Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Η προεκλογική αντιπαράθεση και η αλήθεια

Η προεκλογική αντιπαράθεση και η αλήθεια

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023
18:35

ΟΟΣΑ: «Βουτιά» 7,4% το 2022 του μέσου πραγματικού μισθού στην Ελλάδα λόγω πληθωρισμού

Στην Ελλάδα, ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που «αδειάζει» το αφήγημα της κυβέρνησης.

Τη μείωση των πραγματικών μισθών και την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης είχε ως συνέπεια ο υψηλός πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2022, διαπιστώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε έκθεσή του (Taxing Wages).

Στην Ελλάδα, ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών στην Ελλάδα – δηλαδή το ποσό του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, αφού αφαιρεθούν τα επιδόματα, ως ποσοστό στο συνολικό κόστος εργασίας – μειώθηκε οριακά κατά 0,02 ποσοστιαίες μονάδες για τους άγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα και διαμορφώθηκε στο 37,1%.

Η οριακή υποχώρηση της επιβάρυνσης (tax wedge) προέκυψε κυρίως από τη μείωση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση, η οποία μείωσε συνολικά την επιβάρυνση κατά 0,21 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση αυτή υπερκάλυψε την αύξηση της επιβάρυνσης από τη φορολογία εισοδήματος κατά 0,18 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων.

Για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, ο μέσος συντελεστής για την παραπάνω κατηγορία νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητος στο 34,6%.

Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε οριακά κατά 0,03 ποσοστιαίες μονάδες στο 33,7%, ενώ στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1,05 ποσοστιαίες μονάδες στο 25,6%.

Για παντρεμένους με δύο παιδιά, εκ των οποίων ο ένας έχει μέσο μισθό και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού, το tax wedge αυξήθηκε κατά 1,52 ποσοστιαίες μονάδες στο 35,7%. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα νοικοκυριά της κατηγορίας αυτής δεν δικαιούνταν επιδόματα παιδιών λόγω της αύξησης του μέσου μισθού. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η μέση αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για την κατηγορία αυτή ήταν 0,45 ποσοστιαίες μονάδες στο 29,4%.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το α’ τρίμηνο του 2023, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16.842 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.281 δισ. ευρώ ή 15,7% έναντι του στόχου.

Τη μερίδα του λέοντος έχουν τα έσοδα από τους άδικους έμμεσους φόρους που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα.

Ετσι, για ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ο λαός πλήρωσε συνολικά 7,1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 417 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 1,522 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 34 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 4.137 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 488 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 282 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 67 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα έρχεται η ώρα καταβολής του ΕΝΦΙΑ, αυτόν που θα καταργούσαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία. το συνολικό ποσόν ανέρχεται στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα ελάχιστο κριτήριο των οικονομικών επιτυχιών της που παρουσιάζει η κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο και αφετέρου δείχνουν πόσο απασχολούν η αλήθεια και τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου