Μετά το ρέμα της Πικροδάφνης (που το είχαμε αναδείξει και από το blog μας) η Περιφέρεια Αττικής προχωρά με παρόμοιο τρόπο στην εξόντωση ενός από τα τελευταία ανοικτά τμήματα ρεμάτων της Αττικής, αυτό του Ποδονίφτη.
Ένα τμήμα φυσικού ρέματος, από τα τελευταία στην Αθήνα και μάλιστα πολύ κοντά στο κέντρο, με ιδιαίτερη αξία για τις περιοχές των Πατησίων, Νέας Χαλκηδόνας και Ν. Φιλαδέλφειας τις οποίες διασχίζει, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ανοιχτό τσιμενταύλακα. Πλην Φιλοθέης, όπου το ρέμα έχει αναδειχθεί, το μεγαλύτερο μέρος του έχει ήδη κλειστεί υπογείως (Νέα Ιωνία, Περισσός) ή έχει εγκιβωτιστεί (από Αχαρνών έως τον Κηφισό).
Έχει ήδη αναρτηθεί για διαβούλευση η σχετική ΜΠΕ για το έργο το οποίο βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας. Ο τελευταίος φρόντισε να αναρτήσει την ΜΠΕ για να ενημερώσει το κοινό http://www.dimosfx.gr/default.aspx?pid=159&langid=1&rowid=1379 , ο Δήμος Αθηναίων είναι μάλλον πολύ απασχολημένος με τις εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής του νέου ΠΑΣΟΚ.
Όπως αναφέρει η ΜΠΕ, σελ. 16-17 και δε ντρέπονται να τα γράφουν: "Όσον αφορά στη βλάστηση, οι κύριες επιπτώσεις που θα προξενηθούν κατά τη φάση κατασκευής του προτεινόμενου έργου σχετίζονται με την αποψίλωση της παρόχθιας βλάστησης και την κατάληψη της υφιστάμενης κοίτης. Οι εν λόγω επιπτώσεις έχουν ως επί το πλείστον μόνιμο χαρακτήρα και είναι μερικώς αντιμετωπίσιμες και αναστρέψιμες. Οι επιπτώσεις αφορούν κυρίως καλαμιώνες και την υψηλή βλάστηση κατά μήκος του Ποδονίφτη η οποία αποτελείται κυρίως από φυτεμένα δέντρα του ξενικού είδους ευκάλυπτος (Eucalyptus globulus)."
Η ιστοσελίδα Αττικό Πράσινο (παλαιότερη επίσημη ιστοσελίδα της Υπερνομαρχίας Αθηνών- Πειραιώς "που αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για ζητήματα ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στην περιοχή του λεκανοπεδίου") περιλαμβάνει το προς εξόντωση τμήμα του ρέματος στις καταχωρήσεις του από όπου και αντιγράφουμε:
Το ρέμα Περισσού (αρχαίο όνομα του ποταμού Ποδονίφτη) έχει έκταση περίπου 4 στρεμμάτων και αποτελεί το σύνορο του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας με το Δήμο Αθηναίων. Εκτείνεται κατά μήκος της οδού Περισσού κοντά στις οδούς Αγίων Αναργύρων και Χαλκίδος. Απαιτείται να γίνει συνολική ανάπλαση σε όλο το μήκος του με συνεργασία πολλών δήμων.
Στις όχθες του ποταμού υπάρχουν διάφορα δέντρα, κυρίως ευκάλυπτοι αλλά και λεύκες, πλατάνια, πεύκα και άλλοι θάμνοι και φυτά όπως καλαμιές και πικροδάφνες. Η πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του ρέματος είναι ελεύθερη
το προς διαμόρφωση τμήμα του Ρέματος είναι αυτό:
Δυο σχετικά άρθρα από την πλευρά της Ν. Ιωνίας από το σ. Παπακώστα μπορείτε να δείτε στο ομώνυμο περιοδικό:
μια εναλλακτική διεθνής πρακτική, που μου έστειλε μια συνάδελφος είναι αυτή:
Το κύριο επιχείρημα του έργου είναι η αντιπλημμυρική προστασία. Είναι γεγονός πως λόγω λανθασμένων παλαιότερων επεμβάσεων το 1994 είχαν προκληθεί καταστροφικές πλημμύρες με πολλούς νεκρούς. Η αποψίλωση όμως της βλάστησης και της διατομής του ποταμού, μπορεί να εξασφαλίσει από μελλοντικά φαινόμενα, τα οποία και λόγω κλιματικών αλλαγών συνεχώς δυσχεραίνουν?
Εκτός από την αναγκαία κινητοποίηση των περιοίκων και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου, θε επιχειρήσουμε να συμβάλλουμε (και από αυτό το μπλογκ) σε μια πιο ειδική τεκμηρίωση ιδιαίτερα στο θέμα των εναλλακτικών λύσεων. Όσοι σχετικοί με το θέμα συνάδελφοι μηχανικοί, γεωπόνοι, δασολόγοι κλπ μπορείτε να ασχοληθείτε, κάθε συνεισφορά σας είναι ευπρόσδεκτη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου