ήδη γραφεί πολλά, κυρίως σε σχέση με το κυκλοφοριακό και το ποδήλατο, αλλά και για τα διαδικαστικά προβλήματα του έργου. Στο παρόν άρθρο θέλουμε να επικεντρωθούμε σε τρία κομβικά κατά τη γνώμη μας ζητήματα: στην αντίληψη για την πόλη που κρύβεται πίσω από την παρέμβαση, στις μεταβολές των αξιών γης που μπορεί αυτή να επιφέρει, καθώς και στην πειραματική, κατά τις δηλώσεις του δημάρχου, διάσταση της. 
Οι προτεραιότητες που μπαίνουν σε κάθε πολεοδομική παρέμβαση είτε ρητά είτε άρρητα μαρτυρούν πολλά για την αντίληψη που έχουν οι πολιτικοί αλλά και οι σχεδιαστές για την πόλη, τον τρόπο που κατανοούν τους κατοίκους και οραματίζονται το μέλλον της. Πέρα από το να περιδιαβαίνουν ανέμελοι, οι Αθηναίοι πηγαίνουν στη δουλειά τους, τρέχουν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο και να πάνε τη γιαγιά στο γιατρό, βιάζονται να προφτάσουν τα ψώνια και τις υπηρεσίες ανοιχτές. Καμιά φορά χρειάζεται να διασχίσουν την πόλη από την μια άκρη στην άλλη για να τα κάνουν αυτά. Διαφορετικές ομάδες, πλούσιοι και φτωχοί, μετανάστες και ντόπιοι, άντρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, άτομα υγιή ή άτομα με ειδικές ανάγκες, κατοικούν διαφορετικές γειτονιές, με διαφορετικούς τρόπους και βαθμούς δυσκολίας, και ακολουθούν διαφορετικές καθημερινές διαδρομές. Μια παρέμβαση που βάζει τον περίπατο πάνω απ’όλα, είναι μια παρέμβαση που αγνοεί την ταξική διάρθρωση του χώρου της πόλης, αλλά και κάνει συγκεκριμένες – ταξικές και έμφυλες – επιλογές σε σχέση με τη χρήση του χώρου και την οργάνωση του χρόνου των κατοίκων της. 
H πρόταση των Νικηφορίδη-Κουόμο στο Rethink Athens 

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

«Επιχείρηση» άμβλυνσης των αντιδράσεων για τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα



Η απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 
«Επιχείρηση» άμβλυνσης των αντιδράσεων για τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα

Το Πράσινο Ταμείο μετατρέπεται σε μηχανισμό στήριξης του αιολικού λόμπι στη χώρα μας, εγκρίνοντας πρόγραμμα ύψους 130.000 ευρώ, ώστε να καμφθεί η εναντίωση των τοπικών κοινωνιών στο ανεξέλεγκτο στήσιμο χιλιάδων ανεμογεννητριών ανά την επικράτεια ● Την υλοποίησή του αναλαμβάνουν το Ινστιτούτο EPLO και το Φόρουμ «Συγκλίσεις», που ιδρύθηκε από την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

Την εκκίνηση προγράμματος, κόστους 130.000 ευρώ, που έχει στόχο την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων και την απόκτηση κοινωνικής συναίνεσης για την εγκατάσταση των βιομηχανικών αιολικών, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι επενδύσεις στα αιολικά και μαζί η χρυσή κερδοφορία των ιδιωτικών εταιρειών που τα εκμεταλλεύονται, αποφάσισε το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου.

Την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει μια κοινή πρωτοβουλία του Convergences Greece Forum- «Συγκλίσεις» και του Ινστιτούτου για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) που έκανε και τη σχετική πρόταση προς το Πράσινο Ταμείο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ιδρύτρια του φόρουμ «Συγκλίσεις» είναι η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αδελφή του πρωθυπουργού Κυριάκου και της Ντόρας Μπακογιάννη.

Με αυτή του την απόφαση το Πράσινο Ταμείο, αν και Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, μετατρέπεται σε μηχανισμό στήριξης του αιολικού λόμπι στη χώρα μας, αφού το πρόγραμμα, εκτός της αναστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για τα αιολικά, αποσκοπεί στην αποσόβηση του ενδεχομένου παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας παρανομιών που έχουν καταγγελθεί σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση των αιολικών στη χώρα μας.

Η στιγμή που επιλέχθηκε για την έγκριση του προγράμματος δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς η επέλαση των βιομηχανικών αιολικών αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα πατώντας πάνω στις βουνοκορφές απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη χώρα, μη εξαιρουμένων των νησιών και ακατοίκητων νησίδων, με καταλυτικές επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα ακόμη και μέσα σε περιοχές Natura, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

Την ίδια ώρα που τα κινήματα και οι αντιδράσεις ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών πληθαίνουν και συνεχώς ισχυροποιούνται, ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά διαφαίνεται ότι έριξε η ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου του Κωστή Χατζηδάκη.

Η κλιμάκωση

Αποκλεισμός της εγκατάστασης της Φυλής

Αποκλεισμός της εγκατάστασης της Φυλής


Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης στη Φυλή
είναι το μήνυμα του σημερινού αποκλεισμού της εγκατάστασης, από φορείς και πολίτες

Κυβέρνηση και διοίκηση της περιφέρειας Αττικής προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι -με περιφερειακές, δευτερεύουσας σημασίας δράσεις ανακύκλωσης και με έργα «βιτρίνας»- θα αλλάξει ριζικά το ζοφερό τοπίο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Κατευθύνουν ιλιγγιώδη ποσά στις τσέπες εργολάβων και προμηθευτών προεπιλεγμένου υλικού, αγνοώντας την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες και την ανάγκη για σταθερές δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και προδιαλογής των υλικών. Προετοιμάζουν το έδαφος για εκτόξευση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων, μέσω της ολοκληρωτικής παράδοσής της στους εργολάβους.

‘Ο,τι και να κάνουν, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν την εξής απλή αλήθεια: αναγκαία προϋπόθεση για να οδηγηθούμε σε ένα βιώσιμο, οικονομικό και φιλοπεριβαλλοντικό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης στη Φυλή, συμπεριλαμβανομένης της χωματερής. Η διαιώνιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης εγκατάστασης, που προωθείται με ραγδαίο ρυθμό, είναι ο λόγος για τον οποίο θα εξακολουθούν να κυριαρχούν τα σύμμεικτα σκουπίδια, να μένει καθηλωμένη η ανακύκλωση και να επικρέμεται η -ορατή, πλέον- απειλή της καύσης των σκουπιδιών.

Αυτό είναι το μήνυμα, που έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση φορείς και πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, ανάμεσα στους οποίους το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και η Διαδημοτική Επιτροπή, με τη σημερινή τους (Δευτέρα 22/6/2020) δυναμική παρέμβαση και τον αποκλεισμό της εγκατάστασης στη Φυλή. Δράση που προκάλεσε προσωρινό black out στη λειτουργία της και ουρά δεκάδων απορριμματοφόρων σε αναμονή.

Ενώνουμε τις φωνές μας για τον Πειραιά

Πέμπτη 25/6 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ | ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 19.00


ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Ως δίκτυο “Στηρίζουμε τη Γη” (Support Earth), ενώνουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας με τους πολίτες του Πειραιά, τους επιστημονικούς και αγωνιζόμενους φορείς της πόλης, και κάθε σκεπτόμενο συνάνθρωπο, ενάντια στην αλλοτρίωση των πόλεων, του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος τους και την υποβάθμιση της καθημερινότητας μας. Υποστηρίζουμε και θα βρισκόμαστε στο κάλεσμα των κινήσεων: Ενεργοί Πολίτες Πειραϊκή | ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΚΗ (Τα παιδιά του Πειραιά) Χατζηκυριάκειο - Καλλίπολη - Πειραϊκή - Αγωνιστική πρωτοβουλία SOS Πειραιάς -Λιμάνι φιλικό στην πόλη. 

Από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου βρίσκεται σε εξέλιξη (παράνομα, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη[1]) ακόμα ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, αυτή τη φορά στην πολύπαθη ακτογραμμή του Πειραιά. Εν μέσω πανδημίας ξεκίνησαν τα έργα επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά, για την κατασκευή της Νότιας Προβλήτας και την υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων. Πρόκειται για ακόμα ένα έργο, τρανταχτή απόδειξη της πολυπόθητης «συνέχειας του Κράτους». Πρωτοσχεδιάστηκε το 2006, ακολούθησαν αλεπάλληλοι ανασχεδιασμοί την τελευταία δεκαετία, για να καταλήξουμε στο προ-διετίας Master Plan του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς[2].

Εάν προχωρήσει το έργο, μια νέα πλωτή πόλη θα καταλάβει έκταση περ. 150 στρεμμάτων στο νότιο σκέλος του λιμανιού, δημιουργώντας ακόμα έναν πόλο ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από κατοικίες και σχολεία της περιοχής. Οι σωρευτικές επιπτώσεις ακόμα δεν μπορούν να εκτιμηθούν καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την επιβάρυνση στο κυκλοφοριακό της πόλης, την ατμοσφαιρική ρύπανση από τον ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων και την οριστική απαξίωση της ακτογραμμής. Εκτός αυτών, παρεμποδίζεται η πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα και υποβαθμίζονται οι ελάχιστοι εναπομείναντες κοινόχρηστοι χώροι του Πειραιά.

Μέχρι τότε, οι εργασίες βυθοκόρησης θα έχουν καταφέρει ακόμα μια τεράστια πληγή στο θαλάσσιο περιβάλλον. Για την εξομάλυνση του βυθού, απομακρύνονται βαριά ρυπασμένα και τοξικά υλικά από τον βυθό και απορρίπτονται έξω από την Σαλαμίνα, δημιουργώντας έτσι μια θαλάσσια χωματερή 300.000 κυβικών μέτρων. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τον υποθαλάσσιο ορίζοντα, την χλωρίδα και πανίδα της θάλασσας και εν τέλει για την τροφική αλυσίδα.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Βρείτε τις διαφορές με τα χουντικά διατάγματα

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Βρείτε τις διαφορές με τα χουντικά διατάγματα


Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τις δημόσιες συναθροίσεις (πορείες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις) βρίσκεται «στην ουρά» για ψήφιση στο κοινοβούλιο. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και παρά τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης ώστε να μην κατατεθεί βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ως εκ τούτου θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν όταν – σύντομα – η Βουλή θα μπει σε καθεστώς νομοθετικής λειτουργίας. Κάτι που αναμένεται να συμβεί το αργότερο στα μέσα Μαΐου, αν όχι νωρίτερα.

Από την Δικατατορία της 21ης Απριλίου του 1967 έχουν περάσει 53 χρόνια. Η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα γίνει σε καθεστώς προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με βάση την αρχή της δεδηλωμένης και την κυβερνητική πλειοψηφία των 156 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, διόλου απίθανο είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου με τη συνδρομή των 10 βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, του Κυριάκου Βελόπουλου.

Παρ’ όλα αυτά το «πνεύμα» – και σε κάποιες περιπτώσεις το «γράμμα» της νομοθεσίας που είχε θεσπίσει η χούντα, μέσω διαταγμάτων για τις δημόσιες συναθροίσεις (δηλαδή τις διαδηλώσεις, τις πορείες κ.λ.π) – φαίνεται να… αναβιώνει με σύγχρονους όρους στο νομοσχέδιο που θα προωθήσει η Νέα Δημοκρατία.

Άλλωστε η κυβέρνηση δεν κρύβει την πρόθεση της να προσαρμόσει στα σύγχρονα δεδομένα το «πνεύμα» του νόμου των διατάξεων που θεσμοθετήθηκαν επί χούντας. Όπως ξεκαθαρίζει στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου που ορίζονται οι καταργούμενες διατάξεις, δηλαδή οι διατάξεις που αντικαθίστανται, αναφέρεται ξεκάθαρα η χουντική νομοθεσία: Δηλαδή το «ν.δ.794/1971 «Περί δημοσίων συναθροίσεων» (Α’1), το β.δ. 269/1972 «Περί εγκρίσεως του κανονισμού διαλύσεως δημοσίων συναθροίσεων» (Α’59) και το β.δ. 168/1972 «Περί καθορισμού των χώρων πόλεων τινών εις τους οποίους απαγορεύεται η πραγματοποίησις δημοσίων συναθροίσεων εν υπαίθρω και η διέλευσις κινουμένων τοιούτων» (Α΄35)». Φυσικά από το παραπάνω στοιχείο, συνάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι τα χουντικά διατάγματα ισχύουν κανονικότατα μέχρι σήμερα.

Στον παρακάτω πίνακα, μπορεί κανείς να συγκρίνει τις σημαντικότερες από τις διατάξεις που προκρίνει η σημερινή κυβέρνηση και αυτές που ίσχυαν με τα δύο χουντικά διατάγματα.

Σε ορισμένα σημεία είναι εμφανέστατο ότι πρόκειται για ευθεία αντιγραφή και μεταφορά στη… δημοτική από την καθαρεύουσα. Συνολικά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διακρίνει ο αναγνώστης ουσιαστικές διαφορές.

(Σημείωση:Το νομοσχέδιο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στο τελευταίο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, τον Δεκέμβριο του 2019, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κατάρτιση του είχε ξεκινήσει από το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, ενώ το περιεχόμενό του έχει «διαρρεύσει» δύο φορές σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Άρα είναι προφανές ότι καμία σχέση δεν έχει με την πανδημία του Covid 19. Αν και προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί την περίοδο ιδιαίτερα ευνοϊκή για να το εισάγει για ψήφιση στην Βουλή για ευνόητους λόγους.)

Διαβάστε τον αποκαλυπτικό πίνακα παρακάτω ή ΕΔΩ.

ΤΙΤΑΝοκατέβατη η έκθεση της Ο.E. του ΤΕΕ-ΤΚΜ

ΤΙΤΑΝοκατέβατη η έκθεση της Ο.E. του ΤΕΕ-ΤΚΜ



Με έκπληξη και αγανάκτηση ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα και διαρροές για την θετική άποψη της Ο.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚΜ, όσον αφορά την καύση SRF-RDF από τον ΤΙΤΑΝ. Για ένα θέμα, το οποίο είναι πολύ σοβαρό για το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της, η Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚΜ αποφάσισε να λειτουργήσει εν κρυπτώ και να μην ενημερώσει κάν την αντιπροσωπεία, που είναι το ανώτατο όργανο του.

Εν μέσω καραντίνας και χωρίς να πραγματοποιηθεί καμία ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην Ο.Ε., η Δ.Ε. επέλεξε το δρόμο της αναζήτησης και την ανάθεση στους «κατάλληλους» ειδικούς, ούτως ώστε να εκδοθεί με τη «σφραγίδα του επιστημονικού μας κλάδου» η κατάλληλη έκθεση υπέρ της καύσης.

Τη ίδια στιγμή που η καραντίνα και ο κυβερνητικός εμπαιγμός δοκίμαζε τις οικονομικές αντοχές του κλάδου, η Δ.Ε. δεν έθεσε ως προτεραιότητα την υπεράσπιση του πληττόμενου και παραμελημένου για άλλη μια φορά κλάδου μας, αλλά το να διεκπεραιώσει στα γρήγορα και με άκρα μυστικότητα την έκθεση υπέρ της καύσης, προς τέρψη κομματικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Παρακολουθούσε αμήχανα της εξελίξεις και ψέλλιζε κάτι παρακάλια, αντί να διεκδικεί και μάλιστα πάντα κατόπιν εορτής. Όσο απρόθυμη παρουσιάστηκε, όμως να υπερασπιστεί τον κλάδο, άλλο τόση προθυμία έδειξε για να διεκπεραιώσει με αυτόν τον τρόπο την έκθεση υπέρ της καύσης.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα από την καύση απορριμμάτων είναι ήδη γνωστά από την εμπειρία της πόλης του Βόλου, τα οποία γνωρίζουμε καλά και έχουμε απόψεις, οι οποίες στηρίζονται στην εμπειρία του κινήματος και των πραγματικών επιπτώσεων στην υγεία και στο περιβάλλον, καθώς και στη διεθνή επιστημονική τεχνογνωσία με εκατοντάδες δημοσιεύσεις, που αποδεικνύουν τις ολέθριες περιβαλλοντικά επιπτώσεις της καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία. Θεωρούμε όμως πως οι διάφορες απόψεις πρέπει να κατατεθούν σε μια πραγματική ομάδα εργασίας, που θα πρέπει να συγκροτηθεί ανοιχτά.

Αυτό ακριβώς απέφυγε το ΤΕΕ-ΤΚΜ και όχι τυχαία. Γνώριζαν στη Διοικούσα Επιτροπή ότι μια τέτοια πρόσκληση θα προσέλκυε το ενδιαφέρον συναδέλφων επιστημόνων και φορέων, η συμμετοχή των οποίων δεν θα οδηγούσε σε ένα πόρισμα όπως αυτό, που εν τέλει φέρεται σήμερα να είναι του ΤΕΕ-ΤΚΜ. Γνώριζαν πως πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκει και θα βρει μεγάλες αντιστάσεις και από τους κατοίκους και από τους επιστημονικούς φορείς, συμπεριλαμβανόμενου του κλάδου μας. Αυτές τις απόψεις θέλησαν να εξαφανίσουν από την Ο.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚΜ και βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία στην καραντίνα. Δυστυχώς για αυτούς οι απόψεις αυτές δεν εξαφανίζονται από την κοινωνία, επειδή απόκλεισε η Δ.Ε. την όποια ανεπιθύμητη συμμετοχή στην Ομάδα Εργασίας.

Αναρωτιόμαστε αν προσκλήθηκαν (ή καλύτερα γιατί δεν προσκληθήκαν):

1. Το ΤΕΕ-Μαγνησίας που έχει χρόνια έμπρακτη εμπειρία για το θέμα. Μάλλον επειδή έχει και θέση κατά της καύσης;

2. Οι μηχανικοί της ΕΜΔΥΔΑΣ με την εμπειρία που έχουν σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ευρύτερα δημοσίου ενδιαφέροντος. Μάλλον γιατί αυτοί θα εξηγούσαν γιατί η παραγωγή φτηνού καυσίμου για την τσιμεντοβιομηχανία από τα απορρίμματα είναι η τελευταία πρακτική, μετά από μια σειρά άλλων προϋποθέσεων στην αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων με σκοπό την τελική τους μείωση. Και πως καμία ορθή ευρωπαϊκή πρακτική δεν λέει «πάρτε τα σκουπίδια και κάντε τα καύσιμο». Αντιθέτως μόνο μετά τη από δραστική τους μείωση μέσω ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, επανάχρησης και κομποστοποίησης μπορούν να διατεθούν.

3. Ιατρικοί σύλλογοι για τις επιπτώσεις στην υγεία από την καύση. Μάλλον γιατί η αύξηση των ποσοστών του καρκίνου δεν κρύβεται όπως και ότι η επιδείνωση των δεικτών αέριων ρύπων επιδρά αρνητικά στις περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως ο covid-19;

4. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ίσως γιατί θα μας λέγαν για το πόσο επιβαρυμένη είναι ήδη η ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης;

4. Συλλογικότητες και επιτροπές κατοίκων που αντιδρούν. Μάλλον είναι οι παραπλανημένοι από το λαϊκισμό που πρέπει να τους κουνάει κάποιος το δάχτυλο αντί να συζητήσει μαζί τους.

5. Η αντιπροσωπεία του τμήματος, για να ενημερωθεί το ανώτατο όργανο μας. Μάλλον αυτή έχει διακοσμητικό ρόλο για κάποιους μετά την εκλογή των προεδρείων.

Πως προέκυψε τελικά αυτή η έκθεση χωρίς όλους τους παραπάνω κι άλλους τόσους, που σίγουρα ξεχνάμε και θα ήθελαν να συμμετάσχουν; Τιτανοκατέβατη ήταν;

Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς και οι αντιπρόσωποι μας του ΤΕΕ-ΤΚΜ δεν αναγνωρίζουμε την έκθεση της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας, καθώς με αυτή τη διαδικασία, που μεθόδευσε η ηγετική ομάδα της Δ.Ε., δεν μπορεί να εκφράζεται το ΤΕΕ-ΤΚΜ στο σύνολό του και προτείνουμε να συσταθεί νέα με ανοιχτή πρόσκληση.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Δελτίο Τύπου για την έκδοση 100.000 οικοδομικών αδειών από το e-adeies του ΤΕΕ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 8215 
Αθήνα, 19/6/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«για την έκδοση 100.000 οικοδομικών αδειών από το e-adeies του ΤΕΕ»




Ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, σχετικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών μέσω του e-adeies μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας του. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά εκδόθηκαν:

4.298 οικοδομικές άδειες στην κατηγορία 1 (ελέχθησαν από τις Υ.ΔΟΜ)
704 οικοδομικές άδειες στην κατηγορία 2 (ελέχθησαν από τις Υ.ΔΟΜ)
8.223 οικοδομικές άδειες στην κατηγορία 3 (ΔΕΝ ελέχθησαν από τις Υ.ΔΟΜ)
56.400 Εγκρίσεις Εργασιών Μικρής Κλίμακας (ΔΕΝ ελέχθησαν από τις Υ.ΔΟΜ).

Συνολικά δηλαδή εκδόθηκαν 69.625 οικοδομικές άδειες και το 92% εξ’ αυτών εκδόθηκαν χωρίς να ελεγχθούν καθόλου από τις Υπηρεσίες Δόμησης! (παρ.3, άρθρο 36, ν.4495/17, ΦΕΚ 1843/Β’/2020, ΦΕΚ 4520/Β’/2018).

«Η απολύτως επιτυχημένη λειτουργία και τα οφέλη που προκύπτουν για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις» «για τις 100.000 οικοδομικές άδειες που έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά», είναι ο απολογισμός του ΤΕΕ στο δελτίο τύπου, που συνοδεύεται με τα εύσημα που αποτυπώνονται στην έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι χαιρετίζουμε τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, αρκεί αυτός να μη γίνεται σε βάρος του Δομημένου Περιβάλλοντος, του Δημόσιου Συμφέροντος και του Δημοσίου Ελέγχου. 

Οι Υπηρεσίες Δόμησης (όπως και όλες οι Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες), όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Το ανωτέρω αποδεικνύεται από μία συνεχή ροή εγγράφων τόσο από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ όσο και από τις Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πρόσφατο υπ΄αριθμ. 8205/11-06-2020 έγγραφο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προς τον Δήμαρχο Αρταίων για την υποστελέχωση της ΥΔΟΜ του Δήμου Αρταίων, με μόλις τέσσερις (4) Υπαλλήλους η οποία υποστηρίζει διοικητικά και τους Δήμους Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεωργίου Καραϊσκάκη, επαυξάνοντας τουλάχιστον κατά 40% το έργο της λόγω του επιπλέον πληθυσμού και της δύσκολης προσβασιμότητας στους συγκεκριμένους Δήμους. Επίσης στο υπ΄ αριθμ. πρωτ. 03/06-04-20 έγγραφο της, η ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας αναφέρεται στην τρομερή υποστελέχωση της ΥΔΟΜ Καβάλας, η οποία υποστηρίζει διοικητικά τους Δήμους Θάσου(νησί με μεγάλο αριθμό οικοδομικών αδειών) και Νέστου(παράκτιος Δήμος με μεγάλη οικοδομησιμότητα) με μόλις δύο υπαλλήλους μηχανικούς και έναν διοικητικό υπάλληλο και με κατάταξη σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΤΕΕ στην ενδέκατη θέση, εξαιρετικά υψηλή σειρά, στο σύνολο των 160 ΥΔΟΜ της χώρας. Στη δε λίστα του ΤΕΕ προκύπτουν αρκετές αναλήθειες που διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα λειτουργίας των ΥΔΟΜ, διότι αναφέρεται σε ΥΔΟΜ που δεν υφίστανται, όπως π.χ. η ΥΔΟΜ Νέστου ή η ΥΔΟΜ Θάσου που έχει μόνο τμήμα αυθαιρέτων αλλά όχι τμήμα έκδοσης οικοδομικών αδειών, οι οποίες εξυπηρετούνται από την ΥΔΟΜ Καβάλας για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Clearview AI: Το χρονικό του προδιαγεγραμμένου τέλους της ιδιωτικότητας;

Clearview AI: Το χρονικό του προδιαγεγραμμένου τέλους της ιδιωτικότητας;

3 δισ. φωτογραφίες - 1 βάση δεδομένων προς πώληση σε κάθε ενδιαφερόμενο - 1 εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης - 2.200 αστυνομικές αρχές και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε 27 χώρες του κόσμου με πρόσβαση



3 δισεκατομμύρια φωτογραφίες. Φωτογραφίες απλών πολιτών, που έχουν συλλεγεί από αναρτήσεις δικές τους ή και τρίτων προσώπων στα social media ή από οποιαδήποτε άλλη δημοσίως προσβάσιμη πηγή του διαδικτύου.

1 βάση δεδομένων που πωλείται (ή δίνεται δωρεάν προς δοκιμή) σε κάθε ενδιαφερόμενο.

1 εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης με δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου και ταυτοποίησης ατόμων μέσω εξαγωγής βιομετρικών υποδειγμάτων από τις φωτογραφίες της βάσης δεδομένων.

2.200 αστυνομικές αρχές και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε 27 χώρες του κόσμου με πρόσβαση στη βάση δεδομένων και τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως είναι πραγματικότητα.

Η τεχνογνωσία υπάρχει εδώ και χρόνια, αυτό ήταν γνωστό. Είναι πλέον δυνατό να αναπτύξεις μια εφαρμογή, η οποία, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ποια είναι η ταυτότητα του προσώπου που αναζητείς, αρκεί το πρόσωπο αυτό να έχει καταχωρηθεί σε μια βάση δεδομένων1. Οι αστυνομικές αρχές σε όλο και περισσότερα μέρη του κόσμου αγοράζουν τέτοιες εφαρμογές προκειμένου να συνδυάζουν το υλικό που συλλέγουν από κάμερες με τις βάσεις δεδομένων τους2. Το 2018 η αστυνομία του Τορόντο αγόρασε έναντι $450,000 από την αμερικανική NEC μια τέτοια εφαρμογή, την οποία συνέδεσε με τα 1.2 εκατομμύρια φωτογραφίες του αρχείου της. Λίγες ημέρες πριν δημοσιεύτηκε η εντυπωσιακή ιστορία της εξιχνίασης μιας ανθρωποκτονίας με τη χρήση της εφαρμογής αυτής.

Αυτό που λείπει είναι μια μεγάλη βάση δεδομένων. Με φωτογραφίες πολιτών.

Οι κίνδυνοι ενός τέτοιου εγχειρήματος ήταν πάντα προφανείς. Το ίδιο και οι ενστάσεις. Πόσο νόμιμο ή θεμιτό είναι να αναπτύξεις εμπορικά μια τέτοια τεχνολογία, όταν αυτή μπορεί να οδηγήσει σε τόσο βίαιη και ολοκληρωτική άρση της ιδιωτικότητας του πολίτη; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι όταν θέσεις μια τέτοια τεχνολογία στη διάθεση αυταρχικών καθεστώτων (εφόσον δεν ανήκουν σε αυτά που την έχουν ήδη αναπτύξει) ή ιδιωτικών εταιρειών; Πόσο εύκολο είναι να έχεις πρόσβαση στην εικόνα του ατόμου σε έναν κόσμο που καλύπτεται όλο και περισσότερο από συστήματα βιντεοεπιτήρησης ή αποκαλύπτεται οικειοθελώς από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Το μόνο που χρειαζόταν για να «ξεπεραστούν» οι προβληματισμοί αυτοί ήταν η βούληση. Η βούληση μιας από τις πολλές και μεγάλες εταιρείες, που αναπτύσσουν την τεχνολογία αυτή και – κυρίως – μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μεγάλες βάσεις δεδομένων, να προχωρήσει στο εγχείρημα. Και να αναλάβει και το βάρος της λογοδοσίας.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και αυτή την κρίση

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                                                                                                                                  
Αθήνα,  22/6/2020
Αρ. Πρωτ. : 8217

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και αυτή την κρίση


Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στηρίζει τη διαδήλωση που διοργανώνουν Πρωτοβάθμια Σωματεία την Τρίτη 23 Ιούνη στις 7μμ στα Χαυτεία, στην Αθήνα. Αντιστεκόμαστε σε μια σειρά αντεργατικά μέτρα που εξαγγέλλονται και μπαίνουν σε ισχύ, με τα οποία οι εργοδότες και η κυβέρνηση προχωρούν αποφασιστικά να φορτώσουν την κρίση του κορονοϊού στις πλάτες των εργαζομένων. Διεκδικούμε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Συνεχίζουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους ενωτικούς αγώνες και με τα δικά μας αιτήματα:

· Προσλήψεις Διπλωματούχων Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες σε επικαιροποιημένα Οργανογράμματα Υπηρεσιών.

· Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, όχι στην ιδιωτικοποίηση

· Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των Διπλωματούχων Μηχανικών


Για την Αθήνα, Συγκέντρωση την Τρίτη 23 Ιούνη στις 7μμ στα Χαυτεία

ΣΜΤ: Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις στη ΜΗΧ.Μ.Ε.

ΣΜΤ: Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις στη ΜΗΧ.Μ.Ε.


Συμμετέχουμε στην εργατική διαδήλωση στις 23 Ιούνη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα στις 19.00 στα Χαυτεία



Να οργανωθούμε στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών! Για να αλλάξει ο φόβος στρατόπεδο

Με αιφνιδιαστικές απολύσεις, εξωθήσεις σε παραίτηση και περικοπές μισθών γίνεται η «επιστροφή στην κανονικότητα» από την εργοδοσία της ΜΗΧ.Μ.Ε. (Μηχανικοί Μελετών και Εφαρμογών). Ήδη από την αρχή της πανδημίας η εταιρεία προχώρησε σε υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, ενώ στην συνέχεια αξιοποιώντας το νομοθετικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Τον Απρίλιο εφάρμοσε πρόγραμμα για «οικειοθελείς αποχωρήσεις», όπου συνάδελφοι εξωθήθηκαν σε παραίτηση. Από τις αρχές Μαΐου όταν η εταιρεία επαναλειτούργησε επέβαλλε εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό, ενώ προχώρησε σε παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, 3 συναδέλφων, μεταξύ αυτών και ενός μέλους του Σωματείου, με ημερομηνία τελευταίας εργάσιμης 17 Ιούνη, δηλαδή ακριβώς 45 μέρες από την λήξη της αναστολής της σύμβασης (04 Μάϊου). Παράλληλα σε κάποιους συναδέλφους που δουλεύουν με μπλοκάκι δρομολογείται το σταμάτημα της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών κάτι το οποίο συνιστά σημαντική μείωση μισθού. Εκτός αυτού στους απολυμένους έδωσε αποζημίωση μικρότερη από αυτή που δικαιούνται καθώς δεν αναγνωρίζει το χρονικό διάστημα που δούλευαν με δελτίο και στην συνέχεια με συνεχόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, με απροκάλυπτο τρόπο η εργοδοσία παραδέχθηκε πως το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσε προσωπικές συνομιλίες των εργαζομένων, σε μια ξεκάθαρη παραβίαση προσωπικών τους δεδομένων!

Η εταιρεία επιχειρεί να ρίξει όλο το βάρος της νέας οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων! Η μόνιμη δικαιολογία είναι η επίκληση στον μειωμένο κύκλο εργασιών και η αβεβαιότητα για ανάληψη έργων στο μέλλον. Φυσικά ακόμα και την περίοδο των μεγάλων έργων στο εξωτερικό (Κατάρ, Αγγλία κ.α.), ή της συμμετοχής στα πιο προβεβλημένα ελληνικά τεχνικά έργα (Σκουριές, Αεροδρόμια κ.α.) η κατάσταση δεν ήταν ριζικά διαφορετική για τους εργαζόμενους. Την ώρα που τα κέρδη της εταιρείας ανέβαιναν κατακόρυφα (μια ματιά μόνο στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας είναι ενδεικτική), οι μισθοί παρέμεναν σταθεροί, και αυξητικές τάσεις είχαν μόνο τα ωράρια και η πίεση για να βγει η δουλειά. Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, να μην μοιραστούμε της ζημιές τους!

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Αρπαγή γης για λόγους δημόσιας ωφέλειας | Μέρος Α΄ – Οι απαλλοτριώσεις

Αρπαγή γης για λόγους δημόσιας ωφέλειας | Μέρος Α΄ – Οι απαλλοτριώσεις


Επιμέλεια: Βάννα Σφακιανάκη

Μετά από την ψήφιση της νομοθεσίας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κανείς ιδιοκτήτης γης στη χώρα δεν μπορούσε να είναι βέβαιος ότι δεν θα χάσει τη γη του, έστω και αν αυτό τότε δεν το γνώριζε τότε. Κι αυτό γιατί ο ν. 2941/2001, στα πλαίσια της πρώτης «απλοποίησης των διαδικασιών» για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και του φυσικού αερίου, προέβλεψε και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις!

Το σκεπτικό ήταν απλό: Τα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζονται ως δημόσιας ωφέλειας, ανεξάρτητα από το φορέα υλοποίησής τους. Τα ιδιωτικά έργα θα πρέπει να απολαμβάνουν όλων των προνομίων των έργων της ΔΕΗ για λόγους δίκαιου ανταγωνισμού, αφού και η ΔΕΗ σταδιακά θα έπαυε να είναι δημόσιος φορέας.


Έτσι η έννοια της δημόσιας ωφέλειας, με μια πιρουέτα, πέρασε στη φροντίδα του ιδιωτικού τομέα!

Το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2008, με απόφασή του αποδέχθηκε τόσο την εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, ιδιωτικές ή δημόσιες, όσο και την επιβολή αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το σκοπό αυτό. Δεν αποδέχθηκε όμως την απαλλοτρίωση δασών και δασικών εκτάσεων ιδιωτικών ή δημόσιων υπέρ ιδιωτών.

Τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του ν. 2941/2001 σε ελάχιστες περιπτώσεις επιβλήθηκαν απαλλοτριώσεις για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ. Οι εταιρείες δεσμεύοντας γη στα ορεινά, προχωρούσαν σε καταβολή μικρού αντίτιμου χρήσης του χώρου για τις δημόσιες εκτάσεις ή επεδίωκαν συμφωνητικά ενοικίασης σε ιδιωτικές εκτάσεις.

Στη συνέχεια όμως, με τον πολλαπλασιασμό των (απ)αιτήσεων για δέσμευση γης για ενεργειακούς σκοπούς η δημόσια γη και η ιδιωτική γη που οι ιδιοκτήτες της ήταν διατεθειμένοι να μισθώσουν, δεν ήταν αρκετή. Έτσι άρχισαν οι καταγγελίες για απαλλοτριώσεις.

Το 2016 έγινε γνωστή αναγκαστική απαλλοτρίωση για αιολικό σταθμό στην Τήνο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (1), το 2020 στην Εύβοια από την Αιολική Μαρμαρίου Εύβοιας Ο.Ε. (2), ενώ η «Επιτροπή Αγώνα Άνδρου ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών» προειδοποιεί για αναγκαστική απαλλοτρίωση τριάντα (30) αγροτεμαχίων συνολικής εκτάσεως 128.075,84 μ2 πάλι από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (3).

Εκατοντάδες εκατομμύρια δημόσιου χρήματος σε έργα «βιτρίνας»

Εκατοντάδες εκατομμύρια δημόσιου χρήματος σε έργα «βιτρίνας»

Δεν έχει περάσει παρά ελάχιστο διάστημα από τότε (29/5/2020), που το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ επέβαλλε νέο «χαράτσι» στους δήμους και στους πολίτες της Αττικής, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση των αποβλήτων (σημ.: η απόφαση ακόμη μαγειρεύεται). Ήταν, φαίνεται, αρκετό για να δημοσιοποιηθεί, με καθυστέρηση πενήντα (50) ημερών, μια νέα κραυγαλέα περίπτωση σπατάλης τεράστιων ποσών δημόσιου χρήματος. Σκοπός είναι να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η διοίκηση Πατούλη παράγει έργο στον τομέα της ανακύκλωσης και να κρυφτεί ότι την ίδια ώρα στηρίζει -με κάθε τρόπο- την κυριαρχία των σύμμεικτων και την επέκταση και διαιώνιση της λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή. 

Αναφερόμαστε στο διαγωνισμό για την υπογραφή συμφωνίας - πλαίσιο, με αντικείμενο την προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη προγραμμάτων ΔσΠ, που αποφάσισε η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ στις 30/4/2020, με την απόφαση να δημοσιοποιείται στις 18/6/2020. Η διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται στα τέσσερα (4) έτη από την υπογραφή της. Σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης, η διάρκεια μπορεί να επεκτείνεται αναλόγως, έως και το 100% της αρχικής διάρκειας. Η συμφωνία – πλαίσιο χωρίζεται σε δέκα τμήματα και η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα οδηγήσει στη σύναψη συμφωνίας - πλαίσιο με έναν οικονομικό φορέα για κάθε τμήμα.

Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη. Η εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας - πλαίσιο ανέρχεται στο ποσό των 111.747.560 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %. Με την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης, ο προϋπολογισμός εκτινάσσεται στα 223.495.120 €.

Ερήμην των δήμων, χωρίς αναθεώρηση των τοπικών τους σχεδίων και χωρίς καμία εκτίμηση των πραγματικών τους αναγκών, η διοίκηση Πατούλη προχωρά στην προμήθεια εξοπλισμού, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των δήμων, θεωρώντας ότι μπορεί να τους «καπελώνει», όταν αυτό εξυπηρετεί το επικοινωνιακό του προφίλ. Πρόκειται, κυρίως, για κινητό εξοπλισμό και όχι για μόνιμες δημοτικές υποδομές, αφορά σε δευτερεύουσες πλευρές των δράσεων προδιαλογής υλικών -κάποιες από αυτές έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει πανηγυρικά- και δεν εξυπηρετούν το βασικό στόχο της γενικευμένης προδιαλογής. Ο εξοπλισμός περιγράφεται με λεπτομερειακά, σε σημείο που δημιουργείται η πεποίθηση ότι πρόκειται για καθαρά εργολαβική εξυπηρέτηση, μέσω της αγοράς συγκεκριμένων «προϊόντων» συγκεκριμένων εταιρειών.

Ως προς τα μεγέθη, σημειώνουμε ότι το ισχύον περιφερειακό σχέδιο διαχείριση αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής εκτιμά σε 450 εκ. ευρώ το κόστος του συνόλου των έργων διαχείρισης. Τώρα, ακούμε από τον κ. Πατούλη να μιλά για ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από το οποίο το ¼ φαίνεται να πηγαίνει στα παραπάνω έργα «βιτρίνας». Προφανώς, πρέπει να «ταϊστούν» πολλά στόματα.

Ακολουθεί μια συνοπτική παράθεση του περιεχόμενου και του κόστους των επιμέρους δράσεων.