Το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο στην Καλαμιά επρόκειτο να κυκλώσει ολόκληρο το χωριό και σύμφωνα με τα σχέδια, θα είχε ισχύ 45 MW καταλαμβάνοντας έκταση 730 στρεμμάτων σε περίμετρο 180 μοιρών και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τα σπίτια
Δικαστική απόφαση αλλάζει τον σχεδιασμό για τη δυτική Μακεδονία
Νίκη-σταθμός κατά των φωτοβολταϊκών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ 18.08.23 14:34Νίκος Φωτόπουλος
Με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης κρίθηκε ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών απαγορεύεται στη ζώνη των 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών που υφίστανται προ του 1923, συνιστώντας ανεπίτρεπτη προσβολή του ζωτικού χώρου και συνεπακόλουθα της προσωπικότητας των κατοίκων ● Οι κάτοικοι της Καλαμιάς θα προσφύγουν και στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης των αδειών εγκατάστασης ● Απέναντι στους κατοίκους της Καλαμιάς βρέθηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας υποστηρίζοντας ότι «αν η επένδυση ματαιωθεί, το κράτος θα κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις στις εταιρείες».
Tο Πρωτοδικείο Κοζάνης εξέδωσε απόφαση-σταθμό που θα αλλάξει τον σχεδιασμό των υπό εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και θα αποτελέσει οδηγό για την προστασία του ζωτικού χώρου των τοπικών κοινοτήτων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που σε άλλη περίπτωση θα είχαν υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Η απόφαση είναι μεγάλη νίκη των κατοίκων του χωριού Καλαμιά απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο και τις εταιρείες.
Με την 376/2023 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, η πρόεδρος Πρωτοδικών Τριανταφυλλιά Φαγκρίδα έκρινε ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών απαγορεύεται στη ζώνη των 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών που υφίστανται προ του 1923, συνιστώντας ανεπίτρεπτη προσβολή του ζωτικού χώρου και συνεπακόλουθα της προσωπικότητας των κατοίκων.
Επί της ουσίας ο βασικός ισχυρισμός των κατοίκων της Καλαμιάς που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη έγινε δεκτός σε ένα τόσο κρίσιμο και λεπτό ζήτημα. Αξιοσημείωτο, ότι σύμφωνα με τον δικηγόρο των κατοίκων, Στέργιο Κατσέλα, «οποιεσδήποτε τυχόν δικονομικές δυσκολίες που προέκυψαν στο δικαστήριο μπορούν να αντιμετωπιστούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», που σημαίνει ότι δεν τίθεται καν θέμα έφεσης στην απόφαση διότι δεν προβλέπεται στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων όταν αφορά αποφάσεις προσβολής προσωπικότητας.
Είχε προηγηθεί απόφαση προσωρινής διαταγής που δικαίωνε τους κατοίκους βάζοντας «πάγο» στο φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο της Καλαμιάς.
Ο αγώνας των κατοίκων της Καλαμιάς Κοζάνης δικαιώθηκε και οι εταιρείες οφείλουν να τηρήσουν τη δικαστική απόφαση προσαρμόζοντας τα «αναπτυξιακά» τους σχέδια, είτε να κοιτάξουν να απεγκλωβιστούν από την «επένδυση».
Στην ακροαματική διαδικασία που έγινε στο Πρωτοδικείο Κοζάνης, ο μάρτυρας-τεχνικός της πολυεθνικής Lightsource BP παραδέχθηκε ξεκάθαρα ότι «το καθαρό κομμάτι του πάρκου είναι 15 από τα 45 MW», δηλαδή μόλις το 1/3 από την έκταση που θέλουν να στρώσουν με φωτοβολταϊκά!
Το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο στην Καλαμιά επρόκειτο να κυκλώσει ολόκληρο το χωριό. Σύμφωνα με τα σχέδια, θα είχε ισχύ 45 MW και θα καταλάμβανε μια έκταση 730 στρεμμάτων σε περίμετρο 180 μοιρών και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από τα σπίτια. Θα απείχε μόλις 6 μέτρα από το πιο κοντινό σπίτι!
Οι εκτάσεις όπου θα απλωνόταν είναι κυρίως βοσκοτόπια, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην κτηνοτροφία αλλά και στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Οι κάτοικοι αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή γιατί «η μετατροπή των βοσκοτόπων σε περιφραγμένες εκτάσεις φωτοβολταϊκών πάνελ, όπως υποστηρίζουν, «θα εξαφανίσει την εναπομένουσα κτηνοτροφική δραστηριότητα και από την άλλη ο τρόπος χωροθέτησης του πάρκου δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην καθημερινότητά μας».
Ολα ξεκίνησαν το 2018, όταν η εταιρεία Kiefer άρχισε να εμφανίζεται στην περιοχή. Αργότερα, η Kiefer πούλησε στη Lightsource BP την επένδυση έχοντας πλέον αναλάβει την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου-μαμούθ.
Παραδόξως, οι εκτάσεις αυτές που γειτνιάζουν με τον οικισμό ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλειονότητά τους. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο, τις αποφάσεις και τις συνθήκες παραχώρησης των δημόσιων αυτών εκτάσεων δίπλα στο χωριό που έως χθες χρησίμευαν ως βοσκότοποι, δεν έχει γίνει πλήρως γνωστό πώς παραχωρήθηκαν στις ιδιωτικές εταιρείες.
Οι 130 κάτοικοι της Καλαμιάς δεν είχαν ούτε έχουν καμιά πρόθεση να το βάλουν κάτω. Το φωτοβολταϊκό πάρκο-μαμούθ απειλεί το μέρος τους, το φυσικό περιβάλλον και τον τρόπο ζωής τους.
Παρά τη δικαστική απόφαση που οι Καλαμιώτες υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, οι δικηγόροι τους ετοιμάζουν και προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, έχοντας στο επίκεντρο τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μια σειρά τεχνικών ζητημάτων που διαφαίνεται ότι πάσχουν νομιμότητας.
Στο πλευρό τους βρίσκεται και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που στο δικαστήριο παρέστη υπέρ τους με πρόσθετη παρέμβαση, ενώ αντιθέτως απέναντί τους βρέθηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας υποστηρίζοντας ότι «αν η επένδυση ματαιωθεί, το κράτος θα κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις στις εταιρείες».
«Η Καλαμιά είναι πολύ ανακουφισμένη από την απόφαση αυτή, εδώ στο χωριό είναι μέρα χαράς. Από σήμερα έχουμε στο πλευρό μας και την ελληνική Δικαιοσύνη. Βεβαίως ο αγώνας μας συνεχίζεται. Θα προσφύγουμε και στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης των αδειών εγκατάστασης για να τελειώσουμε με αυτή την υπόθεση. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που μας παρέχει ο νόμος. Φυσικά, αν οι εταιρείες αποφασίσουν να αποσυρθούν, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αλλά αυτό θα το δούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Καλαμιάς, Αντωνία Κυρατσού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου