Πού χτυπάει η πανάκριβη «αθηναϊκή καρδιά» της ΑΑΔΕ;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ19.05.23 15:19Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Η28η Φεβρουαρίου 2023 ήταν η τελευταία μέρα λειτουργίας του εμπορικού κέντρου Athens Heart, έπειτα από 15 χρόνια παρουσίας στην οδό Πειραιώς με ατυχή ωστόσο κατάληξη, μετά τη χρεοκοπία του Ομίλου Θεοδωρίδη (Pasal και Sato/Entos).
Ωστόσο, το ακίνητο των 20,5 στρεμμάτων, συνολικής δόμησης 54.000 τ.μ. και επιφάνειας 18.500 τ.μ. προς εκμίσθωση που έχει περάσει έναντι 15,7 εκατ. ευρώ στην Premia Properties του Ηλία Γεωργιάδη έχει μια νέα λαμπρή ευκαιρία να ανθήσει οικονομικά και να αποδώσει ταχύτατα στον νέο ιδιοκτήτη του τεράστιες υπεραξίες ως έδρα των κεντρικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ που πρόκειται να το νοικιάσουν.
Και μάλιστα με το ιλιγγιώδες τίμημα των 365.000 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα 12 χρόνια. Που σημαίνει ότι η Premia σε περίπου τρία και κάτι χρόνια θα έχει κάνει απόσβεση της επένδυσής της. Και καθώς μετά την πρώτη τριετία θα μπορεί να αναπροσαρμόσει το μίσθωμα, θα έχει ορίζοντα οκτώ χρόνων τουλάχιστον να αντλήσει καθαρές υπεραξίες άνω των 40 εκατ. ευρώ.
Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι παράδοξο και επιλήψιμο, με εξαίρεση το ερώτημα γιατί το υπουργείο Οικονομικών και η ανεξάρτητη ΑΑΔΕ δεν αναζητούν λύσεις εκ των ενόντων, δηλαδή στέγαση των υπηρεσιών τους σε κάποια από τα περίπου 70.000 ακίνητα και δικαιώματα επί ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο.
Ωστόσο, προκύπτουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα για τις διαδικασίες επιλογής του ακινήτου από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ που τα επισημαίνει δημόσια η ιστοσελίδα eforiakoi.org (της «Αυτόνομης Κίνησης Εφοριακών», συνδικαλιστικής παράταξης που εκπροσωπείται στους συλλόγους και στην ομοσπονδία τους).
Χρονικές συμπτώσεις
Ενα πρώτο ερώτημα αφορά τις χρονικές συμπτώσεις: το Athens Heart μεταβιβάστηκε στην Premia τον Νοέμβριο, τον επόμενο μήνα δημοσιοποιήθηκε η διακήρυξη «μειοδοτικής δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου» με περίπου φωτογραφική περιγραφή του πρώην εμπορικού κέντρου στην Πειραιώς 180, μαζί με παρακείμενο υπό κατασκευή κτίριο σε όμορο οικόπεδο (Πειραιώς 186) που συμπληρώνει τα απαιτούμενα από την ΑΑΔΕ τετραγωνικά. Στις 28/2 έκλεισε οριστικά το κέντρο, στις 17/3 υπεγράφη η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή που εγκρίνει τη μίσθωσή του ακινήτου, το οποίο θα αποδοθεί σταδιακά.
Ωστόσο, τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα για τη διαφάνεια της διαδικασίας δημοπρασίας μίσθωσης προκύπτουν από τη σύγκριση της διακήρυξης για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ με τη σχεδόν ταυτόχρονη διακήρυξη για τη μίσθωση κτιρίου για τη στέγαση του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής (ΚΕΒΕΙΣ), για το οποίο απαιτούνταν επίσης ακίνητο κοντά στο κέντρο της Αθήνας:Ενώ για το ΚΕΒΕΙΣ η διακήρυξη της μειοδοτικής δημοπρασίας έθετε ως όρους να είναι εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, να είναι αποπερατωμένο και να βρίσκεται σε «ακτίνα 1.000 μέτρων» από μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό), για το κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών η διακήρυξη ανέφερε ότι πρέπει να βρίσκεται εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Αθηναίων ή των όμορων σε αυτό δήμων, σε «απόσταση όχι πάνω από 800 μέτρα» από Μετρό και εύκολα προσπελάσιμο από μεγάλους οδικούς άξονες, ενώ μπορεί να είναι αποπερατωμένο, ημιτελές ή υπό ανέγερση.
Με δεδομένο ότι η μικτή επιφάνεια που αναζητούνταν για τις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ήταν περίπου 26.570 τ.μ, με γραφειακούς χώρους 18.970 τ.μ., με δυνατότητα απόκλισης 5%, θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά κάποιος τη… σατανική σύμπτωση ότι το υπό ανακαίνιση Athens Heart και το υπό ανέγερση παρακείμενο κτίριο της Premia επί της Πειραιώς που χωροταξικά ανήκουν στον Δήμο Ταύρου αθροιστικά προσφέρουν τα απαιτούμενα τετραγωνικά, έστω και υπολειπόμενα κατά 5%, όπως… σοφά είχε φροντίσει να προβλέψει η διακήρυξη.
Εφόσον η διαδικασία της δημοπρασίας είναι διαγωνιστική (όπως προβλέπει ο Ν. 3130/2003), προκύπτει το ερώτημα πόσοι και ποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν προσφορές με βάση τα τόσο φωτογραφικά χαρακτηριστικά στην αρμόδια Επιτροπή Στέγασης του υπουργείου Οικονομικών.
Και υπάρχουν και τα επιπλέον ερωτήματα που θέτει η «Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών» μέσω της ιστοσελίδας της, eforiakoi.org: Για ποιο λόγο η διοίκηση δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει ποιες υπηρεσίες σχεδιάζεται να μετακινηθούν στο κτίριο της Πειραιώς; Με ποια στοιχεία προσδιόρισε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις του προς αναζήτηση κτιρίου; Διερευνήθηκε η δυνατότητα στέγασης των υπηρεσιών σε κτίρια του Δημοσίου ή ακόμα και η αγορά κτιρίων δεδομένου του κόστους ενοικίασης;
Οι αποφάσεις, ωστόσο, έχουν ληφθεί και θα κοστίσουν περίπου 55 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για τα επόμενα 12 χρόνια, με ενοίκιο 365.000 τον μήνα (20 ευρώ το τετραγωνικό) στην περίπτωση του Athens Heart όπου θα στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και 50.000 για το ΚΕΒΕΙΣ (12 ευρώ/τ.μ.). Σήμερα οι ίδιες κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στεγάζονται σε τρία διαφορετικά κτίρια (Καραγεώργη Σερβίας και Ερμού) με συνολικά μισθώματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κάτω των 200.000 ευρώ τον μήνα.
Η περιπέτεια του Athens Heart και οι «γαλάζιοι»... γκεστ της Premia
Για την Ιστορία, αξίζει να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη ιδιοκτήτρια του Athens Heart, η Pasal της οικογένειας Θεοδωρίδη που μετά το 2015 βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστια χρέη, μετά τη συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της (κυρίως Alpha Bank και Eurobank, με πώληση ακινήτων έναντι οφειλών περίπου 60 εκατ.) το 2019, πέρασε στον έλεγχο της Sterner Stenhus, του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη.
Μέσω της Pasal, που μετεξελίχθηκε σε Premia, η εταιρεία Γεωργιάδη βρέθηκε και στο Χρηματιστήριο. Από τη διαδοχή των γεγονότων προκύπτει εμμέσως ότι στην πραγματικότητα η μεταβίβαση του εμπορικού κέντρου Athens Heart στην Premia (για την ακρίβεια στη θυγατρική της Primalaft Athens) με 15,7 εκατ. ευρώ έναντι δανειακού χρέους προς την Εθνική Τράπεζα που το βάραινε ήταν μια ενδοομιλική «τράμπα».
Κι ενώ η διοίκηση της Premia μόλις προ ολίγων ημερών γνωστοποιούσε σε αναλυτές ότι «βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για τη μίσθωσή του με το μηνιαίο αντίτιμο να κινείται στην περιοχή των 15 ευρώ ανά τ.μ.», η ΑΑΔΕ είχε ήδη αναρτήσει δύο μήνες πριν (στις 17/3) την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ να κάνει δεκτή την προσφορά της εταιρείας με μίσθωμα περίπου 20 ευρώ/τ.μ., υπό τον όρο βεβαίως ότι μέχρι τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδοτήσεων του ακινήτου.
Μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά: στο Δ.Σ. της Premia, που θα νοικιάσει στην ΑΑΔΕ το ακίνητο, συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Ανδρικόπουλος, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τον Οκτώβριο 2020, οπότε παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, με τον Αδωνι Γεωργιάδη.
Δύο χρόνια αργότερα το όνομα του κ. Ανδρικόπουλου περιλαμβανόταν στους παρακολουθούμενους από την ΕΥΠ, σύμφωνα με δημοσιεύματα που ουδέποτε διαψεύστηκαν. Αλλά στο Δ.Σ. της Premia συμμετέχει και ακόμη μία γνώριμη για τις σχέσεις της με την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα: η Ρεβέκκα Πίτσικα, υπεύθυνη του Μητρώου στελεχών της Ν.Δ. και αποδέκτρια απευθείας αναθέσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ την τελευταία τετραετία από δημόσιους φορείς.
Η ΑΑΔΕ για τη μίσθωση του Athens Heart
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ29.06.23 13:40Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Σε απάντηση δημοσιεύματος της «Εφ.Συν.» για τη μίσθωση του κτιρίου Athens Heart, στην Πειραιώς, για 12 χρόνια έναντι 365.000 ευρώ τον μήνα για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, λάβαμε από την ΑΑΔΕ την παρακάτω επιστολή:
«Με αφορμή το δημοσίευμά σας, με τίτλο “Και μισθωτής και... δανειστής του ‘Athens Heart’ το Δημόσιο” (12/6) και για την ενημέρωση των αναγνωστών σας θα θέλαμε να σας καταστήσουμε κοινωνούς για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αναφορικά με την επιλογή του κτηρίου που θα στεγάσει τις Κεντρικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Η μίσθωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών & Ανατ. Αττικής, σύμφωνα πάντα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ν. 3130/2023 και σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου Οικονομικών 1033511/989/ΟΟΤΥ/Ε’/ΠΟΛ.1065/9.4.2003, ΔΤΥ Ε 1173742/2540 ΕΞ2012/7-12-2012) και την προβλεπόμενη δημοσιότητα.
Η ΑΑΔΕ, ως όφειλε, προχώρησε σε δημόσια διαγωνιστική διαδικασία για την ανεύρεση κατάλληλου ακινήτου συνολικής επιφάνειας 26.500 τ.μ., μετά την κατάρτιση των απαιτούμενων κτιριολογικών προγραμμάτων των προς στέγαση κεντρικών Υπηρεσιών και μετά από τη βεβαίωση της αρμόδιας Επιτροπής Στέγασης ότι δεν υφίσταται δημόσιο ακίνητο κατάλληλο για την κάλυψη των ως άνω στεγαστικών αναγκών της.
Επιπλέον, με σκοπό τη διεύρυνση της δυνατότητας συμμετοχής υποψήφιων αναδόχων, στη σχετική διακήρυξη προβλέφθηκε η αναζήτηση ακινήτου όχι μόνο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων αλλά και στους όμορους με αυτόν δήμους, ήτοι και σε 15 άλλους δήμους (σχεδόν η συνολική έκταση του νομού Αττικής).
Τέλος, επίσης με σκοπό την περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής υποψηφίων αναδόχων, στη σχετική διακήρυξη προβλέφθηκε όρος ότι “το ακίνητο δύναται να είναι αποπερατωμένο, ημιτελές ή υπό ανέγερση...”, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 1 και του άρθρου 7 του ν. 3130/2003.
Είμαστε διαρκώς στη διάθεσή σας για την καλύτερη δυνατή πληροφόρησή σας, ώστε να αποφεύγονται πιθανές ελλείψεις στην ενημέρωση των αναγνωστών σας».
Η απάντηση της «Εφ.Συν.»:
Ευχαριστούμε την ΑΑΔΕ για την απαντητική επιστολή και τις διευκρινίσεις της, παρότι δεν βλέπουμε ποιες «πιθανές ελλείψεις στην ενημέρωση των αναγνωστών μας» συμπληρώνει στα δύο δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για τη μίσθωση του κτιρίου, στις 19 Μαΐου («Πού χτυπάει η πανάκριβη “αθηναϊκή καρδιά” της ΑΑΔΕ;») και στις 12 Ιουνίου («Και μισθωτής και... δανειστής του “Athens Heart” το Δημόσιο;»). Υπενθυμίζουμε τα ερωτήματα που θέταμε στα δημοσιεύματά μας και μένουν αναπάντητα:
● Η φορολογική αρχή δεν απαντάει στο ερώτημα που θέσαμε στο δημοσίευμα της 12/6 για τον διπλό ρόλο του Δημοσίου ως ενοικιαστή του ακινήτου έναντι 52 εκατ. ευρώ για 12 χρόνια και ταυτόχρονα ως δανειστή της ιδιοκτήτριας εταιρείας Premia Properties με 17 εκατ. ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης για την επένδυση ανακαίνισης του κτιρίου. Κατανοούμε ενδεχόμενη αναρμοδιότητα της ΑΑΔΕ να απαντήσει, αλλά το ερώτημα παραμένει: Θα ήταν, άραγε, το ίδιο αυτονόητη η δανειοδότηση της ανακαίνισης του Athens Heart από το Ταμείο Ανάκαμψης αν δεν είχε προηγηθεί η συμφωνία μίσθωσης με την ΑΑΔΕ που ουσιαστικά εγγυάται τη χρηματοδότηση της επένδυσης με μίσθωμα 52 εκατ. ευρώ για 12 χρόνια;
● Εφόσον η πρόβλεψη για ακίνητο «αποπερατωμένο, ημιτελές ή υπό ανέγερση» στους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας έγινε για διεύρυνση της συμμετοχής υποψηφίων αναδόχων, πόσες και ποιες προσφορές κατατέθηκαν εκτός της Premia Properties για το συγκρότημα Athens Heart;
● Ο Δήμος Αθηναίων πράγματι περιβάλλεται από 15 όμορους δήμους (που δεν είναι πάντως το σύνολο της Αττικής), όπως επισημαίνει στην επιστολή της η ΑΑΔΕ, αλλά πόσοι από αυτούς τους δήμους διατρέχονται από μέσα σταθερής τροχιάς, όπως απαιτούσε η διακήρυξη;
● Τι ακριβώς εξυπηρετούσε ο όρος της διακήρυξης για κτίριο σε απόσταση όχι πάνω από 800 μέτρα από μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ στην ανάλογη διακήρυξη μίσθωσης κτιρίου για τη στέγαση του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής (ΚΕΒΕΙΣ) η αντίστοιχη απαιτούμενη απόσταση οριζόταν στα 1.000 μέτρα; Τι ζωτικό υπάρχει σε αυτά τα 200 μέτρα που διαφοροποιούν τη μία από την άλλη διακήρυξη;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου