Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024
Τα κολέγια στον «πάτο» των διεθνών κατατάξεων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αν και υπολείπονται σε σχέση με τα δημόσια ΑΕΙ, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να τα κάνει ισότιμα
Τα κολέγια στον «πάτο» των διεθνών κατατάξεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ07.02.24 16:03Χρήστος Κάτσικας
Ενώ το ΕΚΠΑ είναι 49ο στην Ε.Ε. και 180ό στον κόσμο και το ΑΠΘ 59ο στην Ε.Ε. και 205ο στον κόσμο, τα δύο καλύτερα κολέγια, το Deree και το Metropolitan College, κατατάσσονται μετά και το τελευταίο δημόσιο ΑΕΙ στην 625η θέση στην Ε.Ε. και 2.811η παγκοσμίως και στη θέση 992 στην Ε.Ε. και παγκοσμίως στην 6.188 αντίστοιχα.
Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, στις 24 Δεκεμβρίου 2023, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ μίλησε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «και τα κολέγια μπορούν να ιδρύσουν μη κρατικό πανεπιστήμιο».
Ο υπουργός Παιδείας είχε αναφερθεί στα κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «τα αναγνωρισμένα κολέγια είναι σήμερα 33 με χιλιάδες σπουδαστές και συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, με ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας διαμορφωμένο από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Και πρόσθεσε: «Με το νομοσχέδιο δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα κολέγια που σήμερα λειτουργούν. Και αυτά μπορούν να ιδρύσουν, σε συνεργασία με ξένα αναγνωρισμένα ιδρύματα, ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, όπως στο νομοσχέδιο προβλέπεται, δηλαδή ικανοποιώντας τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: να τηρούν το σύνολο των προβλεπόμενων κριτηρίων ίδρυσης και λειτουργίας του νόμου και να είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».
Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Ιανουαρίου 2024, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο», δήλωνε: «[…] Εχουμε ήδη άνω των τριάντα δομών στην Ελλάδα που παρέχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Η διαφοροποίηση είναι ότι δεν παρέχουν ακαδημαϊκά δικαιώματα. Εμείς θέλουμε μέσα από μια τελολογική ανάγνωση του Συντάγματος, υπό το φως του ενωσιακού δικαίου, η χώρα έμμεσα να ανακτήσει την κυριαρχία στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
»Θέτοντας αυστηρά κριτήρια για τα παραρτήματα. Λέγοντας, δηλαδή, ότι εφόσον είναι μη κερδοσκοπικά και εφόσον πληρούν μια σειρά από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τις κοινά αποδεκτές προϋποθέσεις, σε συνάρτηση με την έγκριση της Εθνικής μας Ανεξάρτητης Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, να δώσουμε και το ακαδημαϊκό δικαίωμα. Αρα, πλήρη ισοτιμία με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια».
Πρόσφατα έγινε γνωστή η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων για το 2023 από την webometrics που θεωρείται έγκυρος αξιολογητής. Γνωρίζουμε ότι οι διάφορες διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων δεν αποδίδουν ποτέ την πλήρη εικόνα. Οταν όμως οι διαφορές, που θα αναπτύξουμε στη συνέχεια, είναι τόσο μεγάλες, η εικόνα που προκύπτει δεν μπορεί να είναι προϊόν στατιστικού λάθους.
Πρώτο μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ είναι το ΕΚΠΑ (49ο στην Ε.Ε. και 180ό στον κόσμο). Σημειώνεται ότι πρώτη φορά ελληνικό ΑΕΙ σπάει το φράγμα των 200 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο. Ακολουθούν το ΑΠΘ (59ο στην Ε.Ε. και 205ο στον κόσμο), το ΕΜΠ (103ο και 329ο αντίστοιχα), το Πανεπιστήμιο Πάτρας (166ο και 533ο) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (181ο και 581ο).
Η ξεχωριστή επίδοση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων (θα λέγαμε «αριστεία» αν η σημασία της λέξης αυτής δεν είχε κατακρεουργηθεί από τους διάφορους υποστηρικτές της) σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που διαρκούν δώδεκα χρόνια και συνεχίζονται υπογραμμίζει την αυταπάρνηση και τον αγώνα που δίνουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για να κρατήσουν όρθια τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.
Αγώνα που, όπως σημειώνει ο πανεπιστημιακός Κ. Μηλολιδάκης, υπονομεύεται από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης με την παραχώρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων και την κατασπατάληση πόρων για παραρτήματα της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα ΑΕΙ (το προϋπολογισθέν κόστος του σώματος αυτού είναι 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως όταν το σύνολο της τακτικής χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ της χώρας είναι μόλις 91,6 εκατομμύρια).
Αλλά μια και ο λόγος για τα ιδιωτικά «κολέγια», τι πουλιά πιάνουν στην κατάταξη διεθνώς; Τα δύο καλύτερα κολέγια είναι το Deree (American College of Greece), που κατατάσσεται μετά και το τελευταίο δημόσιο ΑΕΙ στην 625η θέση στην Ε.Ε. και 2.811η παγκοσμίως, καθώς και το Metropolitan College που κατατάσσεται στη θέση 992 στην Ε.Ε. και παγκοσμίως στην 6.188.
Ας δούμε και την κατάταξη μερικών ακόμη ιδιωτικών «κολεγίων». Ο πρώτος αριθμός είναι η κατάταξη στην Ε.Ε. και ο δεύτερος η παγκόσμια κατάταξη:
American University of Athens: 3.051 – 23.295
Athens School of Management: 2.980 – 22.272
René Descartes College: 2.947 – 21.780
British Hellenic College: 2.857 – 20.800
DEI College: 2.783 – 20.131
ICBS Business School: 2.783 – 20.131
Hellenic American University: 2.303 – 16.655
Hellenic American Education Center: 2.014 – 14.903
Bca Business Studies: 1.914 – 14.234
New York College: 1.690 – 12.722
CITY College International Faculty University of Sheffield: 1.581 – 11.968
Mediterranean College: 1.566 – 11.826
City Unity College: 1.238 – 9.166
American College of Thessaloniki: 1.201 – 8.711
Metropolitan College: 992 – 6.188
American College of Greece: 625 – 2.811
Ο μόνος τρόπος να γίνουν κάποτε πραγματικά ισότιμα τα ιδιωτικά κολέγια με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια είναι να λεηλατηθούν η άυλη περιουσία, οι εγκαταστάσεις, η υποδομή και το προσωπικό των δημοσίων ΑΕΙ από τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, με παράλληλη επιδότηση των τελευταίων από τον κρατικό κορβανά. Εναλλακτικά, να μετατραπούν τα ίδια τα ΑΕΙ σε «κολέγια» με την εισαγωγή διδάκτρων, με την υποβάθμιση και τον εκφυλισμό τους. Οι χαοτικές καταστάσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση μέσα στα ΑΕΙ με τις τελευταίες νομοθετικές της πρωτοβουλίες ενδεχομένως να εξυπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σχεδιασμό.
Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024
Κρίση Στέγης: Οι νέες χρήσεις ανοίκιαστων καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024
Φοβού τα αντιπλημμυρικά!
Μηχανικοί που καταγράφουν ζημιές σε φυσικές καταστροφές, πληρώνουν από την τσέπη τους τα μεταφορικά
Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024
Για το Μεταξουργείο που «πεθαίνει»
ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμμετοχή στη Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ και στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 8/2
- Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
- Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16.
- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
- Όχι στις διώξεις και την καταστολή των αγώνων της νεολαίας
Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024
Συλλογή υπογραφών αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Yπογράφετε σε αυτό το κείμενο:
Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια!
Παλιοί και παλιές φοιτητές και φοιτήτριες πολυτεχνικών σχολών καλούμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όλοι και όλες στον αγώνα!
Εμείς που σπουδάσαμε, είτε στο κοντινό είτε στο μακρινό παρελθόν, στα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας, ενώνουμε τη φωνή μας με το φοιτητικό κίνημα του σήμερα, που το ημερολόγιο γράφει Ιανουάριος του 2024. Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων, της πανεπιστημιακής κοινότητας για συμπαράσταση και κοινό αγώνα ενάντια στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση θέσπιση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Ως απόφοιτοι δημόσιων πανεπιστημίων, δηλώνουμε πως στηρίζουμε αταλάντευτα τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού και εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τον τρόπο που επιχειρείται να θεσπιστούν μέσω της παράκαμψης του συντάγματος και του άρθρου 16, που ορισμένες και ορισμένοι από εμάς υπερασπιστήκαμε στον μεγαλειώδη αγώνα του φοιτητικού κινήματος του 2006-07.
H ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ μετατρέπει το δίπλωμά μας σε ένα ακόμα «χαρτί» στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Οι νέοι απόφοιτοι, θα πρέπει να κυνηγούν διαρκώς πιστοποιητικά και σεμινάρια επί πληρωμή. H περαιτέρω κατηγοριοποίηση των πτυχίων, συμπιέζει τα εργασιακά και μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.
Στεκόμαστε απέναντι στην προσπάθεια απαξίωσης των διπλωμάτων των ενιαίων πενταετών προγραμμάτων σπουδών των πτυχίων μηχανικών των δημόσιων ιδρυμάτων που επιχειρείται μέσω της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και εξίσωσής τους με τα πτυχία των κολλεγίων, αφού είναι δεδομένο ότι τα περισσότερα κολλέγια θα επιχειρήσουν να μετατραπούν σε «μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» με τη νέα ρύθμιση.
Τα δημόσια πανεπιστήμια που αντιμετωπίζουν διαχρονικά τη μειωμένη χρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό θα υποβαθμιστούν. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΜΠ: από το 2009 έως σήμερα η χρηματοδότηση στο ίδρυμα μειώθηκε κατά 63%, τα μέλη ΔΕΠ κατά 36%, ενώ οι εγγεγραμμένοι σπουδαστές αυξήθηκαν κατά 20%. Η ταυτόχρονη λειτουργία ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων μαζί με τη χρόνια υποχρηματοδότηση θα οδηγήσει τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (δίδακτρα, ανταποδοτική έρευνα κτλ.), με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παιδιά, ειδικότερα των φτωχότερων οικογενειών, να απομακρύνονται από το δικαίωμα να σπουδάσουν.
Όλα αυτά στο όνομα της εναρμόνισης με την ΕΕ και τον “ανεπτυγμένο κόσμο”, διακαής πόθος άλλωστε της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων που επιχείρησαν αντίστοιχες αλλαγές στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή φυσικά αυτοί που επωφελούνται είναι οι κολλεγιάρχες, ενώ ο λαός καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη και για τα βασικά αγαθά, την ώρα που με δυσκολία βγαίνει ο μήνας.
Ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά γενναία στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου με χρηματοδότηση, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, επαρκείς εγκαταστάσεις και επιστημονικό εξοπλισμό και πτυχία που να εξασφαλίζουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
Από την πλευρά μας, δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε στο πλάι του φοιτητικού κινήματος και της πανεπιστημιακής κοινότητας και καλούμε όλους τους φορείς των μηχανικών να πράξουν το ίδιο. Ο αγώνας για το δικαίωμα στην παιδεία και την αξιοπρεπή εργασία είναι κοινός! Θα μας βρουν απέναντί τους!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfxO8fjR6gAyYyTInyG7hqjAvE2chBcYKz7JiPgT46riZIIrA/viewform