Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Χαρακτηρισμός των Ιαματικών Λουτρών Ελευθερών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Βότση 2, 654 03 Καβάλα

Πληρόφ.:

Τηλ.: 2510 227430, fax.: 2510 224624

E-mail: teeam@tee.gr,

Ιστοσελίδα: www.teeam.gr

ΘΕΜΑ: Χαρακτηρισμός ως ιστορικού τόπου του χώρου των Ιαματικών Λουτρών Ελευθερών και ως μνημείων λόγω ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας συγκεκριμένων κτιρίων της εγκατάστασης 

Αξιότιμη Κυρία Γενική Γραμματέα



Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με την σημασία της διάσωσης της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας πάνω στην οποία εξελίχθηκε η Λουτρόπολη Ελευθερών, σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπου συνυπάρχουν τα έργα του ανθρώπου και της φύσης σε αρμονική σχέση μεταξύ τους, καθιστώντας την περιοχή ένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα χώρο.

Πρόκειται ως γνωστόν για λουτρόπολη που άρχισε να αναπτύσσεται από το τέλος του 18ου αιώνα αποτελούμενη από τριάντα ένα (31) συνολικά κτίρια, στα οποία είναι αποτυπωμένη η ιστορική μνήμη και η διαχρονική εξέλιξη του τρόπου και των τεχνικών δόμησης όλων των περιόδων έως και το έτος 1974 οπότε και ανεγέρθηκε το τελευταίο κτίριο.

Στην περιοχή αναβλύζει ιαματικό νερό από πέντε (5) θερμές πηγές με συνολική παροχή 240-280 κ.μ./ώρα.

Οι ανάγκες της τότε εποχής λόγω και της ολοένα αυξανόμενης προσέλευσης επισκεπτών, δεδομένου ότι πλησίον δεν υπήρχε κάποιος ενεργός οικισμός, συνετέλεσαν ώστε στην πορεία του χρόνου να εξελιχθεί η περιοχή ως ένας ουσιαστικά αυτοτελής και ολοκληρωμένος οικισμός με ξενοδοχεία, δωμάτια, εστιατόριο, παντοπωλείο, φούρνο, εκκλησάκι και φυλάκιο.

Δημιουργήθηκε τελικά ένας κοσμοπολίτικος για την εποχή χώρος, τόπος έλξης επισκεπτών για θεραπευτικούς λόγους αλλά και για αναψυχή ο οποίος λειτούργησε αδιάλειπτα, πλην μιας μικρής περιόδου κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έως το έτος 2012.

Η τακτική συντήρηση των κτιριακών υποδομών από την έναρξη της λειτουργίας τους είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα κτίρια να βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Οι σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες για τον ιαματικό τουρισμό επιβάλουν εκτός από τις εγκαταστάσεις υδροθεραπείας και άλλες επίσης επιστημονικώς αναγνωρισμένες θερμαλιστικές εγκαταστάσεις όπως αυτές των ατμόλουτρων, της πηλοθεραπείας, των καταιονισμών, της εισπνοθεραπείας κλπ., όπως επίσης και της θαλασσοθεραπείας που ενδείκνυται αφού η περιοχή απέχει μόλις ένα (1) χιλιόμετρο από την ακτή.

Όλες οι εγκαταστάσεις, υπάρχουσες προς διατήρηση και εν δυνάμει να αναπτυχθούν, μπορούν να συνυπάρξουν και να είναι αισθητικά συνδεδεμένες με το ιδιαιτέρου κάλλους φυσικό τοπίο, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση την ιστορικότητα, την αρχιτεκτονική καθώς και όλη την φιλοσοφία μέσα από την οποία αναπτύχθηκε ο οικισμός.



Στα πλαίσια του ρόλου μας ως τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ θεωρώντας ότι τα Λουτρά των Ελευθερών ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας ως μοναδικός αυτοτελής οικισμός λουτρόπολης, προτείνει προς την Υπηρεσία σας και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων :



(α) Τον χαρακτηρισμό του οικισμού των Λουτρών Ελευθερών ως ιστορικού τόπου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του Ν.3028/2002, και



(β) Την ανάδειξη εντός του οικισμού τεσσάρων κτιρίων λόγω αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας ως μνημείων σύμφωνα με το άρθρο 6 του ιδίου νόμου, ως εξής :

  1. Το κτίριο «Ωραία Ελλάς» που χρονικά τοποθετείται στην πρώτη δεκαετία του αιώνα και έχει καθοριστεί ως ΄΄σήμα κατατεθέν΄΄ στα Λουτρά Ελευθερών.
  2. Το ξενοδοχείο «Αμφίπολη» που κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1908-1910, υπό τις οδηγίες του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου.
  3. Το «Εστιατόριο» με τα τοξωτά ανοίγματα που χρονολογικά μπορεί να τοποθετηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1920.
  4. Το ξενοδοχείο «Παγγαίο» που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1920, και έχει τα στοιχεία του μοντέρνου κινήματος (πρώιμο BAUHΑUS).

Τα ανωτέρω προτεινόμενα κτίρια, εκτός από το κτίριο «Ωραία Ελλάς» που αντιμετωπίζει στον δεύτερο όροφο ρηγματώσεις και χρήζει αποκατάστασης που κρίνεται αναγκαία και είναι εφικτή με τις σύγχρονες μεθόδους ενίσχυσης, βρίσκονται τόσο από στατικής όσο και από λειτουργικής άποψης σε πολύ καλή κατάσταση.



Στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου