Σάλος προκλήθηκε στην Αγγλία πριν λίγες ημέρες όταν περιοδικό που εξειδικεύεται σε θέματα υψηλής τεχνολογίας αποκάλυψε ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν συστηματικά την ηλεκτρονική αλληλογραφία των βουλευτών. Στην πράξη αυτό σημαίνει πώς κάθε επικοινωνία με συνεργάτες, συναδέλφους, υπουργεία, τα κόμματα τους, ακόμη κι η προσωπική τους αλληλογραφία με φίλους, συγγενείς, μέλη της οικογένειας ή και ερωμένους – ερωμένες καταγράφεται κι είναι επί της ουσίας διαθέσιμη προς κάθε χρήση, απ’ όποιον έχει να προσφέρει τα περισσότερα. Δημοκρατία – σουρωτήρι!
Στην Ελλάδα τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμη χειρότερα, γιατί πολύ σύντομα οι παρακολουθήσεις θα εξελιχθούν σε ένα ευρέως διαδεδομένο σπορ! Σε λίγο καιρό ο κάθε επιχειρηματίας που θα θέλει να μάθει τι σχεδιάζει ο ανταγωνιστής του, ο κάθε πολιτικός που θα θέλει να ξέρει τα σχέδια των αντιπάλων του, ο κάθε πολίτης που θα θέλει να καταγράψει μια συνομιλία κάποιου άλλου προσώπου για να μάθει έτσι πιθανές ερωτικές, επαγγελματικές ή προσωπικές του επαφές και στάσεις ζωής δε θα χρειάζεται παρά να βρει έναν από τους εκατοντάδες ανειδίκευτους, κακοπληρωμένους κι ευκαιριακούς στην πλειονότητά τους εργαζόμενους που θα έχουν πρόσβαση στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, να τους δώσει 1 ή 2 κατοστάρικα και να του κάνουν τη δουλειά! Και σύντομα θα έχει ένα cd με ό,τι θέλει να ακούσει. Τόσο απλά…
Όλα τα παραπάνω γίνονται δυνατά στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος που ξεκινάει ο ΟΤΕ (με την επωνυμία Consolidation Project) το οποίο προβλέπει την εκχώρηση των εργασιών συντήρησης του δικτύου σε τέσσερις εργολάβους που αναλαμβάνουν αντίστοιχες περιοχές της Ελλάδας.
Ζητούμενο από τη μεριά των Γερμανών της Ντόιτσε Τέλεκομ είναι η μείωση του εργατικού κόστους. Σε αυτό το βωμό δε διστάζουν να θυσιάσουν την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς η μετατροπή των Κέντρων και των ΚΑΦΑΟ σε ξέφραγο αμπέλι δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ένα να έχει πρόσβαση στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μας. Μέχρι πρόσφατα επειδή ο ΟΤΕ είναι «καθολικός πάροχος» κατά τη νομοθεσία που προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών ακόμη και το σύνταγμα (άρθρο 19) κανένας κοινός πάροχος (Wind, Vodafone, κ.α.) που προσφέρει σχετικές υπηρεσίες δεν είχε το δικαίωμα επέμβασης στο δίκτυο του ΟΤΕ. Το δικαίωμα αυτό παρέμενε και συνεχίζει να παραμένει αποκλειστικά στον ΟΤΕ ο οποίος με τη σειρά του διασφάλιζε το απόρρητο χρησιμοποιώντας ειδικά εξουσιοδοτημένο και γι’ αυτό το λόγο μόνιμο προσωπικό. Αυτή η αποκλειστικότητα καταργήθηκε στην πράξη και αυθαίρετα από την διοίκηση του ΟΤΕ στις 24 Μαΐου όταν ανακοινώθηκε κι επίσημα το νέο σχέδιο μέσω της ανάρτησής του στο εσωτερικό διαδίκτυο του ΟΤΕ. Με το νέο αυτό σχέδιο οι υπεύθυνοι του ΟΤΕ «διαπίστευσαν» αυθαίρετα ως υπεύθυνους για τη διαφύλαξη του απορρήτου περισσότερους από 300 εργάτες των εργολαβικών εταιρειών οι οποίοι με τη σειρά τους θα δίνουν ελεύθερη πρόσβαση στους εκατοντάδες εργάτες που απασχολούν οι εταιρείες. Τους έδωσαν κλειδιά για τα κτίρια και τα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, μαγνητικές κάρτες εισόδου, τους κωδικούς για τους συναγερμούς στα ΚΑΦΑΟ (οι οποίοι υποτίθεται πως αποτρέπουν την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων), VPN τηλέφωνα για να έχουν πρόσβαση στους κωδικούς, ακόμη και λάπτοπ συνδεδεμένα με το πρόγραμμα WFM στο οποίο υπάρχουν online όλα τα στοιχεία του δικτύου κι ακολούθησε η παράδοση των συνδιαλέξεών μας στο …άγνωστο! Πλέον, όλοι είμαστε στον …αέρα, κατά την αγαπημένη έκφραση των ραδιοφωνατζήδων.
Βέβαια, οι Γερμανοί του ΟΤΕ και οι εργολάβοι, για να τηρήσουν τα προσχήματα, διαχώρισαν 90 κτίρια (από το σύνολο των 2.000) τα οποία αποκάλεσαν «κρίσιμα» όπου η πρόσβαση του εργολαβικού προσωπικού δε θα είναι ελεύθερη και θα γίνεται με τη συνοδεία μονίμων υπαλλήλων του ΟΤΕ όπως σαφέστατα προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Πρόκειται όμως για προσχηματική εξαίρεση, που έγινε, κοινώς, για τα μάτια του κόσμου. Τα αφτιά ωστόσο θα συνεχίσουν ανενόχλητα το έργο τους γιατί μπορεί ένα σημείο να χαρακτηρίστηκε απαγορευμένο για τους εργολαβικούς, αλλά το κτίριο και ο γενικός κατανεμητής που κατανέμει το δίκτυο στο ΚΑΦΑΟ έχει χαρακτηριστεί ως μη κρίσιμο και αντίστροφα. Έτσι η πρόσβαση απαγορεύεται σε ένα σημείο, ενώ επιτρέπεται σε άλλο, που μπορεί να μην είναι καν η πίσω πόρτα. Το ενδεχόμενο αυτό είναι υπαρκτό, κι όχι υποθετικό. Το κατήγγειλε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων του ΟΤΕ (που ανέδειξε έγκαιρα όλο το θέμα) κι αφορά στη Θεσσαλονίκη όπου συγκεκριμένο ΚΑΦΑΟ χαρακτηρίστηκε κρίσιμο, άρα η πρόσβαση γίνεται υπό όρους, την ίδια ώρα που ο κατανεμητής του Βυζαντίου όπου διανέμει το δίκτυο στο εν λόγω ΚΑΦΑΟ δε θεωρείται «κρίσιμο» σημείο. Η πρόσβαση δηλαδή γίνεται χωρίς όρους. Επομένως η επιλογή των «κρίσιμων» σημείων δε διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι να μπορούν οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι να ρίχνουν στάχτη στα μάτια άσχετων βουλευτών όταν τους ρωτούν στις αρμόδιες επιτροπές και ακροάσεις.
Εργασιακός Μεσαίωνας
Ο ιδιωτικοποιημένος ΟΤΕ κι οι εργολάβοι (που για να θυμηθούμε λίγο τα παλιά υποτίθεται ότι αποτελούσαν παθογένεια της ενδημούσας στο δημόσιο τομέα διαφθοράς) για να διαχειριστούν τις αντιδράσεις που προκαλεί το …Consolidation Project (με τη συνεχή χρήση της αγγλικής ορολογίας να προσδίδει μια αχλή εκσυγχρονισμού και άφθονο δέος) μετέρχονται των πιο παραδοσιακών μέσων, όπως είναι οι διώξεις. Για παράδειγμα στην Κέρκυρα, όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά το πρόγραμμα εξωτερικής ανάθεσης των εργασιών του ΟΤΕ, επειδή το τοπικό σωματείο κατήγγειλε τους εργολάβους κι έδειξε με στοιχεία τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από εργολαβικούς εργαζόμενους που φτάνουν να χρησιμοποιούν ακόμη και οχήματα βαμμένα στα χρώματα του ΟΤΕ για να μην προκαλούν αντιδράσεις (βλέπε σχετική φωτογραφία), ο πρόεδρος του σωματείου της ΠΕΤ ΟΤΕ υπέστη διώξεις και την προσεχή Δευτέρα 13 Ιουνίου με αβάσιμες και αναπόδεικτες κατηγορίες περνάει πειθαρχικό! Το ίδιο συνέβη και στα Χανιά, όπου το σωματείο εργαζομένων κατήγγειλε σε όλη την ιεραρχία της διοίκησης το νέο σύστημα βλαβο-διαχείρισης (WFM click mobile) ως αναποτελεσματικό και αιτία προβλημάτων στους καταναλωτές και το προσωπικό. Επίσης, κάλεσε την αστυνομία και συνέλαβε εργολαβικό συνεργείο του ΟΤΕ που απασχολούσε συνταξιούχους, ενώ προσέφυγε σαν πρόεδρος και στην επιθεώρηση εργασίας καταγγέλλοντας την εργοδοσία για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Χανιά να υποστεί διώξεις από τη γερμανική διοίκηση του ΟΤΕ.
Για όποιον δεν κατάλαβε, οι Γερμανοί ξανάρθαν όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την Ελλάδα κομίζοντας τα χειρότερα! Ενώ η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, που επιτεύχθηκε με ένα απαράδεκτα χαμηλό τίμημα, είχε γίνει δεκτή με θριαμβολογίες λόγω των νέων επενδύσεων που υποτίθεται πως θα έκαναν οι Γερμανοί, αυτό που έχουμε δει είναι ξεπούλημα κερδοφόρων θυγατρικών του ΟΤΕ (επειδή αποτελούσαν εμπόδιο πιθανότατα στην Ντόιτσε Ντέλεκομ), ξεπούλημα του μοναδικού δορυφόρου που διέθετε η χώρα και μυθικούς μισθούς για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, που είναι 17,5 φορές μεγαλύτερος από τον μισθό του έλληνα πρωθυπουργού και 6 φορές μεγαλύτερος από τον μισθό ακόμη και της Μέρκελ! Συγκεκριμένα οι ετήσιες απολαβές του Μ. Τσαμάζ ανέρχονται σε 1.488.750,70 ευρώ, την ίδια ώρα που οι σταθερές θέσεις εργασίας στον οργανισμό έχουν μειωθεί κατά 6.000 και το δουλεμπόριο μέσω των εργολαβιών ανθεί! Στην πράξη, αυτό που είδαμε είναι πως τα κέρδη του ΟΤΕ, που ανέρχονται σε 1 εκ. ευρώ την ημέρα δε δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, δεν επέστρεψαν δηλαδή στην κοινωνία, αλλά αποδείχθηκαν η άλλη όψη της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, των διώξεων συνδικαλιστών που μας επιστρέφουν στις χειρότερες εποχές και της παραβίασης ακόμη και του δικαιώματος στο απόρρητο των συνδιαλέξεων. Όλα αυτά αποδεικνύονται ψιλά γράμματα για τους Γερμανούς…
Ο Θανάσης Φωλιάς, μιλώντας εκ μέρους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων, υπογράμμισε «την σκανδαλώδη αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν το τεράστιο αυτό θέμα που ισοδυναμεί με την μετατροπή του απορρήτου σε σουρωτήρι, οι αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με αυτό το καθήκον. Είμαστε αντιμέτωποι με την κατάφωρη παραβίαση ενός θεμελιώδους συνταγματικού μας δικαιώματος, όπως είναι η διαφύλαξη του απορρήτου των επικοινωνιών και όλοι προσποιούνται πως δεν τους αφορά» και αναρωτιέται «αν υπάρχουν Σύνταγμα, Βουλή, Ανεξάρτητες Αρχές και νόμοι σ’ αυτή τη χώρα ή κυριαρχεί το δίκαιο της Deutsche Telekom»;
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Επίκαιρα στις 10 Ιουνίου 2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου