Από την Ίσκρα
Ποσό μαμούθ που φτάνει τα 10,5 δισ. ευρώ συμπληρώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.
Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών (83%) δημιουργήθηκε πριν από το 2009, ενώ, είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγαλύτερα ποσά οφείλονται σε 833, μόλις, μεγαλοοφειλέτες.
Απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων είχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων υπό ελληνικό και ξένο δίκαιο (το λεγόμενο PSI) με αποτέλεσμα να βρεθούν κυριολεκτικά σε άθλια οικονομική κατάσταση.
Η ληστεία των συντάξεων κύριων και
επικουρικών, των εφάπαξ, η αύξηση των χρόνων ασφάλισης, των ορίων
ηλικίας, οι περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων, δεν εξασφάλισαν τελικά την... περιβόητη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων!
Τα ταμεία συνεχίζουν την πορεία κατάρρευσής τους,δε,
εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και
τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών!
Τη "μαύρη τρύπα" των ασφαλιστικών ταμείων όλο και ανοίγουν, η ανεργία, η μείωση των μισθών, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η ανασφάλιστη εργασία που έχουν λάβει εφιαλτικές διαστάσεις ειδικά στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και η συνεχής μείωση των εργοδοτικών εισφορών!Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά τη δημιουργία, πριν από λίγους μήνες, του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο κύριος όγκος των οφειλών είναι προς το Iδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).
Στο ΚΕΑΟ, έχουν μεταφερθεί, έως σήμερα, οι οφειλές 213.234 οφειλετών συνολικού ύψους 10.472.769.238,72 ευρώ. Το 83% των οφειλών, δημιουργήθηκε από το 2009 και παλαιότερα, ενώ το 17% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές από το 2009 και μετά.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο κύριος όγκος των οφειλών είναι προς το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), και τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, αφορά μεγαλοοφειλέτες αφού μόλις 833 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 26,46% των οφειλών. Αντιθετα, το 66% περίπου των οφειλετών οφείλουν ποσά έως 20.000 ευρώ ο καθένας.
Μικρό είναι πάντως το ενδιαφέρον των οφειλετών να υπαχθούν σε ρύθμιση. Το
συνολικό ποσό οφειλής που έχει ρυθμιστεί, αντιστοιχεί σε 586.613.275
ευρώ και αφορά 16.084 αποφάσεις. Αντίστοιχα, τα ποσά που έχουν
εισπραχθεί από την έναρξη της λειτουργίας του ΚΕΑΟ δεν ξεπερνούν τα 180
εκατ. ευρώ.
ΤΑ "ΚΟΛΠΑ" ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν ορισμένοι εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των εισφορών,
εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες του συστήματος. Πρόκειται για μεθόδους που
έχουν εντοπισθεί κατά καιρούς, από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του
υπουργείου Εργασίας.
Συνηθισμένη
μέθοδος είναι η δημιουργία εικονικών θυγατρικών επιχειρήσεων, μέσω των
οποίων μπορούν να μεταφέρουν το προσωπικό μεταξύ των επιχειρήσεων, τις
ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε επιχειρήσεις χωρίς περιουσία, όπως, επίσης,
και να ασφαλίζουν εικονικά τα μέλη διοίκησης ή πρόσωπα της οικογενείας
τους ή του περιβάλλοντός τους. Συχνά, επίσης, ορίζονται σαν υπεύθυνοι
των επιχειρήσεων «αχυράνθρωποι» υπερήλικες, χωρίς περιουσιακά στοιχεία, που σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνουν και Ε.Κ.Α.Σ..
Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν συστηματικά τέτοιες μεθόδους,
έχουν εντοπισθεί στους κλάδους εστίασης, του καθαρισμού, του
αμμοβολισμού μετάλλων και στα κέντρα παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών, ενώ,
σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, το ύψος της εισφοροαποφυγής ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου