Δε συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του αρθρογράφου. Εκατοντάδες μηχανικοί περιμένουν 4 χρόνια να λάβουν την οριστική τους σύνταξη λόγω παράλληλης ασφάλισης.
Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις με διπλή ασφάλιση – Τέλος η αναμονή για 50.000 δικαιούχους
09:0117 Ιουνίου 2020ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ0
Κώστας Κατίκος
Χάος με τις παράλληλες συντάξεις αποκαλύπτεται στα Tαμεία, παρά τις σαφείς οδηγίες που έχει εκδώσει το υπουργείο Εργασίας για την επίσπευση των αποφάσεων με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Πάνω από 50.000 -σύμφωνα με εκτιμήσεις- είναι οι συνταξιούχοι που περιμένουν από τα μέσα του 2016 να πάρουν το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης για τα διπλά ένσημα που πλήρωναν, αλλά αντί απόφασης και λύσης του προβλήματός τους, οι υπηρεσίες τούς απαντάνε ούτε λίγο ούτε πολύ… ότι «περιμένουμε να έρθει το λογισμικό σύστημα που θα την υπολογίσει», ενώ αυτό υπάρχει και θα έπρεπε να το δουλεύουν τα αρμόδια τμήματα, αντί να πηγαινοφέρνουν τα χαρτιά της γραφειοκρατίας από τον έναν όροφο στον άλλο!
Μόνο με προσωρινή
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, δε, από τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στον «Ελεύθερο Τύπο» υπάρχουν συνταξιούχοι με διπλά Ταμεία που δεν έχουν πάρει καμία σύνταξη αλλά μόνον την προσωρινή, πάλι εξαιτίας του «περίφημου» λογισμικού όπως τους μεταφέρουν οι υπάλληλοι. Πολλοί εξ αυτών κινδυνεύουν με κατασχέσεις από δάνεια γιατί το κράτος τους χρωστά συντάξεις 3 ετών που αν τις είχαν θα πλήρωναν τις δόσεις τους.
Η κατάσταση αυτή κληρονομήθηκε στην κυβέρνηση μαζί με έναν μεγάλο όγκο εκκρεμών συντάξεων. Ηρθε ο νέος Νόμος 4670/2020 για να διορθώσει τα πράγματα, αλλά στο κομμάτι των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, παρότι βγήκαν ξεκάθαρες οδηγίες από το υπουργείο, φαίνεται πως συνεχίζεται το ίδιο σκηνικό ολιγωρίας και αδιαφορίας προς τους ασφαλισμένους που μένουν με μία σύνταξη ενώ θα έπρεπε να πάρουν και την αύξηση που αναλογεί στα διπλά ένσημα.
Ολιγωρία
Η παγίδα με τις παράλληλες συντάξεις και το «λογισμικό-φάντασμα» που θα τις υπολογίζει στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς ξεκίνησαν το Νόμο 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) στα μέσα του 2016, και δύο χρόνια μετά (Σεπτέμβριος 2018) αποκαλυπτόταν σε μυστικό έγγραφο ότι δεν είχαν φροντίσει να φτιάξουν το λογισμικό που θα υπολόγιζε τι ποσό συμφέρει να πάρουν από τη σύνταξη όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα Ταμεία. Το έγγραφο αυτό (που είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ» στις 20/9/2018) έλεγε ότι επειδή δεν υπάρχει λογισμικό, οι συνταξιούχοι θα παίρνουν την σύνταξη από το ένα Ταμείο και όταν φτιαχτεί το σύστημα θα τους δώσουν τις όποιες αυξήσεις!
Το λογισμικό όμως είναι έτοιμο σήμερα από τον ΕΦΚΑ, ενώ το υπουργείο έχει εκδώσει τη νέα εγκύκλιο για το πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση. Παρά ταύτα, οι υπηρεσίες δεν έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις αποφάσεις ώστε να πάρουν οι συνταξιούχοι τις αυξήσεις τους! Υπάρχει μέχρι και υποψία περί λευκής απεργίας λόγω των ανακατατάξεων που τολμά ο νέος νόμος και που ορισμένοι στον ΕΦΚΑ και στο Γενικό Λογιστήριο θεωρούν ως κάτι «κακό». Γι’ αυτό πιέζουν να μείνει το παλιό και ας ταλαιπωρηθούν για άλλα 3 χρόνια οι ασφαλισμένοι!
Ταλαιπωρία
Τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» είναι αποκαλυπτικά για την ταλαιπωρία όσων περιμένουν μετά τις 13/5/2016 να βγει η προσαύξηση σύνταξης για την παράλληλη ασφάλιση.
Περίπτωση 1:
* Ασφαλισμένος (με αρχικά Π.Α.) σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ-ΤΣΑ έκανε αίτηση Ιούλιο 2017 για σύνταξη.
* Περιμένει ως και σήμερα τη σύνταξη του ΟΑΕΕ για την οποία έχει βεβαίωση χρόνου παράλληλης ασφάλισης για 25 έτη και 10 μήνες υπογεγραμμένη από τον Οκτώβριο του 2017.
* Στην ίδια βεβαίωση του Ταμείου, του λένε ότι οφείλει ούτε σεντ.
* Τρία χρόνια μετά περιμένει ακόμη να πάρει την αύξηση για τα διπλά χρόνια.
* Οι υπηρεσίες στέλνουν τη διαμαρτυρία του από το ένα γραφείο στο άλλο λέγοντάς του τον Ιανουάριο του 2020 ότι «δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η μηχανογραφική εφαρμογή για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης», και τον Φεβρουάριο ξαναστέλνουν τη διαμαρτυρία του σε άλλο γραφείο για να του δώσουν και από εκεί απάντηση!
Τρία χρόνια μετά και παρότι το λογισμικό υπάρχει, ο συνταξιούχος «εισπράττει» λόγια και όχι τη σύνταξη που δικαιούται και θα έπρεπε να έχουν εκδώσει οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.1 Ο ασφαλισμένος Π.Α. με παράλληλο χρόνο σε ΙΚΑ και ΤΕΒΕ παίρνει σύνταξη μόνον από το ΙΚΑ.2 Στις 13/1/2020 η υπηρεσία διαδοχικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ στέλνει στο κατάστημα μισθωτών ΕΦΚΑ στο Περιστέρι έγγραφο για να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες «μετά τη λειτουργία μηχανογραφικής εφαρμογής του παράλληλου χρόνου ασφάλισης». Το έγγραφο ομολογεί ότι το περίφημο λογισμικό είναι σε λειτουργία για τις παράλληλες συντάξεις!3 Σε επόμενη αλληλογραφία (τέλος Ιανουαρίου 2020) η διεύθυνση συντονισμού συντάξεων γνωστοποιεί στον ασφαλισμένο ότι «προς το παρόν δεν έχει τεθεί σε λειτουργία μηχανογραφική εφαρμογή για την παράλληλη ασφάλιση»! Στο έγγραφο αυτό δηλαδή το λογισμικό δεν λειτουργεί ενώ στο πρώτο έγγραφο λειτουργούσε!4 Μετά από νέα διαμαρτυρία του ασφαλισμένου οι υπηρεσίες παίρνουν την απόφαση να στείλουν το αίτημά του στις 14/2/2020 στη διοίκηση του ΕΦΚΑ για να λύσουν το πρόβλημα και να απαντήσουν αυτοί στον ασφαλισμένο! Οι υπηρεσίες δηλαδή δίνουν «εντολή» στη διοίκηση για να λύσει ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει τακτοποιηθεί από το 2017 όπως και δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων.
Περίπτωση 2:
* Ασφαλισμένος (με αρχικά Τ.Ν.) σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ πήρε τη σύνταξη από το ΙΚΑ την 1η/12/2018 .
* Εχει 42 έτη και από αυτά τα παράλληλα χρόνια με τον ΟΑΕΕ είναι από 1ης/12/95 έως 30/9/18, δηλαδή 22 έτη και 10 μήνες.
* Από τον ΟΑΕΕ δεν έχει πάρει τίποτε μέχρι σήμερα.
* Ο ΕΦΚΑ του απάντησε μάλιστα ότι είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα, αλλά η σύνταξή του δεν έχει υπολογιστεί!
Σχεδόν 19 μήνες μετά την αποχώρησή του και παρότι του λένε από τον ΕΦΚΑ ότι το λογισμικό… ήρθε, ο συνταξιούχος είναι ακόμη στο περίμενε, προφανώς γιατί κάποιοι είτε μπλοκάρουν την εφαρμογή ή αδιαφορούν να τη θέσουν σε λειτουργία!
Το λογισμικό -«φάντασμα»
Εσωτερικό έγγραφο του ΕΦΚΑ με ημερομηνία 29/8/2018 που είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» στις 12/9/2018 έλεγε ότι δύο και πλέον χρόνια μετά το Νόμο 4387 δεν έχει μπει σε λειτουργία το μηχανογραφικό σύστημα που θα υπολογίζει αν θα συμφέρει και πότε τον ασφαλισμένο να παίρνει είτε μία επιπλέον ανταποδοτική σύνταξη είτε την ανάλογη προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης! Η συμφέρουσα επιλογή ήταν η προσαύξηση, γιατί έδινε μεγαλύτερο ποσό. Ομως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε στην υλοποίηση του μέτρου. Επιπρόσθετα, το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιό του υποχρέωνε τους συνταξιούχους που θα υπέβαλλαν αίτηση για σύνταξη με παράλληλο χρόνο ασφάλισης να διακόψουν και από τις δύο δραστηριότητες που τυχόν ασκούσαν, διαφορετικά αν διέκοπταν από το ένα επάγγελμα και συνέχιζαν στο δεύτερο, τότε η σύνταξή τους θα μειωνόταν κατά 60% γιατί θα θεωρούνταν εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Το πρόβλημα δηλαδή το γνώριζαν, αλλά αντί να το λύσουν το φόρτωσαν στους επόμενους!
Οι προσαυξήσεις που θα ξεπαγώνουν
«Δεν νοείται καμία κωλυσιεργία από εδώ και στο εξής αναφορικά με τις συντάξεις που έχουν παράλληλο χρόνο ασφάλισης», είπαν στον «Ε.Τ.» αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εξηγώντας ότι από τη στιγμή που έχουν εκδοθεί οι οδηγίες με τη νέα εγκύκλιο δεν μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις.
Το κρίσιμο στοιχείο της εγκυκλίου που θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα είναι ότι θα δίδεται απευθείας προσαύξηση για τον διπλό χρόνο ασφάλισης αφού συμφέρει περισσότερο από το να ξαναγίνεται υπολογισμός για το αν συμφέρει η δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη. Για παράδειγμα:
1 Μηχανικός με 32 χρόνια ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ, εκ των οποίων τα 25 παράλληλα με το Δημόσιο, παίρνει σύνταξη Δημοσίου 811,80 € γιατί εκεί έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης πριν από τα 67. Τα 32 χρόνια ΤΣΜΕΔΕ θα τα πάρει ως προσαύξηση με ποσό 1.143,26 ευρώ μηνιαίως και η συνολική σύνταξη θα ανέλθει στα 1.955 ευρώ μικτά προ κρατήσεων και προ φόρου.
2 Μηχανικός με 36 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο που βγήκε το 2018 με το Νόμο Κατρούγκαλου και μέσο όρο συνταξίμων αποδοχών 2.158,63 ευρώ παίρνει πλήρη σύνταξη Δημοσίου 1.153,60 ευρώ. Εχει παράλληλο χρόνο με ΤΣΜΕΔΕ και δικαιούται προσαύξηση σύνταξης 1.576,69 ευρώ μηνιαίως. Αν έπαιρνε δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη αντί προσαύξησης, θα είχε 1.056,81 ευρώ μηνιαίως. Επομένως συμφέρει να πάρει την προσαύξηση και σε αυτή την περίπτωση θα έχει συνολική σύνταξη 2.730,30 ευρώ μικτά (1.153,60+1.576,69=2.730,30) για τη διπλή ασφάλιση σε Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ
3 Γιατρός με 36 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο παίρνει πλήρη σύνταξη Δημοσίου 1.352,90 ευρώ, ενώ δικαιούται και 507 ευρώ από την προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο στο δικό του Ταμείο (ΤΣΑΥ), δηλαδή συνολικά 1.860 ευρώ από σύνταξη και προσαύξηση. Αν αντί της προσαύξησης διάλεγε να πάρει δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό θα ήταν 332,42 ευρώ και η συνολική σύνταξη 1.685 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 200 ευρώ λιγότερα από όσα θα πάρει με την προσαύξηση σύνταξης λόγω διπλών ενσήμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου