Κάτω τα χέρια από το “Καρατάσιου”
Θα μπορούσε να είναι μια κραυγή της τοπικής κοινωνίας δυτικής Θεσσαλονίκης ή των κατοίκων της Μητροπολιτικής Ενότητας, ως αντίδραση στην απάντηση λόγω αρμοδιότητας, του Υπ. Άμυνας (12/8/2019), σχετικά με την ερώτηση Βουλευτού της Ν.Δ. (25/7/2019) για την διαχείριση και αξιοποίηση του ανενεργού στρατοπέδου “Καρατάσιου”.
Γράφει η Κριστίνα Ηλέκτρα Μακνέα*
Δυστυχώς, οι προθέσεις του Υπουργείου Άμυνας δεν λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις του Δήμου Παύλου Μελά, τις διεκδικήσεις των κινημάτων και τις ανάγκες της περιοχής.
Αλλά και οι σχετικές ερωτήσεις, όπως τέθηκαν, δεν αφήνουν περιθώριο για μια διαφορετική απάντηση.
Είναι γνωστό ότι, το “Καρατάσιου” είναι διεκδικούμενη περιοχή από το Ταμείο Εθν. Άμυνας και την Κτηματική Υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών επομένως, όταν υπάρχουν δύο αντίπαλοι συνομιλητές σε επίπεδο Υπουργείων, ο διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα δύσκολο θέμα.
Ο Δήμος διεκδικεί, εδώ και χρόνια, τα δύο ανενεργά στρατόπεδα της περιοχής (το “Π. Μελά” και το “Καρατάσιου”) προκειμένου να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου και να αποδοθούν στην κοινωνία. Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, παρά την υποστελέχωση και την έλλειψη υποδομών, διαχειρίζεται τις δυο υποθέσεις, με ευσυνειδησία. Επίσης, υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για την αξιοποίηση του “Καρατάσιου”.
Το “Καρατάσιου”, ως ελεύθερος δημόσιος χώρος, έχει υπερτοπική σημασία καθώς προτάθηκε για ένταξη σε ένα δίκτυο πράσινων χώρων της Θεσσαλονίκης.
Επομένως, η ερώτηση στη Βουλή θα βοηθούσε περισσότερο, να είναι: Πότε θα ξεμπλοκάρει το ιδιοκτησιακό ώστε να προχωρήσει ο Δήμος, στην υλοποίηση των αποφάσεών του.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση διαχείρισης και αξιοποίησης, με βιώσιμα κριτήρια, του “Καρατάσιου” η οποία προκύπτει από τα αποτελέσματα της διαβούλευσης του Δήμου και της έρευνας στο χώρο των ΠΕΡ.ΚΑ (αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα καλλιεργητών) θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο “SBE19 – Resilient Built Environment for Sustainable Mediterranean Countries”, στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Σκοπός της παρουσίασης είναι να αναδειχτεί το θετικό παράδειγμα του Δήμου για τις ενέργειές του προς την επανένταξη του ανενεργού στρατοπέδου στο αστικό ιστό, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές και το φυσικό τοπίο.
*Η Κριστίνα Ηλέκτρα Μακνέα είναι Χημικός Μηχανικός, ΑΠΘ, Msc στον Περιβαλλοντικό σχεδιασμό, Msc στην Αρχιτεκτονική Τοπίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου