Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

ΜEGA Αφιέρωμα: Θυμόμαστε 20 στιγμές που το Μεγάλο Κανάλι φλέρταρε με το Πούλιτζερ


Σε μια παλιά ονειρική εποχή, τότε πριν την κρίση και τα μνημόνια, το Mega αποτελούσε τον ΠΑΣΟΚ-ικό πόλο του εγχώριου μιντιακού συστήματος, το αντίπαλο δέος του πιο-ΝΔ-πεθαίνεις ΑΝΤ1. Όλα αυτά έμελλε να αλλάξουν (ή και όχι) με την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια, η οποία βρήκε το Mega να στηρίζει την Κυβέρνηση ΓΑΠ, ενάντια σε κάθε φωνή αντίθεσης.

Κάπως έτσι, και ενώ η κοινωνική αναταραχή όλο και αυξανόταν, τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές του σταθμού σιγά-σιγά άρχισαν να παίρνουν τη θέση που τους αξίζει στην καρδιά μας, ως ένας σημαντικός πυλώνας (φυσικά μαζί με ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1) του απόπατου που αποτελεί το ελληνικό μιντιακό κατεστημένο.


Χωρίς να αγνοούμε το πλούσιο έργο που είχε επιδείξει ο σταθμός και πριν τα μνημόνια (βλ. π.χ. το μονταρισμένο βίντεο από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου), συγκεντρώνουμε πολλές χαρακτηριστικές μαγικές #mega_xeftiles στιγμές σαπίλας στα χρόνια της Κρίσης.
Σκηνή 1: Οι “αγανακτισμένοι” φασίστες του Αγ. Παντελεήμονα

Πολύ πριν το Πρώτο Θέμα τους βάλει στη Βουλή με στημένα ρεπορτάζ με ΑΤΜ και γριούλες, οι Χρυσαυγίτες είχαν βγει απ΄το καβούκι τους στην ταραγμένη περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα, εκμεταλλευόμενοι τα αισθήματα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας που είχε γεννήσει η υποβάθμιση και η εγκληματικότητα της περιοχής στους ελληναράδες κατοίκους. Λίγο πριν τις Δημοτικές Εκλογές του 2010 (όπου τελικά οι Χρυσαυγίτες κέρδισαν θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων), επιτίθενται τόσο στον Αλέκο Αλαβάνο, όσο και στην Ελένη Πορτάλιου (αμφότεροι τότε στον ΣΥΡΙΖΑ). Το Mega φυσικά, είδε «αγανακτισμένους κατοίκους».


Σκηνή 2: Οι “τρομοκράτες” της Κερατέας

Πολλοί πιθανόν να μην το θυμάστε πια, αλλά τότε, στην αρχή των μνημονίων (αρχές 2011), η σκληρή αντίσταση ήρθε από τους κατοίκους της Κερατέας που αντιδρούσαν στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, με τον τότε Υπουργό Χρήστο Παπουτσή (ναι, αυτός ο απίθανος τύπος υπήρξε υπουργός) να στέλνει στρατιές ΜΑΤ να ξυλοφορτώσουν βάρβαρα τους κατοίκους και την περιοχή να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη για μήνες. Το δελτίο ειδήσεων του Mega βέβαια είχε άλλη άποψη.

Σκηνή 3: Τα δεκανίκια του ΓΑΠ

Σε όλη την πορεία της κυβέρνησης Γ.Α. Παπανδρέου, το Mega ήταν πάντα εκεί να στηρίξει. Από τα μέσα του 2011, όταν το πρώτο μνημόνιο άρχισε πια να γίνεται αισθητό στο λαό, να πέφτουν τα πρώτα γιαούρτια και φάπες και οι Aganaktistas να παίρνουν τη θέση τους στην Πλατεία Συντάγματος, έπεσαν πλέον και τα προσχήματα. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κραυγαλέο παράδειγμα από αυτή την περίοδο που να ξεχωρίζει απ’τα άλλα, κάθε μέρα στο δελτίο ειδήσεων ξερνιόνταν εμετοί σαν τον παρακάτω που αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.


Σκηνή 4: Μα γιατί διαμαρτύρεστε;

Ο ΓΑΠ φεύγει, ο Παπαδήμος έρχεται αγκαλιά με το Δεύτερο Μνημόνιο, και το Mega εκεί, σταθερό στις επάλξεις. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου του 2012 παίρνει το χαρακτήρα λαϊκής κατακραυγής ενάντια στο πολιτικό σύστημα και ο Γιάννης Πρετεντέρης αναρωτιέται αν ο λαός διαμαρτύρεται ενάντια στον Ομέρ Βρυώνη. Αλήθεια τώρα;


Σκηνή 5: Ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής

Οι διπλές εκλογές του 2012 φέρνουν τα πάνω κάτω στην πολιτική σκηνή της χώρας, με τη δημιουργία της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, την καθιέρωση του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας, και την είσοδο των ναζί της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Σύσσωμο το μιντιακό σύστημα (όχι μόνο το Mega δηλαδή) φροντίζει να παρουσιάσει στο κοινό το νεοναζιστικό μόρφωμα με το πρόσχημα ότι θέλει «να ξεβρακώσει τους ναζήδες». Επειδή όμως άλλο οι δημοσιογράφοι της πλάκας και άλλο ο Παφίλης, η ΧΑ ξεπλένεται μιντιακά στα μάτια του κόσμου και αρχίζει να θεριεύει. Στο παρακάτω βίντεο, ο Μιχαλολιάκος δίνει συνέντευξη σε έναν μετέπειτα σακκιδιοφόρο ποδηλάτη.


Σκηνή 6: Σκουριές και Megamu

Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω (#not), το Mega έχει δείξει διαχρονικά ενδιαφέρον για τις εργασίες της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής (γκουχγκουχΜπόμπολαςγκουχ). Όταν στα μέσα του 2012 η σύγκρουση με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται παίρνει βίαιο χαρακτήρα, τα ρεπορτάζ του καναλιού για το θέμα αρχίζουν να αποτελούν διαχρονικά μνημεία. Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση των κατοίκων ως «τρομοκρατών» ξανά (βλέπε και την περίπτωση της Κερατέας πιο πάνω)


Είτε αργότερα για την κάλυψη των «εργατικών αγώνων» των εργατών (το ότι μέχρι τότε το κανάλι είχε κατασυκοφαντήσει κάθε –μα κάθε- εργατική κινητοποίηση είναι άλλο ζήτημα). Bonus Μπουμπούκος στο τέλος του βίντεο.
Είτε με δακρύβρεχτο ρεπορτάζ για την τελική απόφαση αναστολής των εργασιών. 

Σκηνή 7: Ενάντια σε κάθε κοινωνική διεκδίκηση

Το σκηνικό καθ’όλη τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά παρέμεινε ίδιο. Το Mega αποτελεί ιδανικό μέσο προώθησης της κυβερνητικής ατζέντας, και οποιαδήποτε κοινωνική διεκδίκιση ή κίνημα αντιμετωπίζεται με χλεύη, ενώ υιοθετείται η θεωρία του «σπάταλου λαού» που έχησε «πάνω από τις δυνατότητές του» καταστρέφοντας τη χώρα, προσπαθώντας να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη. Το παρακάτω ηχητικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι ακουγόταν κάθε μέρα στην ενημερωτική ζώνη του σταθμού.

Σκηνή 8: Πάνε και πνίγονται Γενάρη μήνα

Σχολιάζοντας την τραγωδία στο Φαρμακονήσι το 2014, οι Πρετεντέρης και Τσίμας δίνουν νέο ορισμό στην έννοιες «ξεφτίλα» και «απανθρωπιά».


Σκηνή 9: Οι διαδηλωτές βαφτίζονται «εργαζόμενοι»

Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη του 2014 και το κατάστημα των Zara τυλίγεται σε πυκνούς καπνούς. Οι διαδηλωτές (κυρίως από τον αντεξουσιαστικό χώρο) σπεύδουν να σβήσουν μόνοι τους τη φωτιά και να απεγκλωβίσουν τον κόσμο που βρίσκεται μέσα, αλλά το Mega βλέπει «εργαζόμενους του καταστήματος».

Σκηνή 10: Το μπαγλαμαδάκι του Ξηρού

Αρχές 2014 και το θέμα που επικρατεί στην επικαιρότητα είναι η απόδραση του Χρ. Ξηρού από τη φυλακή. Το μεγάλο κανάλι της καρδιάς μας ανασύρει βιντεοκλίπ εικοσαετίας όπου εμφανίζεται ο Νο1 κίνδυνος της χώρας (#not) και η Όλγα Τρέμη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση με τους κρατούμενους που παίρνουν άδειες να πηγαίνουν στα χωριά τους και να παίζουν σε πανηγύρια. Γιατί κάποιος έπρεπε να βγει και να τα πει.


Σκηνή 11: Η «λαοθάλασσα» στη συγκέντρωση της ΝΔ

Παρότι παραδοσιακά «πράσινο», με την κατάρρευση της πασοκάρας το 2012, το Mega γαντζώθηκε με λύσσα στο βρακί της δεξιάς, ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο στην επιβίωσή του μέσω της διαπλοκής, και έτσι στα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά, οι πρώην παπαγάλοι του ΓΑΠ μεταμορφώθηκαν σε φερέφωνο της δεξιάς. Στις ευρωεκλογές του 2014, οι νεοδημοκράτες που μαζεύτηκαν στην ομιλία του Σαμαρά στο Σύνταγμα δε γέμιζαν ούτε τα ταξί της παραδίπλα πιάτσας, αλλά γι αυτό φρόντισε το Mega. Τι έδειξε:
Τι πραγματικά συνέβη:

Σκηνή 12: Ακόμα κι αν το πλοίο καίγεται, τον υπουργό δε θα τον ξαναβρίσεις! Τον υπουργό!

Χριστούγεννα 2014 ξεσπά μεσοπέλαγα η πυρκαγιά στο Norman Atlantic, και το «Mega Σαββατοκύριακο» βγάζει στον αέρα επιβάτη του φλεγόμενου πλοίου ο οποίος ΤΟΛΜΑ να πει κουβέντα για την υπουργάρα τον Μίλτο το Βαρβιτσιώτη. Και λίγα του’παν οι Αναγνωστάκης και Χασαπόπουλος μπορώ να πω.

Σκηνή 13: Αλληλεγγύη στον αγωνιστή Μπόμπολα

Οι εκλογές του Γενάρη του 2015 φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, και την ανησυχία στα γραφεία του καναλιού ότι εδώ ίσως δεν έχουμε «δικούς μας» και τα υπέρογκα χρέη του σταθμού παίζει και να μας πνίξουν. Όταν ο Λεωνίδας Μπόμπολας καλείται να πληρώσει 2 μύρια ευρώ που χρωστάει στην εφορία, ακολουθεί το παρακάτω μανιφέστο από την Όλγα Τρέμη.

Σκηνή 14: Αφρική μας κατάντησαν

Το δραματικό Καλοκαίρι του 2015 με το Δημοψήφισμα αποτελεί περίοδο-ντροπή για τα εγχώρια μίντια συνολικά κι όχι μόνο για το Mega, και σίγουρα αντικείμενο ξεχωριστού αφιερώματος, αλλά πάμε στα πιο κραυγαλέα. Με την τρομο-υστερία των Capital Controls στις τράπεζες, το Mega προβάλλει φωτογραφία τραβηγμένη στη Νότιο Αφρική το 2012 ως ενδεικτική της κατάστασης στην Ελλάδα. Τελικά τρώει 20 χιλιάρικα πρόστιμο από το ΕΣΡ.
11207367_1112793868736448_6487445605832375207_n-e1435675324329

Σκηνή 15: Όταν δε σου βγαίνει η προπαγάνδα και πρέπει να κλείσεις στα γρήγορα

Capital Controls συνέχεια και ενώ περιμένουν να δείξουν απόγνωση και ανασφάλεια, ο παππούς τους βγαίνει παλικάρι και τους χυλοπιτιάζει στον αέρα. Εννοείται τον κόψανε άρον-άρον.

Σκηνή 16: Όλες οι κοινωνικές ομάδες βλέπουν την ξεφτίλα

Δημοψήφισμα part 3 με τον ηθοποιό Κλέωνα Γρηγοριάδη να κάνει για πρώτη φορά ρόμπα (θα ακολουθήσει κι άλλη παρακάτω) τους πάντες στο στούντιο και τη Μαρία Σαράφογλου να ξεστομίζει το απόφθεγμα «Τι φταίμε εμείς που όλες οι κοινωνικές ομάδες στηρίζουν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα». Μετά τον τελικό κουβά του ΝΑΙ, η παραπάνω ρήση μένει δικαιωματικά στην Ιστορία.

Σκηνή 17: Δώστε στο Μπουμπούκο εκπομπή

Το δημοψήφισμα πέρασε, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε κι αυτός Μνημόνιο, εκλογές ξανάγιναν, ξαναβγήκε ο (μνημονιακός πλέον) Τσίπρας, αλλά για το Mega τίποτα δεν αλλάζει. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη ΝΔ τρέχουν, και ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται για stand-up comedy προεκλογική ομιλία στο Βόλο. Εκεί κάνουν παρέμβαση αντεξουσιαστές και ο Μέγας Εθνικός Γλείφτης (μαζί με το κοινό του) κλάνει μέντες και αναζητά ένα φιλόξενο ώμο να κλαφτεί. Μαντέψτε ποιος βρέθηκε.

Σκηνή 18: Λαοθάλασσα ΝΔ part 2

Οι εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στη ΝΔ τελικά γίνονται, και το Mega που (δεν ξέρω αν το καταλάβατε) ΑΓΑΠΑΕΙ πια αυτό το κόμμα, στο ρεπορτάζ του αναφέρει για συμμετοχή-ρεκόρ. Μόνο που προσήλθαν σχεδόν οι μισοί από όσους ψήφισαν στις αμέσως προηγούμενες (404.078 έναντι 782.136 το 2009). Λεπτομέρειες μωρέ.
arfe

Σκηνή 19: Σύμφωνο Συμβίωσης; Υπέρ ή κατά;

Τη βραδιά που ψηφιζόταν στη Βουλή η επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, αρκετά μέλη ομοφυλοφιλικών κοινοτήτων είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα. Τι είδε η κάρτα του Mega;

Σκηνή 20: Κι αν δεν είναι;

Ο Κλέων Γρηγοριάδης γλεντάει για δεύτερη φορά το Mega μέσα στην έδρα του και αναγκάζει τον Γιάννη Πρετεντέρη να καταλήξει στο γνωμικό «Μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρία, απλά, δραστηριοποιείται, δεν λέω τώρα δεν θελω να ακξσδαλασδ λκξασδξκλασdoradogold δλασκξ» στη συζήτηση για την αδειοδότηση των καναλιών.
Kαλά ξεμπερδέματα με τα χρέη

1 σχόλιο: