ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.11.2020, 13:46
Η στρατηγική κατάληψη της Ιου από εξωχώριες εταιρείες
Το χρήμα φαίνεται να είναι υπεράνω των νόμων στο κυκλαδίτικο νησί. ● Σε ανώνυμες εταιρείες ιδίων ουσιαστικών συμφερόντων ανήκει πάνω από το 35% του νησιού με παράξενες πράξεις αγοραπωλησιών σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. ● Η Ιος γίνεται το πρώτο μέρος όπου η τουριστική εκμετάλλευση περνάει μαζικά από τα χέρια των κατοίκων μονοπωλιακά στα ανώνυμα χέρια offshore εταιρειών. ● Το μέλλον αυτής της υπόθεσης κρίνεται αυτές τις μέρες στο ΣτΕ.
Εκδικάζεται αυτές τις μέρες μετά από αναβολή στο ΣτΕ μια εξαιρετικά σημαντική προσφυγή κατοίκων και φορέων ενάντια στην πλήρη καταστροφή της Ιου από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η υπόθεση αφορά την περιοχή της Κουμπάρας και η απόφαση θα κρίνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση ενός τεράστιου, σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Iο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έβαζε φρένο στην προσπάθεια παραγραφής των οικολογικών καταστροφών της Ιου της τελευταίας δεκαετίας.
Οπως είχαμε αναδείξει σε σειρά δημοσιευμάτων («Εφ.Συν.», 18.8.2019, «Τα επιχειρηματικά συμφέροντα πολιορκούν τις παραλίες της Iου», 22.4.2019 «Τα κατεχόμενα της Ιου»), στην τοποθεσία Κουμπάρα της Ιου, σε περιοχή αναγνωρισμένου φυσικού κάλλους, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος σε τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και η κατασκευή μπετονένιας γέφυρας πάνω σε αμμουδιά λουόμενων από την εταιρεία «105 Α.Ε.» του επιχειρηματία και πρώην χρηματιστή της Wall Street, Αγγελου Μιχαλόπουλου.
Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της παραλίας Κουμπάρα και του νησιού Διακοφτό ευνοήθηκε από νόμους της κυβέρνησης Σαμαρά (Ν.4179/2013) αλλά και από την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση του αιγιαλού τον Δεκέμβριο του 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2016 κάτοικοι και φορείς της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Ιητών, προσέφυγαν δικαστικά για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της παραλίας Κουμπάρα και συγκεκριμένα για τους περιβαλλοντικούς όρους για το έργο. Το μέλλον αυτής της υπόθεσης κρίνεται αυτές τις μέρες στο ΣτΕ. Ομως όσα διαδραματίζονται στην Ιο ξεπερνούν τη συγκεκριμένη επένδυση.
Κυβερνητικό δώρο
Τα νέα από το πανέμορφο νησί είναι ανησυχητικά, καθώς παρά τις δικαστικές εκκρεμότητες το σχέδιο κατάληψης της Ιου βρίσκεται πλέον σε πλήρη εφαρμογή με τις ευλογίες (και) της σημερινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα αναδεικνύονται από τη δημοσιογραφική έρευνα, η Ιος, ένα νησί μέχρι χθες προστατευόμενο νομοθετικά ως παραμεθόριος περιοχή του Αιγαίου, αγοράζεται από άκρη σε άκρη με αδιαφανείς διαδικασίες από ένα κονσόρτσιουμ ανωνύμων και off shore εταιρειών.
Οι εταιρείες Sharivan limited, Lucas A.E., 105 Α.Ε., Νερό Α.Ε., Λούγια Α.Ε. με καταγεγραμμένα στο υποθηκοφυλακείο Ιου τουλάχιστον 171 συμβόλαια αγορών εκτάσεων γης, είναι οι αδιαμφισβήτητοι νέοι ιδιοκτήτες της τουριστικής Ιου.
Ερευνώντας τις αγοραπωλησίες αυτές, προκύπτει πως η πλειονότητα των συμβολαίων αγοράς έχουν συνταχθεί με επικλήσεις χρησικτησίας σε πλήρη αναντιστοιχία με τους αρχικούς τίτλους κτήσης των εκτάσεων αυτών.
Εκτιμάται ότι το 35% του νησιού, που μόλις πριν από κάποια χρόνια προστατευόταν νομοθετικά (ΦΕΚ 763 B/1977), σήμερα εμφανίζεται σαν ιδιοκτησία των ανωνύμων αυτών εταιρειών, οι οποίες με ένα πλέγμα εστιατορίων, ντίσκο μπαρ και ξενοδοχείων (Agalia, Callilo, Free, Pathos, Erego, Steps κ.λπ.) απασχολούνται από κοινού στην τουριστική εκμετάλλευση της Ιου.
Ετσι οι παραλίες Κουμπάρα, Διακοφτό, Πικρί Νερό, Αυλάκι του Παπά, Λούκα, Μανούσου, Πέπα, Χουμάδες, Τρεις Κλησιές, Κάλαμος, Πλάκες, Τρυπητή, Κακόβολο, Αγ. Κυριακή και τμήματα των παραλιακών περιοχών Μυλοπότας, Μαγγανάρι, Κολιτσάνι, Βαλμά, Τζαμαρία, Φάρος, καθώς και οι ορεινοί όγκοι του νησιού παρουσιάζονται με δηλώσεις χρησικτησίας κατεχόμενες από τις παραπάνω εταιρείες.
Τα βουνά, στο νότιο μέρος, του νησιού με τους υπέροχους βραχώδεις γεωλογικού ενδιαφέροντος σχηματισμούς, που σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου θα είχαν από καιρό χαρακτηριστεί εθνικά πάρκα, εμφανίζονται σήμερα με αμφισβητούμενες επικλήσεις κτηνοτροφικής χρησικτησίας σαν οικόπεδα των παραπάνω εταιρειών. Παράλληλα οι παραπάνω εταιρείες έχουν αγοράσει και τα παλιότερα ξενοδοχεία Λητώ, Sunset και Camping Ιος.
Ο «Αρχοντας της Ιου»
Ηδη από το 2017 το «Πρώτο Θέμα» σε ένα (ακόμα) εγκωμιαστικό για τον επιχειρηματία κ. Μιχαλόπουλο δημοσίευμα (18.9.2017, «Αγγελος Μιχαλόπουλος: Από τη Wall street ιδιοκτήτης του 25% της Ιου»), μιλούσε για τον «Ελληνα κροίσο που με τα κέρδη του από το αμερικανικό χρηματιστήριο φτιάχνει έναν τουριστικό παράδεισο με ιδιωτικό αεροδρόμιο», για τον «Ελληνα Μίδα της Wall Street», για τον «Αρχοντα της Ιου» που θέλει να την κάνει... Μαλδίβες, για τον άνθρωπο που θα μπορούσε να είναι η έμπνευση για τον Μάρτιν Σκορσέζε για τον «Λύκο της Wall Street».
Το κονσόρτσιουμ των offshore έχει στην κατοχή του πάνω από το 35% του νησιού, όπως φαίνεται στον χάρτη που έφτιαξε η «Εφ.Συν.» με τη συνδρομή τοπογράφων και κατοίκων που γνωρίζουν το νησί
Υπερβολές; Πάντως πλέον το κονσόρτσιουμ των offshore έχει στην κατοχή του πάνω από το 35% του νησιού, όπως παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.» στον χάρτη που δημιουργήσαμε με τη συνδρομή τοπογράφων και κατοίκων που γνωρίζουν το νησί. Οι καλές δημόσιες σχέσεις με μεγάλα μέσα ενημέρωσης, με πολιτικούς από διάφορα κόμματα, αλλά και με σημαντικούς τοπικούς παράγοντες, οι δεξιώσεις, τα δείπνα, τα πάρτι, οι θαλαμηγοί και η εν γένει φιλοξενία αποτέλεσαν σταθερή επικοινωνιακή πολιτική των επιχειρηματικών συμφερόντων που προσγειώθηκαν στην Ιο τα τελευταία 12 χρόνια. Το σχέδιο προχωράει.
Τον Ιούλιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας, η διυπουργική επιτροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη πρωτοστατούντων των υπουργών Αδωνη Γεωργιάδη, Κωστή Χατζηδάκη, Χάρη Θεοχάρη και Δημήτρη Οικονόμου (ο οποίος πριν από την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του υπήρξε και επιχειρηματικός συνεργάτης των αγοραστών της Ιου) με την επίκληση του Νόμου 3894/2010 (που προβλέπει την παραχώρηση ειδικών προνομίων όπως επιδοτήσεις, χαμηλότοκα δάνεια, ακόμα και το δικαίωμα απαλλοτριώσεων ιδιωτικών εκτάσεων για εκλεκτές εταιρείες που αναλαμβάνουν την κατασκευή έργων υψίστης εθνικής και στρατηγικής σκοπιμότητας) εντάσσει τρεις από τις εταιρείες των αγοραστών της Ιου, την 105 Α.Ε., τη Lucas A.E. και τη Νερό Α.Ε. στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου αυτού.
Την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης της διυπουργικής επιτροπής (ΦΕΚ 2952/17 Ιουλίου 2020) που αναγορεύει τις παραπάνω τρεις καταγεγραμμένες real estate ανώνυμες κερδοσκοπικές off shore εταιρείες σε ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας εταιρείες, εξασφαλίζοντας σε αυτές ειδικά προνόμια για την από κοινού εκμετάλλευση σχεδόν όλων των παραλιών της Ιου ζητούν οι κάτοικοι, οι φίλοι της Ιου, ο από το 1924 Σύλλογος Ιητών και ο νεοσύστατος σύλλογος «Σώστε την Ιο». Πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου «Σώστε την Ιο», που αριθμεί και πολλούς ξένους υπηκόους φίλους του νησιού, είναι ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο LSE Δημήτρης Βαγιανός και αντιπρόεδρος ο αρχιτέκτονας και περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Δημητρίου (Οικολογική Συμμαχία).
Όπως προκύπτει, η κυβερνητική απόφαση παραβιάζει βασικούς κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς ελήφθη χωρίς την ενημέρωση και διαβούλευση των κατοίκων, χωρίς την επίσημη έγκριση του Δήμου Ίου, περιφρονώντας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ειδικά για την Ίο (C-280/18 της 7ης Νοεμβρίου του 2019) η οποία ξεκάθαρα υποδηλώνει ότι καμία διοικητική πράξη που αφορά μείζονα έργα που έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον στο νησί δεν είναι κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έγκυρη αν προηγουμένως δεν έχουν λάβει επίσημα γνώση ο δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής.
Σημειώνεται πως με την παρασημοφόρηση των συγκεκριμένων επενδύσεων ως εθνικής στρατηγικής σκοπιμότητας, δημιουργούνται σαφείς ενδείξεις επηρεασμού της Δικαιοσύνης στην προσφυγή κατά της εταιρείας 105 Α.Ε., για την οποία εκκρεμεί προσφυγή για παράνομες και αντισυνταγματικές δραστηριότητες στο Συμβούλιο Επικρατείας και τα διοικητικά δικαστήρια.
Επιπλέον η απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται πως αντιβαίνει στη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας, όπως διατυπώθηκε στο από 4 Φεβ. 2016 έγγραφο της τότε αντιπροέδρου του ΣτΕ και σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με το οποίο γίνεται σαφές ότι ο επιστημονικός χωροταξικός καθορισμός της φέρουσας ικανότητας των μικρών νησιών είναι απαραίτητη συνταγματική προϋπόθεση για την έγκριση μεγάλης κλίμακας επιχειρηματικών επεμβάσεων και μάλιστα στρατηγικών στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Συγκάλυψη
Το σπουδαιότερο όμως κρύβεται αλλού. Με αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης αποκρύπτονται και δεν λαμβάνονται υπόψη παράνομες πράξεις που έχουν επιφέρει τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Ιο παρά το γεγονός ότι οι παρανομίες αυτές έχουν τεκμηριωθεί από αρμόδιες υπηρεσίες και είχαν εγκαίρως, κοινοποιηθεί εγγράφως στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή.
Οι αμφίβολες αυτές πράξεις αυτές περιλαμβάνουν, όπως αναφέρεται σε καταγγελίες και δημοσιεύματα, ύποπτες αγοραπωλησίες εκτάσεων πάνω των 250 στρεμμάτων (κατά παράβαση των Νόμων Ν.3250/24, Ν.2148/1952, 4061/2012, με επίκληση χρησικτησίας των ορεινών όγκων, για τις οποίες δεν έχει βεβαιωθεί ο ιδιωτικός τους χαρακτήρας (εταιρείες Sharivan, Lucas, Λούγια, Νερό Α.Ε.), κατασκευή παράνομων δρόμων χιλιομέτρων στις περιοχές Παπά – Τρεις Κλησιές και προς παραλία Πικρί Νερό από τις εταιρείες Lucas A.E. και Νερό Α.Ε., εκτροπή ρέματος και καταστροφή υδροβιότοπου στη θέση Παπά από την εταιρεία Lucas Α.Ε. και Sharivan Limited, ολοκληρωτική καταστροφή της αιωνόβιας υψηλής αισθητικής κοίτης του ρέματος προς Κλίμα για τη δημιουργία πρόσβασης στον χώρο των έργων της εταιρείας Νερό Α.Ε., παράνομες εκσκαφές, περιτοίχιση ζωνών αιγιαλού, αυθαίρετα κτίσματα πλέον των 100 τ.μ. στην κορυφογραμμή στο νησάκι Διακοφτό κατά δήλωση της εταιρείας 105 Α.Ε., προκλητική απαγόρευση με χρήση σκύλων της εισόδου στο νησάκι – χερσόνησο για τους κατοίκους και τουρίστες της Ιου και, τέλος, προκλητική περιφρόνηση της από 7-9-2016 εντολής διακοπής εργασιών από το ΣτΕ στην περιοχή.
Ολα τα παραπάνω αποδεικνύονται από αεροφωτογραφίες, τεκμηριωμένες καταγγελίες πολιτών και εκθέσεις επιθεωρητών Περιβάλλοντος που φαίνεται δεν θέλουν να δουν ούτε να εξετάσουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Tρομοκράτηση
Μέσα σε όλα το περασμένο καλοκαίρι καταγράφηκε και απόπειρα τρομοκράτησης μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων μετά τη σύλληψη από τον αστυνομικό διευθυντή της Ιου για ασήμαντη αφορμή του μέλους του Συλλόγου «Σώστε την Ιο» (Save Ios) Ιταλού καθηγητή Iστορίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας Ανδρέα Μπόσκο, ο οποίος είχε επώνυμα καταγγείλει προ ημερών σειρά παράνομων πράξεων στο αστυνομικό τμήμα με τελευταίο παράδειγμα την παράνομη διάνοιξη ενός δρόμου.
Σημειώνεται πως ο επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια αστυνομικός διοικητής της Ιου έχει παντρευτεί με κοσμοπολίτικη δεξίωση σε ένα από τα ξενοδοχεία των στρατηγικών επενδυτών της Ιου.
Τα χαρτοφυλάκια και τα επενδυτικά σχέδια των τριών στρατηγικά επιλεγμένων εταιρειών στην Ιο ελέγχθηκαν και προωθήθηκαν στη διυπουργική επιτροπή από τον οργανισμό Enterprise Greece, που αποτελεί εξέλιξη της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (Invest in Greece) στην οποία ενσωματώνονται, μεταξύ άλλων, και οι αρμοδιότητες του «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (ΟΠΕ Α.Ε.).
Πρόκειται για τον αρμόδιο εθνικό φορέα, υπό την εποπτεία του υπουργείου Eξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στην «Εφ.Συν.» από το σωματείο Save Ios, το Enterprise Greece αρνήθηκε να δώσει τα έγγραφα των σχεδίων, παρά το δικαίωμα του σωματείου στην περιβαλλοντική πληροφόρηση.
Παράλληλα οι νέες πρώτες επιχειρήσεις των επενδυτών χρησιμοποιούν μεθόδους και αισθητική τύπου Λας Βέγκας για να εντυπωσιάσουν και προσελκύσουν τους νέους τουρίστες του νησιού.
Ελέφαντες και ιπποπόταμοι από φελιζόλ σε φυσικό μέγεθος, δημιουργήματα τύπου Disneyland τοποθετούνται στην άλλοτε γραφική παραλία της Κουμπάρας! Δεξιά κατασκευή γέφυρας στην «Κουμπάρα»
Πολύχρωμοι φωτισμοί με λέιζερ φωτίζουν τις ιδιοκτησίες των αγοραστών της Ιου κάτω από το φεγγάρι, ελέφαντες και ιπποπόταμοι χρωματιστοί από φελιζόλ σε φυσικό μέγεθος, δημιουργήματα τύπου Disneyland τοποθετούνται στην άλλοτε γραφική παραλία της Κουμπάρας, αλέες από εισαγόμενους φοίνικες φυτεύονται για να θυμίζουν σε τυχόν πλούσιους πελάτες Αραβες τη δικιά τους πατρίδα.
Το ζήτημα όμως δεν αφορά μόνο την Ιο. Είναι προφανές ότι η απόδοση εθνικών στρατηγικών επιχειρηματικών προνομίων του Ν. 3894/2010 στους νέους αγοραστές της Ιου (δυνατότητα κρατικών και ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και δανειοδοτήσεων μέχρι 100% της αξίας των έργων) δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού για όλες τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας φεουδαρχικού τύπου επιχειρηματικής ολιγαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.
Mιας ολιγαρχίας που καταφέρνει μέσα σε όλα να μετατρέψει έναν πραγματικό παράδεισο υποδειγματικού κυκλαδίτικου τοπίου σε αποκρουστικό τοπίο αμερικανικής περιφέρειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου