Την Πρωταπριλιά δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την «Αγιά Σοφιά» του Μελισσανίδη, υπογεγραμμένη από τον υπουργό «Περιβάλλοντος» Πάνο Σκουρλέτη. Δεν ήταν όμως ψέμα: ο υπουργός, επιτέλους, κατάφερε να κάνει αυτό που ήταν έτοιμος να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την πλειοψηφία των τότε κοινοβουλευτικών κομμάτων, ήδη απ’ τις αρχές του 2014. Τότε, πρώτης γραμμής στελέχη του (Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Στρατούλης) συναντήθηκαν με το Δημήτρη Μελισσανίδη και συμφώνησαν να στηρίξουν το σχέδιο άλωσης της Νέας Φιλαδέλφειας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ήταν η επί της αρχής υπερψήφιση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το Μάιο του 2014.
Η οριζόντια, διακομματική αποδοχή του σχεδίου Μελισσανίδη ράγισε για λίγο το καλοκαίρι του 2014, όταν στη Νέα Φιλαδέλφεια διαμορφώθηκε ένα κίνημα των κατοίκων κατά του ΡΣΑ και του σχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πίσω κι ανέμενε μια καλύτερη ευκαιρία για να κλείσει τη δουλειά. Λίγους μήνες αργότερα, το κίνημα αυτό απώλεσε το κύριο όργανό του, εξαιτίας «πρωτοποριακών» αντιλήψεων κι ενός λεγκαλισμού, άλλοτε «ρεφορμιστικού» κι άλλοτε «επαναστατικού», που υποστήριζε, κι ακόμη φαίνεται να υποστηρίζει, ότι όλα θα επιλυθούν σε τεχνικό ή νομικό, πάντως όχι σε πολιτικό επίπεδο.
Ήταν μια τακτική που θα είχε νόημα να τη συζητάμε (και είχε νόημα όσο τη συζητούσαμε) μόνο με την παράλληλη παρουσία ενός ενεργού και διαρκούς κινήματος κατοίκων, που θα ήθελαν να υπερασπίσουν το άλσος και την πόλη ολόκληρη από τη διαφαινόμενη καταστροφή – κι άρα το κέντρο της προσοχής τους δε θα ήταν η περιήγηση στο γραφειοκρατικό χαρτοβασίλειο, αλλά η ποιότητα της καθημερινής ζωής τους μέσα στην πόλη.
Παρόμοια τακτική ακολούθησε και ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με τη νέα δημοτική του αρχή, μετά το Σεπτέμβριο του 2014. Προσπαθώντας να μετρήσει προκαταβολικά σε κάθε στιγμή τις δυνάμεις που μπορούσε να συγκεντρώσει και να ελέγξει, απέφυγε να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, συνομίλησε μάλιστα κατ’ εξακολούθηση μαζί τους και σήμερα υποχρεώνεται απογοητευμένη να εκδίδει ανακοινώσεις που καταγγέλλουν την άθλια μεταχείριση που επιφυλάσσει και αυτή η κυβέρνηση στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δίκιο έχει, βέβαια, σε αδρές γραμμές, και η δημοτική αρχή στην ανακοίνωσή της και τα στελέχη της που αρθρογραφούν τις τελευταίες ημέρες γύρω απ’ το ζήτημα που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης και το δικό μας. Με την εξουσία που διαθέτει, όμως, οφείλει να κάνει ορισμένα πράγματα για να βοηθήσει την κατάσταση σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο:
- Να θέσει ως στρατηγικό στόχο την κατάργηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής, τουλάχιστον στις διατάξεις του που επηρεάζουν τη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτές έχουν επισημανθεί ήδη από το Μάιο του 2014 από την τότε Πρωτοβουλία Κατοίκων που επιδίωξε ν’ ανοίξει τη συζήτηση για το ΡΣΑ στην πόλη μας. Σ’ αυτές τις διατάξεις βασίζονται όλα τα βήματα που έχει πετύχει μέχρι σήμερα η πλευρά Μελισσανίδη.
- Να διεκδικήσει ενεργητικά την επιστροφή του Άλσους στη δικαιοδοσία του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Η ΑΕΠΟ προετοιμάζει το έδαφος για να πεταχτεί ο δήμος έξω απ’ τη διαχείριση των 480 στρεμμάτων, προς όφελος της Δικέφαλος 1924 ΑΕ. Η εφαρμογή νέας διαχειριστικής μελέτης, μάλιστα με τους νέους όρους που ισχύουν απ’ το Δεκέμβριο, δεν είναι τυπική υπόθεση, όπως υποστήριξε η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες στο δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο.
- Σ’ αυτό το πλαίσιο, να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της ΑΕΠΟ.
- Να δώσει στη δημοσιότητα την κυκλοφοριακή μελέτη της οποίας η χρηματοδότηση από την περιφέρεια της κ. Αρένας Δούρου εγκρίθηκε απ’ το δημοτικό συμβούλιο πριν λίγες εβδομάδες. Υπάρχει ή δεν υπάρχει συμβατότητα με την κυκλοφοριακή «μελέτη» που συμπεριλαμβάνεται στην εγκεκριμένη πια ΜΠΕ; Γιατί άλλο είπε ο μελετητής στο δημοτικό συμβούλιο κι άλλο έχει πει παλιότερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος…
- Να παρέμβει στην Περιφέρεια Αττικής για την υπόθεση της χρηματοδότησης και κατασκευής της υπογειοποίησης της Πατριάρχου Κωνσταντίνου, που μεθοδεύεται μόνο για να επιλυθεί η στενότητα χώρου του οικοπέδου της «Αγιά Σοφιάς».
- Να σταματήσει τις επικίνδυνες για την πόλη διαδικασίες επικαιροποίησης του προεδρικού διατάγματος για τον προσφυγικό συνοικισμό.
- Να ανακόψει την ίδρυση καταστημάτων εστίασης στην πόλη, αρνούμενη να εκδώσει τις σχετικές άδειες.
Τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας συνεκτικής αμυντικής στρατηγικής με ένα κάποιο όραμα. Τότε μαζί μ’ ένα κίνημα των κατοίκων θα μπορούσε να ασκηθεί πολιτική πίεση στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής. Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής, και τώρα είναι πια ξεκάθαρο για όλους, αποτελούν εχθρικές προς την πόλη μας δυνάμεις κι έχουν θέσει τον εαυτό τους απέναντι στα συμφέροντα των κατοίκων και στο πλευρό του Μελισσανίδη και των λοιπών καλοθελητών σε διάφορα επίπεδα. Δεν πρόκειται φυσικά να πάψουν να τους διευκολύνουν με τις υπηρεσίες και τις αποφάσεις τους.
Για μας τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τη διάθεση και την αποφασιστικότητα που δημοσιοποιήσαμε τον περασμένο Οκτώβριο, στην πρώτη μας ανακοίνωση, γι’ αυτό κι αντιγράφουμε από εκεί την καταληκτική παράγραφο: » Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της Νέας Φιλαδέλφειας από τα μεγάλα και μικρότερα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να την αλλάξουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των κατοίκων και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, ειδικά στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου