Αναδημοσίευση από Ίσκρα. Κατάργηση των ληστρικών αυξήσεων και μείωση εισφορών δε βλέπουμε και ανησυχούμε...
Την κατάργηση των περιορισμών που έβαζε ο νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που είχε ψηφιστεί στην προηγούμενη Βουλή, προανήγγειλαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων , Δημήτρης Στρατούλης.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης υπογράμμισε, ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όλοι όσοι έχουν οφειλές σε αυτά, άσχετα με το ποσό της οφειλής, την ώρα που με το προηγούμενο νομοσχέδιο έχαναν το δικαίωμα όσοι χρωστούσαν άνω των 15.000 ευρώ.
Είναι σαφές, ότι η αντιμετώπιση των ασφαλιστικών οφειλών, που έχουν σωρευτεί τα
τελευταία έτη λόγω της οικονομικής κρίσης και η σταδιακή αποπληρωμή
τους από τους οφειλέτες, αποτελεί προτεραιότητα για την ενίσχυση των
εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, με ταυτόχρονη μέριμνα για τη διασφάλιση
της λειτουργίας, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη συντήρηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, την ανάσχεση του υφεσιακού κλίματος της οικονομίας και την επανεκκίνηση της.
Στο πλαίσιο αυτό,εντάσσεται η προτεινόμενη διάταξη για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης,
προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα καταβολής αυτών, σε όσους δεν
παρεχόταν η δυνατότητα μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα στην πρόβλεψη
ευνοϊκότερων όρων αποπληρωμής των οφειλών τους. Με αυτό τον τρόπο,
αφενός αποτρέπεται το φαινόμενο της σταδιακής εξόδου των οφειλετών από τη ρύθμιση στην οποία θα υπαχθούν και αφετέρου διατηρούνται στην ενεργό οικονομία επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
- 1. Με την προτεινόμενη ρύθμιση λαμβάνεται μέριμνα για:
- Είσπραξη των σωρευμένων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Εκλογίκευση των δόσεων με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής τους και αποτροπής του φαινομένου σταδιακής εξόδου από τις ρυθμίσεις που υπάγονται οι οφειλέτες.
- Συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, συντήρηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και ανάσχεση του υφεσιακού κλίματος της οικονομίας.
- Υπαγωγή στη ρύθμιση όλων των οφειλών ανεξαρτήτου ύψους οφειλής (στο Ν.4305/14 οι 100 δόσεις παρέχοταν για ύψος οφειλής έως 15.000 ευρώ).
- Ευνοϊκότερο επιτόκιο αποπληρωμής: μηδενικό επιτόκιο για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, 3% ετησίως για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ (έναντι επιτοκίου 4,56% του πρόσφατου Ν.4305/14 για όλες τις οφειλές ανεξαρτήτως ύψους οφειλής).
- Γενναιόδωρες μειώσεις επί των προσαυξήσεων: 100% μείωση των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή ,70% μείωση των προσαυξήσεων για 50 δόσεις (έναντι 60% μείωση για 48 δόσεις του Ν.4305/14) και 50% μείωση των προσαυξήσεων για 100 δόσεις (έναντι 20% μείωση για 100 δόσεις).
- Απώλεια σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης πέραν του ενός μηνός, ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης (χωρίς προσαύξηση λόγω της καθυστέρησης).
- Δυνατότητα ρύθμισης έως και των πρόσφατων οφειλών (όσες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1η/2ου/2015 έναντι την 1η/10ου/2014 της ρύθμισης του Ν.4305/14).
- 3. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση:
- Η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1η/2ου/2015 και εφεξής.
- Υποβολή αιτήματος υπαγωγής έως την 30/4ου/2015.
- Ειδική πρόβλεψη για οφειλέτες ασφαλισμένους φυσικά πρόσωπα που είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το έτος 2014. Αναστολή όλων των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων, και δυνατότητα να ενταχθούν στην παρούσα ρύθμιση έως την 31/03/2016.
- Ειδική διάταξη για τη ρύθμιση οφειλών των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ Α και Β βαθμού κλπ με ευνοϊκότερους όρους (έως 150 δόσεις με μείωση επί των προσαυξήσεων 50%)., μετά από απόφαση του Δ.Σ του ΙΚΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου