Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Η Δημοκρατία και το δόγμα της ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας


του Δημήτρη Βουζουναρά

Το όλο οικοδόμημα του ευρώ βασίζεται σε μια κωδικοποιημένη θέση που έχει καταστεί δεσμευτική με την Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατέχει την απόλυτη κυριαρχία στις νομισματικές πολιτικές, δεν δύναται ούτε καν να λάβει συμβουλές από μεμονωμένα κράτη μέλη της ΟΝΕ ή ακόμα και από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Έχει επανειλημμένως λεχθεί ότι μια τέτοια επιλογή είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα της χώρας μας τόσο γιατί αποτελεί μεταβίβαση της κυριαρχίας του κράτους και όχι μόνον περιορισμό της ιδίας αλλά και επειδή το Σύνταγμα ορίζει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να παρακολουθεί, να συντονίζει και να ρυθμίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ο ελεγχόμενος, αντίθετα, ο ρόλος του είναι αυτός του ανεξάρτητου ελεγκτή, ενώ τα κράτη δεν διαθέτουν ετούτη την εξουσία.
Δεν θα ήθελα να παραμείνω σε θέματα συνταγματικού δικαίου, ούτε να μπω σε θέματα οικονομικής ανάλυσης, των υπέρ και των κατά που μπορεί να αποφέρει η απώλεια της εθνικής νομισματικής κυριαρχίας. Επιθυμώ να εξετάσω εδώ, από πολιτική άποψη τους λόγους για τους οποίους αρκετοί Ευρωπαίοι πολίτες αποδέχονται ή στηρίζουν την επιλογή της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα.

Γελάσαμε και σήμερα

kartesios090815
Εντάξει, όταν καταφέρεις να ξεπεράσεις το στάδιο της οργής γι’ αυτή την κυβέρνηση, μπορείς άνετα ν’ αρχίσεις να διασκεδάζεις μαζί της. Οι άνθρωποι δεν είναι σοβαροί, πρόλαβαν να το αποδείξουν. Δεν περίμενα όμως να είναι και τόσο ξεδιάντροπα διασκεδαστικοί. Να γελάς με αυτά που λένε, να ξέρεις ότι δεν τα πιστεύουν κι όμως να συνεχίζουν να προσπαθούν να σε βγάλουν ηλίθιο με πολύ σοβαρό τρόπο.
Όπως, για παράδειγμα, ο Νίκος Παππάς. Ένας νέος άνθρωπος που μέσα σε 6 μήνες γέρασε πολιτικά περισσότερο κι από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. «Η επιστροφή στη δραχμή δεν υπήρξε προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και το Grexit δεν υπήρξε ποτέ ούτε εντολή του ελληνικού λαού, ούτε σχέδιο της κυβέρνησης», δήλωσε ο Νίκος Παππάς κι αμέσως σου έρχεται στο μυαλό η ερώτηση: «Δηλαδή ήταν το τρίτο Μνημόνιο ανάμεσα στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ;».
Δεν υπάρχει ίχνος από το ήθος που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την Αριστερά κι αυτό με κάνει σίγουρο ότι αυτή η κυβέρνηση ή άλλες με κορμό αυτήν την κυβέρνηση δεν θα σταματήσουν εδώ τις πολιτικές ανηθικότητες. Ούτε η διαφθορά θα αγγιχθεί, ούτε η διαπλοκή θα ενοχληθεί, ούτε τα μεγάλα συμφέροντα θα πειραχτούν. Πρόκειται για μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Και ο σκοπός αυτός είναι να μην αλλάξει τίποτα στην πολιτική, στην κοινωνία και στην οικονομία.
Θα είχε δικαίωμα ο κύριος Παππάς να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα πως «Η επιστροφή στη δραχμή δεν υπήρξε προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ» αν υπήρχε έστω και η παραμικρή σχέση της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τις εκλογές. Το μέγεθος της πολιτικής απάτης που ζήσαμε και θα ζήσουμε από αυτή την κυβέρνηση θα χρειαστεί να το μετράμε για πολλά χρόνια.
Για να ρίξουμε, όμως, μία σύντομη ματιά στην προσήλωση της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές δηλώσεις της:
Στα πλαίσια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
– Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον, τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά
– Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης
– Η 13η Σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 €
Απολογισμός: Παππάρια!

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Λαϊκό Ριζοσπαστικό μέτωπο του Όχι


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Του ΑΝΕΣΤΗ ΤΑΡΠΑΓΚΟΥ από εδώ

Στη σημερινή συγκυρία όπου έχει ήδη πραγματωθεί η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και έχει εκ των πραγμάτων δρομολογηθεί η νέα ριζοσπαστική πολιτική υποκειμενοποίηση των πολιτικών δυνάμεων του Όχι, διαπιστώνεται ότι : Στο επίπεδο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου αναδείχθηκε μια ισχυρή λαϊκή πλειοψηφία του Όχι στα μνημόνια, που ωστόσο στερείται χαρακτηριστικών αυτοτελούς πολιτικής ή κοινωνικής οργάνωσης. Από την άλλη πλευρά στο επίπεδο του λαϊκού εργατικού κινήματος διαπιστώνεται μια δίχως προηγούμενο «καθίζηση» του εργατικού συνδικαλισμού στον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα της οικονομίας λόγω της παραλυτικής επίδρασης της υπερμεγέθους ανεργίας του 27%. Άλλωστε η εικόνα σήψης και διάλυσης που εμφανίζει η Διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι ακριβώς αντανάκλαση αυτής της κατάστασης κοινωνικής συνδικαλιστικής ερήμωσης. Παράλληλα στον δημόσιο τομέα της οικονομίας (εκπαίδευση, νοσηλευτικό σύστημα, τοπική αυτοδιοίκηση) λειτουργούν μεν οι μορφές της συνδικαλιστικής οργάνωσης, λόγω της μονιμότητας της απασχόλησης, εντούτοις όμως εμφανίζουν χαρακτηριστικά υποτονικότητας.



Ένα αριστερό ριζοσπαστικό εγχείρημα αναπτύσσεται πολιτικά στο μέτρο που διασυνδέεται με την κίνηση του λαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος, που το τροφοδοτεί πολιτικά και τροφοδοτείται κοινωνικά από αυτό. Αυτό συνέβη χαρακτηριστικά στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ στη διετία 2010 – 12, όπου καταγράφηκε ένα φαντασμαγορικό πανελλαδικό απεργιακό κίνημα, όπως και το κίνημα των πλατειών, και το οποίο αδυνατώντας να λειτουργήσει ανασχετικά στην εφαρμογή των μέτρων της μνημονιακής πολιτικής, βρήκε ως πολιτική διέξοδο την μαζική ψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Διαφορετικά αν δεν εφαρμόζονταν τα Μνημόνια που επιδείνωναν ραγδαία τη ζωή των λαϊκών τάξεων, και αν δεν είχαν υπάρξει αυτού του είδους οι εργατικές συνδικαλιστικές αντιδράσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμενε στα προηγούμενα ιστορικά επίπεδα του 4,5%. Και πέρα από αυτό η μαζική ανάπτυξη και εδραίωση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας έγινε εφικτή εξ αιτίας μιας μεγάλης ανάπτυξης του κοινωνικού συνδικαλιστικού κινήματος στη βάση των μεταρρυθμιστικών της επαγγελιών. Και στο μέτρο άλλωστε που αυτές της οι μεταρρυθμιστικές αναφορές εξανεμίστηκαν και την θέση τους πήραν τα μνημόνια του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αυτές οι εκπροσωπήσεις κατέρρευσαν και μετατοπίστηκαν προς τα αριστερά.

Η δανειακή σύμβαση του τρίτου μνημονίου

Πρόκειται για μια απολύτως αποικιοκρατική σύμβαση, λεόντειο σε βάρος του ελληνικού κράτους, όπως ήταν και η πρώτη και δεύτερη δανειακή σύμβαση.
Το νο­μο­θέ­τη­μα του Τρί­του Μνη­μο­νί­ου, όπως ει­σά­γε­ται στην Βουλή, απο­τε­λεί­ται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος είναι το πε­ριε­χό­με­νο του πρώ­του άρ­θρου, το οποίο πε­ριέ­χει εφαρ­μο­στι­κές δια­τά­ξεις του Μνη­μο­νί­ου ως συ­νέ­χεια των δύο πα­κέ­των προ­α­παι­του­μέ­νων, τα οποία ψη­φί­σθη­καν την 15η Ιου­λί­ου και την 22η Ιου­λί­ου αντί­στοι­χα. Πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται ση­μα­ντι­κές ρυθ­μί­σεις όπως η πώ­λη­ση του ψω­μιού και εκτός των αρ­το­ποιεί­ων σύμ­φω­να με τις υπο­δεί­ξεις του ΟΟΣΑ, η ενί­σχυ­ση του αυ­τό­μα­του διορ­θω­τι­κού μη­χα­νι­σμού (νέες μνη­μο­νια­κές ρυθ­μί­σεις με πρω­το­βου­λία του Δη­μο­σιο­νο­μι­κού Συμ­βου­λί­ου και του υπουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών, όποτε χρεια­στεί, και με αυ­τό­μα­τη δια­δι­κα­σία), η τρο­πο­ποί­η­ση προς τα πολύ χει­ρό­τε­ρα όλου του κοι­νω­νι­κο­α­σφα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος ως το 2022 με συ­νε­χή αύ­ξη­ση των ορίων ηλι­κί­ας για τις πρό­ω­ρες συ­ντα­ξιο­δο­τή­σεις και με μεί­ω­ση των μειω­μέ­νων συ­ντά­ξε­ων που ήδη πα­ρέ­χο­νται καθώς και με πά­γω­μα αυ­ξή­σε­ων σε όλες τις συ­ντά­ξεις ως το 2022, η ενο­ποί­η­ση τω επι­κου­ρι­κών τα­μεί­ων κ.ά.  
Το δεύ­τε­ρο μέρος του νο­μο­θε­τή­μα­τος είναι η νέα δα­νεια­κή σύμ­βα­ση, στην οποία και θα επι­κε­ντρω­θού­με. Το τρίτο μέρος είναι το νέο (τρίτο) Μνη­μό­νιο της Ελ­λά­δας μετά από εκεί­να του 2010 (εφαρ­μο­στι­κός νόμος 3845/2010) και του 2012 (εφαρ­μο­στι­κός νόμος 4046/2012).  
Η δα­νεια­κή σύμ­βα­ση συ­νά­πτε­ται ανά­με­σα στην Ελ­λά­δα, την Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος, το Ευ­ρω­παϊ­κού Τα­μείο Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Στα­θε­ρό­τη­τας (ΕΤΧΣ) και τον Ευ­ρω­παϊ­κό Μη­χα­νι­σμό Στα­θε­ρό­τη­τας (ΕΜΣ ή στα αγ­γλι­κά ESM). Το ποσό της χρη­μα­το­δο­τι­κής διευ­κό­λυν­σης ανέρ­χε­ται ως μέ­γι­στο στα 86 δισ. ευρώ. Όπως διευ­κρι­νί­ζε­ται, ο ΕΜΣ κα­τα­τεί­νει με τα χρη­μα­το­δο­τι­κά του μέσα είτε σε δά­νεια προς τα κρά­τη-μέ­λη του στο πλαί­σιο προ­γραμ­μά­των μα­κρο­οι­κο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής, είτε σε διευ­κο­λύν­σεις για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της ανα­κε­φα­λαί­ω­σης πι­στω­τι­κών ιδρυ­μά­των κρά­τους-μέ­λους του ΕΜΣ είτε σε διευ­κο­λύν­σεις για την αγορά ομο­λό­γων. Δια­πι­στώ­νε­ται ότι έχει υπο­βλη­θεί αί­τη­ση της Ελ­λά­δας από 8-7-15 προς τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ και ανα­φέ­ρε­ται στους όρους της σύμ­βα­σης ότι το νέο δά­νειο του ΔΝΤ θα λη­φθεί υπόψη στο πλαί­σιο της απο­πλη­ρω­μής της πα­ρού­σας σύμ­βα­σης.  
Ορί­ζε­ται σαφώς (όπως, άλ­λω­στε, και στις προη­γού­με­νες δύο δα­νεια­κές συμ­βά­σεις, στοι­χείο που απο­κρύ­φθη­κε από την κυ­βέρ­νη­ση στις 20-2-2015) ότι (ση­μείο Θ’ του Προ­οι­μί­ου) η συμ­μόρ­φω­ση στους όρους της πα­ρού­σας σύμ­βα­σης πε­ρι­λαμ­βά­νει εξά­πα­ντος τη συμ­μόρ­φω­ση στους όρους του Μνη­μο­νί­ου Συ­νεν­νό­η­σης ή Memorandum of Understanding, το οποίο συ­νο­δεύ­ει την πα­ρού­σα σύμ­βα­ση. Δεν υπάρ­χει συμ­μόρ­φω­ση στη δα­νεια­κή σύμ­βα­ση χωρίς συμ­μόρ­φω­ση στο Μνη­μό­νιο.  
Ορί­ζε­ται με σα­φή­νεια ως όρος της σύμ­βα­σης η σύ­στα­ση ανε­ξάρ­τη­του Τα­μεί­ου Ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, το οποίο θα δια­τη­ρεί ση­μα­ντι­κά πε­ριου­σια­κά στοι­χεία του ελ­λη­νι­κού κρά­τους και «θα τα ρευ­στο­ποιεί με ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και άλλα μέσα». Γί­νε­ται ανα­φο­ρά ως προς αυτό στη συμ­φω­νία του Γιού­ρο­γκρουπ της 12ης Ιου­λί­ου, όπου ορί­ζε­ται ως όριο αξίας το ποσόν των 50 δισ. ευρώ. Μά­λι­στα, ανα­φέ­ρε­ται και η πε­ρί­ερ­γη έν­νοια του Μέ­ρους του Τα­μεί­ου Ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων υπό την έν­νοια νο­μι­κού ή φυ­σι­κού προ­σώ­που, που απο­τε­λεί μέρος της εται­ρι­κής δομής (του με­το­χι­κού κε­φα­λαί­ου; της διοί­κη­σης;) ή της δομής δια­κυ­βέρ­νη­σης που θα υλο­ποι­ή­σει το Τα­μείο. Πι­θα­νόν, η ανα­φο­ρά σε Μέρη του Τα­μεί­ου να προ­δι­κά­ζει και το σπά­σι­μο του Υπερ­τα­μεί­ου σε Υπο­τα­μεία είτε κατά κα­τη­γο­ρί­ες ρευ­στο­ποιού­με­νων δη­μο­σί­ων αγα­θών είτε για να ικα­νο­ποι­η­θούν δια­φο­ρε­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα των δα­νει­στών.  

Τι προβλέπει το τρίτο μνημόνιο για τα εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων

Αυτούσιο το νομοσχέδιο Μάρδα ενσωματωμένο στο τρίτο μνημόνιο, καταργώντας επί της ουσίας της εκτός έδρας μετακινήσεις. Δείτε και εδώ

Το ύψος αλλά και όλες τις λεπτομέρειες της αποζημίωσης εκτός έδρας αλλά και τις διανυκτέρευσης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό καθορίζει το νομοσχέδιο «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης». Σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο (ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ.10: ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΑΠΟ ΣΕΛ. 219) για μετακινήσεις στο εσωτερικό «η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται στο ποσό των σαράντα (40) ευρώ, ανεξάρτητα από τη θέση ή το βαθμό του μετακινουμένου», ενώ για τις διανυκτερεύσεις φτάνει και τα 80 ευρώ.
Στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται οι μετακινούμενοι με οποιαδήποτε ιδιότητα, με εντολή φορέα του Δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. στ του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (Α.Δ.Α.) με νομική προσωπικότητα, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ο.Κ.Α.) και των φορέων της περίπτωσης 12 της υποπαραγράφου Γ1 της παρ. Γ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α’ 222), στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, για εκτέλεση ή παροχή υπηρεσίας, ειδική αποστολή, για συμμετοχή σε ημερίδες, διημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, καθώς και οι μετατιθέμενοι, αποσπώμενοι ή τοποθετούμενοι.
Παράλληλα, στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου δεν εμπίπτουν οι μετακινήσεις εκτός έδρας του πάσης φύσης προσωπικού που απασχολείται για τις ανάγκες προγραμμάτων ή έργων (ερευνητικών, αναπτυξιακών κ.λ.π.) των Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και των Ερευνητικών Κέντρων των Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από διεθνείς οργανισμούς ή ιδιωτικά κονδύλια, εφόσον η σχετική δαπάνη καλύπτεται από τα προγράμματα ή τα έργα αυτά, για τις ανάγκες των οποίων μετακινούνται.

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ.10: ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. “ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Όχι στο νέο μνημόνιο - κάλεσμα αγώνα και λαϊκής κινητοποίησης σε όλη τη χώρα

aristera nikiΟι παρακάτω υπογράφοντες, που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων και οργανώσεων της Αριστεράς, καταγγέλλουν με δήλωση τους το νέο τρίτο μνημόνιο και καλούν σε μεγάλους ενωτικούς αγώνες για την ανατροπή του και την ανατροπή όλων των μνημονίων, για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας.
Ολόκληρη η δήλωση με τις υπογραφές έχει ως εξής:

Η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου και μάλιστα από μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε για να καταργήσει τα δύο προηγούμενα, ισοδυναμεί με καταστροφή για τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία. Το νέο Μνημόνιο σημαίνει ακόμη περισσότερη λιτότητα, συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών και διαιώνιση του καθεστώτος επιτροπείας της χώρας. Το νέο Μνημόνιο ανατρέπει πλήρως την εντολή του ελληνικού λαού, που απέρριψε συνολικά στις 5 Ιουλίου τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας και νεοαποικιακής εξάρτησης.  
Σε όλη τη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων ο λαός εναντιώθηκε με κάθε τρόπο στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς και απαίτησε μία Ελλάδα ανεξάρτητη, δίκαιη, ανασυγκροτημένη, δημοκρατική και κυρίαρχη. Το μνημόνιο αυτό όπως και τα προηγούμενα, χρειάζεται να συναντήσει την ακόμα πιο πλατιά αγωνιστική αντίσταση μίας αλληλέγγυας και αποφασισμένης κοινωνίας. Αυτήν τη στιγμή επιβάλλεται να συνεχίσουμε στο δρόμο της 5ης Ιουλίου μέχρι το τέλος, μέχρι την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, με εναλλακτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανασυγκροτημένη, κοινωνικά δίκαιη.  
Ο αγώνας ενάντια στο νέο Μνημόνιο αρχίζει τώρα, με την κινητοποίηση του λαού σε κάθε γωνιά της χώρας. Για να αναπτυχθεί και να νικήσει αυτός ο αγώνας, είναι αναγκαία η άμεση λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. 
Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.  
Ο αγώνας που οδήγησε στον θρίαμβο του "Όχι" της 5ης Ιουλίου συνεχίζεται και θα νικήσει.  

Οι υπογράφοντες
Βερναρδάκης Αλέκος
Γαλάνης Νίκος
Κάβουρας Δημήτρης
Καλτσώνης Δημήτρης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μαντάς Παναγιώτης
Νταβανέλος Αντώνης
Παγιάτσος Ανδρέας
Σακελλαρόπουλος Σπύρος
Σαραφιανός Δημήτρης
Σουάνη Μαρία
Τζήμας Θέμης
Χήτας Λάμπρος  

Ενάντια στην ψήφιση του 3ου μνημονίου: Όλες/Όλοι την Πέμπτη 13 Αυγούστου στην πλ. Συντάγματος, στις 8.00 μ.μ.

ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο ενάντια στο νέο αντιλαϊκό μνημόνιο Πέμπτη 13.8.2015

2015-08-13 02:05

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο, που προγραμματίζεται να ψηφιστεί από τη νεομνημονιακή Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 στην ολομέλεια της Βουλής, πλήττει βάναυσα τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους. Με το νομοσχέδιο αυτό, που εξειδικεύει την αντιλαϊκή συμφωνία της νεομνημονιακής Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των δανειστών της 13ης Ιουλίου 2015, συνεχίζονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές κατεδάφισης των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του πλούτου της χώρας, η φοροληστεία σε βάρος του Ελληνικού λαού και η μεγαλύτερη φτωχοποίηση ευρύτατων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Το νέο μνημόνιο υπονομεύει τη λαϊκή κυριαρχία αφού συνεχίζει το νεοαποικιακό έλεγχο της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και όλους τους πολίτες της Αττικής σε παλλαϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015, ώρα 8:00μμ στην Πλατεία Συντάγματος.

Συνεχίζουμε τους αγώνες για:
  • Να μην περάσει και να ανατραπεί το νέο βάρβαρο μνημόνιο.
  • Την Ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  • Την προστασία της εργασίας, των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών, της υγείας, της παιδείας και των λαϊκών εισοδημάτων
  • Την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας.
  • Την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου της χώρας.
  • Τη μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους.
  • Το πέρασμα του τραπεζικού συστήματος και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων σε δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.
  • Την προάσπιση της λαϊκής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στην αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Πρωτοβουλία "ΟΧΙ μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη": Όλες/Όλοι την Πέμπτη 13 Αυγούστου στην πλ. Συντάγματος, στις 8.00 μ.μ.

Το σκοτεινό παρελθόν τού γερμανικού κολοσσού Fraport στoν οποίo παραχωρούνται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας

Την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει να αποδείξει προς πάσα κατεύθυνση πως είναι δυνατή και επωφελής μια «αριστερή» διαχείριση της συμφωνίας με τους δανειστές, με την κοινή γνώμη να έχει το βλέμμα στραμμένο προς τις άμεσες συνέπειες των δημοσιονομικών μέτρων, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, που αποστερούν ένα από τα τελευταία παραγωγικά εργαλεία για την άσκηση μιας στοιχειώδους οικονομικής πολιτικής προς το δημόσιο συμφέρον.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πολυσυζητημένη πώληση των 14 κερδοφόρων κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport-Slentel Ltd(θυγατρική του ομίλου «Κοπελούζος»), που αναδείχθηκε νικήτρια στον διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ τον Νοέμβριο του 2014.
Πρόκειται για μια ιδιωτικοποίηση που είχε καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ (όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση), ενώ τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης είχαν δημοσίως και κατ’ επανάληψη εκφραστεί αρνητικά για τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Λίγες μέρες μετά την πανηγυρική εκλογή του, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε μεν δίκαιο το ύψος της προσφοράς της κοινοπραξίας (1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ετήσιο μίσθωμα), αλλά τόνιζε: «Τα αεροδρόμια είναι μέρος της τουριστικής μας βιομηχανίας. Ετσι η Ελλάδα βγάζει τα προς το ζην της. Είναι κάτι που πρέπει να επανεξετάσουμε».
Η «Εφ.Συν.» ανοίγει σήμερα τον φάκελο της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης, ανατρέχει στο σκοτεινό παρελθόν τού γερμανικού κολοσσού και φέρνει στο φως στοιχεία που δημιουργούν ερωτήματα, τόσο για το επικερδές της επερχόμενης συμφωνίας όσο και για το εργασιακό μέλλον του προσωπικού στα πλήρως ιδιωτικοποιημένα περιφερειακά αεροδρόμια.
Εση (Γερμανία)

Χαριστική βολή στην εργασία

Χαριστική βολή στην εργασία - Media
Πηγή
Τα δραματικά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις επιπτώσεις της κρίσης, ειδικά στον τομέα της απασχόλησης και ολόκληρων κλάδων επιχειρηματικότητας, είναι ενδεικτικά της ενδεχομένως και ανεπανόρθωτης ζημίας που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία από το κραχ του 2010 κι έπειτα. 
Μάλιστα, με δεδομένο ότι η οικονομία κατρακυλάει ξανά στην υφεσιακή λαίλαπα τους τελευταίους μήνες, η επιδείνωση της ήδη τραγικής κατάστασης θα αποτελέσει τη χαριστική βολή ακόμα και σε πολλούς απ’ όσους έχουν αντέξει μέχρι τώρα.  
Τα στοιχεία της Κομισιόν, της ΕΛΣΤΑΤ και οι έρευνες του Εργατικού Δυναμικού και του ΚΕΠΕ δείχνουν ακριβώς αυτό: ότι ο εφιάλτης της κρίσης έχει σαρώσει κλάδους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενους σαν να βιώνει η χώρα συνθήκες πολέμου! 
Οι δείκτες ανεργίας, που βρίσκονται σταθερά άνω του 25%, είναι η βασική συνέπεια όλων αυτών που έχουν συμβεί το διάστημα 2008-2014, οπότε και υπάρχουν τα πλήρη διαθέσιμα στοιχεία. Αν ανοίξει κάποιος, όμως, ολόκληρο τον χάρτη της πραγματικής οικονομίας και εργασίας για να δει αναλυτικά τι έχει συμβεί, θα βρεθεί μπροστά σε μια κατάσταση «σοκ και δέος»! 
Κρανίου τόπος

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Εξετάζουμε το Μνημόνιο 3 σελίδα-σελίδα

Με συνεχή ενημέρωση απο το The Press Project
Τρομακτικές αλλαγές μέσα στο δεκαπεντάυγουστο και με τη "διαδικασία" του κατεπείγοντος.  Οφείλει να καταψηφιστεί από κάθε αριστερό βουλευτή

Η «Συμφωνία» που κατατέθηκε στη βουλή τα χαράματα της Τετάρτης θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι τις πρώτες ώρες της Πέμπτης. Το κείμενο δημοσιεύτηκε υπό μορφή φωτοτυπίας και δεν είναι εύκολα προσπελάσιμο. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε αφενός να το ψηφιοποιήσουμε μέσω OCR και επιπλέον να το κωδικοποιήσουμε σελίδα-σελίδα  

Αν επιθυμείτε να δείτε τα πρωτότυπα έγγραφα όπως κατατέθηκαν στη Βουλή κάντε κλικ εδώ. 

Κατατέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Βουλή, το κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και στους εκπροσώπους των θεσμών. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο κείμενο ενώ το κύριο σώμα του προτεινόμενου νομοθετήματος αποτελείται από 3 άρθρα. Ουσιαστικά στο πρώτο άρθρο ενσωματώνονται τόσο τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας όσο και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της χρηματοδότηση, στο δεύτερο άρθρο εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομίας για την υπογραφή των απαραίτητων εγγράφων για την υλοποίηση της συμφωνίας και στο τρίτο άρθρο ορίζεται τυπικά η ισχύς του νόμου.

Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα σχεδόν όλων των υπουργείων και μεταξύ άλλων προβλέπονται αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία και στις συντάξεις, που βασίζονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας του 20120. Παράλληλα ρυθμίζονται σειρά θεμάτων που αφορούν ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, θέματα δικαιοσύνης και πτωχευτικού κώδικα και φυσικά θέματα φορολογίας. Ανάμεσα τους η φορολογία των αγροτών, ο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ καθώς και η φορολογία στην χωρητικότητα των πλοίων.

Επίσης επέρχονται αλλαγές στην δυνατότητα κατασχέσεων υπέρ του δημοσίου με το όριο να ορίζεται στα 1.500 ευρώ. Προβλέπεται επίσης το άνοιγμα επαγγελμάτων καθώς και η κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων.
Στη εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται σημείωμα του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά, με την οποία ζητείται από την Πρόεδρο της Βουλής, η ψήφισή του έως τις 13 Αυγούστου.


Διπλό φορολογικό «χτύπημα»: Για μικρομεσαίους & μπλοκάκια

Διπλό φορολογικό «χτύπημα»: Για μικρομεσαίους & μπλοκάκια
Περισσότερους από 700.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες θα πλήξουν τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές.

Στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν ή αμέσως μετά από τον Δεκαπενταύγουστο, με τα προαπαιτούμενα για το νέο πρόγραμμα, θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα προβλέπουν τη σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών 26% στο 29% και τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους ίδιους φορολογούμενους από το 55% στο 100%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στις τελευταίες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών συμφωνήθηκε:

1. Να εξομοιωθεί πλήρως το καθεστώς φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων (εμπορικών, βιοτεχνικών, παροχής, υπηρεσιών) και των ελεύθερων επαγγελματιών με το πρόσφατα διαμορφωθέν καθεστώς για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ. Αυτό σημαίνει την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από το 26% στο 29% για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ. Η αύξηση του συντελεστή θα γίνει σταδιακά, από το 25% στο 28% για τη χρήση του 2015 και από το 28% στο 29% για τη χρήση του 2016.

2. Να νομοθετηθεί άμεσα η ήδη συμφωνηθείσα από τις 12 Ιουλίου, ρύθμιση που προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλόγραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρείες από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016.

Αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων θα είναι η υπερφορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλώσουν πάνω από 700.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες το 2016- για το τρέχον έτος- καθώς ο κύριος φόρος για ποσά καθαρών εισοδημάτων μέχρι 50.000 ευρώ θα υπολογίζεται με συντελεστή αυξημένο από το 26% στο 28% και στη συνέχεια επί του αυξημένου κύριου φόρου θα υπολογιστεί επιπλέον με 75% αντί με 55%.

Μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς ο συντελεστής του κύριου φόρου θα αυξηθεί στο 28% και η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω από το 75% στο 100%.

Εάν ισχύσουν τα αναφερόμενα στο άρθρο, είναι η ταφόπλακα όλων των ελευθέρων επαγγελματιών.

Πηγή: http://www.iefimerid...ioys-mplokakia

Προχωρά ακάθεκτο το Kilada Hills με τις ευλογίες του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε την έγκρισή του για να προχωρήσει η επένδυση του μεγαλύτερου τουριστικού χωριού στην Ερμιονίδα, χωρίς να εκφράσει καμία παρατήρηση επί της ουσίας.
Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τουριστικού χωριού στην Ελλάδα, στην περιοχή της Ερμιονίδας, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν εξέφρασε καμία παρατήρηση επί της ουσίας, ούτε προέβαλε αντιρρήσεις για το μέγεθος της σχεδιαζόμενης πολεοδόμησης (320 επαύλεις, 100 βίλες, 28 κατοικίες και ξενοδοχείο) σε σχέση με την επάρκεια των υδατικών πόρων στην περιοχή. Στάθηκε όμως ιδιαίτερα αυστηρό απέναντι στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που βρίσκονται εμβόλιμες στην έκταση ή συνορεύουν με αυτήν, προκειμένου να... προστατευθεί η εκτός σχεδίου περιοχή.
Σε συνέχεια λοιπόν των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων (στρατηγικών επενδύσεων ή δημοσίων ακινήτων, γνωστά με τα κακόηχα αρκτικόλεξα ΕΣΧΑΣΕ και ΕΣΧΑΔΑ) για τον Ερημίτη της Κέρκυρας και το ακρωτήριο Σίδερο στο Λασίθι, το Ε΄ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου ενέκρινε το ΕΣΧΑΣΕ της επένδυσης «Killada Hills» στην περιοχή Κοιλάδα Ερμιονίδας. Στην εξέταση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, το οποίο εγκρίνει το χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχέδιο της επένδυσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας περιορίζεται σε αναφορές στις επιμέρους γνωμοδοτήσεις των κρατικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες το τουριστικό χωριό δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Το σημαντικότερο από τα περιβαλλοντικά ζητήματα της επένδυσης, δηλαδή η δημιουργία εκατοντάδων κατοικιών και γηπέδου γκολφ 768 στρεμμάτων σε μια άνυδρη περιοχή, εξετάζεται πολύ συνοπτικά.
Η τουριστική εγκατάσταση θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.079 στρεμμάτων, η οποία δεν έχει ενιαίο χαρακτήρα, αλλά είναι κατακερματισμένη σε τρία σημεία της ίδιας περιοχής, ανάμεσα στα οποία μεσολαβούν άλλες ιδιοκτησίες. Το ΣτΕ εξαντλεί την αυστηρότητά του για τις ιδιοκτησίες αυτές: «Προκειμένου η έγκριση του παρόντος να μην οδηγήσει στη δημιουργία νέων, οικοδομήσιμων γηπέδων εκτός της προς πολεοδόμηση έκτασης, πρέπει να οριστεί ρητώς ότι παρά το κοινό όριο δημιουργούνται υποχρεωτικά κοινόχρηστοι χώροι και όχι οδικό δίκτυο», ενώ «η κυκλοφοριακή σύνδεση των ιδιοκτησιών τρίτων που περιβάλλονται πανταχόθεν από την έκταση του ΕΣΧΑΣΕ δεν επιτρέπεται να γίνεται κατά τρόπο που θα οδηγούσε στη δημιουργία νέων άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων», αναφέρεται. Ετσι ουσιαστικά αφήνει τις ιδιοκτησίες αυτές ως «τοπίο» της πολεοδομημένης έκτασης που τις περιβάλλει. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος θα πρέπει να επανυποβληθεί προς έλεγχο, με τις υπογραφές βέβαια των υπουργών της νέας κυβέρνησης.
Την επένδυση, ύψους 418 εκατ. ευρώ, δρομολογεί η Mindcompass Overseas, θυγατρική της Dolphin Capital Investors.

ΠΗΓΗ

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Αυτά είναι τα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο...

Σαφώς σκληρότερο από τα προηγούμενα. Πηγή
Μετά από 22 ώρες αδιάκοπων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομίας επετεύχθει τελικά συμφωνία με τις τελευταίες λεπτομέρειες να μένουν προς διευθέτηση.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εντός της ημέρας θα συνταχθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας και το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση και να ψηφιστεί την Πέμπτη. Η συμφωνία θα εισαχθεί σε δύο άρθρα ένα που θα αφορά τη δανειακή σύμβαση καθ'αυτή κι ένα που θα αφορά τα προαπαιτούμενα μέτρα. Αν η συμφωνία εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο θα ακολουθήσει Eurogroup την Παρασκευή.
Το βασικό κείμενο του νέου μνημονίου είχε «κλειδώσει» σε ένα 27σέλιδο έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει ένα «βαρύ» πακέτο προαπαιτουμένων που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα και ένα δεύτερο πακέτο μέτρων που θα πρέπει να υιοθετηθεί από τον Οκτώβριο και μετά.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, που διαθέτει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, όπως αυτά προκύπτουν από το προσχέδιο του νέου μνημονίου, είναι:

Τόνια Κατερίνη: «Θα είμαστε παρόντες και την επόμενη μέρα για να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς»

Το κίνημα των πλειστηριασμών πρέπει να είναι "παρών" και την επόμενη μέρα της ψήφισης των ρυθμίσεων που αφορούν τα κόκκινα δάνεια για να προστατέψει τους δανειολήπτες, την πρώτη κατοικία και το δικαίωμα στη στέγαση, τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο και στην Αλεξάνδρα Χριστακάκη και τον Γιώργο Τραπεζιώτη, η Τόνια Κατερίνη μέλος της κίνησης "Πλειστηριασμοί STOP".


Πάνω από 50% των κόκκινων δανείων αφορούν άμεση απειλή σε πρώτες κατοικίες, καθώς πάνω από το 1/3 των κόκκινων δανείων είναι στεγαστικά ενώ ακόμη και τα καταναλωτικά δάνεια μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο και την κατοικία των δανειοληπτών λόγω υποθήκευσης του σπιτιού.
Το ξεπούλημα των κόκκινων δανείων έχει ως αποτέλεσμα από τη μία, την δημιουργία κερδοσκοπικών τραπεζικών προϊόντων, καθώς funds θα μπορούν να αγοράζουν δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές, και από την άλλη την επιτάχυνση της διαδικασίας των πλειστηριασμών ακινήτων σε στοχευμένες περιοχές με σκοπό την πτώση των αξιών γης και τη δυνατότητα μεγάλων «παικτών» να μπουν στο παιχνίδι αγοραπωλησίας, ανέφερε.
Τίθεται, λοιπόν, και το θέμα του ελέγχου της αγοράς ακινήτων από μεγάλες εταιρείες, τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει ένας δημόσιος φορέας για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, ώστε να απαλλάσσει από τη μία τις τράπεζες από τα δάνεια αυτά αλλά και να δίνει χρόνο από την άλλη για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των δανείων με κοινωνικό προσανατολισμό.
Μέχρι τώρα οι συζητήσεις που έχουν γίνει σχετικά με το θέμα των «κόκκινων δανείων» είναι ετεροβαρείς ως προς την διάσωση των τραπεζών, ενώ αυτές έχουν ήδη ανακεφαλαιωποιηθεί κι έχουν πάρει «μερίδιο» από τα δάνεια που έχει λάβει το κράτος, επεσήμανε, λέγοντας πως τώρα καλούνται να πληρώσουν όλο το βάρος οι δανειολήπτες.
Μπροστά σε αυτό ενδεχόμενο, η κ. Κατερίνη τόνισε την ανάγκη να εδραιωθεί και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς που θα δώσει διεξόδους και απαντήσεις, δημιουργώντας τις δικές του πιέσεις.

 Πηγή

Έρχεται συμβιβασμός Κατασκευαστών-Υπουργείου;

Σιγά που δε θα ερχότανε...
Tο φλέγον θέμα της αναθεώρησης των συμβάσεων

Σοβαρές ενδείξεις ότι «κάτι αλλάζει» στις σχέσεις κυβέρνησης-μεγαλοεργολάβων υπάρχουν τις τελευταίες μέρες. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο μάλιστα για επικείμενο «μορατόριουμ» που θα βάλει τέλος σε ένα εξάμηνο φανερών και παρασκηνιακών «εχθροπραξιών».
Aυτό δεν σημαίνει ότι θεωρητικά θα υποσταλεί η «σημαία» κατά της «διαπλοκής», σε στρατηγική θέση της οποίας κατέτασσε ο ΣYPIZA τους ισχυρούς κατασκευαστικούς ομίλους. Ωστόσο, η σύγκρουση με την πραγματικότητα, και η, μέσω του «μεγάλου συμβιβασμού», αποφυγή του Grexit υποχρεώνει την κυβέρνηση να κυβερνήσει και σε επείγουσα διαχείριση των υπόλοιπων μετώπων. Γιατί αυτό που πλέον έχει συνειδητοποιηθεί είναι ότι «η αδράνεια ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος ε-πανεκκίνησης της οικονομίας».

Oύτως ή άλλως, η κατάσταση στα μεγάλα έργα, με πρώτα τους οδικούς άξονες και το Mετρό Θεσσαλονίκης, περιγράφεται ως άκρως απογοητευτική, αλλά και ανησυχητική. Tα εργοτάξια, -όποια παραμένουν ανοιχτά- υπολειτουργούν και οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια. H στάση πληρωμών του Δημοσίου, ακόμη και για εκτελεσμένα τμήματα,  οδήγησε σε στέγνωμα των ταμείων με τα «αιτήματα διακοπής εργασιών» να πέφτουν βροχή.

AΛΛAΓH ΣTAΣHΣ
Kατά μία άποψη, η πορεία των εξελίξεων σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τη σωτηρία της χώρας έκρινε σε ένα βαθμό και τις σχέσεις κυβέρνησης-κατασκευαστών. Tουτέστιν, όσο τα πράγματα οδηγούνταν σε ρήξη, «η κάθε πλευρά τραβούσε το δρόμο της», με τα πρώτα ονόματα του κλάδου, όπως Mπόμπολας, Περιστέρης, Iωάννου, ακόμη και ο Σ. Kόκκαλης (σε κάποια φάση) να επιλέγουν την σύγκρουση. Άλλωστε, ένα Grexit θα έφερνε εκ βάθρων ανατροπή των πάντων. Παρ όλα αυτά και επαφές υπήρχαν και «μηνύματα» διερεύνησης προθέσεων  ανταλλάσσονταν.

Mετά την επιλογή Tσίπρα να παραμείνει η χώρα εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, με το βαρύ «αντίτιμο» του τρίτου μνημονίου, εντός του στενού κυβερνητικού επιτελείου υπήρξαν δύο γνώμες.

H «σκληρή», υπέρ της απόλυτης συνέπειας με την αρχική γραμμή της αναθεώρησης των συμβάσεων παραχώρησης κλπ και η δεύτερη, της αναζήτησης ενός «έντιμου συμβιβασμού», με το βάρος της «μάχης κατά των διαπλεκομένων» να επικεντρώνεται στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών. H πρώτη έβλεπε το μέτωπο και ως αντίβαρο στο πολιτικό κόστος της συμφωνίας με τους δανειστές και στις εσωτερικές αναταράξεις στον ΣYPIZA. H δεύτερη, που επικρατεί, μετράει δύο βασικούς παράγοντες:

α) τον κίνδυνο κατάρρευσης των μεγάλων έργων υποδομών, με τις τεράστιες αλυσιδωτές συνέπειες (αύξηση ανεργίας, λουκέτα συνδεόμενων με αυτά επιχειρήσεων κ.λπ.), β) έναν νέο κύκλο αποζημιώσεων προς τους εργολάβους που θα καθιστούσε όποια προσπάθεια επανεκκίνησης ακριβότερη και από αυτή του 2013.

OΔIKOI AΞONEΣ & «ΔIAYΛOΣ»
Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ομαλοποίησης των σχέσεων, ενημερωμένες πηγές μιλούν για την ενεργοποίηση «διαύλων επικοινωνίας» αναφέροντας ως παράδειγμα την «εποικοδομητική συνεργασία» μεταξύ του αν. υπουργού Yποδομών Xρ. Σπίρτζη και του προέδρου της Άκτωρ Δημήτρη Kούτρα, -από τους πιο βαθείς γνώστες των ελληνικών δημοσίων έργων- με αφορμή την επίλυση της διελκυστίνδας στο Mετρό Θεσσαλονίκης, όπου εξετάζεται το σενάριο διαγωνισμού για εργολαβία-σκούπα με στόχο τη συνέχιση του project και την αποφυγή νέου κύκλου διαιτησιών.

Στην κορυφή της ατζέντας μεταξύ κυβέρνησης-εργολάβων βρίσκονται βέβαια οι οδικοί άξονες όπου με δεδομένες τις καθυστερήσεις, αλλά και το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί παράταση στο EΣΠA (η προθεσμία ολοκλήρωσης είναι το τέλος του 2015), προκύπτει μείζον θέμα χρηματοδότησης. Για αυτό και το προχθεσινό συναινετικό «καμπανάκι» Σταθάκη προς τον τεχνικό κόσμο, να βάλει πλάτη ώστε να μη σταματήσουν τα έργα και κυρίως τα συγχρηματοδοτούμενα από το EΣΠA.

Tο «άνοιγμα» προς τον ΣATE περιλαμβάνει υποχρεωτική προεξόφληση του 80% των εγκεκριμένων λογαριασμών από τις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί η επανέναρξη πολλών έργων EΣΠA, που έχουν διακοπεί ή υπολειτουργούν, εξέταση της δυνατότητας κατάτμησης ορισμένων, εφόσον κάποια τμήματά τους είναι δυνατόν να εκτελεστούν ως έργα γέφυρες στο νέο ΣEΣ, ενώ εξετάζονται οι προτάσεις για δίμηνη παράταση των διαγωνισμών και κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτημάτων για την εκτέλεση των έργων ΕΣΠΑ.

Πηγή:dealnews.gr

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

H Εldorado ανακοινώνει πολλαπλές παραβάσεις της ΑΕΠΟ στην Ολυμπιάδα και μονομερή τροποποίηση του Επενδυτικού της Σχεδίου


H Εldorado κάνει ό,τι θέλει στην Ολυμπιάδα: τροποποιεί μονομερώς το επενδυτικό της σχέδιο μέσω ανακοινωμένων παραβάσεων της ΑΕΠΟ Α.Π. οικ. 201745/26.7.2011 που της χορηγήθηκε. Πηγή
havouza2 7-8-15
Η λίμνη τελμάτων της Ολυμπιάδας σήμερα (Αύγ. 2015)

Το κείμενο που ακολουθεί εντός εισαγωγικών με μπλε χρώμα βασίζεται στην ανακοίνωση οικονομικών και λειτουργικών αποτελεσμάτων 2ου τριμήνου 2015 που έχει αναρτήσει αυτοβούλως η Eldorado στην ιστοσελίδα της. Δεν έχουμε προβεί σε καμία παρέμβαση στο κείμενό τους, πέρα από τις απολύτως απαραίτητες για τη μετάφραση. Εντός εισαγωγικών επίσης οι όροι της ΑΕΠΟ που παραβιάζονται κατά περίπτωση. Με έντονα γράμματα οι δικές μας επισημάνσεις και με κόκκινα το συμπέρασμα.
Δεν θα το πίστευε κανείς σε μία οποιαδήποτε χώρα του κόσμου με Νομοθεσία και Δημόσια Διοίκηση, αλλά εδώ έχουμε μία ξεκάθαρη ανοιχτή ανακοίνωση των παραβάσεων που έγιναν στο παρελθόν, γίνονται σήμερα καθώς και το λεπτομερή σχεδιασμό των παραβάσεων που θα γίνουν μελλοντικά (!). Η έκθεση της εταιρείας είναι τρομακτικά ειλικρινής.
 «1. Ολυμπιάδα – Φάση Ι
Κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής φάσης των εργασιών, τέλματα σιδηροπυρίτη που είχαν προηγουμένως αποτεθεί στην εγκατάσταση διαχείρισης υπολειμμάτων (TMF) Ολυμπιάδας   αναβαθμίζονται ποιοτικά και επανεπεξεργάζονται μέσω εμπλουτισμού για να ανακτηθεί ένα συμπύκνωμα χρυσού. Τα απορρίμματα κατεργασίας τρίβονται σε ένα σφαιρόμυλο με τροφοδοσία 2.400 τόνων την ημέρα και στη συνέχεια υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω ενός μόνο κυκλώματος επίπλευσης για να ανακτηθεί το χρυσοφόρο συμπύκνωμα σιδηροπυρίτη για πώληση στο εξωτερικό. Τα απορρίμματα κατεργασίας από τη διαδικασία αυτή στη συνέχεια μεταφέρονται στην κεντρική τοποθεσία TMF Κοκκινόλακα, η οποία εξυπηρετεί τόσο τα μεταλλεία στην Ολυμπιάδα όσο και στο Στρατώνι.»
Καλή αρχή λοιπόν κε Wright, αλλά ξεκινάς με παραβάσεις!
Μάλλον το ανώτατο στέλεχος της πολυεθνικής αγνοεί τον κρατικό περιβαλλοντικό όρο που προβλέπει τα απορρίμματα να τα επεξεργάζεται και να τα διαθέτει όχι στον Κοκκινόλακα, αλλά στην αγορά:

Υμηττός: Πυρκαγιές, «αντιστάσεις» και Κτηματολόγιο



  Υμηττός: Πυρκαγιές, «αντιστάσεις» και Κτηματολόγιο
 (Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι…)
                                                                                                         Πάνος Τότσικας
                                                            Μέλος της “Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού”
 Λίγες μέρες μετά την μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου στον Υμηττό από τον Καρέα μέχρι την Αργυρούπολη, όπου κάηκαν 7.500 περίπου δασικά στρέμματα, διαβάσαμε μια ανακοίνωση του Δήμου Ηλιούπολης  όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταπατήσει σπιθαμή γης από τον Υμηττό…».
Στις 7 Αυγούστου, ύστερα από μια δεύτερη μικρή πυρκαγιά στον Υμηττό, στην περιοχή  της Αργυρούπολης, κυκλοφόρησε ένα Δελτίο Τύπου του Δήμαρχου  Ηλιούπολης και προέδρου του ΣΠΑΥ, με τίτλο: «Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε σε κάθε σχέδιο οικοπεδοποίησης του Υμηττού».
Οπότε, τίθενται τα ακόλουθα  εύλογα ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Ηλιούπολης: Από ποιούς προέρχονται τα σχέδια οικοπεδοποίησης του Υμηττού; Ποιοί είναι οι διεκδικητές και οι επίδοξοι καταπατητές του δασικού χώρου του Υμηττού;
Σύντομο ιστορικό
Οι νεώτεροι κάτοικοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης μάλλον δεν θα γνωρίζουν ότι, μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι κληρονόμοι Νάστου διεκδικούσαν την ιδιοκτησία  του δασικού χώρου του Υμηττού, στην περιοχή Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, μέχρι την… κορυφογραμμή του βουνού. Δεν θα γνωρίζουν τις σκληρές μάχες που έδωσαν οι κάτοικοι της Ηλιούπολης  και οι τότε εκπρόσωποί τους, από την αρχή της δεκαετίας του 1950, για να μην οικοπεδοποιηθεί ο δασικός χώρος του Υμηττού. Δεν θα γνωρίζουν τις  δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε τελεσίδικα ότι ούτε οι κληρονόμοι Νάστου αλλά ούτε κανένας άλλος που διεκδικεί «οικόπεδο στον Υμηττό», απέκτησε νόμιμη  κυριότητα επί της εκτός σχεδίου περιοχής της Ηλιούπολης- Αργυρούπολης. Και μάλλον οι νεώτεροι κάτοικοι δεν γνωρίζουν,  ότι αυτή  η εκτός σχεδίου περιοχή του Υμηττού, είναι επίσημα καταγεγραμμένη ως «δημόσια, δασική, αναδασωτέα και εν μέρει διακατεχόμενη».
Πυρκαγιές στον Υμηττό
Μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές στον δασικό χώρο του Υμηττού, στην Ηλιούπολη, έχουν υπάρξει  αρκετές, αρχής γενομένης από την δεκαετία του 1980, επί δημαρχίας Δ. Κιντή. Η προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά έγινε το 1998, επί δημαρχίας Θοδ. Γεωργάκη. Η  ακριβής  οριοθέτηση της πυρκαγιάς, υπήρξε τότε αντικείμενο σκληρής σύγκρουσης, δεδομένης της αντίδρασης κάποιων διεκδικητών δασικής γης, οι οποίοι ήθελαν να εξαιρεθεί από την αναδάσωση η δασική γη που διεκδικούσαν παράνομα.
Αξίζει ακόμη να γνωρίζουν οι νεώτεροι κάτοικοι της Ηλιούπολης ότι, επί δημαρχίας Θοδ. Γεωργάκη και κάτω από την πίεση του περιβαλλοντικού κινήματος, ολοκληρώθηκε μελέτη καταγραφής της κατάστασης που επικρατεί στην εκτός σχεδίου δασική περιοχή του Δήμου Ηλιούπολης, από την οποία προέκυψε ότι οι διεκδικητές αυτής της περιοχής ξεπερνούν τους 100, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και κάποιοι έχουν κτίσει αυθαίρετα κτίσματα στον δημόσιο δασικό και αναδασωτέο χώρο.

Ξεσπιτώνουν τους χρεωμένους μικροϊδιοκτήτες

kanena-spiti-sta-xeria-trapeziti ct
Βορά στα κοράκια των funds θέλουν οι δανειστές τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απορρίπτοντας ακόμα και αυτήν την επιζήμια για τους φορολογούμενος πρόταση της κυβέρνησης για τη διαχείρισή των «κόκκινων» δανείων από φορέα στον οποίο θα συμμετείχαν το δημόσιο και ιδιωτικά κεφάλαια.
Το σχέδιο για τη σύσταση εξειδικευμένης κρατικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (Asset Management Company ή SPV- όχημα ειδικού σκοπού), παρ” ότι επιζήμιο για τους πολίτες, δεν γίνεται αποδεκτό από τους «θεσμούς», οι οποίοι -κυρίως το ευρωπαϊκό τους σκέλος- επιμένουν να ανοίξει πλέον διάπλατα ο δρόμος για απευθείας πωλήσεις δανείων από τις τράπεζες στους περιβόητους «επενδυτές της μιζέριας» – τα λεγόμενα distress funds – που εδώ και χρόνια πολιορκούν τις τράπεζες για να αποκτήσουν έναντι πινακίου φακής σπίτια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις.
Παρότι η συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και του κουαρτέτου των δανειστών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή (7/8), οι δανειστές δεν αναμένεται να κάνουν βήματα πίσω από την πρότασή τους να υιοθετηθεί στην Ελλάδα το μοντέλο της «εντός ισολογισμού» αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Δηλαδή της ενεργητικής διαχείρισής τους από τις ίδιες τις τράπεζες, ώστε αφού γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο, να μπορούν να πωλούν πακέτα μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων απευθείας σε ιδιωτικά funds με στόχο να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.
Πρόκειται λίγο – πολύ για το ίδιο μοντέλο που είχε υιοθετήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις με την τότε τρόικα, και το οποίο εφόσον υιοθετηθεί, θα αναβιώσει προσπάθειες εμπορίας «κόκκινων» δανείων όπως αυτές που είχαν επιχειρήσει πέρυσι η Alpha Bank με την Aktua και η Πειραιώς με την KKR, και θα ανοίξει τον δρόμο σε μαζικές εκποιήσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.
Με βάση αυτό το μοντέλο είχε ψηφιστεί ο – ανενεργός σήμερα – «νόμος Δένδια» για τα επιχειρηματικά δάνεια και είχε καταρτιστεί ο «Κώδικας Δεοντολογίας» των τραπεζών για τα δάνεια των νοικοκυριών που είχε επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος με οδηγίες για την ενεργητική διαχείριση των στεγαστικών και λοιπών δανείων.
Αντίθετες στη λύση αυτή είναι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διοικήσεις των τραπεζών, που δίνουν μάχη να πείσουν για την ανάγκη ίδρυσης εταιρείας διαχείρισης με τη συμμετοχή του Δημοσίου και ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως συνέβη με τη NAMA της Ιρλανδίας (51% ιδιώτες και 49% κράτος) το 2009 και τη SAREB στην Ισπανία (55% ιδιώτες και 45% Δημόσιο), όπου πάντως, παρά την ύπαρξή τους, οι μαζικές εξώσεις πολιτών από τις κατοικίες τους δεν αποφεύχθηκαν.
Η κυβέρνηση προκρίνει τον ενδιάμεσο φορέα γιατί θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αντιμετωπίσει κυρίως τις κοινωνικές επιπτώσεις του δράματος των «κόκκινων» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, και οι τράπεζες επειδή θεωρούν πως θα έχουν περισσότερα άμεσα οφέλη αν ξεφορτωθούν τα ζημιογόνα χαρτοφυλάκιά τους πουλώντας τα «ακριβότερα» και πιο γρήγορα σε έναν ενδιάμεσο φορέα με κρατική συμμετοχή, παρά στα «κοράκια» που πληρώνουν μόλις 6-10% επί της αξίας των δανείων.
Πηγή: ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ μέσω

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Περιμένοντας την Αριστερή Αριστερά

23 “«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά για τις κινήσεις Βαρουφάκη δήλωσε ότι «φυσικά, αυτονοήτως, είχα δώσει εντολή προσωπικά στον Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».”
«Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές, αυτό περιελάμβανε τα εξής: Εθνικοποίηση του ΟΠΑΠ, Εθνικοποίηση οδικών αξόνων (διόδια), Εθνικοποίηση ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου και Ολυμπίας Οδού, Επανεκκίνηση ενεργειών για την έκδοση Χριστοφοράκου και επανεξέταση της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, Προστασία ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, κυρίως αυτών για τα οποία είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Γερμανία, Ελεγχος θεμάτων διαφθοράς εταιρειών γερμανικών συμφερόντων (Siemens, OTE, Lidl, Allianz, ΜΑΝ, Hochtief), Ελεγχος εταιρειών που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς προμηθειών του ελληνικού Δημοσίου».
«Η εκτίμηση που υπάρχει σε συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι συνολικά οι «μαύρες» μπίζνες των Γερμανών στην Ελλάδα έχουν επιφέρει ζημιές για το ελληνικό Δημόσιο αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, με την τακτική τους έχουν οδηγήσει στη διάλυση του βιομηχανικού ιστού της χώρας, στην παγίωση της διαφθοράς και στη δημιουργία ασθενούς επιχειρηματικότητας.
Πολλές από τις «μαύρες» μπίζνες, όπως λένε οι ίδιες πηγές, έγιναν από γερμανικές εταιρείες που στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν με δόλιο τρόπο (μίζες) φιλέτα του ελληνικού Δημοσίου στηρίχτηκαν σχεδόν πάντοτε από το γερμανικό κράτος. Αλλοτε με νομοθετική υποστήριξη (περίπτωση Χριστοφοράκου), άλλοτε με διπλωματία».

Όλα τα παραπάνω τα διάβασα σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «Αποκάλυψη: Τα αντίμετρα του Μαξίμου». Δεν είδα να υπάρχει κάπου διάψευση. Το μόνο που μπορεί να σημαίνει είναι ότι πράγματι αυτά ήταν τα αντίμετρα της ελληνικής κυβέρνησης στη Γερμανία.
Επειδή βαρέθηκα πια να σχολιάζω, αλλά και δε βρίσκω και καμία αξία στο να σχολιάζω αυτή την απερίγραπτη κυβέρνηση, θέλω μόνο να ρωτήσω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι «τί εννοεί ο Αλέξης Τσίπρας με τον όρο έκτακτη ανάγκη;». Τι άλλο θα μπορούσαν να μας κάνουν οι Γερμανοί εκτός από το να μας εκβιάσουν, να μας φορτώσουν τρίτο μνημόνιο, να μας επιβάλλουν μέτρα που οδηγούν στην απόλυτη καταστροφή της οικονομίας;
Θεωρεί, δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας ότι η διαπραγμάτευση πέτυχε, οπότε όλα πήγαν καλά; Οπότε δεν χρειάζονται αντίμετρα; Οπότε συνεχίζουμε όπως ήμασταν; Οπότε δεν υπάρχει λόγος σχεδίου εφαρμογής έκτακτης ανάγκης; Δηλαδή τί άλλο έπρεπε να μας κάνουν οι Γερμανοί για να πούμε ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά και ότι θα γίνονται κάθε μέρα και χειρότερα σε περίπτωση που εφαρμοστούν έστω και τα μισά από τα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ομολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι οι Γερμανοί δεν είναι φίλοι μας, ότι εμείς δεν είμαστε ισότιμοι εταίροι στην ευρωζώνη, ότι η δήλωση του πρωθυπουργού «Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το τραπεζικό σύστημα» είναι η πολιτική που απέρριψε ο λαός στις εκλογές του Γενάρη και δεν αντέχει άλλο να πληρώνει αυτή την εφιαλτική «κανονικότητα»;

Αντίδοτο Δημοκρατίας

ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ανοίγοντας το ραδιόφωνο,κάποιο στέλεχος τού ΣΥΡΙΖΑ,στην προσπάθεια να εξηγήσει τι μπορεί να προσφέρει μιά κυβέρνηση τής Αριστεράς σε σύγκριση με τις προηγουμενες σε συνθήκες σαν τις τωρινές,έλεγε ότι από τη μιά μεριά μπορεί να παίρνει για το λαό μέτρα ανακούφισης από τις βαρειές συνέπειες τού μνημονίου και από την άλλη να προσφέρει ένα αντίδοτο Δημοκρατίας πού δεν μπορούσαν οι  προηγούμενοι.
Μελαγχολία σκέτη.Για το πρώτο τι μέτρα να πάρει αφού θα θεωρηθούν μονομερείς ενέργειες; Αλλά περισσότερο η μελαγχολία για τοδεύτερο.Όχι,δεν μού ήρθε αμέσως στο νου ο Πανούσης αλλά η ίδια η ιδέα τής Δημοκρατίας.Πού τόσο λίγο τη ζήσαμε σ'αυτόν τον τόπο,τόσο λίγο την αναζητήσαμε και τόσο λίγο ξέρουμε τι είναι.Και δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ πού προφανώς εννοεί Δημοκρατία κάτι πού δεν είναι.
Το πρόβλημα είχε φανεί από τον καιρό τού κινήματος τής Πλατείας όπου αυθόρμητα στήθηκαν λαϊκές συνελεύσεις πού λειτουργούσαν με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.Μέχρι εδώ καλά,αλλά στην πορεία φάνηκε ότι δεν είχε γίνει κατανοητή η ανάγκη να συνδεθεί η διαδικασία με ένα περιεχόμενο.Η άμεση δημοκρατία θεωρήθηκε ένα απόλυτο ζητούμενο,ένα φετίχ πού από μόνο του θα οδηγούσε στη λύση τών προβλημάτων.Στο διαδίκτυο είχε κυκλοφορήσει πολύ φωτογραφία με ένα πανό από τις συνελεύσεις τής Αθήνας πού έγραφε: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ-ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.Πολύ χαρακτηριστικό τής σύγχισης στην έννοια τής Δημοκρατίας.Γιατί το αντίθετο τής αδράνειας είναι η ενεργοποίηση και όλα τα συνώνυμα όχι πάντως η Δημοκρατία (η οποία εδώ εμφανίζεται σα να είναι κάποια δράση,κάποια δραστηριότητα από μόνη της και όχι η διαδικασία πού επιλέγεται για να οδηγήσει στη δράση).Και το αντίθετο τής άμεσης δημοκρατίας είναι μιά κλίμακα από όρους πού πηγαίνει από την τυπική,τη συμβατική,την αντιπροσωπευτική δημοκρατία,μέχρι τον αυταρχισμό,την απολυταρχία,τη δικτατορία κ.λ.π.,όχι όμως η αδράνεια.
Στην ίδια πλάνη κινείται και αυτό πού πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ με όλη την κατανοητή ανάγκη να πιαστούν από κάπου για να πιστέψουν και οι ίδιοι ότι κάτι προσφέρουν-ότι σε αντιστάθμισμα τών σκληρών μέτρων πού συμφώνησαν θα δόσουν “αντίδοτα Δημοκρατίας”.Δεν υπάρχει τέτοιο αντίδοτο και δεν υπάρχει τέτοια Δημοκρατία για να μπορεί να δοθεί.
Η Δημοκρατία δεν είναι μιά κλειστή μπουκάλα πού ταξιδεύει στον ωκεανό. Δεν είναι ένα μοναχικό και απομονωμένο δωμάτιο όπου μπορεί να βάλει κανείς μέσα ό,τι θέλει και να κλείσει την πόρτα στον έξω κόσμο.Η Δημοκρατία είναι σε τέτοια στενή συνάρτηση με τούσ σκοπούς πού καλείται να υπηρετήσεινώστε μόνο αν τής ταιριάζουν αυτοί οισκοποί θα καταφέρει να κρατηθεί ζωντανή.Αλλοιώς θα μείνει μιά μούμια σαν εκείνη στο “Ψυχώ” πού θα παριστάνει την ζωντανή.
Για παράδειγμα,σχέδια σαν τού Χίτλερ δεν θα μπορούσαν να υπηρετηθούν από κανένα δημοκρατικό καθεστώς.Καμιά υπερδύναμη πού βομβαρδίζει αμάχους και σκοτώνει παιδιά για να επεκταθεί δεν μπορεί να λειτουργεί στο εσωτερικό της παρά το πολύ-πολύ με μιά καρικατούρα Δημοκρατίας.Κανένα δημοκρατικό καθεστώς δεν θα αποφάσιζε ποτέ με λαϊκή βούληση να εξοντώσει μιά ολόκληρη γενιά στις εξορίες,στις φυλακές,στα βασανιστήρια και στο εκτελεστικό απόσπασμα. Μόνο μιά Χούντα θα έδινε την Κύπρο στούς Τούρκους. Μόνο μιά παγκόσμια δικτατορία οικονομικών δολοφόνων θα προωθούσε τα μυστικά και ανομολόγητα σχέδιά της για προσάρτηση τής Ελλάδας και αφανισμό τού λαού της με τον τρόπο πού το κάνουν στη λυκοφωλιά τής Ε.Ε.Και φυσικά καμιά πολιτική δύναμη πού δέχτηκε- έστω αναγκάστηκε να δεχτεί- να υπηρετήσει αυτά τα σχέδια δεν είναι δυνατόν ούτε στο εσωτερικό της να λειτουργήσει δημοκρατικά ούτε στο λαό να δόσει κανένα δημοκρατικό αντίδοτο.Αντίθετα,για να συγκρατεί το λαό τής χρειάζεται ένας Πανούσης και είναι φυσικό πού τον βρήκε.