Καθυστερήσεις και παρατυπίες όσον αφορά αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει η περιφερειακή παράταξη ΡΙΖ.ΑΡ.ΕΝ - Τι απαντά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Ευθύνες στη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για σημαντικές καθυστερήσεις και σοβαρά λάθη στον τρόπο ανάθεσης αρκετών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στους δήμους Θερμαϊκού, Δέλτα και Χαλκηδόνας, όπου σημειώθηκαν ανυπολόγιστες ζημιές από θεομηνία το 2016, καταλογίζει η περιφερειακή παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας (ΡΙΖ.ΑΡ.ΕΝ). Υποστηρίζει μάλιστα ότι από το σύνολο των έργων, ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, πολλά από τα οποία παραδόθηκαν και άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη, τα 10 εκατ. ευρώ προχώρησαν με απευθείας ανάθεση, ενώ υπήρχε χρόνος να γίνουν με τη διαδικασία του τακτικού διαγωνισμού.
Την ίδια ώρα στελέχη της ΡΙΖ.ΑΡ.ΕΝ, που κατέθεσαν σχετική επερώτηση στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ, γνωστοποίησαν ότι τέσσερα σημαντικά αντιπλημμυρικά υποέργα στους παραπάνω δήμους επέστρεψε πίσω η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, κρίνοντας ότι δυο χρόνια μετά δεν ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκη, ώστε να γίνουν με απευθείας ανάθεση. Το γεγονός αυτό παραδέχθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, σημειώνοντας πως για τα έργα προκηρύχθηκε τακτικός διαγωνισμός, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πρόκειται για έργα που αφορούν: σε εργασίες καθαρισμού υδατορεμάτων και τάφρων του δήμου Δέλτα, ύψους 600.000 ευρώ, αποκατάσταση βλαβών σε παράκτια έργα του δήμου Θερμαϊκού, ύψους 1 εκατ. ευρώ, επείγουσες εργασίες καθαρισμού και αποκατάσταση υδατορεμάτων στο δήμο Χαλκηδόνας, ύψους 400.000 ευρώ και αποκατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων οδοστρωμάτων στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Μηχανιώνας του δήμου Θερμαϊκού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας από το βήμα της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ο περιφερειακός σύμβουλος της ΡΙΖ.ΑΡ.ΕΝ, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ζήτησε από τη διοίκηση απαντήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με το ποια υποέργα εκτελέστηκαν στο πλαίσιο του βασικού έργου, με ποια διαδικασία, ποιος ήταν ο τελικός προϋπολογισμός κάθε υποέργου και σε ποια φάση βρίσκεται η εκ νέου διαγωνιστική διαδικασία.
«Ένα μεγάλο μέρος από τα έργα συνολικού ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα τα 10 εκατ. ευρώ έγιναν με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Ένα μεγάλο μέρος των εργασιών έγιναν με απευθείας ανάθεση και εκτελέστηκαν ένα χρόνο μετά, δηλ. πολύ αργότερα από τις πλημμύρες που κατέστρεψαν τις περιοχές» τόνισε στην τοποθέτηση του ο κ. Θεοδωρόπουλος, για να προσθέσει πως η διαδικασία που ακολούθησε η περιφέρεια ήταν παράτυπη, καθώς, όπως είπε, υπήρχε χρόνος τα έργα να γίνουν με τακτικό διαγωνισμό. «Εμείς πάντως ως παράταξη δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις εργασίες και ζητάμε απαντήσεις για τον τρόπο ανάθεσής τους» σχολίασε ο περιφερειακός σύμβουλος.
«Καταγγελίες χάριν εντυπωσιασμού»
Απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, σχολίασε με δηκτικό τρόπο πως «καλό θα ήταν να αποφεύγονται δηλώσεις και καταγγελίες που γίνονται για λόγους εντυπώσεων. Αν ήταν να περιμένουμε όλο αυτό τον καιρό να γίνουν τα έργα, θα έπρεπε να καταργήσουμε την Πολιτική Προστασία και τα έργα να μην γίνουν ποτέ».
Αναφερόμενη πάντως στα τέσσερα υποέργα που έθιξε η αντιπολίτευση, η κ.Πατουλίδου ξεκαθάρισε πως «δεν είναι δυνατόν να συμβασιοποιηθούν τα συγκεκριμένα έργα νωρίτερα, λόγω της αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας που διέπει τα δημόσια έργα».
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, παρουσία της Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου, παρέδωσαν σε χρήση από τους πολίτες το ασφαλές το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, ενώ αναφέρθηκαν και στις μείζονες παρεμβάσεις αποκατάστασης των πληγών που άφησε πίσω της η προ διετίας θεομηνία.
Ειδικά στο δήμο Θερμαϊκού οι καταστροφές ήταν εκτεταμένες και απαιτήθηκε η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αποκατασταθούν. Στη Νέα Μηχανιώνα κινδύνευσε το Κέντρο Υγείας, η Ιχθυόσκαλα, ο βιολογικός καθαρισμός και κατοικίες επάνω στο υπερυψωμένο πρανές και στην παραλιακή ζώνη. Τεχνικογεωλογική έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έδειξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν στο Κέντρο Υγείας.
Οι τρεις παρεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή ήταν:
1. Καθαρισμοί και αποκατάσταση φρεατίων, οδικών δικτύων, ρεμάτων, αγωγών ομβρίων υδάτων, καθώς επίσης και η άρση των καταπτώσεων σε όλη την επικράτεια του Δήμου Θερμαϊκού.
2. Κατεπείγουσες εργασίες συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης ογκωδών αντικειμένων και αποβλήτων του Δήμου Θερμαϊκού.
3. Κατεπείγουσες εργασίες στις περιοχές Ν. Μηχανιώνας στο Κέντρο Υγείας, Αγίας Τριάδας στο ΠΙΚΠΑ και Επανομής στο Αγνάντι, που αφορούσαν στις αποκαταστάσεις των πρανών, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την ολοκλήρωση των καθαρισμών και την άρση των καταπτώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου