Πλήρης δικαίωση των επιχειρημάτων που πρόβαλλε ο Δήμος μας κατά τη συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδιαζόμενου έργου διευθέτησης του Ποδονίφτη αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία δημοσιεύει σήμερα ο Πολίτης. Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει την απόφαση (106787/5871/8.11.2018) με την οποία ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους της μελέτης του έργου που φέρει τον τίτλο «Διευθέτηση του Ρέματος Ποδονίφτη από την γέφυρα της οδού Χαλκίδος, έως τη γέφυρα της οδού Εράτωνος» και αποδέχεται την προσφυγή που είχε καταθέσει ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας στις 4/1/2019. Στην ουσία σταματά οριστικά ένα καταστροφικό για την περιοχή μας έργο, το οποίο θα πρόσθετε τόνους τσιμέντου σε μια ήδη κορεσμένη περιοχή, αλλοιώνοντας το τοπικό περιβάλλον που είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα και δημιουργώντας ακόμη και πλημμυρικούς κινδύνους, τους οποίους υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι καταπέλτης για όσους ενέκριναν ή έβλεπαν θετικά αυτό το έργο, αφού επισημαίνει ότι επιλέχθηκε μια τεχνική λύση, αυτή της ανοικτής ορθογωνικής διατομής με διαχωριστικό τοίχωμα από οπλισμένο σκυρόδεμα, την οποία τόσο η Διεύθυνση Υδάτων, όσο και η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής επεσήμαιναν ότι δεν ενδείκνυται. Κι αυτό γιατί «η διαμόρφωση με αυτό τον τρόπο της κοίτης θα επηρεάσει σημαντικά την ποσοτική κατάσταση των υπογείων υδάτων εφόσν θα εμποδίζεται η κατείσδυση και τροφοδοσία των υπόγειων υδροφορέων» και επιπλέον «η σκυροδέτηση της κοίτης του ρέματος θα έχει σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής της κοίτης».
Προχωρώντας παραπέρα το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών αναφέρει ότι «δεν αιτιολογείται επαρκώς» η απόρριψη άλλων λύσεων, όπως αυτή της τραπεζοειδούς διατομής με χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, ή η διατήρηση της ανοικτής κοίτης και της φυσικής διατομής. Το σκεπτικό της μελέτης ήταν ότι θα απαιτούνταν απαλλοτριώσεις και αύξηση του όγκου των εκσκαφών. Όμως το δικαστήριο ορθώς επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν διερευνήθηκε, αφού μάλιστα μιλάμε για περιορισμένο μήκος του έργου.
Η απόφαση αυτή, η οποία αποδέχεται τις αιτιάσεις που προέβαλλε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας υπό την προηγούμενη σύνθεσή του, αφήνει εκτεθειμένους όσους τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά υποβάθμιζαν τους κινδύνους για την πόλη μας από ένα τέτοιο έργο, κάποιοι μάλιστα υπερθεμάτιζαν στην τσιμεντοποίηση του τελευταίου φυσικού τμήματος του Ποδονίφτη.
Ο Ποδονίφτης γλίτωσε μια ακόμη βάρβαρη και καταστροφική παρέμβαση και αυτό οφείλεται στην προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία στάθηκε αποφασιστικά κατά του έργου, στηρίχθηκε στις ομάδες πολιτών και επιστημόνων που δραστηριοποιούνται για τη διάσωση των ρεμάτων και κατόρθωσε να κινητοποιήσει τόσο τους φορείς, όσο και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, οι οποίες αναγκάστηκαν να αντιταχθούν σε ένα καταστροφικό έργο.
Ολόκληρη την απόφαση του ΣτΕ μπορείτε να την κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου