Το Σ/Κ 2-3 Δεκέμβρη 2017 συνεδριάζει η Α/ΤΕΕ μετά από 6 ολόκληρους μήνες σιωπηρής αργίας (στις 10/6 ήταν η τελευταία της συνεδρίαση). Μάλιστα, η νέα πρόεδρος της Αντιπροσωπείας και εκ των αρχαιοτέρων μελών του ΤΕΕ, κα Μοροπούλου, καλεί σκοπίμως την Αντιπροσωπεία σαν «Έκτακτη» με εικονική πρώτη συνεδρίαση (μια πρακτική που δεν έχει εδώ και χρόνια επιχειρηθεί στο ΤΕΕ) με στόχο να έχει μειωμένη απαρτία το ¼ των μελών της, 50+1 αντιπροσώπους από τους 200. Θα περίμενε κανείς ότι τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στον κλάδο θα όφειλαν να απασχολήσουν κυρίαρχα την Α/ΤΕΕ. Φυσικά και όχι, είναι η απάντηση. Η Αντιπροσωπεία συγκαλείται με μοναδικά θέματα την έγκριση του προϋπολογισμού του ΤΕΕ (υποχρεωτικό ζήτημα κατά τον κανονισμό του ΤΕΕ) και τις αλλαγές που προτείνει το προεδρείο της Α/ΤΕΕ στο θεσμικό του πλαίσιο του ΤΕΕ (πρωτοφανής μεθόδευση σε μη συζητημένο – κεφαλαιώδες ζήτημα για την ίδια την ύπαρξη και τη φυσιογνωμία του ΤΕΕ και μάλιστα σε έκτακτη αντιπροσωπεία, μειωμένης απαρτίας).
Όπως απόλυτα επιβεβαιωμένα γράφαμε και ένα χρόνο πριν: “…η σταθερή σύμπραξη του ΤΕΕ στις πολιτικές των Μνημονίων από τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών ως την σιωπή του στις τρομακτικά δυσμενείς επιπτώσεις που επέφερε στο επάγγελμα η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, απέδειξε την απροθυμία του να υπερασπιστεί τους συναδέλφους απέναντι στην καταστροφή. Η κατεύθυνση αυτή, σε συνδυασμό με την διαρκή απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών του ΤΕΕ, την ανάληψη «επιχειρηματικών» δραστηριοτήτων (προγράμματα ΕΣΠΑ, training voucher, ηλεκτρονικές πλατφόρμες αυθαιρέτων, οικοδομικών αδειών κλπ), την κατάργηση του Ενημερωτικού Δελτίου, την παραφθορά του επιστημονικού ρόλου που θα όφειλε να έχει προς όφελος της κοινωνίας σε ένα ρόλο διευθέτησης πελατειακών συμφερόντων και προβολής στελεχών, απαξίωσε το Επιμελητήριο στα μάτια των συναδέλφων. Η εμφανής συναλλαγή των πρόσφατων ηγεσιών με τις κυβερνήσεις έναντι ίδιων πολιτικών οφελών, με χαρακτηριστικότερα πρόσφατα παραδείγματα την υπουργοποίηση Σπίρτζη, τη στήριξη Στασινού στο “Ναι” στο δημοψήφισμα του 2015 και την όλη ιστορία με την Attica Bank, καταρράκωσαν και την όποια εναπομείνασα αξιοπιστία του ΤΕΕ.”
Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί (κυρίως από το Προεδρείο της Α/ΤΕΕ, αλλά και από άλλες κυρίαρχες στη διοίκηση παρατάξεις έρχονται να ολοκληρώσουν μια διαδρομή μετεξέλιξης του ΤΕΕ σε όργανο υπεράσπισης μιας μειοψηφίας μηχανικών που επιβιώνουν της κρίσης (σε βάρος της υποτίμησης των υπολοίπων) μέσω των κυρίαρχων μνημονιακών πολιτικών. Ειδικά η πρόταση του προεδρείου της «Α» (που φέρει την ευθύνη για την μη λειτουργιά για 6 μήνες) αποτελεί προϊόν συνεννόησης των παρατάξεων ΔΚΜ, ΔΗΣΥΜ & ΔΗΠΑΜ και λοιπών συνοδοιπόρων.
Οι προτάσεις αυτές (εδώ και εδώ) πρωτοφανούς αντιδημοκρατικού χαρακτήρα, έχουν ως στόχο να θωρακίσουν περαιτέρω το χαρακτήρα του Επιμελητηρίου, να εξοβελίσουν κάθε φωνή και δράση κριτικής, να εξωθήσουν εκτός όσους επιμένουν να ενδιαφέρονται, να ομογενοποιήσουν παραπάνω (μέσω «παρατάξεων» με προσωποκεντρικά και ιδιοτελή χαρακτηριστικά προσωπικής ανάδειξης και επαγγελματικής δραστηριότητας) τις διοικήσεις του. Οι κεντρικές αλλαγές που προτείνονται αφορούν:
- την τετραετή θητεία των οργάνων του (και μάλιστα από την παρούσα θητεία). Είναι προφανές ότι η αραίωση έστω και αυτής της εν πολλοίς απαξιωμένης από τους μηχανικούς διαδικασίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομάκρυνση του ΤΕΕ από τις διαθέσεις και τον όποιο δημοκρατικό έλεγχο των μηχανικών. Για τη διαρκώς μειούμενη συμμετοχή στις εκλογές και την αποστασιοποίηση των συναδέλφων δε φαίνεται να υπάρχει κάποια ανησυχία, το αντίθετο μάλλον, φαίνεται πως βρίσκουν ενοχλητικό το να έχουν ανάγκη τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς ως ψηφοφόρους – γι’ αυτό καλό είναι να αυξηθεί ο χρόνος των εκλογών.
- την απευθείας εκλογή του Προέδρου της ΔΕ από τους μηχανικούς. Μια τέτοια διαδικασία αποδεσμεύει πρακτικά τον πρόεδρο του ΤΕΕ από την όποια λογοδοσία του προς την Κεντρική Αντιπροσωπεία η οποία τον εκλέγει μέχρι σήμερα, κάνει το ΤΕΕ ακόμα πιο προεδροκεντρικό, οδηγεί στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για να ισχύσει η «ενός ανδρός αρχή» στο Επιμελητήριο, αφού ο πρόεδρος θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι «λογοδοτεί μόνο στον κόσμο που τον εξέλεξε» (κάθε 4 χρόνια δηλαδή αν εφαρμοζόταν και η προηγούμενη πρόταση). Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι πρόεδροι του ΤΕΕ κάνοντας χρήση και του υπάρχοντος πλαισίου έπαιζαν ατομικά τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια σε κρίσιμες περιόδους γράφοντας στα παλαιοτέρα των υποδημάτων τους όργανα και αποφάσεις. Φαίνεται μάλλον πως στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μετά από 3 μνημόνια οι θιασώτες αυτής της πολιτικής σκέφτηκαν ότι είναι καιρός να το θεσπίσουν και επίσημα. Έχουν μάλιστα το θράσος να το ονομάζουν και άμεση δημοκρατία.
- Απαγόρευση ψηφοδελτίων αν δε συγκεντρώνουν υποψηφίους στο σύνολο της χώρας (ή τουλάχιστον στο 80% των περιφερειών). Μια τέτοια ρύθμιση θα καταργούσε με πραξικοπηματικό τρόπο εκλεγμένες σήμερα παρατάξεις στην Κεντρική Αντιπροσωπεία, με ειδική χωρική αναφορά και μεγάλη απεύθυνση σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως οι ΑΜΑΚ). Είναι προφανής η σκοπιμότητα να περιοριστούν με διοικητικά μέτρα οι παρατάξεις για να υπάρξει σκληρότερος έλεγχος στη σύνθεση της Αντιπροσωπείας.
- Μείωση των Αντιπροσώπων στο μισό σε σχέση με σήμερα. Και αυτό το μέτρο επιχειρεί να δημιουργήσει μια πολύ πιο «ελέγξιμη» σύνθεση της Αντιπροσωπείας που να μην επιτρέπει διαφοροποιήσεις αντιπροσώπων από τις κεντρικές επιλογές παρατάξεων (ή ούτε καν την εκλογή τους).
Καμία θετική γνώμη δεν έχουμε για την λειτουργία που έχει μέχρι σήμερα το σύστημα ΤΕΕ. Από τα ατελείωτα παζάρια για το μοίρασμα (και το διαμοίρασμα καμιά φόρα) της καρέκλας έως την απόλυτη γελοιοποίηση της εκλογής των μελών της ΔΕ με 2-3-4 ψηφοδέλτια της ίδιας παράταξης. Όλα αυτά βέβαια οι συνάδελφοι δεν τα βλέπουν, αποτυπώνονται όμως στη γενικότερη εικόνα, με συνέπεια το «ΤΕΕ» να εισπράττει την απαξία και την απουσία ακόμα και των ευαισθητοποιημένων. Οι διοικούντες βέβαια δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες.
Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφώσει τα 3 μνημόνια θέλουν ένα νέο ΤΕΕ και απ’ ότι φαίνεται οι συνέταιροι των προηγούμενων (και της παρούσας) διοικήσεων έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν τις νέες τους καρέκλες και λειτουργίες που θα ταιριάζουν πιο καλά στην ασκούμενη πολιτική.
- Οι ανάγκες των ξένων και εγχώριων ομίλων που μέσα στην κρίση γιγαντώνονται περιθωριοποιώντας τους αυτοαπασχολούμενους και αρπάζοντας κάθε εναπομείνασα δραστηριότητα πρέπει να μπορούν να ακούγονται πιο εύκολα σε όλα τα επίπεδα.
- Η μελλοντική γραφειοκρατία του ΤΕΕ πρέπει να είναι πιο ελεύθερη να κινηθεί όπως πρέπει χωρίς «δημοκρατικές» καθυστερήσεις και άλλες ενοχλήσεις από την πλειοψηφία των απλών συναδέλφων (ακόμα και των ψηφοφόρων τους).
- Η πολυσυζητημένη (και από την Προέδρο της «Α» που εισηγείται τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο) αλλαγή των επαγγελματικών δικαιωμάτων με τα πολλαπλά μητρώα, τις πιστοποιήσεις και τις διαβαθμίσεις θα επιβληθούν πολύ ευκολότερα από έναν θωρακισμένο μηχανισμό που δεν θα είναι αναγκασμένος να δίνει και πολύ λογαριασμό στους συναδέλφους.
- Η δήθεν τεχνοκρατική και τεκμηριωμένη υπεράσπιση των έργων που επιθυμούν εργολάβοι και προμηθευτές, των ιδιωτικοποιήσεων που επιθυμούν «αγορές» και των πεπραγμένων των τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών κυβερνώντων (βλέπε τις πρόσφατες πλημμύρες και τις δηλώσεις Στασινού) δεν χρειάζονται ούτε πλουραλισμό ούτε πολύ κριτικό πνεύμα.
Θα μπορούσαμε να προτείνουμε από την πλευρά μας μια σειρά από θεσμικές αλλαγές στην κατεύθυνση πιο δημοκρατικής, πιο αντιπροσωπευτικής, πιο αναλογικής του λειτουργίας. Εξάλλου εάν ήθελαν όντως οι ιθύνοντες νόες της ηγεσίας του ΤΕΕ να κινηθούν σε μια τέτοια κατεύθυνση, θα ξεκινούσαν από την κατάργηση του καλπονοθευτικού συστήματος που επιτρέπει τη διάσπαση ψηφοδελτίων στην εκλογή της Διοικούσας Επιτροπής και τα γνωστά «μαγειρέματα» με τις 12άδες. Δεν κρίνεται όμως αυτή τη στιγμή αυτό. Κρίνεται η ίδια η ύπαρξη του ΤΕΕ, ως εν δυνάμει χώρος παρέμβασης και συνδιαμόρφωσης απόψεων για το επάγγελμα και ενίοτε λήψης αποφάσεων υπεράσπισης της πληττόμενης πλειοψηφίας των συναδέλφων (όπως έγινε σε κάποιες φάσεις με το ασφαλιστικό) ή η μετατροπή σε λόμπυ επιτυχημένων για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα. Εξέλιξη οριακή για την μέχρι σήμερα φυσιογνωμία του, την οποία και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αποσυρθεί από την σκόπιμα «ΕΚΤΑΚΤΗ» Αντιπροσωπεία της 2-3. 12.2017 το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ
30/11/2017
Αριστερή Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση – ΑΡΑΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου