16 νεκροί και 4 αγνοούμενοι (ως τη στιγμή που γράφεται αυτή η ανακοίνωση) από πλημμύρες εντός της Περιφέρειας Αττικής, στις παρυφές του Λεκανοπεδίου. Ως ΑΡΑΓΕΣ εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στη Μάνδρα Αττικής και τη Νέα Πέραμο.
Ο λόγος για μια περιοχή, την ευρύτερη του Θριασίου Πεδίου, που σήμερα αποτελεί «φιλέτο» για τα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά για την οποία δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ η ίδια ευαισθησία για την ουσιαστική αναβάθμισή της.
Δεν υπάρχει άλλη αιτία για την προαναγγελθείσα καταστροφή πέρα από τη διαχρονική κρατική ανεπάρκεια και κυβερνητική αδιαφορία για τον ορθό αντιπλημμυρικό και αντιπυρικό σχεδιασμό. Όσοι κρύβονται πίσω από την (απολύτως υπαρκτή) κλιματική αλλαγή απλά επιδιώκουν να πετάξουν την ευθύνη από πάνω τους. Τέτοιες μπόρες συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβούν ξανά στην Αττική.
Όταν μία πόλη, όπως η Μάνδρα, είναι χτισμένη επάνω στις κοίτες δύο μπαζωμένων ρεμάτων, δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να κατανοήσεις τι συνέπειες θα έχει μία βροχόπτωση λίγο εντονότερη του συνηθισμένου (η συγκεκριμένη βροχόπτωση ήταν πολύ μικρότερη της καταιγίδας σχεδιασμού με περίοδο επαναφοράς 50 ετών). Δύο ρεμάτων με εγκεκριμένη οριστική μελέτη διευθέτησης εδώ και 2 χρόνια, και η οποία μένει στα συρτάρια, λόγω γραφειοκρατίας, κατασπατάλησης πόρων και αδιαφορίας. Την χαριστική βολή προκάλεσε η πυρκαγιά που δυο χρόνια πριν και επί τρεις μέρες έκαιγε στο όρος Πατέρα. Αποτέλεσμά της ήταν να αυξηθεί σημαντικά ο όγκος όσο και η ορμή της πλημμύρας, καθώς και να αυξηθεί καθοριστικά η περιεκτικότητα του υδάτινου όγκου σε λάσπη και φερτά υλικά, δίνοντας στην καταστροφή τις σημερινές τραγικές της διαστάσεις.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες των αρμοδίων, που ακολουθώντας πιστά την λογική των προηγούμενων, αποποιούνται τις ευθύνες τους και υποκρίνονται στην πλάτη των νεκρών. Στο γενικότερο Θριάσιο Πεδίο ενώ είναι γνωστά ευρέως τα επανειλημμένα πλημμυρικά προβλήματα, υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες ακόμα και 30 χρόνων. Αντί λοιπόν η Περιφέρεια Αττικής να κάνει “μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου”, θα έπρεπε πρώτα να απαντήσει γιατί αυτές οι μελέτες έχουν μείνει στα συρτάρια. Ταυτόχρονα όμως και οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες καθώς ενώ το πρόβλημα της περιοχής ήταν γνωστό, δεν προχώρησε ούτε σε επεμβάσεις μικρής κλίμακας ώστε να αποφευχθούν οι τόσο εκτεταμένες καταστροφές και η άδικη απώλεια τόσων ζωών. Η κεντρική διοίκηση έχει εκχωρήσει το σύστημα παραγωγής Δημοσίων Έργων στα εργολαβικά συμφέροντα μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης και ΣΔΙΤ, με τραγικά αποτελέσματα όχι μόνο οικονομικά (διόδια) αλλά και σχεδιασμού, ελλείψεων συνοδών έργων κλπ.
Η αδιαφορία όμως δεν είναι αμέλεια. Είναι μια συνειδητή διαχρονική πολιτική επιλογή, όπου στα χρόνια των μνημονίων και της έντονης λιτότητας εντάθηκε, λόγω του ότι δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα για το κράτος πέρα από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αντιπλημμυρικά έργα, που δε φέρνουν άμεσα κέρδος, δε χωράνε, όπως δε χωράει και καμία άλλη κοινωνική πολιτική και επομένως «μη επιλέξιμα».
Αντίθετα, η πολιτική του εύκολου κέρδους, που όρθωσε πόλεις χωρίς κανένα περιβαλλοντικό, αντιπλημμυρικό και αντιπυρικό σχεδιασμό, που μπάζωσε και έχτισε πάνω σε ρέματα, άνθισε και ανθεί, και επιβλήθηκε ολοκληρωτικά σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Για αυτό και το τρομερά επικίνδυνο πλημμυρικό κύμα που συγκεντρώθηκε στη Μάνδρα, μη έχοντας καμία φυσική ή σχεδιασμένη έξοδο διαφυγής, δημιούργησε βίαια τις δικές του εξόδους και εκτονώθηκε σε δρόμους, κατοικίες, περιουσίες, προξενώντας ανυπολόγιστες καταστροφές και παρασύροντας στο θάνατο 15 συμπολίτες μας.
Ταυτόχρονα είναι αποκαρδιωτικό να χάνονται ζωές λόγω ουσιαστικά μπαζώματος των ρεμάτων, και την ίδια στιγμή να ψηφίζεται νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση όλων των αυθαιρεσιών, για εισπρακτικούς λόγους. Το επάγγελμα του μηχανικού έχει εκφυλιστεί ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος. Αντί της μείωσης των δαπανών, έχουμε ως αποτέλεσμα την παραγωγή φτηνών και ουσιαστικά άχρηστων μελετών που μένουν ανεφάρμοστες και οδηγούμαστε σε τέτοιες τραγωδίες.
Έως πότε λοιπόν θα κλείνουμε τα μάτια σε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές, περιμένοντας μεταφυσικά να αποφευχθεί το ακόμα χειρότερο; Είναι ανάγκη να θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς;
Καλούμε την πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα, ώστε να γίνει αποκατάσταση όλων των ζημιών και να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Έμπρακτη συμπαράσταση στους πληγέντες και παροχή διευκολύνσεων σε επικείμενες διαδικασίες. Σχεδιασμός και υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων. Επανασχεδιασμό προτεραιοτήτων στην υλοποίηση των τεχνικών έργων με γνώμονα την ζωή και την αξιοπρέπεια των κατοίκων. Ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στην επιλογή της υλοποίησης των έργων κάθε περιοχής, ώστε να περιοριστούν τα τεράστια προβλήματα διαφθοράς που μαστίζουν χρόνια τώρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προτεραιότητα σε άμεσες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας αντιπλημμυρικής θωράκισης, ώστε να μην ξαναμετρήσουμε θύματα. Προστασία και ανάδειξη των υπαρχόντων ρεμάτων, με σύγχρονο σχεδιασμό που να καλύπτει τόσο την αντιπλημμυρική όσο και την περιβαλλοντική τους χρησιμότητα. Όχι στον εγκιβωτισμό ή την τσιμεντοποίηση τους που σχεδιάζει η Περιφέρεια (Πικροδάφνη, Ποδονίφτης, Ρέμα Ραφήνας).
Καλούμε τέλος το ΤΕΕ να παρέχει την στήριξη των συναδέλφων στην περιοχή που επλήγησαν από τις καταστροφές (υπάρχουν τουλάχιστον 3 ολοσχερώς κατεστραμμένα γραφεία μηχανικών στην περιοχή), αλλά και να συνδράμει με το επιστημονικό του φορτίο, στην ανάδειξη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο της σημασίας του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας.
17/11/2017
Αριστερή Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση – ΑΡΑΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου