Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά (με τους 96 νεκρούς) στο Μάτι...

Δεν ήταν σκοτεινό σχέδιο εμπρηστών δηλαδή;

Την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης. Στα στιγμιότυπα που παρατίθενται φαίνεται καθαρά πώς ξέσπασε και επεκτάθηκε η πύρινη λαίλαπα που στο πέρασμά της κατέκαψε χιλιάδες σπίτια σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, και στοίχισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους.

Το ρολόι στην κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται εγκατεστημένη στην εν λόγω οικεία στου Ντου Πεντέλης έδειχνε 16.41 όταν ανάμεσα στα πεύκα εμφανίστηκε ξαφνικά λευκός καπνός. Οι δυνατός άνεμος διαλύει για δευτερόλεπτα το σύννεφο και προσωρινά μοιάζει να μη συμβαίνει κάτι, μέχρι που πίσω από τη βλάστηση ξεπηδούν οι φλόγες. Έτσι ξεκίνησε η εθνική τραγωδία που έλαβε χώρα στην ανατολική Αττική...

Το βίντεο έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Η Καθημερινή». Όπως φαίνεται σε αυτό, η καταστροφική φωτιά ξεκίνησε από ένα ξέφωτο, ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού και μέσα σε 2 με 3 λεπτά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το ακριβές σημείο φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα σε μία διώροφη κατοικία και σε μία πρόχειρη κατασκευή που παραπέμπει σε μαντρί ή κοτέτσι. Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από ξερά κλαδιά που επιχείρησε να κάψει κάτοικος της περιοχής και τελικά κατάφερε να ξεφύγει από τον έλεγχό του. Το μοιραίο, όπως εξελίχθηκε, εκείνο απόγευμα έπνεαν στην περιοχή ισχυροί δυτικοί άνεμοι, με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει από τον έλεγχο, να κατευθυνθεί ανατολικά και να οδηγήσει στον όλεθρο.

Από το βίντεο, αλλά και από επίσημα στοιχεία αναφορικά με την κινητοποίηση των δυνάμεων, προκύπτει ότι οι πρώτες υδροφόρες που έσπευσαν στο μέτωπο ήταν εθελοντικών ομάδων και έφτασαν στο σημείο στις 17.15, 34 λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Περίπου την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Πυροσβεστικής φέρεται να ενημερώνεται από τους πρώτους αξιωματικούς του σώματος που φθάνουν στο σημείο ότι η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός ελέγχου και κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς το Νέο Βουτζά.

Το βίντεο κατασχέθηκε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Η δικογραφία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο της Καθημερινής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου