Την έγκριση της πλειοψηφίας έλαβε τελικά το μεσημέρι της Τρίτης η προβληματική Οδηγία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο, με τους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν και τα άρθρα 11 και 13 (νυν 15 και 17) που θίγουν αλλάζουν το διαδίκτυο και απειλούν την ελευθερία της έκφρασης, παρά τις έντονες αντιδράσεις φορέων, οργανώσεων και χρηστών.
Την έγκριση 348 ευρωβυλευτών έλαβε τελικά η Οδηγία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο, με το σώμα των ευρωβουλευτών να αρνείται ακόμα και να συζητήσει τροπολογίες που κατατέθηκαν, ώστε ακόμα και λίγο πριν την ψήφιση να βελτιωθεί η οδηγία και να αφαιρεθεί το άρθρο 13. Μάλιστα, αυτό αποφεύχθηκε με διαφορά μόλις πέντε ψήφων. Κατά της Οδηγίας ψήφισαν μόλις 274 ευρωβουλευυτές, ενώ 36 ψήφισαν «λευκό».
Dark day for internet freedom: The @Europarl_EN has rubber-stamped copyright reform including #Article13 and #Article11. MEPs refused to even consider amendments. The results of the final vote: 348 in favor, 274 against #SaveYourInternet
Voting on individual amendments (like the proposal to delete #Article13) was rejected by a majority of just 5 votes. #SaveYourInternet pic.twitter.com/RprPoiH3dZ
The European Parliament has passed the EU's new Copyright Directive.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των ευρωβουλευτών που ψήφισαν υπέρ και κατά, ωστόσο σύντομα θα γίνουν γνωστά και το TPP θα τα δημοσιεύσει, ώστε να γίνει γνωστό τι στάση κράτησαν τα ελληνικά κόμματα και οι Έλληνες ευρωβουλευτές.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως την Τρίτη, μόλις λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία, η γερμανική εφημερίδα FAZ αποκάλυψε πως η ίδια η συμφωνία για την Οδηγία είναι προϊόν ανταλλαγής μεταξύ της κυβέρνησης Μακρόν και της κυβέρνησης Μέρκελ, με στόχο η Γερμανία να λάβει την έγκριση της Γαλλίας για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφα που υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα FAZ πως έχει στην κατοχή της, αποδεικνύεται πως η Γερμανία διαπραγματευόταν με τη Γαλλία στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων, τόσο το ζήτημα της Οδηγίας για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα, όσο και το project του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, Nord Stream 2, για το οποίο η Γαλλία έφερνε σοβαρές αντιρρήσεις.
Ενημερωθείτε για το θέμα που δεν έχει βρει τον δρόμο προς τον υπόλοιπο ελληνικό Τύπο:
Με μόνο δύο Έλληνες ευρωβουλευτές να την καταψηφίζουν, επτά Έλληνες ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και όλοι οι υπόλοιποι να απουσιάζουν από την κρισιμότερη ψηφοφορία στην ιστορία του διαδικτύου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρασε το μεσημέρι της Τρίτης η σημαντική Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στον ψηφιακό κόσμο. Οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκης και Μ. Κύρκος, η Μαρία Σπυράκη της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κ. Χρυσόγονος, μεταξύ των 348 ευρωβουλευτών που έβαλαν την υπογραφή τους στην επίμαχη οδηγία. Απόντες οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Με την απουσία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιου Κούλογλου και Κωνσταντίνας Κούνεβα σημαδεύτηκε η ψηφοφορία στην ευρωβουλή για την Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στον ψηφιακό κόσμο από ελληνικής σκοπιάς. Σημειώνεται πως η Κ. Κούνεβα είχε υπογράψει την τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς για την κατάργηση του άρθρου 13 (νυν 17), ενώ ο Δ. Παπαδημούλης δήλωνε την Δευτέρα πως θα καταψηφίσει στην περίπτωση που αυτή δεν γίνει αποδεκτή. Έτεροι, μαζί με τον τρίτο της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμφανίστηκαν τελικά κατά την ψηφοφορία.
Σχεδόν σύσσωμη απουσίαζε και η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με εξαίρεση την Μαρία Σπυράκη που ψήφισε θετικά. Συγκεκριμένα, στην αναλυτική λίστα των ψήφων των ευρωβουλευτών δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα του Μανώλη Κεφαλογιάννη, του Γιώργου Κύρτσου, της Ελίζας Βόζενμπεργκ, καθώς και του Θοδωρή Ζαγοράκη.
Την θετική τους ψήφο έδωσαν ακόμη οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος, ενώ παρών δήλωσαν ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Παπαδάκης. Την ίδια ώρα, η Εύα Καϊλή και ο Σωτήριος Ζαριανόπουλος, από την Ελιά και το ΚΚΕ αντίστοιχα, απουσίαζαν από την ψηφοφορία.
Σημειώνεται πως ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής και η ανεξάρτητη, Σοφία Σακοράφα, καταψήφισαν την Οδηγία, όπως είχαν δεσμευθεί τις προηγούμενες ημέρες, όντας οι μόνοι ευρωβουλευτές που κινητοποιήθηκαν για την ενημέρωση του κόσμου, και την ώρα που υπήρξε γενική συσκότιση για την προωθούμενη Οδηγία.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως θετική ψήφο έδωσε και ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής, Λάμπρος Φουντούλης, όσο και οι δύο πρώην χρυσαυγίτες, Γιώργος Επιτήδειος και Ελευθέριος Συναδινός, θετικά ψήφισε και ο ανεξάρτητος, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, ενώ απουσίαζε από την ψηφοφορία ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς.
Διαβάστε αναλυτικά το έγγραφο του ευρωκοινοβουλίου (η πρώτη ψοφορία αφορα την τροπολογία από την Αριστερά και η δεύτερη την ψηφοφορία για την Οδηγία):
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου