Αναρτούμε 3 σχετικά άρθρα αυτών των ημερών. α) την πρόταση του Π. Καμμένου για ΝΑΤΟικη βάση στην Κάρπαθο β) μνημόνιο με τη Βουλγαρία για διευκολύνσεις για την μεταφορά υλικών και
στρατευμάτων (κυρίως από θαλάσσιες οδούς) στις περιπτώσεις που
πραγματοποιούνται ΝΑΤΟικές ασκήσεις γ) πρόταση βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ από τη Μεσσηνία για κοινή χρήση με το ΝΑΤΟ στρατοπέδου στην Καλαμάτα.
Την Κάρπαθο πρότεινε για βάση του ΝΑΤΟ ο Π. Καμμένος
Την Κάρπαθο πρότεινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ώστε να
κατασκευαστεί η βάση του ΝΑΤΟ που θα είναι υποστηρικτική προς αυτή στη
Σούδα της Κρήτης. Πρώτη φορά ο Π. Καμμένος είχε κάνει λόγο για τη νέα
βάση στο συνέδριο του Εconomist προ εβδομάδος, χωρίς όμως να κατονομάζει
το νησί.
Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ
Κριστίν Γουόρμουθ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στον ρόλο που
μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μέσα
από τη δημιουργία νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο σε συνδυασμό
με την υφιστάμενη ναυτική βάση στη Σούδα.
Το πρώτο ΝΑΤΟικό νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ!
Ήταν απλά …θέμα χρόνου το πότε θα ψηφίσει η «κυβέρνηση της Αριστέρας» μία σύμβαση για την στήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε
Είχε αναγγελθεί προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την δήλωση του
πρόεδρου του Αλέξη Τσίπρα «ανήκουμε στο δυτικό πλαίσιο». Τεκμηριώθηκε με
το «καλημέρα» της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
όταν ο υπουργός Άμυνας, Π.Καμμένος ξεκαθάρισε πως η χώρα θα ενταχθεί
«σε όλες τις κοινές στρατιωτικές δράσεις του ΝΑΤΟ» ενώ το πράγμα φάνηκε
ακόμη καλύτερα όταν ο ίδιος πρότεινε την δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης στο
Αιγαίο.
Ε, ήταν θέμα χρόνου το πότε θα εμφανισθεί για ψήφιση στην Βουλή, το πρώτο νομοθέτημα εξυπηρέτησης των ΝΑΤΟικών συμφερόντων, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας στην Συμμαχία.
Πρόκειται για ένα Μνημόνιο Συναντίληψης, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βουλγαρία
που προβλέπει σειρά διευκολύνσεις για την μεταφορά υλικών και
στρατευμάτων (κυρίως από θαλάσσιες οδούς) στις περιπτώσεις που
πραγματοποιούνται ΝΑΤΟικές ασκήσεις. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η
ίδρυση Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλλάσιων Μεταφορών (AMCC).
Η σύμβαση ισχύει και θα επεκταθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες
χώρες που βρίσκονται υπό την ΝΑΤΟική «ομπρέλα». Η σχετική σύμβαση
κατατέθηκε την Παρασκευή στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις
επόμενες εβδομάδες, χωρίς φυσικά την δυνατότητα μετατροπής έστω και …μίας λέξης εφόσον πρόκειται για διακρατική-ΝΑΤΟική συμφωνία.
Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ουσία στου
νομοσχεδίου, στο Αρ.2 της προτεινόμενης για έγκριση από την Βουλή,
σύμβαση ορίζεται ρητά: «Στόχος του παρόντος Μνημονιου Συνταντίλληψης,
είναι να καθορισθούν οι παρεχόμενες από το AMCC υπηρεσίες, προκειμένου
να βοηθηθεί η Δημοκρατία της Βουλγαρίας στην επίλυση των ελλείψεών της
σε στρατηγικές μεταφορές, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις ελλείψεις
που προκύπτουν από την ανάγκη ταχείας ανάπτυξης δυνάμεων σε
επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε ή άλλων πολυεθνικών φορέων, οι οποίες
διεξάγονται κατόπιν εντολής των Ηνωμένων Εθνών ή/και σε ακσήσεις της
Ευρωπαϊκής Ενωσης-ΝΑΤΟ». Παράλληλα στο προοίμιο το Μνημονίου
Συνναντίληψης σημειώνεται με σαφήνεια πως «το υπουργείο Εθνικής Αμυνας
της Ελληνικής Δημοκρατίας και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της
Δημοκρατίας της Βουλγαρίας» καταρτίζουν την συμφωνία «αποσκοπώντας στην
ανάπτυξη εθνικών ή πολυεθνικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις του
ΝΑΤΟ/Ευρωπαϊκής Ενωσης ή άλλων πολυεθνικών φορέων» και «λαμβάνοντας
υπόψιν τις διατάξεις της Συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών στο
Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ) σχετικά με το καθεστώς τον Δυνάμεων τους
(NATO-SOFA) ή οποία υπεγράφει στο Λονδίνο στις 19 Ιουνίου 1951 και όλους τους ισχύοντες κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όσον αφορά τα υπόλοιπα άρθρα κινούνται στην …γνωστή πεπατημένη
των ΝΑΤΟικών συμβάσεων που προβλέπουν ότι η «φιλοξενούσα χώρα»(στην
προκειμένη η Ελλάδα) παράσχει την βοήθεια της κατά προτεραιότητα ενώ τα
απαιτούμενα κονδύλια προέρχονται από τον πάγιο λογαριασμό για την
εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών αναγκών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
\
Πρόταση του Κωνσταντινέα για το στρατόπεδο της Καλαμάτας
ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ;
Τώρα που η επάνδρωση του Συντάγματος της Καλαμάτας μειώθηκε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, καταθέτει πρόταση για την αξιοποίηση του στρατοπέδου. Πρόσθετο ενδιαφέρον έχει μια σημείωση του βουλευτή, ότι προς την κατεύθυνση της πρότασής του φαίνεται να υπάρχει μια προετοιμασία και από το ΝΑΤΟ!...
Τώρα που η επάνδρωση του Συντάγματος της Καλαμάτας μειώθηκε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, καταθέτει πρόταση για την αξιοποίηση του στρατοπέδου. Πρόσθετο ενδιαφέρον έχει μια σημείωση του βουλευτή, ότι προς την κατεύθυνση της πρότασής του φαίνεται να υπάρχει μια προετοιμασία και από το ΝΑΤΟ!...
Ο Πέτρος Κωνσταντινέας προτείνει το στρατόπεδο να
αξιοποιηθεί για το συντονισμό στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων από
φυσικές και άλλες καταστροφές και ως κέντρο πρόληψης και διαχείρισης,
με νέες τεχνολογίες, εκτάκτων καταστάσεων.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία παρουσίασε την πρότασή του στον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Τόσκα, ενώ σε σχετικό δελτίο Τύπου του πολιτικού του γραφείου σημειώνονται τα εξής:
«Η εστίαση σε ποιοτικούς δείκτες για την μέγιστη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, σε συνδυασμό με την δημιουργία ισχυρών δεσμών με την κοινωνία, αποτελούν τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Οι εξαγγελίες κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν έμειναν κενά λόγια. Είναι γεγονός πως προχώρησε άμεσα ο εξορθολογισμός του αριθμού των κληρωτών στις μονάδες της επικράτειας. Ήδη ενισχύθηκαν εκείνες στις παραμεθόριες περιοχές (Έβρος και Νησιά Αιγαίου).
Ταυτόχρονα όμως εξαγγέλθηκε η επανασύσταση των Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης (Μ.Ο.Μ.Α.), η δημιουργία διοίκησης αεροπορικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, αεροκομιδών αλλά κι αναγκών έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα ανακοινώθηκε και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου για την αντιμετώπιση κοινωνικών αναγκών. Η ενίσχυση δηλαδή δράσεων υπέρ του κοινωνικού συνόλου αποτελεί επίσης επιλογή υψηλής προτεραιότητας.
Στην περιοχή της Καλαμάτας λειτουργεί ήδη το στρατόπεδο Παπαφλέσσας για τις ανάγκες του στρατού ξηράς. Η επάνδρωσή του ξεπερνούσε το 400%, ενώ μονάδες στα σύνορα της χώρας υπέφεραν από λειψανδρία, όπως επισήμανε το Υπ.Εθν.Άμυνας στην υπ.αρ.17/27-3-2015 αναφορά όλων των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της περιφέρειας Μεσσηνίας για την ενδεχόμενη κατάργησή του, αποδεικνύοντας έτσι την πελατειακή λογική που επικρατούσε. Ταυτόχρονα στην ίδια απάντησή το υπουργείο ξεκαθάρισε στους πολίτες της Μεσσηνίας πως το 9ο Σύνταγμα πεζικού με τις υπηρεσιακά απαιτούμενες δυνάμεις θα συνεχίσει να λειτουργεί στους χώρους του στρατοπέδου Παπαφλέσσα ενώ θα αναβαθμιστεί σε κέντρο εκπαίδευσης όλων των ικάρων η μονάδα της πολεμικής αεροπορίας που επίσης εδρεύει στην περιοχή.
Πέρα όλως από την επιχειρησιακή δυνατότητα και ετοιμότητα των ενόπλων μας δυνάμεων, η δραστηριοποίησή τους στην περιοχή της Μεσσηνίας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου φαίνεται πως ατονεί πλέον.
Η περιοχή της Καλαμάτας ειδικότερα αποτελεί μία από της περιοχές με την πλέον έντονη σεισμική δραστηριότητα της χώρας. Ο φονικός σεισμός του 1986 έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη του στην πόλη και στους ανθρώπους της έως τις μέρες μας.
Μάλιστα το ίδιο το στρατόπεδο Παπαφλέσσας άρχισε να κατασκευάζεται αμέσως μετά από τους σεισμούς και η πλήρης λειτουργία του έγινε το καλοκαίρι του 1991. Έπειτα από τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, αποτέλεσε τη βάση κλιμακίου του μηχανικού που βοήθησε στην αποκατάσταση των ζημιών και στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Την περσινή χρονιά τέλος (2014) διάφοροι χώροι αναδιαμορφώθηκαν ενώ παραδόθηκε για χρήση νέο κτιριακό συγκρότημα. Κατασκευές που σύμφωνα με κάποιες πηγές, κόστισαν περίπου 800.000 ευρώ.
Συνεπώς το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει ήδη συμβάλλει σε αποστολές με έντονη κοινωνική διάσταση στην περιοχή ενώ διαθέτει άρτιες υποδομές που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν πληρώσει.
Προτείνω λοιπόν στην ηγεσία του Υπ.Εθν.Άμυνας, οι ήδη υπάρχουσες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Παπαφλέσσας της Μεσσηνίας να αποτελέσουν:
1)Κέντρο αναφοράς για την ανταλλαγή απόψεων φορέων, πολιτικών και στρατιωτικών, με στόχο τον αποτελεσματικό συντονισμό τους κατά την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων ανθρωπογενών καταστροφών. 2)Κέντρο μελέτης και χρήσης των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και τη διαχείριση αυτών των έκτακτων καταστάσεων.
Ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως υπάρχει κάποια προετοιμασία από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου αλλά και από το ίδιο το ΝΑΤΟ σε ευρύτερο συμμαχικό επίπεδο.
Επίσης θεωρώ αυτονόητο πως με ιδιαίτερη θέρμη οι πολίτες της Μεσσηνίας θα συμμετέχουν σε κάθε προληπτική δράση και ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα των φυσικών καταστροφών καθώς γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τι σημαίνει φονική καταστροφή και τι σημαίνει πρόληψη και σχεδιασμός.
Επιπλέον η ερευνητική και πειραματική εφαρμογή προληπτικών δράσεων και η εκπόνηση προληπτικών σχεδίων αντιμετώπισης δυσάρεστων καταστάσεων θα αποτελέσει οδηγό για εφαρμογές και σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης, τα σενάρια των επιχειρήσεων των ίδιων των ενόπλων δυνάμεων θα ενισχυθούν με νέα δεδομένα. Στην Καλαμάτα εξάλλου λειτουργούν υψηλού επιπέδου στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως ήδη αναδείχθηκε, που μπορούν να συνδυάσουν διακλαδική επιχειρησιακή δράση (στρατός ξηράς, πολεμικό ναυτικό, πολεμική αεροπορία).
Ολοκληρώνοντας, ας μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι μονάδες της επικράτειας και πάλι σε μηχανισμούς εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων.
Ας εκμεταλλευτούμε με κάθε μέσο κάθε τι που έχει πληρωθεί από δημόσιο χρήμα προς όφελος του γενικού συμφέροντος και μόνο»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία παρουσίασε την πρότασή του στον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Τόσκα, ενώ σε σχετικό δελτίο Τύπου του πολιτικού του γραφείου σημειώνονται τα εξής:
«Η εστίαση σε ποιοτικούς δείκτες για την μέγιστη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, σε συνδυασμό με την δημιουργία ισχυρών δεσμών με την κοινωνία, αποτελούν τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Οι εξαγγελίες κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν έμειναν κενά λόγια. Είναι γεγονός πως προχώρησε άμεσα ο εξορθολογισμός του αριθμού των κληρωτών στις μονάδες της επικράτειας. Ήδη ενισχύθηκαν εκείνες στις παραμεθόριες περιοχές (Έβρος και Νησιά Αιγαίου).
Ταυτόχρονα όμως εξαγγέλθηκε η επανασύσταση των Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης (Μ.Ο.Μ.Α.), η δημιουργία διοίκησης αεροπορικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, αεροκομιδών αλλά κι αναγκών έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα ανακοινώθηκε και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου για την αντιμετώπιση κοινωνικών αναγκών. Η ενίσχυση δηλαδή δράσεων υπέρ του κοινωνικού συνόλου αποτελεί επίσης επιλογή υψηλής προτεραιότητας.
Στην περιοχή της Καλαμάτας λειτουργεί ήδη το στρατόπεδο Παπαφλέσσας για τις ανάγκες του στρατού ξηράς. Η επάνδρωσή του ξεπερνούσε το 400%, ενώ μονάδες στα σύνορα της χώρας υπέφεραν από λειψανδρία, όπως επισήμανε το Υπ.Εθν.Άμυνας στην υπ.αρ.17/27-3-2015 αναφορά όλων των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της περιφέρειας Μεσσηνίας για την ενδεχόμενη κατάργησή του, αποδεικνύοντας έτσι την πελατειακή λογική που επικρατούσε. Ταυτόχρονα στην ίδια απάντησή το υπουργείο ξεκαθάρισε στους πολίτες της Μεσσηνίας πως το 9ο Σύνταγμα πεζικού με τις υπηρεσιακά απαιτούμενες δυνάμεις θα συνεχίσει να λειτουργεί στους χώρους του στρατοπέδου Παπαφλέσσα ενώ θα αναβαθμιστεί σε κέντρο εκπαίδευσης όλων των ικάρων η μονάδα της πολεμικής αεροπορίας που επίσης εδρεύει στην περιοχή.
Πέρα όλως από την επιχειρησιακή δυνατότητα και ετοιμότητα των ενόπλων μας δυνάμεων, η δραστηριοποίησή τους στην περιοχή της Μεσσηνίας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου φαίνεται πως ατονεί πλέον.
Η περιοχή της Καλαμάτας ειδικότερα αποτελεί μία από της περιοχές με την πλέον έντονη σεισμική δραστηριότητα της χώρας. Ο φονικός σεισμός του 1986 έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη του στην πόλη και στους ανθρώπους της έως τις μέρες μας.
Μάλιστα το ίδιο το στρατόπεδο Παπαφλέσσας άρχισε να κατασκευάζεται αμέσως μετά από τους σεισμούς και η πλήρης λειτουργία του έγινε το καλοκαίρι του 1991. Έπειτα από τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, αποτέλεσε τη βάση κλιμακίου του μηχανικού που βοήθησε στην αποκατάσταση των ζημιών και στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Την περσινή χρονιά τέλος (2014) διάφοροι χώροι αναδιαμορφώθηκαν ενώ παραδόθηκε για χρήση νέο κτιριακό συγκρότημα. Κατασκευές που σύμφωνα με κάποιες πηγές, κόστισαν περίπου 800.000 ευρώ.
Συνεπώς το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει ήδη συμβάλλει σε αποστολές με έντονη κοινωνική διάσταση στην περιοχή ενώ διαθέτει άρτιες υποδομές που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν πληρώσει.
Προτείνω λοιπόν στην ηγεσία του Υπ.Εθν.Άμυνας, οι ήδη υπάρχουσες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Παπαφλέσσας της Μεσσηνίας να αποτελέσουν:
1)Κέντρο αναφοράς για την ανταλλαγή απόψεων φορέων, πολιτικών και στρατιωτικών, με στόχο τον αποτελεσματικό συντονισμό τους κατά την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων ανθρωπογενών καταστροφών. 2)Κέντρο μελέτης και χρήσης των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και τη διαχείριση αυτών των έκτακτων καταστάσεων.
Ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως υπάρχει κάποια προετοιμασία από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου αλλά και από το ίδιο το ΝΑΤΟ σε ευρύτερο συμμαχικό επίπεδο.
Επίσης θεωρώ αυτονόητο πως με ιδιαίτερη θέρμη οι πολίτες της Μεσσηνίας θα συμμετέχουν σε κάθε προληπτική δράση και ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα των φυσικών καταστροφών καθώς γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τι σημαίνει φονική καταστροφή και τι σημαίνει πρόληψη και σχεδιασμός.
Επιπλέον η ερευνητική και πειραματική εφαρμογή προληπτικών δράσεων και η εκπόνηση προληπτικών σχεδίων αντιμετώπισης δυσάρεστων καταστάσεων θα αποτελέσει οδηγό για εφαρμογές και σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης, τα σενάρια των επιχειρήσεων των ίδιων των ενόπλων δυνάμεων θα ενισχυθούν με νέα δεδομένα. Στην Καλαμάτα εξάλλου λειτουργούν υψηλού επιπέδου στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως ήδη αναδείχθηκε, που μπορούν να συνδυάσουν διακλαδική επιχειρησιακή δράση (στρατός ξηράς, πολεμικό ναυτικό, πολεμική αεροπορία).
Ολοκληρώνοντας, ας μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι μονάδες της επικράτειας και πάλι σε μηχανισμούς εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων.
Ας εκμεταλλευτούμε με κάθε μέσο κάθε τι που έχει πληρωθεί από δημόσιο χρήμα προς όφελος του γενικού συμφέροντος και μόνο»
Το ακροδεξιό απόβρασμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ΜΗΝ κατασκευάσει ΝΑΤΟική αεροπορική βάση στην Κάρπαθο.. έλεος πια με αυτό το παχύδερμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφή