Κεντρικός στόχος της συμφωνίας είναι η απομάκρυνση κάθε ρυθμιστικού «φραγμού» στις διατλαντικές εμπορικές συναλλαγές, ακόμη κι αν αυτοί οι «φραγμοί» υπάρχουν για την προστασία της δημόσιας υγείας ή του περιβάλλοντος. Απώτερος σκοπός είναι διευκόλυνση της κερδοφορίας των πολυεθνικών, η συσσώρευση ακόμη περισσότερου πλούτου στα χέρια των λίγων. Για τους πολλούς, τους εργαζόμενους δηλαδή και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η συμφωνία σημαίνει υψηλότερη ανεργία, χαμηλότερα εισοδήματα, υποβάθμιση της υλικής τους υπόστασης.
Ανοίγουν οι πόρτες για υπερεξουσίες στις επιχειρήσεις
Οπως προκύπτει από την αποκάλυψη των 248 σελίδων των μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., που αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της ΤΤΙΡ, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο, το περιβάλλον, το κλίμα, η υγεία, η ασφάλεια της διατροφής και μια σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών υπονομεύονται σοβαρά καθώς αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων, ενώ ανοίγουν οι πόρτες για υπερεξουσίες στις επιχειρήσεις. Κι όλα αυτά «επιτυγχάνονται» υπό το πρίσμα της ανατροπής των κανονιστικών και δασμολογικών φραγμών σε εμπόριο και επιχειρήσεις, στο οποίο αποσκοπούν οι συνομιλίες για την υπογραφή της ΤΤΙΡ, της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας στον κόσμο προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε.
Χωρίς την πρότερη διαβούλευση
Σε σημεία-κλειδιά, όπως τα χημικά και η γεωργία, οι διαπραγματευτές είτε υπέβαλαν τις προτάσεις της βιομηχανίας είτε είναι απρόθυμοι να συμφωνήσουν σε αλλαγές χωρίς την πρότερη διαβούλευση με τη βιομηχανία.
Παγιωμένες διαφορές
Τα έγγραφα που αποκάλυψε η Greenpeace δείχνουν πως υπάρχουν παγιωμένες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, αν και η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2017. Πρόκειται για μια έντονη επιθυμία, κυρίως των ΗΠΑ, καθώς ο διάδοχος του Ομπάμα, ο οποίος θα εκλεγεί τον Νοέμβριο, θα μπορούσε να είναι λιγότερο διατεθειμένος να προωθήσει το διατλαντικό ελεύθερο εμπόριο.
Επιφυλάξεις διατυπώνει η Ελλάδα για την TTIP
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί μεν σε πολιτικό επίπεδο να είναι αντίθετη με τα όσα προβλέπει η TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων), ωστόσο τα αρμόδια στελέχη της φαίνεται να γνωρίζουν τις δυνατότητες της χώρας να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις και τις κατευθύνσεις για τη σημαντική αυτή συμφωνία. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν την TTIP ως τον «πιο σημαντικό κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης».
Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη
«Ουδέποτε θα δεχτούμε να αμφισβητηθούν βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας, την αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές»διακήρυξε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ
«Ταφόπλακα» σε κεκτημένα δικαιώματα η TTIP
Σε σοκαριστικές διαρροές απόρρητων εγγράφων για την συμφωνία ΤΤΙΡ, «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων», προχώρησε χθες η Greenpeace τονίζοντας ότι πρόκειται για τεράστια απειλή για τη δημοκρατία, το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών.
Τις 248 σελίδες των μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. έδωσε στη δημοσιότητα το ολλανδικό γραφείο της οργάνωσης, το οποίο αναφέρει ότι τα ντοκουμέντα αποτελούν τα δύο τρίτα περίπου της ΤΤΙΡ, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο.
Η αποκάλυψη έρχεται έπειτα τις τεράστιες επιφυλάξεις και τις διαμαρτυρίες, που πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η συμφωνία αυτή θα δώσει «γην και ύδωρ» στις μεγάλες πολυεθνικές εις βάρος καταναλωτών και εργαζομένων, παρακάμπτοντας τα τοπικά, εθνικά, αλλά και κοινοτικά δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα και θεσμούς.
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που υπογραφεί η συμφωνία, θα αποβεί καταστροφική για τους εργαζόμενους, την προστασία του κλίματος και την υγεία, αλλά εξαιρετική ωφέλιμη για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
Το κείμενο που δημοσιεύτηκε στη σχετική ιστοσελίδα περιλαμβάνει 13 κεφάλαια της συμφωνίας, με θέματα που καλύπτουν μεταξύ άλλων τις τηλεπικοινωνίες, τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα και τη γεωργία.
Ειδικότερα, κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά, όπως ο REACH, οι οποίοι ενσωματώνουν την αρχή της προφύλαξης και περιλαμβάνουν ρυθμιστικές διαδικασίες για την κατάργηση των πιο επικίνδυνων χημικών ουσιών από την αγορά, θα αποδυναμωθούν.
Επιπλέον, στο κεφάλαιο για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα προστασίας, οι προτάσεις της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ αναφέρονται σε «προϊόντα της σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας», απόδειξη της πρόθεσής τους να απαλλαγούν από τους εμπορικούς φραγμούς για τα μεταλλαγμένα.
Οι Βρυξέλλες υποβαθμίζουν τη διαρροή
Την υποβάθμιση της διαρροής επιχείρησε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., που σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις, Ignacio Garcia Bercero.
Ο ίδιος υποστήριξε πως τα έγγραφα είναι από αρχικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και ότι αποτελοιύν τις προτάσεις και όχι το αποτέλεσμα της συμφωνίας, στην οποία δεν έχουν καταλήξει ακόμα.
Από την πλευρά της η αμρικανική κυβέρνηση δεν... ανησυχεί ιδιαίτερα για τη διαρροή, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του Λευκού Οίκου.
Η Greenpeace ζητά τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία και την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου με την ενημερωμένη συμμετοχή των πολιτών στο επίκεντρο.
Πίσω από κλειστές πόρτες
Τα ντοκουμέντα καταδεικνύουν γιατί οι διαπραγματεύσεις αυτές παρέμειναν για τόσο καιρό μυστικές. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που αντιδρούν στην ΤΤΙΡ επικρίνουν εξ αρχής την αδιαφάνεια των συνομιλιών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στη δημοσιότητα εκθέσεις των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι αλλά πολύ γενικόλογες. Επιπλέον οι βουλευτές των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να συμβουλευτούν τα σχετικά έγγραφα παρά μόνο σε ένα «αναγνωστήριο» υπό αυστηρή επιτήρηση.
Όσο δυσανάγνωστα κι αν είναι ωστόσο, τα κείμενα που δημοσιοποίησε η Greenpeace αίρουν κάπως το πέπλο του μυστηρίου.
«Το κάναμε για να ξεκινήσουμε μια δημόσια συζήτηση», είπε ο Στέφαν Κρουγκ, ο διευθυντής του γραφείου της οργάνωσης στο Βερολίνο. «Θέλουμε να σταματήσει η διαπραγμάτευση», τόνισε και «το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να πει, συγγνώμη, κάναμε λάθος», είπε από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα εμπορίου της οργάνωσης, Γιούργκεν Κνιρς.
Σύμφωνα με τον Κνιρς, το κείμενο δείχνει πώς οι ΗΠΑ θέλουν να αντικατασταθεί η «προληπτική αρχή» της Ευρώπης, που απαγορεύει την κυκλοφορία στην αγορά δυνητικά βλαβερών προϊόντων, όταν οι επιπτώσεις τους είναι άγνωστες ή αμφισβητούμενες, με μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση.
Τα μυστικά έγγραφα καταδεικνύουν πώς το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών, αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό γραφείο της διεθνούς οργάνωσης.
«Είναι ώρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που σημειώσαμε μετά από επίπονους αγώνες ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είχε κάθε λόγο να ανησυχεί για την TTIP. Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο διάλογος», είπε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η ρύθμιση για την προστασία της υγείας
Με βάση τα έγγραφα που διέρρευσαν, η Greenpeace διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι το κείμενο προβλέπει την κατάργηση μιας ρύθμισης που επιτρέπει στις χώρες να ελέγχουν το εμπόριο «για να προστατεύουν τη ζωή, την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών».
Όπως τονίζει, ελπίζει ότι με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, «εκατομμύρια πολίτες θα καταλάβουν καλύτερα τι είναι αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση εξ ονόματός τους».
Τα έγγραφα αυτά ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό δυσανάγνωστα και γεμάτα με φράσεις μέσα σε άγκιστρα, γεγονός που πιθανότα σημαίνει ότι μεταξύ των πλευρών εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση στη διαπραγμάτευση, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εκφράζουν ολοένα και περισσότερο τον σκεπτικισμό τους.
Πάντως τα κείμενα είναι αυθεντικά. Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα κείμενα είναι αυθεντικά, όμως υποστήριξε ότι είναι «παλιά» και δεν λαμβάνουν υπόψη ορισμένες «σημαντικές εξελίξεις» στις διαπραγματεύσεις.
«Είναι φυσιολογικό στις διαπραγματεύσεις (...) οι δύο πλευρές να έχουν διαφορετικές θέσεις» σχολίασε και εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου