Δελτίο Τύπου της ΠΕΣΕΔΕ
Με μια εκπρόθεσμη τροπολογία τριών παραγράφων ο Υπουργός Υποδομών κατεδάφισε πλήρως την Εθνική νομοθεσία για την κατασκευή των Δημόσιων Έργων ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο στα συμφέροντα που λυμαίνονται το ευρωπαϊκό χρήμα να δρουν μέσω μιας νομιμοφανούς διαδικασίας.
Το ελληνικό κράτος παρέδωσε τα όπλα αμαχητί υποχωρώντας στις πιέσεις εκείνων που επιθυμούν να διευρύνουν τα μονοπώλια στον τομέα των δημόσιων έργων.
Δικαιολογώντας την πράξη τους ως ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας, επί της ουσίας κατεδαφίζουν την Εθνική Νομοθεσία θυσιάζοντας χιλιάδες μικρομεσαίες κατασκευαστικές (και μελετητικές) επιχειρήσεις που αποτελούν δεκαετίες τώρα έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές των τοπικών κοινωνιών.
Έτσι μετά το σχέδιο νόμου για τις Δημόσιες Συμβάσεις, η κυβέρνηση καταργεί τα ανώτερα και κατώτερα όρια συμμετοχής σε διαγωνισμούς αλλά και το μητρώο εργοληπτικών επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ). Με τον τρόπο αυτό ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της αδιαφάνειας και των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι σε εκείνους που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα φέρνοντας σε δεύτερη μοίρα την εμπειρία και τις γνώσεις στον ευαίσθητο τομέα των δημοσίων έργων.
Η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) καλεί έστω και την ύστατη ώρα για λήψη αντισταθμιστικών μέτρων πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις Δημόσιες Συμβάσεις, (βλ. οδηγία 2004/18/ΕΚ) α) καθιέρωση υποχρεωτικής «επίσημης» υπεργολαβίας ποσοστού από 30% μέχρι 80% για τα έργα άνω του κοινοτικού ορίου (άρθρο 68 παρ. 1 του ν. 3669/2008) και β) καθιέρωση κοινοπραξιών αναβάθμισης (του άρθρου 16, παρ. 10, ν3669/2008) περισσοτέρων των δύο μελών (Join Venture) με αντίστοιχη επέκτασητης δυνατότητας συμμετοχής τους σε διαγωνισμούς.
Με επιστολή προς τους Υπουργούς Υποδομών κ Χρυσοχοΐδη και Ανάπτυξης κο Δένδια, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο και το Πρόεδρο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Δημήτριο Ράικο καταγγέλλεται η αιφνιδιαστική εκπρόθεσμη κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.
Η ΠΕΣΕΔΕ τονίζει πως η χώρα μας δεν έχει πράξει τίποτε ώστε να αντικρούσει τις «ακραίες» απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς για την λήψη μέτρων ώστε να «αντισταθμισθούν» οι καταστροφικές συνέπειες της κατεδάφισης της Εθνικής Νομοθεσίας.
Άλλωστε από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση κατάργησης της Εθνικής νομοθεσίας για τα «μικρά» έργα κάτω του κοινοτικού ορίου (5.186.000 €).
Η άρον –άρον κατεδάφιση της Εθνικής νομοθεσίας ένα μόνο σηματοδοτεί:
Την βιασύνη της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει στους ημετέρους το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να «φαγωθούν» απρόσκοπτα τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ).
Την πρόγευση του νέου νομοθετικού πλαισίου έχει δώσει ήδη η «ανεξάρτητη» αρχή Δημοσίων συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με το σχέδιο νόμου για τις Δημόσιες συμβάσεις που με πρόσχημα την εναρμόνιση στις κοινοτικές οδηγίες (τι πρωτότυπο) προτείνει κατά βούληση απ’ ευθείας αναθέσεις!
Ένα είναι σίγουρο ότι οι χιλιάδες μικρομεσαίες κατασκευαστικές (και μελετητικές) επιχειρήσεις Και οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι Μηχανικοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο τσιμπούσι που στήνεται με πρόσχημα την εναρμόνιση στις κοινοτικές οδηγίες.
Η χαριστική βολή θα δοθεί άμεσα με την απορρόφηση του ΤΣΜΕΔΕ (ΕΤΑΑ) στον ΟΑΕΕ, την αφαίμαξη των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ που έχουν απομείνει και την κατάργηση της εγγυοδοσίας του ΤΣΜΕΔΕ, μοναδικού ίσως φορέα εγγυοδοσίας των μικρομεσαίων εργοληπτών και μελετητών. Οι πτωχευμένες (ημικρατικές) Τράπεζες θα παρέχουν εγγυοδοσία κατ’ επιλογή και κατ’ εντολή καθορίζοντας και ποιος θα μπορεί να παίρνει τη δουλειά.
Έτσι αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή αρχή της αναλογικότητας και ίσης μεταχείρισης: Νόμος είναι το δίκιο του ισχυροτέρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου