Αναδημοσιεύουμε από την ΕφΣυν τρία άρθρα σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεται το Υπ. Υποδομών κρίσιμα έργα όπως του Ελληνικού και της επέκτασης του Μετρό. Πάντα θετικά προς τους εργολήπτες
Από την ξενάγηση του Ομίλου AVAX στους εκπροσώπους του Τύπου στη σήραγγα του μετρό στην Κατεχάκη, όπου πραγματοποιούνται τα έργα του μετροπόντικα για τη Γραμμή 4 | EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Συγχωροχάρτι» Σταϊκούρα στην ΑΒΑΞ για τη γραμμή 4 του Μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ04.10.24 11:26Άρης Χατζηγεωργίου
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έκανε εν μέρει δεκτή την ένσταση που είχε καταθέσει τον περασμένο Μάιο η κατασκευαστική κοινοπραξία κατά της «Ελληνικό Μετρό».
Τέλος δεν έχουν τα «ρουσφέτια» της κυβέρνησης στους μεγαλοεργολάβους. Η κοινοπραξία υπό την εταιρεία ΑΒΑΞ που εκτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο, τη νέα γραμμή 4 του Μετρό (Αλσος Βεΐκου-Γουδή), έλαβε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα ένα μεγαλοπρεπές «συγχωροχάρτι» για τον τρόπο με τον οποίο έχει έως σήμερα διαχειριστεί την προκαταβολή των 128 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το 2021 για να ξεκινήσει τις εργασίες.
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε εν μέρει δεκτή την ένσταση που είχε καταθέσει τον περασμένο Μάιο η κατασκευαστική κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Με τις ενστάσεις της, η κοινοπραξία στρεφόταν κατά της «Ελληνικό Μετρό» η οποία είχε θέσει συγκεκριμένα ζητήματα, απορρίπτοντας χρηματοδοτικά πρωτόκολλα του εργολάβου. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για τη γραμμή 4 υπεγράφη το καλοκαίρι του 2021 με προϋπολογισμό 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ και χρόνο περαίωσης το καλοκαίρι του 2029. Το έργο έχει ήδη καθυστέρηση που ξεπερνά τον έναν χρόνο, αλλά η κατασκευαστική δεν αξιοποιεί μόνο την προκαταβολή των 128 εκατομμυρίων, αλλά και «μπόνους έγκαιρης παράδοσης» ύψους 57 εκατομμυρίων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2022 και ο εργολάβος εισέπραξε επικαλούμενος την ουκρανική και ενεργειακή κρίση. Η διαχείριση των χρημάτων της προκαταβολής, όμως, πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο
1) Τα χρήματα πρέπει να κατατεθούν σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό της κοινοπραξίας, αλλά, όπως διαπίστωσε η «Ελληνικό Μετρό», «είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων εκ των κοινοπρακτούντων μελών».
2) Η κοινοπραξία είναι υποχρεωμένη κάθε μήνα να καταθέτει απολογισμό και στοιχεία ώστε να πιστοποιούνται συγκεκριμένες δαπάνες που έχει υλοποιήσει αξιοποιώντας τα χρήματα της προκαταβολής. Με αυτόν τον τρόπο, η «Ελληνικό Μετρό» ελέγχει εάν οι δαπάνες είναι αυτές που προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο και αφαιρεί τα πιστοποιημένα ποσά από την προκαταβολή. Ομως, η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM, από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2024, επί σχεδόν τρία χρόνια, δεν υπέβαλλε τα στοιχεία που της ζητούσε η «Ελληνικό Μετρό». Στη Διαύγεια της «Ελληνικό Μετρό» είναι αναρτημένες 24 τέτοιες πιστοποιήσεις και πάντοτε αναφέρεται ότι πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ σε παλαιότερες αποφάσεις τονιζόταν ότι οι εργολάβοι δεν τα προσκόμιζαν όπως υποχρεούνται. Το αποτέλεσμα ήταν να υποβάλει η κοινοπραξία αίτημα για πιστοποίηση, π.χ., 5 εκατομμυρίων ευρώ και να γίνονται δεκτά τα 3 εκατομμύρια.
3) Ειδικό θέμα προέκυψε για την προμήθεια των μηχανημάτων μετροπόντικα (ΤΒΜ) από την κατασκευαστική κοινοπραξία. Μέσα από την προκαταβολή δεν πληρώθηκαν μόνο τα χρήματα για να αποκτήσει τους δύο μετροπόντικες, αλλά και οι δαπάνες για την προμήθεια των σχετικών εγγυητικών επιστολών, όπως και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για τον συγκεκριμένο πανάκριβο μηχανικό εξοπλισμό. Η «Ελληνικό Μετρό» δεν δεχόταν ότι μπορούσαν να καλυφθούν όλα τα παραπάνω έξοδα από την προκαταβολή του ελληνικού Δημοσίου.
Ομως, με την απόφασή του ο κ. Σταϊκούρας κάνει δεκτά δύο από τα τρία σημεία και δικαιώνει την κοινοπραξία. Συγκεκριμένα:
-Δέχεται ότι όλες οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος της προκαταβολής είναι σύννομες. «Ιδιαίτερα η δαπάνη για την προμήθεια ΤΒΜ περιλαμβάνεται στις δαπάνες για τις οποίες χορηγείται η προκαταβολή», ενώ ζητά «να τεκμηριωθεί κατάλληλα ότι η δαπάνη για τις προμήθειες των εγγυητικών επιστολών και τα ασφάλιστρα του έργου ανάγεται στο αρχικό στάδιο εκτέλεσης, ήτοι ότι αποτελούν έξοδα εκκίνησης του έργου, περαιτέρω δε να δοθούν οι κατάλληλες διευκρινίσεις με τρόπο που θα τεκμηριώνει τον σκοπό εκταμίευσης ποσών από την προκαταβολή».
-Δέχεται επίσης ως αποδεκτό «τον τρόπο τεκμηρίωσης των δαπανών» παρά την καθυστέρηση των τριών ετών στην υποβολή των στοιχείων και απλώς «μαλώνει» την κατασκευαστική ζητώντας η συνοπτική κατάσταση «να είναι συνταγμένη με τρόπο που θα επιτρέπει στην αναθέτουσα αρχή να διαπιστώσει αν οι δαπάνες σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο».
-Απορρίπτει την ένσταση των εργολάβων μόνο για το «μπάχαλο» με τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή, όπως αναφέρει, «τη δυνατότητα της αναδόχου να είναι η προκαταβολή κατατεθειμένη σε λογαριασμούς άλλους από αυτούς που τηρεί η ανάδοχος κοινοπραξία του έργου».
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Aπίστευτο! πως με μία εντολή ο Νίκος Tαχιάος επιχειρεί να καταργήσει νόμους και προεδρικά διατάγματα
Φρένο του... βεζίρη στο τραμ του Ελληνικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ04.10.24 16:29Άρης Χατζηγεωργίου
Ο υφυπουργός Υποδομών έχει δώσει «εντολή» να μην κατασκευαστεί το τραμ που εδώ και 10 χρόνια προβλέπεται να εξυπηρετεί τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού με κόστος 15-20 εκατομμυρίων και να μελετηθεί η επέκταση γραμμής μετρό με πολλαπλάσιο κόστος, άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, που θα επωμισθεί ο Ελληνας φορολογούμενος
Tη... δόξα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος, ως υπουργός Δημοσίων Εργων, ξήλωσε το 1953 τις γραμμές του τραμ από την Αθήνα, φαίνεται πως ζήλεψε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος. Οπως αποκαλύπτεται σε υπηρεσιακό έγγραφο, ο κ. Ταχιάος έχει δώσει «εντολή» να μην κατασκευαστεί το τραμ που εδώ και 10 χρόνια προβλέπεται να εξυπηρετεί τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού με κόστος 15-20 εκατομμυρίων και να μελετηθεί η επέκταση γραμμής μετρό, με πολλαπλάσιο κόστος - άνω των 300 εκατομμυρίων.
Η εξυπηρέτηση της «εμβληματικής επένδυσης» του Ελληνικού από γραμμή τραμ προβλέπεται εδώ και 10 χρόνια καθώς περιλαμβάνεται στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (νόμος 4277/2014) και με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής που εγκρίθηκε με προεδρικό διάταγμα τον Μάρτιο του 2018.
Ομως ο κ. Ταχιάος φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να καταργήσει νόμους και Π.Δ. με μια απλή εντολή. Ισως και να ελπίζει ότι με αυτή του την πρωτοβουλία, που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τις αξίες γης στο Ελληνικό αλλά και το ανεκτέλεστο για τους εργολάβους του μετρό, μπορεί να έχει την τύχη του Κωνσταντίνου Καραμανλή που, αφού ξήλωσε το τραμ το 1953, έγινε δύο χρόνια αργότερα πρωθυπουργός.
Στην αποκάλυψη για τις προθέσεις Ταχιάου προχώρησε με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής (ΣΗΤΑ). Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι ο κ. Ταχιάος πριν γίνει υφυπουργός Υποδομών ήταν «επιτυχημένος» πρόεδρος στην «Ελληνικό Μετρό» (πρώην «Αττικό Μετρό»), τον φορέα που αναθέτει όλα τα έργα για τα μέσα σταθερής τροχιάς. Επικαλείται το έγγραφο που παραθέτουμε, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2024, το οποίο απευθύνει η «Ελληνικό Μετρό» στην εταιρεία ΑΒΑΞ η οποία εκτελεί έργα στο Ελληνικό. Εκεί αναφέρεται ότι ο κ. Ταχιάος ήδη από τον Απρίλιο του 2024 έχει δώσει «εντολή για τη μη υλοποίηση και κατασκευή αστικής γραμμής τραμ που θα διασχίζει τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού» αλλά και ότι ζητά να μελετηθεί η κατασκευή γραμμής και σταθμού Μετρό μέσα στο Ελληνικό.
Ο ΣΗΤΑ υπενθυμίζει ότι υπάρχει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ψηφισμένο το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που αναγράφει τις επεκτάσεις της γραμμής τραμ αλλά και το προεδρικό διάταγμα με την έγκριση του ΣΟΑ που αναγράφει ρητά την εμπορική γραμμή τραμ με τις νέες στάσεις και τη σύνδεσή του με το Μετρό στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. «Υπάρχει επίσης και απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για μείωση του ποσοστού των θέσεων στάθμευσης στον χώρο του Ελληνικού, λόγω της ύπαρξης των στάσεων του Μετρό και του τραμ στην περιοχή, που θα εξυπηρετούν τον κόσμο», προσθέτουν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι το τραμ θα μπορούσε να συνδέσει την περιοχή με τον Πειραιά και με το πάρκο στο Ιδρυμα Σ. Νιάρχος. «Δεν θα επιτρέψουμε την απαξίωση της γραμμής τραμ που προσπαθούν με τέτοια εμμονή να πετύχουν. Θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την εργασία μας και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και θα αντισταθούμε στα κοστοβόρα-φαραωνικά έργα που ο κύριος υφυπουργός (μόνο;) προωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πάντως, η αναφορά της «εντολής Ταχιάου» στο υπηρεσιακό έγγραφο δεν προκάλεσε τεράστια έκπληξη στους γνωρίζοντες όσα γίνονται στον χώρο των δημόσιων έργων. Η επένδυση στο Ελληνικό έχει επικεντρωθεί στο real estate και αυτό σημαίνει πως μια κίνηση, όπως η σύνδεση με το Μετρό, ανεβάζει ακόμη περισσότερο τις αξίες γης και ευνοεί τη Lamda Development που κρατά στα χέρια της αυτό το φιλέτο γης και το πουλάει ακριβά.
Ενα πρόσθετο θέμα είναι ότι με βάση τον νομοθετημένο σχεδιασμό, το κόστος της νέας γραμμής τραμ, περίπου 15-20 εκατομμύρια ευρώ, θα το αναλάμβανε η Lamda που έχει ήδη εγκατεστημένο εργολάβο την εταιρεία ΑΒΑΞ με ένα συνολικό πακέτο 300 εκατομμυρίων για διάφορα έργα. Εάν όμως αποφασιστεί να γίνει μια υπόγεια γραμμή Μετρό κάτω από το πρώην αεροδρόμιο, με στόχο να επεκταθεί στη συνέχεια προς Γλυφάδα, το κόστος θα μεταβιβαστεί στον Ελληνα φορολογούμενο. Μια τέτοια γραμμή με έναν ή δύο σταθμούς (ώστε ο ένας να αφορά το καζίνο) και μήκος 1,5-2 χιλιόμετρα εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει σε κόστος τα 300 εκατομμύρια ευρώ εάν ληφθεί υπόψη ότι η επέκταση της γραμμής προς Ιλιον (4 χιλιόμετρα-3 σταθμοί) υπεγράφη πρόσφατα με κόστος 682 εκατομμυρίων ευρώ!
Υπενθυμίζεται ότι πολύ κοντά στον χώρο της επένδυσης, πάνω στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, λειτουργούν ήδη δύο σταθμοί Μετρό (Αργυρούπολη-Ελληνικό) οι οποίοι μπορούν άνετα να εξυπηρετούν όλες τις εγκαταστάσεις (εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων κ.λπ.) που κατασκευάζονται εκεί. Φαίνεται όμως ότι ο κτηματομεσιτικός πόλος του Ελληνικού και όσοι ελέγχουν εκεί την κατάσταση δεν επιθυμούν την υλοποίηση όσων έχουν θεσμοθετηθεί, ίσως να τα βρίσκουν και πολύ μίζερα για το μέλλον που ονειρεύονται:
• Με βάση τον σχεδιασμό, η νέα γραμμή τραμ θα ξεκινούσε κάθετα από την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αγιο Κοσμά, θα κατευθυνόταν ανατολικά προς τη Βουλιαγμένης μέσα από τον τεράστιο πεζόδρομο που θα διασχίζει τον χώρο πρασίνου, μετά θα έστριβε βόρεια για να πλησιάσει την Αλίμου και να καταλήξει στο νέο αμαξοστάσιο του τραμ.
• Στο ΣΟΑ αναφέρεται ότι «η διασύνδεση με τον άξονα της λεωφόρου Βουλιαγμένης γίνεται μέσω κοινόχρηστων χώρων που περιλαμβάνουν πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, τη νέα χάραξη της γραμμής τραμ καθώς και ανοιχτούς χώρους και χώρους πρασίνου, μέσω των οποίων εξασφαλίζονται η σύνδεση και η απρόσκοπτη κίνηση από και προς το Μητροπολιτικό Πάρκο». Προβλέπει ακόμη «συμπληρωματικό εσωτερικό δίκτυο λεωφορειακών γραμμών», «ώστε να εξυπηρετούν επαρκώς τον σταθμό Μετρό Ελληνικού μέσω των κόμβων της λεωφόρου Βουλιαγμένης με την είσοδο του πρώην Ανατολικού Αεροσταθμού και με τη λεωφόρο Ιασωνίδου». Δεν διευκρινίζεται εάν τα λεωφορεία θα κινούνται στους ίδιους δρόμους με τις λιμουζίνες των προνομιούχων της επένδυσης…
• Σημειώνεται, πάντως, ότι μια γραμμή Μετρό εκτός από το πολλαπλάσιο κόστος απαιτεί και πολύ περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθεί, ακόμη και αν η ΑΒΑΞ είναι εκείνη που κατασκευάζει τη νέα γραμμή 4 Αλσος Βεΐκου-Γουδή. Πώς θα εξυπηρετούνται στο μεσοδιάστημα οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που αναμένεται να φτάνουν στο Ελληνικό για να επισκέπτονται τα εμπορικά κέντρα, το καζίνο και το πάρκο;
Μια εντολή του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου φαίνεται πως είναι αρκετή για να καταργηθούν ο νόμος για το Ρυθμιστικό της Αθήνας και ένα Προεδρικό Διάταγμα. Το μάθαμε και αυτό μέσα από ένα υπηρεσιακό έγγραφο που αποκαλύπτει ότι υπάρχει μελέτη για να μπει το μετρό μέσα στο Ελληνικό. Με πολλαπλάσιο κόστος φυσικά...
Το παραπάνω εμπόδιο δεν είναι το μοναδικό για την υλοποίηση του έως τώρα κρυφού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Το τραμ δεν μπορεί να αποπεμφθεί από τον χώρο του Ελληνικού καθώς εκεί βρίσκεται εγκατεστημένο το αμαξοστάσιό του και τώρα κατασκευάζεται νέο, μεγαλύτερο αμαξοστάσιο από τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Από την άλλη πλευρά, οι προθέσεις της κυβέρνησης και ειδικά του κ. Ταχιάου δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν εντελώς κρυμμένες. Τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση οργάνωσε φιέστα στον χώρο του αμαξοστασίου για να γιορταστούν τα 20 χρόνια λειτουργίας του τραμ. Εκεί, όλοι οι ομιλούντες πολιτικοί υποσχέθηκαν για το τραμ «λαμπρό μέλλον» και επεκτάσεις, παρά το γεγονός ότι στην πράξη έχουν όλες μπλοκαριστεί. Ομως, ο Νίκος Ταχιάος είπε ωμά να ξεχάσουμε το τραμ ως ανταγωνιστικό μέσο στα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τόνισε ότι ως μέσο είναι «συμπληρωματικό του Μετρό». Προς το παρόν, πάντως, τα έργα Μετρό απορροφούν εκατοντάδες εκατομμύρια (2 δισ. για τη γραμμή 4 και την επέκταση προς Ιλιον), ενώ το τραμ παραμένει ο φτωχός συγγενής. Που πρέπει να φύγει από τα σαλόνια των πλουσίων...
Η απάντηση του υπ. Υποδομών και Μεταφορών που επιβεβαιώνει την «Εφ.Συν.»
06.10.24 10:01
ΕΦ.ΣΥΝ.
Α+
Α-Facebook
Copy link
Print
Ηαπάντηση του υπ. Υποδομών και Μεταφορών που επιβεβαιώνει την «Εφ.Συν.»
Μετά το χθεσινό βασικό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Δώρα υπουργών σε LAMDA και ΑΒΑΞ» και τα σχετικά ρεπορτάζ στις σελίδες 20-21 με τίτλους «Φρένο του... βεζίρη στο τραμ του Ελληνικού» και «“Συγχωροχάρτι” Σταϊκούρα στην ΑΒΑΞ για τη γραμμή 4 του Μετρό», από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών λάβαμε απάντηση και τη δημοσιεύουμε αυτολεξεί:
Α. Οσον αφορά στο δημοσίευμα σχετικά με τη Γραμμή 4 του Μετρό σημειώνεται ότι:
1. H απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών επί της ένστασης της Κοινοπραξίας έχει ως αναγκαίο και υποχρεωτικό, εκ του νόμου, έρεισμά της την προηγηθείσα (υπ’ αριθμ. Πράξη 1 / Συνεδρίαση 14/27–09–2024) γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εργων και Μελετών Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
2. Η απόφαση δεν εκδίδεται εν κενώ, ούτε ανερμάτιστα, αντίθετα στηρίζεται στην κρίση του θεσμοθετημένου γι’ αυτόν τον σκοπό αρμόδιου οργάνου, του Τεχνικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από ανώτατους λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και διευθυντικά στελέχη των Υπηρεσιών του Υπουργείου.
3. Το Τεχνικό Συμβούλιο κατέληξε, με τη γνωμοδότησή του, σε μερική αποδοχή της ένστασης της Κοινοπραξίας, που εκτελεί το δημόσιο έργο της Γραμμής 4 του Μετρό, αφού εξέτασε οικονομικές, τεχνικές και νομικές παραμέτρους της υπόθεσης, και συνεπακόλουθα της εν λόγω σύμβασης.
4. Επιπλέον, με την απόφαση, δρομολογείται ο ευχερής και αποτελεσματικός διαχειριστικός έλεγχος και η εποπτεία, χρηματικών δεδομένων και των λογαριασμών, που σχετίζονται με το, υπό εκτέλεση, έργο. Η μερική αποδοχή της ένστασης συναρτάται ευθέως και με υποχρεώσεις της Κοινοπραξίας, ιδίως υποχρεώσεις τεκμηρίωσης και λογοδοσίας για τα πεπραγμένα, αλλά ασφαλώς και για το μέλλον.
5. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προσεγγίζοντας το συγκεκριμένο έργο ως έναν σημαντικό πυλώνα για την ουσιαστική αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών της Αττικής, διεμήνυσε στα εμπλεκόμενα μέρη, και με αφορμή την εν λόγω απόφαση, την αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και προσήλωση, για την εμπρόθεσμη και επιτυχημένη παράδοση του έργου προς χρήση, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές, αφενός να εργαστούν ακόμα πιο εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση, αφετέρου να ενισχύσουν το καθήκον ενημέρωσης και απολογισμού προς την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Προς τούτο, υπάρχει έγγραφη οδηγία για συστηματική, τριμηνιαία ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του έργου.
Β. Οσον αφορά το δημοσίευμα αναφορικά με το Τραμ στο Ελληνικό, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Τον Δεκέμβριο του 2023 ετέθη το θέμα της έγκρισης μελέτης της Γραμμής Τραμ στο Ελληνικό που είχε υποβληθεί στην Ελληνικό Μετρό Α.Ε. από την εταιρία που κατασκευάζει το έργο για λογαριασμό της Ελληνικό Μ.Α.Ε. Η μελέτη αφορούσε στη μετατόπιση σε νέα θέση της υπάρχουσας υπηρεσιακής γραμμής (service line) που οδηγεί από την Ποσειδώνος στο Αμαξοστάσιο Ελληνικού του τραμ.
2. Σύμφωνα με τον όρο III.3. της από 19.07.2016 τροποποιητικής σύμβασης της ως από 14.11.2014 σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (ΣΑΜ), όπως και οι δύο κυρώθηκαν με τον Ν. 4422/2016 (ΦΕΚ 181Α): «Ο Αγοραστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να διερευνήσει το ενδεχόμενο κατασκευής αστικής γραμμής τραμ, που θα διασχίζει το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, καθώς και σύνδεσης αυτής με τους σταθμούς μετρό “Ελληνικό” και “Αργυρούπολη”. Εάν επιτευχθεί συμφωνία με τους αρμόδιους φορείς (Μετρό και Τραμ), ο Αγοραστής προτίθεται καταρχήν να αναλάβει το κόστος κατασκευής της γραμμής αυτής και των συνδέσεών της μέσω της Εταιρείας, εφόσον εξεταστούν συνολικά λύσεις για τη μείωση της χρήσης αυτοκινήτων σε όλη την έκταση του Ακινήτου, σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα».
3. Η «Ελληνικό Μ.Α.Ε.», τον Φεβρουάριο του 2024, μας γνώρισε ότι στο πλαίσιο της υποχρέωσής της να προβεί στη διερεύνηση του ανωτέρω ενδεχομένου μέσου σταθερής τροχιάς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βέλτιστη λύση για την εξυπηρέτηση των δημοσίων συγκοινωνιών και τη συμπλήρωση του συστήματος μαζικών μεταφορών είναι η κατασκευή γραμμής και σταθμού μετρό εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
4. Η πρόταση αυτή εξετάστηκε διεξοδικά σε αλλεπάλληλες συσκέψεις των εμπλεκομένων μερών, με τελευταία αυτήν της 25ης Ιουνίου 2024, με τη συμμετοχή πλέον και του Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος ως Συντονιστή του Εργου Αξιοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Προκρίθηκε κατ’ αρχήν ως προσφορότερο σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας το μετρό, ως τμήμα της υφιστάμενης πρότασης επέκτασης προς Γλυφάδα και συμφωνήθηκε να γίνει αποδεκτή η πρόταση της «Ελληνικό Μ.Α.Ε.», να αναλάβει με δική της δαπάνη την εκπόνηση της σχετικής μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητας και της συνακόλουθης μελέτης χάραξης γραμμής και χωροθέτησης σταθμού στο Πάρκο. Κατόπιν αυτού προεκρίθη η έγκριση της μελέτης μετατόπισης της service line ανεξαρτήτως του ενδεχομένου κατασκευής αστικής γραμμής τραμ.
5. Εφόσον η λύση της κατασκευής μετρό δεν τελεσφορήσει, η «Ελληνικό Μ.Α.Ε.» αποδέχτηκε με δήλωσή της ότι με δικά της έξοδα και δαπάνες θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η service line να αναβαθμιστεί και να καταστεί συμβατή με επιβατική γραμμή τραμ.
6. Σκοπός των συναντήσεων και της κατάληξής τους υπήρξε αποκλειστικά η απεμπλοκή της μελέτης μετατόπισης της service line από την τελική λύση της πρόσβασης με μέσο σταθερής τροχιάς στο Μητροπολιτικό Πάρκο. Πρόκειται για επείγον και κρίσιμο έργο που εκτελείται παράλληλα με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος και η τεχνική μορφή του δεν μπορεί να συνδέεται με την κατάληξη της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η «Ελληνικό Μ.Α.Ε.» από τη σύμβασή της με το ελληνικό δημόσιο.
7. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι μελέτες σκοπιμότητας – βιωσιμότητας και χάραξης γραμμής οδηγήσουν στη λύση του μετρό ή σε συνδυασμό μετρό και τραμ ή αποκλειστικά στο τελευταίο, αυτή πρέπει αφενός να υπακούει ή να τροποποιεί το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και αφετέρου υπό τις ίδιες ή ανάλογες μελετητικές προϋποθέσεις που ορίζει η σύμβαση, η «Ελληνικό Μ.Α.Ε.» να επιβαρυνθεί για το κόστος κατασκευής του έργου που θα προκριθεί.
«Δυστυχώς» το ΥΠΥΜΕ δεν διαψεύδει τα «δώρα υπουργών» και αποκαλύπτει κι άλλους... εκτροχιασμούς
Οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.» διάβασαν χθες ένα πρωτοσέλιδο που μιλούσε για «δώρα υπουργών» και δύο ρεπορτάζ που εξηγούσαν με ποιον τρόπο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος εξυπηρετούν τα συμφέροντα δύο πανίσχυρων επιχειρήσεων. Σήμερα διαβάζουν την απάντηση και βλέπουν ξεκάθαρα πως πουθενά δεν διαψεύδουν τα «δώρα».
Η απάντηση περιλαμβάνει εκτενείς νομικές αναλύσεις και αναφορές που απλώς εξηγούν ότι τα «δώρα» αυτά δόθηκαν είτε «για το καλό μας» είτε επειδή είχαν δοθεί άλλα δώρα στο παρελθόν. Προφανώς έμαθαν από τα λάθη άλλων υπουργών, όπως του Κ. Αχ. Καραμανλή, ο οποίος, λίγους μήνες πριν από τα Τέμπη, υποστήριζε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διόρθωσε την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για το «συγχωροχάρτι» Σταϊκούρα στην κατασκευάστρια της γραμμής 4 του Μετρό (ΑΒΑΞ), ο υπουργός αναφέρει ότι έκανε «μερικώς δεκτή» την ένσταση της εταιρείας, η οποία συνελήφθη να μη δίνει επί σχεδόν τρία χρόνια λογαριασμό για το πώς αξιοποιεί τα 128 εκατομμύρια της προκαταβολής, να χρεώνει εκεί ό,τι επιθυμεί και να διατηρεί τα χρήματα σπαρμένα σε διάφορους λογαριασμούς. Αρα πρέπει να τον συγχαρούμε που δεν την έκανε πλήρως δεκτή;
Παρακάτω, μας ενημερώνει ότι «διεμήνυσε στα εμπλεκόμενα μέρη» (σ.σ. χωρίς να διευκρινίζει εάν εννοεί μόνο την ΑΒΑΞ και τα άλλα μέλη της κοινοπραξίας GHELLA-ALSTOM ή και την «Ελληνικό Μετρό») «την αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και προσήλωση για την εμπρόθεσμη και επιτυχημένη παράδοση του έργου προς χρήση, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές αφενός να εργαστούν ακόμα πιο εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση, αφετέρου να ενισχύσουν το καθήκον ενημέρωσης και απολογισμού προς την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών». Και συμπληρώνει: «Προς τούτο, υπάρχει έγγραφη οδηγία για συστηματική, τριμηνιαία ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του έργου». Αρα, έως σήμερα δεν υπήρχε τέτοια ενημέρωση και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για συγχαρητήρια;
Οσο για την κατάργηση της γραμμής τραμ που θα κατασκευαζόταν για να εξυπηρετεί κατοίκους και επισκέπτες στο επενδυτικό πάρκο του Ελληνικού και καταργείται «με εντολή Ταχιάου», όπως γράφαμε χθες, το υπουργείο παραδέχεται ωμά ότι αυτό ήταν «παραγγελία» της «Ελληνικό ΜΑΕ», θυγατρικής της LAMDA, η οποία «τον Φεβρουάριο του 2024» «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βέλτιστη λύση για την εξυπηρέτηση των δημοσίων συγκοινωνιών και τη συμπλήρωση του συστήματος μαζικών μεταφορών είναι η κατασκευή γραμμής και σταθμού μετρό εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά».
Το υπουργείο μάς αποκαλύπτει, με... ελαφρά καθυστέρηση, ότι έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις έως τις 25/6/2024 «επί της πρότασης». Για τις οποίες συσκέψεις ουδέποτε ενημερώθηκε η κοινή γνώμη, που την ίδια στιγμή βομβαρδιζόταν με δημοσιεύματα για το πόσο γρήγορα προχωρούν τα έργα κατασκευής στο Ελληνικό και πόσο ανεβαίνουν οι αξίες γης στην περιοχή. Μας λέει επίσης ότι στην τελευταία σύσκεψη «προκρίθηκε κατ’ αρχήν ως προσφορότερο σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας το μετρό» και «καρφώνει» τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιο Μπακογιάννη «ως Συντονιστή του Εργου Αξιοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου». Αρα δεν ήταν «εντολή Ταχιάου», όπως ανέφερε το έγγραφο που αποκαλύψαμε χθες;
Το υπουργείο επικαλείται εμμέσως τα «δώρα» που έκαναν στη LAMDA προηγούμενες κυβερνήσεις, των Σαμαρά-Βενιζέλου τον Νοέμβριο του 2014 με τη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» και του Αλ. Τσίπρα τον Ιούλιο του 2016, με την τροποποιητική σύμβαση από τον Στ. Πιτσιόρλα. Δεν αναφέρει τίποτε, πάντως, για άλλους νόμους, όπως το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας του 2014 και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ελληνικού που έγινε Προεδρικό Διάταγμα το 2018, τα οποία προβλέπουν την εξυπηρέτηση του Πόλου με το τραμ, σε συνδυασμό με το ήδη κατασκευασμένο μετρό (σταθμοί Αργυρούπολης-Ελληνικού).
Προς το τέλος, η απάντηση φτάνει και στο «ψητό», δηλαδή το ποιος θα χρεωθεί την παραγγελία της LAMDA, και απαντά με δημιουργική ασάφεια. Οπως γράφαμε χθες, η γραμμή τραμ με κόστος 15-20 εκατ. ευρώ θα πληρωνόταν από την «Ελληνικό ΜΑΕ», ενώ για το μετρό με πολλαπλάσιο κόστος, πάνω από 300 εκατομμύρια, ο κλήρος πέφτει στους φορολογούμενους καθώς η γραμμή θα συνεχίζει μετά προς Γλυφάδα. Επί του θέματος αυτού αναφέρει: «Εφόσον οι μελέτες σκοπιμότητας – βιωσιμότητας και χάραξης γραμμής οδηγήσουν στη λύση του μετρό ή σε συνδυασμό μετρό και τραμ ή αποκλειστικά στο τελευταίο, αυτή πρέπει αφενός να υπακούει ή να τροποποιεί το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και αφετέρου, υπό τις ίδιες ή ανάλογες μελετητικές προϋποθέσεις που ορίζει η σύμβαση, η “Ελληνικό Μ.Α.Ε.” να επιβαρυνθεί για το κόστος κατασκευής του έργου που θα προκριθεί». Ο υπογράφων υπέβαλε διευκρινιστικό ερώτημα για το νόημα των παραπάνω και έλαβε την απάντηση ότι, εάν γίνει μετρό, η «Ελληνικό ΜΑΕ» θα συμμετέχει στο κόστος με κάποιο απροσδιόριστο ποσοστό.
Δύο τελευταίες παρατηρήσεις:
1) Είναι σαφώς θετικό γεγονός η έστω και τέτοια απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε μια εποχή που οι υπουργοί αποφεύγουν όχι μόνο να απαντούν σε δημοσιεύματα αλλά ακόμη και να οργανώνουν συνεντεύξεις Τύπου, αφού έχουν την άνεση να εμφανίζονται όποτε και όπως το επιθυμούν σε φιλικά μέσα, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. 2) Οι υπουργοί που φιλοξενήθηκαν χθες στο πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» καλύτερα να μην υιοθετούν άκριτα όσα λέγονται για «ενδοκυβερνητικά χτυπήματα» από άλλους υπουργούς που θέλουν να τους «κοντύνουν». Η κυβέρνηση διαθέτει πολλά ελεγχόμενα από εκείνη μέσα ενημέρωσης για τέτοιους σκοπούς.
I enjoyed reading this articles. Very good message you've done. thankyou
ΑπάντησηΔιαγραφήWonderful article. I love your style of writing. It’s inspiring, and I am happy
ΑπάντησηΔιαγραφήI am always on the lookout for quality posts and articles like this!
ΑπάντησηΔιαγραφήI’m excited to uncover this page. I need to to thank you for ones time for this
ΑπάντησηΔιαγραφή