Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Κατέρρευσε η σκευωρία του συστήματος Ψωμιάδη για τον δρόμο Μεσημερίου -Επανωμής


Τρεμόπουλος: έρχεται η σειρά των συκοφαντών να καθίσουν στο σκαμνί


Παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη κατά του πρώην υπαλλήλου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Ι. Σιάννη, που κατηγορούνταν για διαδικασίες σύνταξης και πληρωμής μελέτης στην οδό Μεσημερίου –Επανωμής ενώ είναι ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του συστήματος Ψωμιάδη.
Ο συγκεκριμένος πρώην μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης έχει συμβάλει στην αποκάλυψη του σκανδάλου με τα περιβόητα 456 «45άρια» (διάσπαση 456 ενιαίων έργων σε μικρότερα κάτω από 45.000 ευρώ, ώστε να μπορούν να δοθούν με απευθείας αναθέσεις) και τις εικονικές συμβάσεις έργου, για τις οποίες οι αδελφοί Ψωμιάδη και άλλα υπεύθυνα δικάζονται στις 21/1/2019 για κακουργηματικές πράξεις και βλάβη του Δημοσίου ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για τα 45αρια και άλλου ενός εκατομμυρίου ευρώ και πλέον για τις συμβάσεις έργου.

«Κατέρρευσε η σκευωρία εναντίον ενός έντιμου υπαλλήλου, που απλώς έκανε το καθήκον του προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον, δεν υπέκυψε στις πιέσεις του συστήματος Ψωμιάδη, στήριξε τη χάραξη ενός δρόμου που σεβόταν το ανάγλυφο της περιοχής και δεν υπάκουσε στα οργανωμένα συμφέροντα κερδοσκοπίας πάνω στη γη, με αλλαγές στη χάραξη, που θα μείωναν την αξία των οικοπέδων», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος κατέθεσε και ως βασικός μάρτυρας υπεράσπισης του Ι. Σιάνη. «Έγιναν αποδεκτά όλα όσα είχαμε υποστηρίξει στην κατάθεσή μας. Απέτυχαν στο σχέδιο να μειωθεί η αξιοπιστία του μάρτυρα στη δίκη τους. Τώρα έρχεται η σειρά των συκοφαντών να καθίσουν στο σκαμνί και να απολογηθούν για τη σοβαρή κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου».

Πιο αναλυτικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σε μια δίκη που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως κ. Τιντικάκη και απάλλαξε τους συνταξιούχους υπαλλήλους Σιάννη Ι., Τζαναβάρη Θεμ. και τον μελετητή Παρωτίδη Ι. από την κατηγορία για απιστία κατά του Δημοσίου και ηθική αυτουργία στην απιστία, αντίστοιχα, ζημιώνοντας την περιουσία της ΝΑΘ με την πληρωμή 190.792 ευρώ για συμπληρωματικές μελέτες για την οδό αυτή, από τον Ιούνιο 2004 έως τον Μάιο 2006.


Το δικαστήριο αποφάσισε ότι και για το ποσό των 14.500 ευρώ, που αφορά την παράκαμψη Μεσημερίου και στο οποίο περιόρισε την πιθανή ζημία του Δημοσίου, έχει παραγραφεί ο ποινικός χαρακτήρας και παύει κάθε ποινική δίωξη που αφορά την εκπόνηση της μελέτης «βελτίωσης γεωμετρικών χαρακτηριστικών οδού Μεσημερίου – Επανομής (μετά της περιφερειακής)». Για το ποσό αυτό έχει επέλθει παραγραφή και δεν κρίνει σκόπιμο να εξεταστεί η ουσία, εφόσον είναι πλημμέλημα.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Γεωργιάδης μειοψήφησε και, μπαίνοντας στην ουσία της κατηγορίας για τα 14.500 ευρώ, υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να κηρυχθούν αθώοι, γιατί αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι η πληρωμή ήταν νόμιμη και δεν υπάρχει καμιά ζημία του Δημοσίου.

Δικηγόροι υπεράσπισης ήταν ο καθηγητής Λάμπρος Μαργαρίτης και οι Ν. Βασιλειάδης και Ν. Σουγιουλτζής.

Να σημειωθεί ότι ως πολιτική αγωγή, που υποστήριξε το κατηγορητήριο και ζήτησε την καταδίκη των τριών κατηγορουμένων, παραστάθηκαν δικηγόροι της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Η ουσία της υπόθεσης

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που είχε καταθέσει ήδη από το 2008 σχετική καταγγελία στον Εισαγγελέα για τα 45άρια και τις συμβάσεις έργου –μαζί με τον αείμνηστο Πρόεδρο του ΕΚΘ, Νίκο Γιαννόπουλο–αποκάλυψε τα παιχνίδια κερδοσκοπίας στη γη, σε άρθρο του: http://tremopoulos.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=1099:the-trial-of-an-honest-employee&lang=el

Η ουσία είναι ότι κάποιοι επιδίωξαν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος και του περιβάλλοντος. Οι κερδοσκόποι της γης είχαν εξασφαλίσει να περάσει νόμος, ώστε μόνο με αποφάσεις νομαρχών και χωρίς την έκδοση Π.Δ., όπως προβλέπει το Σύνταγμα, να μπορούν να επεκτείνονται τα όρια των οικισμών. Έτσι, όσοι γνώριζαν εκ των προτέρων για τις επεκτάσεις, έσπευσαν να αγοράσουν αγροτεμάχια και κληροτεμάχια στις περιοχές αυτές έναντι ευτελούς τιμήματος. Οι περιπτώσεις αυτές είναι πάμπολλες ανά την Ελλάδα και αφορούν όλους τους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων.

Με τον τρόπο αυτό κακοποιήθηκαν πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά ακόμη και ευαίσθητες και όμορφες περιοχές της χώρας. Το πλαίσιο αυτό εκμεταλλεύτηκε η διοίκηση Ψωμιάδη στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και προχώρησε στην κατάτμηση των κληροτεμαχίων σε διάφορες περιοχές αλλά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μεσημερίου για την οποία δικάζεται ο μηχανικός της Νομαρχίας που αρνήθηκε να συμμετέχει και να στηρίξει τις μεθοδεύσεις της διοίκησης. Στα τεμάχια των 500 τ.μ. στα οποία κατατμήθηκαν οι εκτάσεις, ανεγέρθηκαν και κάποιες κατοικίες, χωρίς όμως πρόβλεψη για κοινόχρηστους χώρους και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό για το οδικό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου