19.09.2017 | από Νίκος Γεωργιάδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι κρύβεται πίσω από την κίνηση της εταιρίας και ποιες οι βλέψεις της κυβέρνησης
του Νίκου Γεωργιάδη
Την περασμένη Δευτέρα, η Eldodaro Gold ανακοίνωσε πως «θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση και θα είναι ανοιχτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών». Η καναδική εταιρεία επέλεξε -όχι για πρώτη φορά- αυτή την επιθετική, επικοινωνιακή στάση προκειμένου να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση και να τροποποιήσει υπέρ της την κοινή γνώμη για συνέχιση των μεταλλευτικών της δραστηριοτήτων.
Παρακολουθώντας την -ας τη χαρακτηρίσουμε- σύγκρουση Eldorado-κυβέρνησης, προκύπτουν μια σειρά ερωτημάτων που δεν μπορούν να απαντηθούν με βεβαιότητα και ευκολία. Ερωτήματα, όπως αν θέλει πραγματικά να φύγει η Eldorado από τη Χαλκιδική, κατά πόσο είναι πραγματική η σύγκρουση εταιρίας και κυβέρνησης, ποιά είναι τα σημεία τριβής καθώς ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Eldorado Gold αγόρασε τα μεταλλεία χρυσού από την ελληνική εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», η οποία είχε αποκτήσει τα δικαιώματα εξόρυξης αντί 11 εκατομμυρίων ευρώ από την πτωχευμένη TVX Hellas, θυγατρική της πολυεθνικής TVX Gold. Η τελευταία είχε προσπαθήσει να προχωρήσει ένα αντίστοιχο επενδυτικό πλάνο με αυτό της Eldorado αλλά υπό την πίεση -κυρίως- των τοπικών αντιστάσεων δεν κατάφερε να το υλοποιήσει. Καθοριστικό ρόλο στη μεταβίβαση των μετοχών στην Eldorado είχε παίξει η κυβέρνηση Σημίτη, νομοθετώντας στην ουσία κατά παραγγελία της εταιρείας. Έπρεπε όμως να φτάσουμε στο 2012 για να εγκριθεί το έργο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Συνεπώς, το θέμα της εξόρυξης χρυσού, αλλά και άλλων μεταλλευμάτων, στη Χαλκιδική με εκτεταμένα βιομηχανικά μέσα δεν είναι φρέσκο και ο κύριος λόγος που δεν έχει προχωρήσει τόσα χρόνια είναι τα δυναμικά τοπικά κινήματα που υπερασπίζονται τον τόπο τους και δεν είναι διατεθειμένα να επιτρέψουν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που σχεδιάζουν οι κατά καιρούς κυβερνήσεις και πολυεθνικοί χρυσοθήρες. Καταστροφή η οποία αφενός δεν είναι αναστρέψιμη, αφετέρου θα έχει άμεσες επιπτώσεις και σε μια σειρά άλλες δραστηριότητες της περιοχής όπως η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός.
Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη «στροφή στον ρεαλισμό» που δεν απέρριπτε πλέον το επενδυτικό σχέδιο της Eldorado, δύο ήταν τα βασικά σημεία τριβής με την εταιρία. Η καθετοποίηση της παραγωγής και η μέθοδος επεξεργασίας του μεταλλεύματος.