Στην δεκαετία του ’70 τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) τις ονομάζαμε ήπιες μορφές ενέργειας γιατί δεν είχαν την ένταση των πυρηνικών ούτε των υδρογονανθράκων. Τις ονομάζαμε ήπιες και για ένα άλλο λόγο που ήταν ο κύριος. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον ήταν πολύ μικρές έως ανύπαρκτες για μικρά έργα.
Όμως οι εξελίξεις δεν μας δικαίωσαν. Ο βουλιμικός υπερκαταναλωτισμός υπερίσχυσε και δημιούργησε έργα με μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τεράστια φράγματα, γιγάντιες ανεμογεννήτριες και κυρίως η προσπάθεια να πάρουμε όλη την ενέργεια της φύσης για μετατροπή της σε ηλεκτρική οδηγήθηκαν από τις κερδοσκοπικές «πράσινες» εταιρίες. Ο γιγαντισμός και η απόλυτη κερδοσκοπική εκμετάλλευση κατέστρεψαν το περιβάλλον εν ονόματι της διάσωσή του. Καταστρέφουμε τα δάση, τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλότητα, κλείνουμε τα ποτάμια, για να διασώσουμε τι; Μάλλον τα «πράσινα» κέρδη των ενεργειακών εταιριών.
Μιά παρόμοια περίπτωση είναι αυτή της κοινότητας Θεοδωριάνων Άρτας, που αντιμετωπίζουν τη βουλιμική κερδοσκοπία της ΤΕΡΝΑ.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Εκπροσώπων, φορέων και συλλόγων της κοινότητας Θεοδωριάνων Άρτας, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων για την κατασκευή τεσσάρων μικρών υδροηλεκτρικών έργων
Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια την κοινωνία των Θεοδωριάνων απασχολεί και ταλανίζει το θέμα κατασκευής τεσσάρων μικρών υδροηλεκτρικών έργων στους χειμαρροπόταμους Άσπρη Γκούρα και Μουζάκι της περιοχής μας.
Το 2004 τα δύο από αυτά τα έργα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είχαν ακυρωθεί από το ΣτΕ, μετά από προσφυγή κατοίκων και συλλόγων του χωριού μας. Η εταιρεία παρά τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του τότε κοινοτικού συμβουλίου, που τάσσονταν κατά της κατασκευής οποιουδήποτε άλλου υδροηλεκτρικού στην περιοχή των Θεοδωριάνων, σχετικές ανάλογες αποφάσεις των φορέων και συλλόγων, τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, τις επανειλημμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις αρμόδιων υπηρεσιών, επανέρχεται εκ νέου και για τέταρτη φορά για την κατασκευή τους καταθέτοντας τροποποιημένες τις ίδιες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τα προτεινόμενα έργα θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, επειδή θα επιδράσουν συσσωρευτικά μιας και στην περιοχή μας και στον ίδιο χειμαρροπόταμο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σχεδιαζόμενα έργα, λειτουργεί από το 2004 ανάλογο υδροηλεκτρικό έργο κατασκευασμένο από την εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Κατάντη του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού, λίγο πριν την εκβολή του χειμαρροπόταμου στον Αχελώο και εντός ορίων της κοινότητας Θεοδωριάνων, έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής για ανάλογο έργο της εταιρείας ΕΔΡΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Το υπάρχον υδροηλεκτρικό εργοστάσιο έχει επιβαρύνει και αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον παραβιάζοντας συστηματικά στο παρελθόν τους περιβαλλοντικούς όρους, που προέβλεπε η άδεια λειτουργίας του, προκαλώντας ακόμα και το στέρεμα του ποταμού για μεγάλες περιόδους, με συνέπεια την επιβολή προστίμων από την πολιτεία.
Η περιοχή μας, άρα και η περιοχή κατασκευής των έργων, είναι ενταγμένη στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000, είναι τόπος κοινοτικής σημασίας (SCI) και περιέχει «οικότοπους προτεραιότητας», καθώς και «είδη προτεραιότητας» σύμφωνα με την σχετική απόφαση 2006/613/ΕΚ της Ε.Ε.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων, είναι το φυσικό μας περιβάλλον, τα βουνά μας και τα νερά μας. Συνεπώς δεν είναι προς το συμφέρον του χωριού μας και δεν επιθυμούμε την εγκατάσταση άλλου υδροηλεκτρικού στα ποτάμια της περιοχής μας, υποθηκεύοντας για πάντα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.
Πιστεύουμε σε μια ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί μέσα από ήπιες μορφές οικοτουρισμού, που θα αναδεικνύουν και δεν θα εξαφανίζουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Κατόπιν αυτών καλούμε τους Υποψήφιους Δημάρχους Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων ενόψει των επαναληπτικών εκλογών στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ, να πάρετε δημόσια σαφή και ξεκάθαρη θέση για το μείζον αυτό ζήτημα που απασχολεί για πολλά χρόνια την κοινωνία των Θεοδωριάνων καθώς και για την μορφή της ανάπτυξης που οραματιζόσαστε για τον Δήμο μας.
Θεοδώριανα Άρτας 15 Σεπτεμβρίου 2011
Με τιμή
Οι παρακάτω εκπρόσωποι, φορείς και σύλλογοι, της κοινότητας Θεοδωριάνων Άρτας
1. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Θεοδωριάνων: Γιώργος Γκορόγιας
2. Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου:
3. Σωτήρης Γκορόγιας και Αρετή Κουτσούκη – Γκορόγια.
4. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής ενότητας Θεοδωριάνων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων: Κώστας Κατσούλας και Ελένη Σερδενέ.
5. Για τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Διαχείρισης Συνδιοκτησίας Ακινήτου Θεοδωριάνων: ο πρόεδρος Χρήστος Μητρογιάννης.
6. Για τον Λαογραφικό και Πολιτιστικό σύλλογο «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ»: ο πρόεδρος Γιάννης Παπαγιάννης.
7. Για το σύλλογο «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ»: ο πρόεδρος Δημήτρης Στεργιούλης.
8. Για το εκκλησιαστικό Συμβούλιο: ο πρόεδρος ιερέας Παναγιώτης Τσινέλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου