Ξεκινά η κατασκευή του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ???
Απόσπασμα από την ανακοίνωση του Ιδρύματος ΙΣΝ για το νέο κέντρο εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής:
«Το τρίτο και τελευταίο σκέλος της δωρεάς του ΙΣΝ, η κατασκευή δηλαδή νέου Κέντρου Εκπαίδευσης του Π.Σ., μπαίνει και αυτό τώρα σε τροχιά ολοκλήρωσης. Το «Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)» θα δημιουργηθεί από την αξιοποίηση και μετατροπή της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στη Νέα Μάκρη, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος. Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης θα καλύπτει τις απαιτήσεις του Π.Σ., βασισμένο τόσο στις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες, όσο και στις διεθνώς εφαρμοζόμενες πρακτικές εκπαίδευσης σε θέματα πυρόσβεσης και διάσωσης. Οι λειτουργίες χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: χώροι διδασκαλίας/γραφεία, εσωτερικοί χώροι πρακτικής εξάσκησης, χώροι διαβίωσης και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές. Συγκεκριμένα, οι νέες υπαίθριες δομές θα περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός πεδίου εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό (urban search and rescue), την τοποθέτηση ενός εξωτερικού εξομοιωτή πραγματικής πυρκαγιάς (live fire training prop) και την κατασκευή ενός τοίχου αναρρίχησης – πρόσοψης κτιρίου ο οποίος θα χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα καθώς και σε συνήθεις τεχνικές επέμβασης σε πυρκαγιές πολυκατοικιών, με χρήση ειδικών κλιμάκων. Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 38,30 στρέμματα, ενώ βρίσκονται εντός αυτού 20 κτίρια που θα ανακαινιστούν εκ βάθρων.
Μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών, οι οποίες εκπονήθηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Betaplan, την έκδοση της οικοδομικής άδειας και τη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάδειξη της αναδόχου εταιρίας που θα κατασκευάσει το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης, ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες εργασίες στο χώρο από την Μπαλλιάν Τεχνική, εταιρία που επέλεξε το Π.Σ. για να αναλάβει την κατασκευή του Έργου. Το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) αναμένεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, είπε σχετικά: «Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα το 2018, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είχε ανακοινώσει δωρεά ύψους €25 εκατομμυρίων προς το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος. Στόχος μας ήταν τότε αλλά, φυσικά, παραμένει και τώρα, η συνδρομή στο δύσκολο έργο των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης, ενισχύοντας τόσο τις υποδομές που έχουν στη διάθεσή τους για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, όσο και το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής. Με την κατασκευή του «Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)» που μόλις ξεκίνησε, την προμήθεια των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας που παραδώσαμε στους πυροσβέστες το προηγούμενο καλοκαίρι, και την υποστήριξη υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για πυροσβέστες και πολίτες, είμαστε ευγνώμονες που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζει: «Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την ουσιαστική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και των υπηρεσιών πυρόσβεσης στη χώρα μας. Με την έναρξη των εργασιών, σήμερα, ξεκινά η υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου και τόσο απαραίτητου έργου. Μέσω αυτού, το Πυροσβεστικό Σώμα θα διαθέτει από το 2022 ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης, μελετημένο και σχεδιασμένο σύμφωνα με τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα και το οποίο θα καλύπτει όλες τις πτυχές της πολυδιάστατης και άκρως απαιτητικής πυροσβεστικής δράσης. Η κλιματική κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε με όλο και δυσμενέστερες συνέπειες και μεγαλύτερους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, επιβάλλει να είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι, ακόμα πιο εκπαιδευμένοι. Επιβάλλει να θωρακιστούμε αντικαθιστώντας το φόβο με τη γνώση. Το νέο κέντρο θα καλύπτει όλες τις ανάγκες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης των Πυροσβεστών μας, αλλά και των εθελοντών μας και απλών πολιτών, με δυνατότητα να καταστεί εκπαιδευτικός πόλος έλξης για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με τη δωρεά του, το ΙΣΝ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το αδιαπραγμάτευτο μέγεθος της κοινωνικής του προσφοράς, αλλά και τη διορατικότητα, την ευαισθησία των στελεχών του για όλα όσα πολύτιμα έχουμε να διαφυλάξουμε στη ζωή μας».
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης δήλωσε: «Ολοκληρώνεται η πάγια ανάγκη του Πυροσβεστικού Σώματος, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού Κέντρου, που θα δίνει έμφαση στις βιωματικές μεθόδους μάθησης του Πυροσβέστη. Για εμάς αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην εξελικτική μας πορεία. Ως Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου και για αυτή τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που διαχρονικά στέκεται αρωγός, συμβάλλοντας στο δύσκολο και απαιτητικό μας έργο».
Είναι μία ανακοίνωση που όσοι την διαβάσουν το πρώτο που θα σκεφτούν είναι πόσο σημαντικό κοινωνικό έργο παράγει το ΙΣΝ και πόσο απαραίτητο είναι για την ορθή λειτουργία του Ελληνικού κράτους.
Και όντως οι ανάγκες του πυροσβεστικού σώματος είναι μεγάλες και η εκπαίδευση των πυροσβεστών παραπάνω από απαραίτητη, επιτακτική. Όμως υπάρχουν μερικά ερωτήματα που αυτή η ανακοίνωση αφήνει σκοπίμως αναπάντητα :
1. Ο χώρος που επιλέχθηκε είναι η πρώην αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης ένας χώρος που θα μπορούσε να γίνει εύκολα χώρος υπερτοπικού πρασίνου και χώρος αναψυχής για πολλούς πολίτες που ζουν στις περιοχές του Γέρακα, Γλυκών Νερών και όχι μόνο. Σίγουρα δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος χώρος για αυτό το αναγκαίο έργο και με τι κριτήρια σε σχέση με το Ρυθμιστικό της Αθήνας επιλέγει ο συγκεκριμένος ??
2. Μήπως απλώς ήταν η εύκολη λύση επειδή ήταν ένας ανενεργός χώρος «δωρισμένος» στο Ελληνικό κράτος από τους Αμερικάνους και απαλλαγμένος από ενοχλητικές νομικές λεπτομέρειες, όπως χαρακτηρισμένος ως δασικός κλπ??
3. Τι πληροφορίες έχουμε από τις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων (συμπεριλαμβανομένης της εφορείας Παλαιοντολογίας και Προϊστορίας) για το αν προβλέπονται ευρήματα στο χώρο αυτό??
4. Η μελέτες έχουν πάρει έγκριση από τις υπηρεσίες αυτές ή ως πριν στρατόπεδο δεν απαιτούνται??
5. Με ποιο τρόπο έγινε η ανάθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης στο αρχ. γραφείο Betaplan, που όλος τυχαίος ήταν και το γραφείο που είχε αναλάβει και την υλοποίηση του ίδιου του κτιρίου του ΙΣΝ στο Δέλτα Φαλήρου??
6. Μήπως θα έπρεπε, για λόγους και μόνο ευπρέπειας, να γινόταν ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, αφού το Ίδρυμα κόπτεται τόσο για προώθηση γενικά του πολιτισμού στην Ελληνική κοινωνία?? Για το θέμα γενικότερα των αρχ. διαγωνισμών υπάρχει και αντίστοιχη ανακοίνωση του ΣΑΔΑΣ…
7. Η αρχιτεκτονική δεν αποτελεί πλέον μέρους του πολιτισμού ή είναι απλώς ένα προϊόν που το εμπορεύονται συγκεκριμένα γραφεία που επιβάλλουν και τους όρους??
8. Τέλος κλείνοντας η κατασκευαστική Μπαλλιάν επιλέχτηκε ανάμεσα σε άλλες κατασκευαστικές εταιρίες μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό και με ολοκληρωμένα τεύχη δημοπράτησης ή υπήρχαν άλλα κριτήρια επιλογής??
Σοφιανόπουλος Σταύρος Αρχιτέκτων μηχ. ΕΜΠ, μέλος της Συσπείρωσης Αριστερών Αρχιτεκτόνων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου